Η τουρκική διπλωματία είναι πολυδιάστατη, είναι συγκροτημένη, έχει στρατηγικούς στόχους , παρεμβαίνει στις γεωπολιτικές εξελίξεις στην ανατολική Μεσόγειο, τη Μέση Ανατολή, το Καύκασο και την Κεντρική Ασία. Η Τουρκία συμπεριφέρεται ως περιφερειακή υπερδύναμη, φυσικά με τη ολόπλευρη υποστήριξη των ΗΠΑ. Η Τουρκία είναι, όντως στρατηγικός εταίρος των αμερικανών και η δύναμη που προωθεί τα αμερικανικά συμφέροντα στην ευρύτερη γεωγραφική περιοχή.
Ένα από τα ενδιαφέρονται στοιχεία της τουρκικής διπλωματίας είναι οι καλές σχέσεις που οικοδομεί με τη Συρία και το ΙΡΑΝ, που είναι παραδοσιακοί αντίπαλοι της αμερικανικής πολιτικής. Διεκπεραιώνει η Τουρκία έναν διαμεσολαβητικό ρόλο μεταξύ της Ουάσιγκτον της Τεχεράνης και της Δαμασκού.
Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας μετά τις συναντήσεις του στην Τεχεράνη με την ιρανική πολιτική και θρησκευτική ηγεσία, δήλωσε ότι, μια στρατιωτική επίθεση της Δύσης κατά του Ιράν θα ήταν τραγικό λάθος. Ο κ.Ερντογάν είπε ότι, χώρες που αντιτίθενται στο Ιράν και το κατηγορούν ότι επιχειρεί να αποκτήσει πυρηνικά όπλα , έχουν ήδη οι ίδιες όπλα τέτοιου είδους, όπως για παράδειγμα το Ισραήλ!
Πάντως, αποτελεί πηγή προβληματισμού, ο διαφαινόμενος ισχυρός κλονισμός των σχέσεων της Τουρκίας με το Ισραήλ. Έχει ιδιαίτερη πολιτική βαρύτητα ο αποκλεισμός της πολεμικής αεροπορίας του Ισραήλ από συνήθεις κοινές αεροπορικές τουρκο-ισραηλινές ασκήσεις στο Ικόνιο της κεντρικής Τουρκίας . Και αυτό διότι, ΗΠΑ, Τουρκία και Ισραήλ έχουν συνάψει μία από τις ισχυρότερες
πολιτικοστρατιωτικές συμφωνίες συνεργασίας , που είναι εν ισχύ.
Η Τουρκία έχει σημαντικές επιτυχίες στον ενεργειακό τομέα, ειδικά μετά τη πρόσφατη συμφωνία της με τη Ρωσία, για τη μεταφορά του ρωσικού πετρελαίου και φυσικού αερίου στη Δύση.
Επίσης η Τουρκία έχει προχωρήσει σε ιστορική συμφωνία με την Αρμενία, ενώ έχει την πρωτοβουλία των κινήσεων και στο Κουρδικό.
Είναι σε πλήρη εξέλιξη το διπλωματικό σχέδιο που έχει επεξεργαστεί ο ΥΠ.ΕΞ. της Τουρκίας καθηγητής Α.Νταβούντογλου, και προωθεί ο μεταρρυθμιστής Πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν, που φαίνεται ότι ελέγχει και τη πλειοψηφία των Κεμαλιστών Στρατηγών…
Η Τουρκία ενισχύει τους δεσμούς της με τον μουσουλμανικό κόσμο, χωρίς να κόβει τις γέφυρες με τη Δύση.
Είναι σαφές, ότι οι πολυεπίπεδες διπλωματικές κινήσεις της Τουρκίας δεν επιδέχονται μονοσήμαντες προσεγγίσεις. Απαιτούν προσεκτική και σε βάθος ανάλυση, ειδικά από την ελληνική διπλωματία, προκειμένου να αποφύγουμε δυσάρεστες εκπλήξεις.
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου