Παρασκευή, 30 Οκτωβρίου 2009

Σε «ανατολίτικο παζάρι» εξελίσσονται οι ευρωτουρκικές σχέσεις, ενόψει της Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε


Σε «ανατολίτικο παζάρι» εξελίσσονται οι ευρωτουρκικές σχέσεις,  ενόψει της Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε. (10-12 Δεκεμβρίου ).  Η Άγκυρα προσπαθεί να δημιουργήσει  ένα θετικό κλίμα, ώστε να περάσει αλώβητη την αξιολόγηση του Δεκέμβρη και να συνεχίσει ομαλά τη διαδικασία ένταξής της στην ευρωπαϊκή οικογένεια, χωρίς να υποχρεωθεί να εκπληρώσει τις δεσμεύσεις της έναντι της Ε.Ε.
Καθημερινά σχεδόν οι ευρωπαίοι ηγέτες λαμβάνουν «μηνύματα» από την πολιτική ηγεσία της Τουρκίας.
Δηλώσεις του Τούρκου Πρωθυπουργού, του Υπουργού Εξωτερικών, «διαρροές» σε τουρκικά ΜΜΕ, συνεντεύξεις και άρθρα σε διεθνή ΜΜΕ, που με μια πρώτη προσέγγιση δείχνουν αντιφατικά, ωστόσο, είναι αλληλοσυμπληρούμενα και εντάσσονται στο  πλαίσιο της ευρωπαϊκής διπλωματικής στρατηγικής της Τουρκίας. Σταχυολογούμε κάποιες από τις πλέον πρόσφατες και χαρακτηριστικές  διπλωματικές ενέργειες της Τουρκίας, που είναι:

·         Ο Πρωθυπουργός της Τουρκίας με επιθετικές δηλώσεις του, προσπαθεί να κλονίσει τη πολιτική θέση του Προέδρου της Γαλλίας και της Καγκελαρίου της Γερμανίας , που αρνούνται την πλήρη  ένταξη της Τουρκίας στην Ε.Ε.
«Συμπεριφορά άδικη, υποκινούμενη από προκαταλήψεις», καταλόγισε στη Γαλλία και τη Γερμανία ο Τούρκος πρωθυπουργός, Ταγίπ Ερντογάν, σε συνέντευξη του στη   Βρετανική εφημερίδα  «Γκάρντιαν».  «Η Ευρωπαϊκή Ένωση παραβιάζει τους δικούς της κανόνες», λέει ο κ. Ερντογάν, επιχειρώντας έτσι να εκθέσει τους Ν.Σαρκοζί και Α.Μέργκελ.

·         Δημοσίευμα της αγγλόφωνης τουρκικής εφημερίδας «Today’s Zaman» προαναγγέλλει εντυπωσιακές  πρωτοβουλίες της Τουρκίας για το Κυπριακό,  το επόμενο διάστημα.
Η  εφημερίδα, επικαλούμενη «υψηλόβαθμο στέλεχος» του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, μιλάει για κρίσιμα βήματα, στην κατεύθυνση επίλυσης του Κυπριακού. Είναι μήνυμα μάλλον, για να καθησυχάσει τους ελληνοκύπριους.

·         Σύμφωνα με πληροφορίες της τουρκοκυπριακής ειδησεογραφικής ιστοσελίδας «Kibris Postasi», η Τουρκία δείχνει αποφασισμένη να επιμείνει στη θέση που εξέφρασε από τα κατεχόμενα ο υπουργός Εξωτερικών, Αχμέτ Νταβούτογλου, ότι δηλαδή,  σε περίπτωση αποτυχίας των εν εξελίξει ενδοκοινοτικών διαπραγματεύσεων, τότε θα αναζητηθεί άλλη, πέραν της ομοσπονδιακής, φόρμουλα διευθέτησης του κυπριακού.  Και μεταξύ άλλων αναφέρεται ότι: « Η Τουρκία στηρίζει σθεναρά την προοπτική επίλυσης, αλλά δεν μπορεί με κανένα τρόπο να αναγκασθεί να ανοίξει τα λιμάνια και τα αεροδρόμιά της.  Η Τουρκία θα επαναφέρει  εν ισχύ η πρότασή της για ταυτόχρονη άρση της «απομόνωσης» και άνοιγμα των τουρκικών λιμανιών.» Είναι προειδοποίηση ότι η Τουρκία, δεν προτίθεται να εφαρμόσει το Πρωτόκολλο Τελωνειακής Σύνδεσης, αν δεν προηγηθεί αναγνώριση του τουρκοκυπριακού ψευδοκράτους.


·         «Η τουρκική πλευρά επιθυμεί να ενώσει την Κύπρο, σε αντίθεση με την ελληνική που επιθυμεί το διαμελισμό», υποστήριξε ο Τούρκος Υπουργός των Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου σε δηλώσεις που έκανε στο τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Τζαζίρα. Είναι μια προσπάθεια του επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας, να κατηγορήσει για αδιαλλαξία τους ελληνοκύπριους και έλληνες πολιτικούς.

·         Στη Κύπρο τώρα, οι  κατοχικές Αρχές σε μια άκρως προκλητική τους ενέργεια, μετακίνησαν τις σημαδούρες στη θαλάσσια Περιοχή Κάππαρη, στην Αμμόχωστο, προς ανατολάς,  περιορίζοντας έτσι, τον  χώρο ελεύθερης πρόσβασης των ακταιωρών της Δημοκρατίας και των αλιευτικών. Η Τουρκία δείχνει το σκληρό πρόσωπό της στους Κύπριους.

·         Επίσης, η Τουρκία παρενοχλεί συστηματικά μαχητικά αεροσκάφη , πολεμικά πλοία και ελικόπτερα της Πολεμικής μας αεροπορίας, όταν συμμετέχουν σε επιχειρήσεις Έρευνας και Διάσωσης  ή ασκούνται στην περιοχή των νησιών Φαρμακονησίου, Αγαθονησίου, Φούρνοι, και Λειψοί στο νοτιοανατολικό Αιγαίου, αλλά οι τούρκοι μας καθησυχάζουν,  ότι πρόκειται για ασήμαντα περιστατικά  και δεν στρέφονται κατά της Ελληνικής Εθνικής Κυριαρχίας.  Οι τουρκικές απόψεις, αναπαράγονται μάλιστα και από αρκετές «έγκυρες» ελληνικές γραφίδες, ώστε να δικαιολογείται η στήριξη που παρέχει η Ελλάδα στην ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας!

Και σε όλα αυτά να προσθέσουμε ότι, οι ΗΠΑ,  η Βρετανία και η Σουηδική Προεδρία της Ε.Ε., λειτουργούν πλέον ως  «ατζέντηδες» της πλήρους ένταξης της Τουρκίας στην Ε.Ε..,  χωρίς όρους και προϋποθέσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου