Παρασκευή, 30 Οκτωβρίου 2009

Οι Τούρκοι «γκριζάρουν» το Αιγαίο και μέσω του προγράμματος FRONTEX της Ε.Ε.!


Αξιοποιεί η Τουρκία, μέχρι και το πρόγραμμα FRONTEX της Ε.Ε., για να προωθήσει την αναθεωρητική  πολιτική της στο Αιγαίο. Κατόπιν αιτήματος της Ελλάδας, η Ε.Ε. δημιούργησε  το πρόγραμμα FRONTEX, που περιλαμβάνει την εναέρια επιτήρηση των ελληνικών συνόρων, που συμπίπτουν με τα ευρωπαϊκά ,  προκειμένου να εντοπιστούν λαθρομετανάστες.
Καθημερινά σχεδόν,  δεκάδες λαθρομετανάστες , κυρίως από χώρες της Ασίας, προωθούνται μέσω Τουρκίας στην Ελλάδα και αργότερα, αρκετοί από αυτούς,  καταλήγουν σε διάφορες χώρες της κεντροδυτικής Ευρώπης. 
Η ανεξέλεγκτη  είσοδος λαθρομεταναστών στη χώρα μας, που έχει πάρει ανησυχητικές διαστάσεις,  αποτελεί ήδη, ένα από τα σημαντικά πολιτικά και κοινωνικά προβλήματα, που καλείται να αντιμετωπίσει η νέα Κυβέρνηση.
 Η χώρα μας έχει ζητήσει τη βοήθεια της Ε.Ε. για να αντιμετωπίσει το ογκούμενο κύμα των παρανόμως εισερχομένων στην Ελλάδα, άρα και στην Ε.Ε.
Η Ε.Ε. έχει ανταποκριθεί με τη δημιουργία του  προγράμματος  FRONTEX  και στέλνει  ένα αεροσκάφος που κάνει εναέρια επιτήρηση,   αλλά με πενιχρά , μέχρι τώρα,  αποτελέσματα. 
Ερωτηματικά υπάρχουν όμως,  για τη συμπεριφορά της Τουρκίας.
Τα αεροσκάφη της Ε.Ε., έχουν συλλέξει αρκετά αποδεικτικά  στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία έχουν ισχυρή βάση  οι αιτιάσεις,  ότι η τουρκική ακτοφυλακή , δηλαδή το επίσημο τουρκικό κράτος, ενίοτε διευκολύνει τη διέλευση λαθρομεταναστών στην Ελλάδα!  Γι’ αυτό ακριβώς, οι αρμόδιες ελληνικές αρχές διερευνούν την ύπαρξη οργανωμένου σχεδίου της Άγκυρας, με στόχο τη δημιουργία εσωτερικών προβλημάτων στην Ελλάδα, λόγω της αθρόας εισόδου λαθρομεταναστών, από «κρίσιμες» περιοχές της ελληνοτουρκικής μεθορίου.


«Γκριζάρουν» το Ν.Α. Αιγαίο

Οι Τούρκοι παρενοχλούν τα αεροσκάφη της Ε.Ε. που μετέχουν στο πρόγραμμα FRONTEX και πετάνε στην εναέρια περιοχή μεταξύ των νησιών Κω και Λέσβου.
Συγκεκριμένα, όταν τα αεροσκάφη πετάνε στο νοτιοανατολικό Αιγαίο , οι Τούρκοι  τα απειλούν με αναχαίτιση, από πολεμικό αεροσκάφος, αν δεν εγκαταλείψουν την περιοχή!!  Ο επίγειος τουρκικός σταθμός ραντάρ «ΝΤΑΤΣΑ», προειδοποιεί   τα αεροσκάφη  της Ε.Ε., ότι  βρίσκονται εντός του τουρκικού   εναερίου χώρου και πετάνε   χωρίς άδεια πτήσης από τις αρμόδιες τουρκικές αρχές. Συνήθως ,  τα ευρωπαϊκά αεροσκάφη παρενοχλούνται από τα τουρκικά ραντάρ, όταν ίπτανται στην περιοχή μεταξύ των νησιών Φαρμακονήσι, Αγαθονήσι και  Φούρνοι.  Μάλιστα, οι Τούρκοι απειλούν ακόμη και ελληνικά μαχητικά αεροσκάφη με αναχαίτιση, όταν βρίσκονται στην ίδια περιοχή!

Επομένως,  το πρόγραμμα FRONTEX  της Ε.Ε. όχι μόνο δεν είναι  ικανοποιητικό, αφού δεν μπορεί να ανασχέσει το κύμα των λαθρομεταναστών προς την  Ελλάδα, αλλά  αξιοποιείται από την  Τουρκία, για να προβάλει , σε επίπεδο Ε.Ε., τις παράνομες διεκδικήσεις της στο Αιγαίο.  Έτσι η Τουρκία, μετά τη θεωρία των «γκρίζων ζωνών» που προβάλει στα πλαίσια του ΝΑΤΟ (στις στρατιωτικές αεροναυτικές ασκήσεις), «γκριζάρει» μία ακόμη περιοχή του Αιγαίου αξιοποιώντας πρόγραμμα της Ε.Ε.
Η Ε.Ε. είναι πλήρως ενημερωμένη και για πενιχρά αποτελέσματα του προγράμματος FRONTEX, αλλά και για την προκλητική  συμπεριφορά της Τουρκίας.

Σε μια προσπάθεια αναστροφής της κατάστασης, ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν αρμόδιος για θέματα Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων, ο κ.Ζακ Μπαρό, θα ζητήσει , όπως δήλωσε, από την τουρκική κυβέρνηση στενή συνεργασία για την αντιμετώπιση της λαθρομετανάστευσης στη νοτιανατολική Μεσόγειο.
Ο Γάλλος αντιπρόεδρος που θα επισκεφθεί στις αρχές Νοεμβρίου στην Άγκυρα  μαζί με εκπρόσωπο της σουηδικής προεδρίας θα ζητήσει από την Τουρκική Κυβέρνηση ,  αφενός μεν να συνεργαστεί με την Ε.Ε. στο θέμα της λαθρομετανάστευσης και αφετέρου να μπορούν να εξετάζονται σε τουρκικό έδαφος τα αιτήματα των υποψήφιων πολιτικών προσφύγων. Ελπίζουμε , ότι δεν θα γίνει δεκτή η πρόταση της φιλοτουρκικής Σουηδικής προεδρίας, στο αεροσκάφος του προγράμματος FRONTEX της Ε.Ε. που επιτηρεί τα ελληνικά (ευρωπαϊκά )σύνορα, να επιβαίνει και εκπρόσωπος της Τουρκίας…
Πάντως , ουδείς ευρωπαίος αξιωματούχος έχει καταδικάσει τις παρενοχλήσεις των ευρωπαϊκών αεροσκαφών από την Τουρκία, όταν ίπτανται εντός του Εθνικού Εναέριου χώρου της Ελλάδας. Και αυτό είναι πολύ ανησυχητικό…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου