Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Εντυπωσιακές πρωτοβουλίες της τουρκικής διπλωματίας


Η τουρκική διπλωματία είναι πολυδιάστατη, είναι συγκροτημένη, έχει στρατηγικούς στόχους , παρεμβαίνει στις γεωπολιτικές εξελίξεις στην ανατολική Μεσόγειο, τη Μέση Ανατολή, το Καύκασο και την Κεντρική Ασία. Η  Τουρκία συμπεριφέρεται ως περιφερειακή υπερδύναμη, φυσικά με τη ολόπλευρη υποστήριξη των ΗΠΑ. Η Τουρκία είναι,  όντως στρατηγικός εταίρος των αμερικανών και η δύναμη που προωθεί τα αμερικανικά συμφέροντα στην ευρύτερη γεωγραφική περιοχή.

Ένα από τα ενδιαφέρονται στοιχεία της τουρκικής διπλωματίας είναι οι καλές σχέσεις που οικοδομεί με τη Συρία και το ΙΡΑΝ, που είναι παραδοσιακοί αντίπαλοι της αμερικανικής πολιτικής.  Διεκπεραιώνει η Τουρκία   έναν διαμεσολαβητικό ρόλο μεταξύ της Ουάσιγκτον της Τεχεράνης και της Δαμασκού.
Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας μετά τις συναντήσεις του στην Τεχεράνη με την ιρανική   πολιτική και θρησκευτική ηγεσία,  δήλωσε  ότι,  μια στρατιωτική επίθεση της Δύσης κατά του Ιράν θα ήταν τραγικό λάθος. Ο κ.Ερντογάν  είπε ότι,  χώρες που αντιτίθενται στο Ιράν και το κατηγορούν ότι επιχειρεί να αποκτήσει πυρηνικά όπλα , έχουν ήδη οι ίδιες όπλα τέτοιου είδους, όπως για παράδειγμα το Ισραήλ!
Πάντως, αποτελεί πηγή προβληματισμού, ο διαφαινόμενος ισχυρός κλονισμός των σχέσεων της Τουρκίας με το Ισραήλ. Έχει ιδιαίτερη πολιτική βαρύτητα  ο αποκλεισμός της πολεμικής αεροπορίας του Ισραήλ από συνήθεις κοινές αεροπορικές τουρκο-ισραηλινές ασκήσεις στο Ικόνιο της κεντρικής Τουρκίας . Και αυτό διότι,  ΗΠΑ, Τουρκία  και Ισραήλ έχουν συνάψει μία από τις ισχυρότερες
πολιτικοστρατιωτικές συμφωνίες συνεργασίας , που είναι εν ισχύ.

Η Τουρκία έχει σημαντικές επιτυχίες στον ενεργειακό τομέα, ειδικά μετά τη πρόσφατη συμφωνία της με τη Ρωσία, για τη μεταφορά του  ρωσικού πετρελαίου και φυσικού αερίου στη Δύση.
Επίσης η Τουρκία έχει προχωρήσει σε ιστορική συμφωνία με την Αρμενία, ενώ έχει την πρωτοβουλία των κινήσεων και στο Κουρδικό.
 Είναι σε πλήρη εξέλιξη το διπλωματικό σχέδιο που έχει επεξεργαστεί ο ΥΠ.ΕΞ. της Τουρκίας   καθηγητής Α.Νταβούντογλου,  και προωθεί ο μεταρρυθμιστής Πρωθυπουργός  Ταγίπ  Ερντογάν, που φαίνεται ότι ελέγχει και τη πλειοψηφία των Κεμαλιστών  Στρατηγών…
Η Τουρκία ενισχύει τους δεσμούς της με τον μουσουλμανικό κόσμο, χωρίς να κόβει τις γέφυρες με τη Δύση.
Είναι σαφές,  ότι οι πολυεπίπεδες  διπλωματικές κινήσεις της Τουρκίας δεν επιδέχονται μονοσήμαντες προσεγγίσεις.  Απαιτούν προσεκτική και σε βάθος ανάλυση, ειδικά από την ελληνική διπλωματία, προκειμένου να αποφύγουμε δυσάρεστες εκπλήξεις.


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Οι «μπουκαδόροι» του Υπουργείου Άμυνας

Του Χρήστου Καπούτση Υπάρχουν όρια στην παρακμή, στη σήψη , στη βλακεία; Υπάρχει κάποιο οριακό σημείο, που δεν μπορεί να ξεπεραστεί; Δύσκολη η απάντηση, αφού και σε αυτό τον τομέα,    οι «δυνατότητες» των ανθρώπων είναι απεριόριστες. Ωστόσο, συνιστά έσχατο σημείο παρακμής και παραλογισμού, η εκθεμελίωση θεσμών, η απαξίωση αρχών και η τυφλή βία εναντίον ανθρώπων. Αναφέρομαι στην βίαιη εισβολή   κάποιων απόστρατων στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, φαινόμενο πρωτοφανές παγκοσμίως!! Η περιοριστική δημοσιονομική πολιτική της Κυβέρνησης πλήττει τους Δημόσιους υπαλλήλους και του ευρύτερου και του στενού Δημόσιου τομέα. Άρα και τους στρατιωτικούς, εν ενεργεία και απόστρατους. Οι απόστρατοι υποστηρίζουν ότι έχουν μειωθεί οι συντάξιμες αποδοχές τους κατά 40%. Πιθανόν να έχουν δίκαιο. Όμως το ίδιο έχει συμβεί και με ΟΛΟΥΣ τους συνταξιούχους του Δημόσιου τομέα.    Οι απόστρατοι ζητούν να εξαιρεθούν από τις μειώσεις των αποδοχών τους, επειδή υπηρέτησαν στις Έν...

Είχε Δίκιο η Αντιγόνη ή ο Κρέων;

Επανερχόμαστε   στα παλιά ερωτήματα. Είχε άραγε κάπου δίκιο η Αντιγόνη (ή εξ ολοκλήρου δίκιο); Και είχε άραγε ο Κρέων κάποιο άδικο (ή εξ ολοκλήρου άδικο); Δεν είναι βέβαιο ότι αυτά είναι τα πιο ενδιαφέροντα ερωτήματα που θα μπορούσε κανείς να θέσει για το έργο, τουλάχιστον έτσι ωμά διατυπωμένα. Ή μάλλον θα μπορούσε ο Σοφοκλής ο ίδιος να τα έχει κάνει πιο ενδιαφέροντα —και πιο δύσκολα— όμως οι επιλογές του ήταν άλλες. Υπήρχε σύγκρουση —μια σύγκρουση εγελιανού τύπου— μεταξύ των δικαιωμάτων της οικογένειας και των δικαιωμάτων της πολιτείας. Και αρχικά φαίνεται σαν ο Σοφοκλής να πρόκειται να αναπτύξει το έργο του με βάση αυτή τη σύγκρουση, όταν η Αντιγόνη εμφανίζεται στον Πρόλογο του δράματος προσηλωμένη ειδικά στην οικογένεια και έκδηλα αδιάφορη απέναντι στην πολιτεία, ενώ ο Κρέων με το διάγγελμα του αμέσως μετά την Πάροδο (πολύ σημαντική τοποθέτηση σε αρχαίο ελληνικό δράμα) αναλαμβάνει τη θέση του εκφραστή της πόλεως, με την έκκληση έξαφνα που απευθύνει να υποταχθούν οι προσω...

Η 71η Αερομεταφερόμενη Ταξιαρχία αποτελεί την άμεση αντίδραση της Ελλάδας

Του Χρήστου Καπούτση Εάν η Ελλάδα δεχτεί στρατιωτική προσβολή σε οποιοδήποτε σημείο της Επικράτειας, τότε, την άμεση απάντηση με στρατιωτικά μέσα, θα δώσει η   71 η Αερομεταφερόμενη Ταξιαρχία . Αποτελεί την αιχμή του δόρατος της μαχητικής   ισχύος του Στρατού Ξηράς.   Έδρα της Ταξιαρχίας είναι η Νέα Σάντα του νομού Κιλκίς. Στην θέση της Νέας Σάντας προϋπήρχε ο οικισμός Βολοβότ, ο οποίος κατοικούνταν από Τούρκους που έφυγαν με την ανταλλαγή πληθυσμών του 1923, για να έρθουν στη θέση τους Πόντιοι πρόσφυγες,   που προέρχονταν κυρίως από την περιοχή της Σάντας, γι’ αυτό άλλωστε έδωσαν στο νέο οικισμό την ονομασία Νέα Σάντα. Μάλιστα , με απόφαση του Ανώτατου Στρατιωτικού Συμβουλίου του Γενικού Επιτελείου Στρατού, η 71η Αερομεταφερόμενη Ταξιαρχία,   μετονομάστηκε   σε 71η Αερομεταφερόμενη Ταξιαρχία «ΠΟΝΤΟΣ». Η μετονομασία της Ταξιαρχίας έγινε προς τιμήν των απανταχού Ποντίων και των αγώνων που έδωσαν για την Πατρίδα.   Το στρατιωτικό προσωπικό της   7...