Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Ο βίαιος εκδυτικισμός των μουσουλμανικών κρατών είναι ανέφικτος


Η εξάρθρωση  της τρομοκρατικής οργάνωσης ΑΛ-ΚΑΙΝΤΑ, αποτελεί,  αν όχι προσχηματικό, αλλά τουλάχιστον έναν από τους λόγους της αμερικανο-νατοϊκής στρατιωτικής επέμβασης στο Αφγανιστάν.
Οι άλλοι λόγοι είναι, ο γεωπολιτικός έλεγχος της περιοχής, η ανατροπή της Θεοκρατικής Κυβέρνησης των Ταλιμπάν,   η εγκατάσταση φιλοδυτικού καθεστώτος με δημοκρατικό μανδύα και η αλλαγή των πολιτιστικών δεδομένων.
Παρά τη  συγκέντρωση ισχυρών στρατιωτών δυνάμεων της Δυτικής Συμμαχίας (ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και Ε.Ε.) στο Αφγανιστάν, δεν θεωρείται πιθανή η στρατιωτική νίκη των εισβολέων, λόγω της λυσσώδους αντίστασης των Ταλιμπάν, της διεφθαρμένης Κυβέρνησης Καρζάι  και των αντιδράσεων των τοπικών κοινωνιών στα δυτικά πολιτικά και πολιτιστικά σχέδια.

Κερδίζει πλέον  έδαφος η άποψη, ότι στόχος δεν μπορεί να είναι  η ολοκληρωτική στρατιωτική νίκη των αμερικανο-νατοϊκών  δυνάμεων στο Αφγανιστάν, αλλά, η  συγκρότηση μιας νομιμοποιημένης δημοκρατικής εξουσίας , στο πλαίσιο φυσικά  των ιδιορρυθμιών των κοινωνικών και των πολιτιστικών ιδιαιτεροτήτων της περιοχής.  

Είναι  σαφές , ότι δεν μπορούν να μεταφέρονται μηχανιστικά ή και να επιβάλλονται άκριτα διάφορα αμερικανικά ή δυτικο-ευρωπαϊκά πολιτικά και πολιτιστικά  πρότυπα σε μουσουλμανικές χώρες , αλλά θα πρέπει   ο κοινωνικός και πολιτικός εκσυγχρονισμός να έχει  ευελιξία και απεριόριστο σεβασμό στις ιδιομορφίες,  κάθε κοινωνίας και κάθε χώρας.
Ο βίαιος εκδυτικισμός των μουσουλμανικών κρατών, όχι μόνο είναι ανέφικτος, αλλά υπονομεύει το σύστημα αξιών του Δυτικού πολιτισμού, που στηρίζεται στον ουμανισμό, στη μετριοπάθεια, στο διάλογο, στο σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και στην ανοχή και αποδοχή της διαφορετικότητας. Οι αμερικανο-νατοϊκές δυνάμεις στο Αφγανιστάν «αποδοκιμάζονται» από τους κατοίκους,   διότι πέρα από την εκατόμβη θυμάτων που προκαλούν στους άμαχους, επιπλέον, εκφράζουν και ένα συγκεκριμένο πολιτιστικό πρότυπο με το οποίο διαφωνούν.  
                                                             Χ.Α.Κ.

Σχόλια

  1. Για αυτό και θα πνιγούν στο αίμα.

    Σε αντίθεση με τον κινέζικο και ινδικό πολιτισμό που περιορισμένα δυτικοποιουντε πιο εύκολα.

    Ενώ θα έπρεπε να σεβόμαστε τον μουσουλμανικό πολιτισμό τα δυτικά κέντρα αποφάσεων βλέπουν ότι δυστυχώς δεν αφομοιώνουν τα “ δυτικά ” πρότυπα άρα μοιραία θα υπάρξει μεγάλη σύγκρουση.

    Άρης

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Οι «μπουκαδόροι» του Υπουργείου Άμυνας

Του Χρήστου Καπούτση Υπάρχουν όρια στην παρακμή, στη σήψη , στη βλακεία; Υπάρχει κάποιο οριακό σημείο, που δεν μπορεί να ξεπεραστεί; Δύσκολη η απάντηση, αφού και σε αυτό τον τομέα,    οι «δυνατότητες» των ανθρώπων είναι απεριόριστες. Ωστόσο, συνιστά έσχατο σημείο παρακμής και παραλογισμού, η εκθεμελίωση θεσμών, η απαξίωση αρχών και η τυφλή βία εναντίον ανθρώπων. Αναφέρομαι στην βίαιη εισβολή   κάποιων απόστρατων στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, φαινόμενο πρωτοφανές παγκοσμίως!! Η περιοριστική δημοσιονομική πολιτική της Κυβέρνησης πλήττει τους Δημόσιους υπαλλήλους και του ευρύτερου και του στενού Δημόσιου τομέα. Άρα και τους στρατιωτικούς, εν ενεργεία και απόστρατους. Οι απόστρατοι υποστηρίζουν ότι έχουν μειωθεί οι συντάξιμες αποδοχές τους κατά 40%. Πιθανόν να έχουν δίκαιο. Όμως το ίδιο έχει συμβεί και με ΟΛΟΥΣ τους συνταξιούχους του Δημόσιου τομέα.    Οι απόστρατοι ζητούν να εξαιρεθούν από τις μειώσεις των αποδοχών τους, επειδή υπηρέτησαν στις Έν...

Είχε Δίκιο η Αντιγόνη ή ο Κρέων;

Επανερχόμαστε   στα παλιά ερωτήματα. Είχε άραγε κάπου δίκιο η Αντιγόνη (ή εξ ολοκλήρου δίκιο); Και είχε άραγε ο Κρέων κάποιο άδικο (ή εξ ολοκλήρου άδικο); Δεν είναι βέβαιο ότι αυτά είναι τα πιο ενδιαφέροντα ερωτήματα που θα μπορούσε κανείς να θέσει για το έργο, τουλάχιστον έτσι ωμά διατυπωμένα. Ή μάλλον θα μπορούσε ο Σοφοκλής ο ίδιος να τα έχει κάνει πιο ενδιαφέροντα —και πιο δύσκολα— όμως οι επιλογές του ήταν άλλες. Υπήρχε σύγκρουση —μια σύγκρουση εγελιανού τύπου— μεταξύ των δικαιωμάτων της οικογένειας και των δικαιωμάτων της πολιτείας. Και αρχικά φαίνεται σαν ο Σοφοκλής να πρόκειται να αναπτύξει το έργο του με βάση αυτή τη σύγκρουση, όταν η Αντιγόνη εμφανίζεται στον Πρόλογο του δράματος προσηλωμένη ειδικά στην οικογένεια και έκδηλα αδιάφορη απέναντι στην πολιτεία, ενώ ο Κρέων με το διάγγελμα του αμέσως μετά την Πάροδο (πολύ σημαντική τοποθέτηση σε αρχαίο ελληνικό δράμα) αναλαμβάνει τη θέση του εκφραστή της πόλεως, με την έκκληση έξαφνα που απευθύνει να υποταχθούν οι προσω...

Η 71η Αερομεταφερόμενη Ταξιαρχία αποτελεί την άμεση αντίδραση της Ελλάδας

Του Χρήστου Καπούτση Εάν η Ελλάδα δεχτεί στρατιωτική προσβολή σε οποιοδήποτε σημείο της Επικράτειας, τότε, την άμεση απάντηση με στρατιωτικά μέσα, θα δώσει η   71 η Αερομεταφερόμενη Ταξιαρχία . Αποτελεί την αιχμή του δόρατος της μαχητικής   ισχύος του Στρατού Ξηράς.   Έδρα της Ταξιαρχίας είναι η Νέα Σάντα του νομού Κιλκίς. Στην θέση της Νέας Σάντας προϋπήρχε ο οικισμός Βολοβότ, ο οποίος κατοικούνταν από Τούρκους που έφυγαν με την ανταλλαγή πληθυσμών του 1923, για να έρθουν στη θέση τους Πόντιοι πρόσφυγες,   που προέρχονταν κυρίως από την περιοχή της Σάντας, γι’ αυτό άλλωστε έδωσαν στο νέο οικισμό την ονομασία Νέα Σάντα. Μάλιστα , με απόφαση του Ανώτατου Στρατιωτικού Συμβουλίου του Γενικού Επιτελείου Στρατού, η 71η Αερομεταφερόμενη Ταξιαρχία,   μετονομάστηκε   σε 71η Αερομεταφερόμενη Ταξιαρχία «ΠΟΝΤΟΣ». Η μετονομασία της Ταξιαρχίας έγινε προς τιμήν των απανταχού Ποντίων και των αγώνων που έδωσαν για την Πατρίδα.   Το στρατιωτικό προσωπικό της   7...