Πέμπτη, 26 Νοεμβρίου 2009

Δεν προβλέπεται γενικευμένη Ελληνοτουρκική στρατιωτική σύρραξη


Πτυχές της αμυντικής πολιτικής της χώρας,  παρουσίασε η πολιτική και στρατιωτική ηγεσία του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας στους Βουλευτές μέλη της Επιτροπής Εξωτερικών και Άμυνας.  Η ενημέρωση περιείχε πολλά ενδιαφέροντα στοιχεία για την ασφάλεια της χώρας, που αποτέλεσαν  αντικείμενο  προβληματισμού για τους Βουλευτές.
Σύμφωνα με την ενημέρωση των στρατιωτικών, η Τουρκία αποτελεί την κύρια απειλή για τη χώρα. Η αύξηση , αριθμητική και ποιοτική,  των τουρκικών προκλήσεων στο Αιγαίο, καθώς επίσης και η διεύρυνση των αξιώσεων της Τουρκίας σε βάρος της εθνικής μας κυριαρχίας,  καθιστούν την Τουρκία μείζονα απειλή για τη χώρας μας.  Η Τουρκία, με την απειλή χρήσης στρατιωτικής βίας και με την καθημερινή σχεδόν  επίδειξη στρατιωτικής ισχύος στο Αιγαίο,  στοχεύει στην ανατροπή του υφιστάμενου νομικού και κυριαρχικού καθεστώτος του Αιγαίου.

Ωστόσο, η  εκτίμηση της στρατιωτικής ηγεσίας είναι, ότι δεν προβλέπεται γενικευμένη στρατιωτική σύρραξη.  Θεωρούν πιο  πιθανό την ένταση τοπικού χαρακτήρα, που θα αξιοποιηθεί διπλωματικά από την Τουρκία.
Παρεμβαίνοντας ο ΥΠΕΘΑ Β.Βενιζέλος είπε ότι απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα είναι  «αναγκαία  μια στρατηγική ψυχραιμίας, χωρίς όμως να διολισθήσουμε από τις πάγιες εθνικές μας θέσεις». Οι εκπρόσωποι όλων των πολιτικών, στις παρεμβάσεις τους για τα ελληνοτουρκικά συμφώνησαν ότι, η μοναδική διαφορά που έχουμε με την Τουρκία είναι η οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας. 
Για την άμυνα της Κύπρου, η θέση του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας είναι ότι λειτουργεί ο Ενιαίος Αμυντικός Χώρος Ελλάδας και Κύπρου, στα πλαίσια μιας διακρατικής  συμφωνίας , για την αντιμετώπιση της κοινής τουρκικής απειλής.
Οι επιτελείς του ΓΕΕΘΑ υποστήριξαν ότι, είναι αναγκαία η συμμετοχή των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων σε διεθνείς ειρηνευτικές αποστολές είτε του ΝΑΤΟ, είτε της Ε.Ε. (Σομαλία, Αφγανιστάν, Βοσνία, Κοσσυφοπέδιο). Η συμμετοχή μας προσδίδει κύρος στη χώρας μας και ενισχύει τις διπλωματικές προσπάθειες,  για την προώθηση των εθνικών μας συμφερόντων.
 Για τους εξοπλισμούς, είναι σε εξέλιξη το ΕΜΠΑΕ ύψους 26.5 δισεκατομμυρίων ΕΥΡΩ. Στις προθέσεις της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΕΘΑ, είναι η συγκρότηση υποεπιτροπής της Βουλής, που θα ασχολείται με τα εξοπλιστικά των Ενόπλων μας Δυνάμεων.

                                                                                                                    Χ.Α.Κ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου