Οι εξελίξεις στο Αφγανιστάν στον επιχειρησιακό – στρατιωτικό τομέα και η έκθεση του αμερικανού Στρατηγού Μακ Κρίσταλ, που είναι ο Διοικητής των Στρατιωτικών Δυνάμεων των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ στο Αφγανιστάν, ήταν το μοναδικό θέμα της έκτακτης Συνόδου της Στρατιωτικής Επιτροπής των ΝΑΤΟ (ΜC/CS) , που έγινε στις Βρυξέλλες. Συμμετείχαν οι Αρχηγοί των Γενικών Επιτελείων των κρατών-μελών του ΝΑΤΟ, καθώς και οι άλλοι 14 ομόλογοί τους από τα κράτη που συνεισφέρουν δυνάμεις στο Αφγανιστάν, αλλά δεν είναι μέλη του ΝΑΤΟ.(πχ ΣΟΥΗΔΙΑ-ΦΙΝΛΑΝΔΙΑ-ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ-κα ). Τη χώρα μας εκπροσώπησε ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Πτέραρχος Ιωάννης Γιάγκος.
Καταρχήν, έγινε λεπτομερής παρουσίαση, από τους στρατιωτικούς διοικητές, των επιχειρήσεων που διεξάγονται στο Αφγανιστάν εναντίον των Ταλιμπάν αλλά και διαφόρων οπλαρχηγών, που είναι ταυτόχρονα και διακινητές ναρκωτικών. Στη συνέχεια έγινε ευρεία συζήτηση και εκτίμηση για την έκβαση του πολέμου. Οι εκτιμήσεις των στρατιωτικών συγκλίνουν στο συμπέρασμα, ότι πολύ δύσκολα οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ θα είναι οι νικητές του πολέμου στο Αφγανιστάν. Προτείνουν δύο εναλλακτικές λύσεις, για το Αφγανιστάν.
• Είτε θα πρέπει να ενισχυθούν άμεσα οι δυνάμεις του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ, με σημαντικό αριθμό στρατευμάτων και οπλικών συστημάτων, ώστε να κλιμακωθούν οι στρατιωτικές επιχειρήσεις με στόχο την εξόντωση των Ταλιμπάν. Στην περίπτωση αυτή τα κράτη του ΝΑΤΟ, θα πρέπει, να αυξήσουν σημαντικά τη στρατιωτική συμμετοχή τους στην ISAF, αναλαμβάνοντας , όχι μόνο το οικονομικό, αλλά και το πολιτικό κόστος!
• Είτε θα πρέπει να αλλάξει η φύση των επιχειρήσεων, να είναι λιγότερο φονικές, κυρίως με θύματα άμαχους Αφγανούς πολίτες, να γίνονται μόνο αεροπορικές επιδρομές εναντίον των κρησφύγετων των Ταλιμπάν και της ΑΛ- ΚΑΙΝΤΑ, και να ενισχύονται οι δεσμοί των στρατιωτικών της ISAF με τον ντόπιο πληθυσμό, όπου ενεργό ρόλο θα έχουν και οι Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις( Μ.Κ.Ο.). Μια από τις προτάσεις που κατατέθηκε είναι , να αγοράσουν οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ ολόκληρη τη παραγωγή οπίου! Είναι μια ριζοσπαστική πρόταση, που θα απομονώσει τους εμπόρους ναρκωτικών ( φύλαρχοι), θα στερήσει την κύρια πηγή εσόδων από τους Ταλιμπάν και θα ενισχυθούν οι δεσμοί των αμερικανοβρετανικών στρατευμάτων με το ντόπιο πληθυσμό. Επίσης , θα πρέπει ο ντόπιος πληθυσμός να πειστεί ότι οι Ταλιμπάν είναι συνεργάτες της ΑΛ-ΚΑΙΝΤΑ, και αποκλείεται να επιστρέψουν στην εξουσία στο Αφγανιστάν.
Η θέση της Ελλάδας, όπως την ανέπτυξε ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Πτέραρχος Ιωάννης Γιάγκος, είναι ότι πρέπει να γίνει Συντονισμός των Στρατιωτικών Δυνάμεων, των Κυβερνητικών και Μη Κυβερνητικών Οργανισμών. Δηλαδή, πρέπει στο Αφγανιστάν να προκριθεί η στρατηγική της Ολιστικής Προσέγγισης (“Comprehensive Approach”) , που σημαίνει ότι στη νίκη συνεισφέρουν όλοι: λαός και Κυβέρνηση Αφγανιστάν, τα διεθνή ΜΜΕ , οι Κυβερνητικοί και οι Μη Κυβερνητικοί Οργανισμοί και παράλληλα, προωθούνται μέτρα για την Οικονομική Ανάπτυξη και την ευημερία της χώρας.
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου