Σάββατο, 21 Νοεμβρίου 2009

Ο βίαιος εκδυτικισμός των μουσουλμανικών κρατών είναι ανέφικτος


Η εξάρθρωση  της τρομοκρατικής οργάνωσης ΑΛ-ΚΑΙΝΤΑ, αποτελεί,  αν όχι προσχηματικό, αλλά τουλάχιστον έναν από τους λόγους της αμερικανο-νατοϊκής στρατιωτικής επέμβασης στο Αφγανιστάν.
Οι άλλοι λόγοι είναι, ο γεωπολιτικός έλεγχος της περιοχής, η ανατροπή της Θεοκρατικής Κυβέρνησης των Ταλιμπάν,   η εγκατάσταση φιλοδυτικού καθεστώτος με δημοκρατικό μανδύα και η αλλαγή των πολιτιστικών δεδομένων.
Παρά τη  συγκέντρωση ισχυρών στρατιωτών δυνάμεων της Δυτικής Συμμαχίας (ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και Ε.Ε.) στο Αφγανιστάν, δεν θεωρείται πιθανή η στρατιωτική νίκη των εισβολέων, λόγω της λυσσώδους αντίστασης των Ταλιμπάν, της διεφθαρμένης Κυβέρνησης Καρζάι  και των αντιδράσεων των τοπικών κοινωνιών στα δυτικά πολιτικά και πολιτιστικά σχέδια.

Κερδίζει πλέον  έδαφος η άποψη, ότι στόχος δεν μπορεί να είναι  η ολοκληρωτική στρατιωτική νίκη των αμερικανο-νατοϊκών  δυνάμεων στο Αφγανιστάν, αλλά, η  συγκρότηση μιας νομιμοποιημένης δημοκρατικής εξουσίας , στο πλαίσιο φυσικά  των ιδιορρυθμιών των κοινωνικών και των πολιτιστικών ιδιαιτεροτήτων της περιοχής.  

Είναι  σαφές , ότι δεν μπορούν να μεταφέρονται μηχανιστικά ή και να επιβάλλονται άκριτα διάφορα αμερικανικά ή δυτικο-ευρωπαϊκά πολιτικά και πολιτιστικά  πρότυπα σε μουσουλμανικές χώρες , αλλά θα πρέπει   ο κοινωνικός και πολιτικός εκσυγχρονισμός να έχει  ευελιξία και απεριόριστο σεβασμό στις ιδιομορφίες,  κάθε κοινωνίας και κάθε χώρας.
Ο βίαιος εκδυτικισμός των μουσουλμανικών κρατών, όχι μόνο είναι ανέφικτος, αλλά υπονομεύει το σύστημα αξιών του Δυτικού πολιτισμού, που στηρίζεται στον ουμανισμό, στη μετριοπάθεια, στο διάλογο, στο σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και στην ανοχή και αποδοχή της διαφορετικότητας. Οι αμερικανο-νατοϊκές δυνάμεις στο Αφγανιστάν «αποδοκιμάζονται» από τους κατοίκους,   διότι πέρα από την εκατόμβη θυμάτων που προκαλούν στους άμαχους, επιπλέον, εκφράζουν και ένα συγκεκριμένο πολιτιστικό πρότυπο με το οποίο διαφωνούν.  
                                                             Χ.Α.Κ.

1 σχόλιο:

  1. Για αυτό και θα πνιγούν στο αίμα.

    Σε αντίθεση με τον κινέζικο και ινδικό πολιτισμό που περιορισμένα δυτικοποιουντε πιο εύκολα.

    Ενώ θα έπρεπε να σεβόμαστε τον μουσουλμανικό πολιτισμό τα δυτικά κέντρα αποφάσεων βλέπουν ότι δυστυχώς δεν αφομοιώνουν τα “ δυτικά ” πρότυπα άρα μοιραία θα υπάρξει μεγάλη σύγκρουση.

    Άρης

    ΑπάντησηΔιαγραφή