Κυριακή, 22 Νοεμβρίου 2009

Οι άγνωστοι Χέρμαν βαν Ρόμπαϊ και η Βρετανίδα βαρόνη Κάθριν Αστον.


Οι «27» ευρωπαίοι ηγέτες επέλεξαν τα  πρόσωπα που θα καταλάβουν δύο κορυφαίες θέσεις στην ιεραρχία της Ε.Ε.
Αν στόχος των ευρωπαίων ηγετών ήταν να αναβαθμίσουν το διεθνές κύρος της Ε.Ε. τοποθετώντας δυο ισχυρές προσωπικότητες,  για τη θέση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και για τη θέση του ύπατου εκπροσώπου για την Εξωτερική πολιτική και την Ασφάλεια της Ε.Ε., τότε μάλλον απέτυχαν στις επιλογές τους.
Οι Ευρωπαίοι ηγέτες διόρισαν ως πρώτο πρόεδρο της Ε.Ε. τον Βέλγο Χριστιανοδημοκράτη πρωθυπουργό Χέρμαν βαν Ρομπουί ή Ρομπάι  και ως ΥΠΕΞ τη Βρετανίδα βαρόνη Κάθριν Αστον.
Οι επιλογές αυτές προκάλεσαν την  σχεδόν ειρωνική αντίδραση σύσσωμου του ευρωπαϊκού Τύπου. Τους χαρακτηρίζουν πολιτικά άχρωμους, άπειρους  και χωρίς το αναγκαίο πολιτικό εκτόπισμα.  Άραγε, ένας εύπορος τεχνοκράτης και χριστιανοδημοκράτης πολιτικός και μια βρετανίδα βαρόνη, τι κοινάμπορεί να έχουν με τον μέσο ευρωπαίο πολίτη;


Πάντως, οι Ευρωπαίοι ηγέτες  ενθουσίασαν με την επιλογή τους  τον Αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα, αλλά δυσαρέστησαν την Τουρκία.
Η Τουρκική Κυβέρνηση εξέφρασε ήδη την ανησυχία της,  για την επιλογή του Χέρμαν Βαν Ρομπουί, με τις δεδηλωμένες «αντιτουρκικές θέσεις» του , σχετικά   με την  προοπτική ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ.  Ο Χέρμαν βαν Ρομπάι, γνήσιο τέκνο της ευρωπαϊκής Χριστιανοδημοκρατίας, έχει από ετών ξεκαθαρίσει ότι κατά την άποψή του η Τουρκία δεν είναι ευρωπαϊκή χώρα, δεν έχει θέση στην ευρωπαϊκή οικογένεια, ενώ δεν συμφωνεί  ούτε και με την ενσωμάτωση των Βαλκανικών κρατών  στην ευρωπαϊκή ένωση.
Να σημειώσουμε ότι με την συνθήκη της Λισσαβώνας, που η εφαρμογή της ξεκινάει την 1-1-2010, ο νέος Πρόεδρος της Ε.Ε. θα έχει θητεία δυόμισι ετών που μπορεί άπαξ να ανανεωθεί και θα προεδρεύει των Συνόδων Κορυφής της Ε.Ε.
Υπάρχει και ένα ακόμη πολιτικό και ουσιαστικό Θέμα, αν οι διορισμένοι ηγέτες της Ε.Ε., θα έχουν μεγαλύτερη πολιτική ισχύ, από τους εκλεγμένους Προέδρους και Πρωθυπουργούς των κρατών-μελών της Ε.Ε.
Πάντως ο πρόεδρος της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί και η Καγκελάριος της Γερμανίας Ανγκελα Μέρκελ  έχουν  κάθε λόγο να είναι ευχαριστημένοι από αυτές τις επιλογές. Και αυτό διότι, ισχυροποιείται ο  «γαλλο-γερμανικού άξονα»,  αφού το δίδυμο Χέρμαν βαν Ρόμπαϊ και Κάθριν Αστον, δεν διαθέτουν το πολιτικό ανάστημα, να εναντιωθούν στις πολιτικές επιλογές της Γερμανίας και της Γαλλίας. Ήδη, έγκυροι πολιτικοί αναλυτές προβλέπουν ότι σύντομα θα εξελιχθούν σε διακοσμητικά πρόσωπα της εξουσιαστικής ελίτ των Βρυξελών.
ΤΟ ερώτημα είναι,  αν   η εξέλιξη αυτή είναι ενισχυτική ή υπονομευτική της προσπάθειας πολιτικής ενοποίησης της Ε.Ε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου