Σάββατο, 24 Οκτωβρίου 2009

H άτυπη Σύνοδος των Υπουργών Αμύνης του ΝΑΤΟ.


Στη Μπρατισλάβα της Σλοβακίας, έγινε ή άτυπη Σύνοδος των Υπουργών Αμύνης του ΝΑΤΟ. 
Στην πρώτη του συμμετοχή ,  ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Ευάγγελος Βενιζέλος ανέπτυξε τις θέσεις της Ελλάδας,  για τα μεγάλα προβλήματα που απασχολούν  το ΝΑΤΟ, όπως ο Προϋπολογισμός και  η νέα επιχειρησιακή Δομή της Συμμαχίας.
Υπάρχει ένας διαρκής αγώνας της πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας του ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΕΘ.ΑΜ. , να αποτρέψουν το ενδεχόμενο, η νέα επιχειρησιακή δομή του ΝΑΤΟ να θίξει εθνικά συμφέροντα. Εξαιρετικά δύσκολη προσπάθεια.
Πάντως , σχεδιάζονται  σημαντικές μεταβολές στην επιχειρησιακή δομή και τη διοίκηση της νοτιοανατολικής πτέρυγας του ΝΑΤΟ.  Η νατοϊκή διοίκηση σχεδιάζει την ανάθεση του επιχειρησιακού  αεροναυτικού ελέγχου της  ανατολικής Μεσογείου , του Αιγαίου και των Βαλκανίων, στο Στρατηγείο του ΝΑΤΟ στη Σμύρνη, όπου θα είναι αμερικανός Διοικητής,  ενώ τούρκος Πτέραρχος  θα τοποθετηθεί στο υποστρατηγείο στη Λάρισα (7ο CAOC).
                                      ************
Ο ΥΠΕΘΑ ΕΥΑΓ. Βενιζέλος στις τοποθετήσεις του, στις εργασίες της Συνόδου το ΝΑΤΟ στη Μπρατισλάβα,   αναφέρθηκε στην ιδιόμορφη θέση της Ελλάδας που διατηρεί,  έναν πολύ υψηλό αμυντικό προϋπολογισμό –τον δεύτερο ως ποσοστό του ΑΕΠ μετά τον αμυντικό προϋπολογισμό των ΗΠΑ, επειδή απειλείται από την Τουρκία, που είναι μέλος του ΝΑΤΟ.
Ο κ. Βενιζέλος μετείχε επίσης στην ενημέρωση που έκανε ο Yπουργός  Άμυνας των ΗΠΑ, κ. Robert M. Gates, για την αντιπυραυλική ασφάλεια, καθώς και στη λεπτομερή συζήτηση,  για την κατάσταση στο Αφγανιστάν. Στην ενημέρωση μετείχαν και ο  επικεφαλής των αμερικανο-νατοϊκών δυνάμεων στο Αφγανιστάν, ο  Στρατηγός Μακ Κρίσταλ , αλλά και ο  Αφγανός Υπουργός Άμυνας.

Ο αμερικανός ΥΠ.ΑΜ. ήταν πολύ ανήσυχος για την πορεία των στρατιωτικών επιχειρήσεων, αφού τα  αμερικανο-νατοϊκά στρατευμάτα αντιμετωπίζουν σκληρή αντίσταση από τους Ταλιμπάν, και τους διάφορους Αφγανούς και Τατζίκους φυλάρχους και οπλαρχηγούς,  που είναι παράλληλα και έμποροι όπλων και ναρκωτικών.
Φαίνεται ότι οι αμερικανοί βρίσκονται σε αδιέξοδο στο Αφγανιστάν.
Οι εκτιμήσεις των στρατιωτικών συγκλίνουν στο συμπέρασμα, ότι πολύ δύσκολα οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ θα είναι  οι νικητές του πολέμου στο Αφγανιστάν

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου