Τετάρτη, 25 Νοεμβρίου 2009

Βέτο της Κύπρου στην διαδικασία ένταξης της Τουρκίας στην Ε.Ε


Επιβεβαιώθηκε με τον πλέον επίσημο τρόπο η πληροφορία ότι ο Δημήτρης Χριστόφιας έχει αποστείλει επιστολή στους ηγέτες των υπόλοιπων 26 χωρών της Ε.Ε, με την οποία τους ενημερώνει ότι η Κύπρος θα...ασκήσει βέτο στην ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, αν η γειτονική χώρα δεν αποφασίσει να συμμορφωθεί με τις υποχρεώσεις της. Η επιβεβαίωση έγινε από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο της Κύπρου και αναφέρεται στην αυτονόητη υποχρέωση της Τουρκίας να «ανοίξει» τα λιμάνια της και τα αεροδρόμια της στα κυπριακά αεροπλάνα και πλοία. Στην επιστολή του ο Δημήτρης Χριστόφιας τονίζει ότι η Τουρκία αρνείται να συμμορφωθεί προς τις υποχρεώσεις της και δεν έχει πράξει οτιδήποτε για να επιτευχθεί λύση στο Κυπριακό. Μάλιστα ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου σημείωσε ότι αν δεν υπάρξει κοινή στάση η Κύπρος θα ενεργήσει μονομερώς «για να προασπίσει την αξιοπρέπεια της».


Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Δημήτρης Χριστόφιας, απέστειλε επιστολή προς τους αρχηγούς των κρατών μελών της ΕΕ σχετικά με τις θέσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας όσον αφορά την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, επισημαίνοντας ότι η Τουρκία θα πρέπει να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της έναντι της ΕΕ και της Κυπριακής Δημοκρατίας, αλλιώς δεν μπορεί να μείνει αλώβητη από τη Σύνοδο των 27 το Δεκέμβρη.
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η διαβούλευση με την ελληνική κυβέρνηση θα συνεχιστεί και θα εντατικοποιηθεί, ενόψει της Συνόδου της ΕΕ, σε επίπεδο κυρίως Υπουργείων Εξωτερικών, αλλά και εάν χρειαστεί σε υψηλότερο επίπεδο.  
Ο Πρόεδρος Χριστόφιας ενημέρωσε χθες τα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου για την κίνησή του αυτή. Κατά τη σύνοδο του Σώματος, έγινε ενημέρωση και συζήτηση για την πορεία των απευθείας διαπραγματεύσεων και την επικείμενη αξιολόγηση της πορείας ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ τον Δεκέμβριο.
Όπως διεφάνη από τη συζήτηση, αλλά και τις δηλώσεις που ακολούθησαν, τα κόμματα ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ, ΕΥΡΩΚΟ και Οικολόγοι επιμένουν στη θέση τους για απόσυρση της πρότασης για εκ περιτροπής προεδρία. Ο Πρόεδρος Χριστόφιας επανέλαβε ότι κάτι τέτοιο θα ήταν καταστροφικό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου