Παρασκευή, 30 Οκτωβρίου 2009

Οι αμερικανοί επιμένουν να αυξήσουμε τη στρατιωτική συμμετοχή μας στο Αφγανιστάν


   Κλιμακώνονται οι πιέσεις προς την Ελληνική Κυβέρνηση προκειμένου  να αυξήσουμε και να αναβαθμίσουμε τη συμμετοχή μας στις στρατιωτικές επιχειρήσεις της ISAF στο Αφγανιστάν.
Στην πρώτη του συμμετοχή σε Σύνοδο των Υπουργών Αμύνης του ΝΑΤΟ που έγινε στη Μπρατισλάβα της Σλοβακίας, ο ΥΠΕΘΑ Ευάγγελος Βενιζέλος δέχτηκε τις πιεστικές απαιτήσεις των συμμάχων,  για επιχειρησιακή αναβάθμιση της  Ελληνικής στρατιωτικής δύναμης που βρίσκεται στο Αφγανιστάν.
Ο κ. Βενιζέλος μετείχε  στην ενημέρωση που έκανε ο Yπουργός  Άμυνας των ΗΠΑ, κ. Robert M. Gates,   για την κατάσταση στο Αφγανιστάν. Στην ενημέρωση μετείχαν και ο  επικεφαλής των αμερικανο-νατοϊκών δυνάμεων στο Αφγανιστάν, ο  αμερικανός  Στρατηγός Μακ Κρίσταλ , αλλά και ο  Αφγανός Υπουργός Άμυνας.

Ο αμερικανός υπουργός Άμυνας ήταν πολύ ανήσυχος,  για την πορεία των στρατιωτικών επιχειρήσεων, αφού τα  αμερικανο-νατοϊκά στρατεύματα αντιμετωπίζουν σκληρή αντίσταση από τους Ταλιμπάν, και τους διάφορους Αφγανούς και Τατζίκους φυλάρχους και οπλαρχηγούς,  που είναι παράλληλα και έμποροι όπλων και ναρκωτικών.
Φαίνεται ότι οι αμερικανοί βρίσκονται σε αδιέξοδο στο Αφγανιστάν και προσπαθούν να πείσουν τους ευρωπαίους συμμάχους τους στο ΝΑΤΟ, να αυξήσουν τη στρατιωτική συμμετοχή τους στην ISAF.
Επίσης , ανάλογες ήταν και οι πιέσεις,   για αύξηση της ελληνικής συμμετοχής στο Αφγανιστάν, που άσκησε ο βοηθός υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ για πολιτικο-στρατιωτικές υποθέσεις Andrew Shapiro , που συναντήθηκε στην Αθήνα  με τους  αναπληρωτές υπουργούς  Εξωτερικών και Άμυνας, Δ. Δρούτσας και Π. Μπεγλίτης,  
Οι αμερικανοί ζητούν από τη χώρα μας, η ελληνική στρατιωτική δύναμη που βρίσκεται στο Αφγανιστάν, να έχει ενεργό συμμετοχή στις στρατιωτικές επιχειρήσεις της ISAF, και ακόμη, να διαθέσει η χώρα μέχρι τέσσερα επιθετικά ελικόπτερα ΑΠΑΤΣΙ , που θα καλύψουν  επιχειρησιακές ανάγκες  στα «θερμά» μέτωπα του Αφγανιστάν.
Επισημαίνουμε ότι, η Ελλάδα αναλαμβάνει από 1-1-2010 την πτητική ασφάλεια του αεροδρομίου της Καμπούλ και  για το λόγο αυτό, ετοιμάζονται να αναχωρήσουν για την πρωτεύουσα του Αφγανιστάν δεκάδες στελέχη της πολεμικής μας Αεροπορίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου