Στις Πρέσπες, σήμερα Παρασκευή, ο κ. Γ.Α.Παπανδρέου έχει καλέσει σε τριμερή συνάντηση τους Πρωθυπουργούς της Αλβανίας κ. Σ.Μπερίσα και της FYROM κ. Ν. Γκρούεφσκι , για την προώθηση της συνεργασίας των τριών γειτονικών κρατών στην περιβαλλοντολογική προστασία και την βιώσιμη ανάπτυξη της περιοχής. Ωστόσο, το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στη διμερή συνάντηση Παπανδρέου – Γκρούεφσκι. Τα χρονικά περιθώρια για επίτευξη προόδου στο θέμα της ονομασίας των Σκοπίων εξαντλούνται, και παράλληλα, εξανεμίζονται και οι ελπίδες των Σκοπιανών ότι , οι ευρωπαίοι ηγέτες να καθορίσουν ημερομηνία έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων των Σκοπίων με την Ε.Ε. στη Σύνοδο Κορυφής (10 - 11 Δεκεμβρίου), όπως προτείνει ο αρμόδιος για τη διεύρυνση Επίτροπος ο κ. Όλι Ρεν. Ο Έλληνας πρωθυπουργός αναμένεται ότι θα καταστήσει σαφές στον Σκοπιανό ομόλογό του, ότι προϋπόθεση , για την ένταξη της χώρας του στο ΝΑΤΟ, αλλά και την Ε.Ε., είναι η επίλυση του θέματος του ονόματος της FYROM.
Πιέζουν οι Ευρωπαίοι
Στις Βρυξέλλες, ο αρμόδιος για την διεύρυνση της Ε.Ε. επίτροπος Όλι Ρεν, στην έκθεσή του προτείνει στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, να ορίσει ημερομηνία έναρξης των διαπραγματεύσεων ένταξης της FYROM στην Ε.Ε. Πολιτικά η έκθεση του Όλι Ρεν βασίζεται στο ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου, όπου το θέμα του ονόματος της γειτονικής χώρας εμφανίζεται ως διμερές ελληνοσκοπιανό πρόβλημα, γι’ αυτό δεν θα πρέπει να επηρεάσει την ενταξιακή διαδικασία της FYROM. Και καλεί το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, να ορίσει ημερομηνία έναρξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων εντός του 2009!
Είναι σαφές ότι ο Όλι Ρεν , επανέφερε το Σκοπιανό στο προσκήνιο, προκειμένου να ανοίξει ένα δεύτερο μέτωπο στην Ελλάδα ενόψει της Συνόδου Κορυφής του Δεκεμβρίου, ώστε η ελληνική διπλωματία να υποχωρήσει στο ζήτημα της ευρωπαϊκής υποψηφιότητας της Τουρκίας, που αποτελεί πρωτεύοντα στόχο της αμερικανό-βρετανικής διπλωματίας συνεπικουρούμενης και από την Σουηδική Προεδρία.
Υπέρ του διαλόγου η Ελλάδα
Η Ελληνική Κυβέρνηση, όπως έχει κατ’ επανάληψη διακηρύξει, δεν αρνείται το διμερή διάλογο, αρκεί όμως, να μην υπονομεύεται η διαδικασία που είναι σε εξέλιξη στο πλαίσιο του ΟΗΕ. Ωστόσο, δεν μπορεί η Ελληνική Κυβέρνηση χάριν του διαλόγου να αδιαφορεί, στις αβάσιμες και ιστορικά ατεκμηρίωτες απόψεις των Σκοπιανών, σχετικά με την «Μακεδονία» του Αιγαίου . «Οι Μακεδόνες του Αιγαίου και οι Μακεδόνες του Πιρίν, είναι συμπατριώτες και πρέπει να ζουν όλοι μαζί», δήλωσε ο Ν.Γκρουέφσκι.
Είναι σαφές, ότι τέτοιες αναφορές, που αποτελούν μάλιστα και επίσημη ιδεολογία του Σκοπιανού κράτους, δεν είναι μόνο ιστορικά ανακριβείς, αλλά αποδεικνύουν με τον πλέον αδιάψευστο τρόπο την αναχρονιστική επεκτατική και αλυτρωτική αντίληψη, που διέπει τη σημερινή ηγεσία της π.Γ.Δ. Μακεδονίας.
Η Ελληνική Κυβέρνηση, για όσο διάστημα η «παρέα» του εθνικιστή Πρωθυπουργού Νίκολα Γκρουέφσι θα καπηλεύεται το όνομα ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, προβάλλοντας εξωφρενικές αξιώσεις, για το έθνος και τη γλώσσα, όχι μόνο δεν θα πρέπει να εγκαταλείψει την πολιτική του βέτο, που εφάρμοσε την άνοιξη του 2008 στο Βουκουρέστι, εμποδίζοντας την ένταξη της FYROM στο ΝΑΤΟ, αλλά να την επεκτείνει και στην Ε.Ε.
Είναι πλέον μονόδρομος το ελληνικό βέτο τον Δεκέμβρη στη Σύνοδο Κορυφής στο αίτημα του αρμοδίου κοινοτικού Επιτρόπου να προσδιορίσει το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ημερομηνία έναρξης των διαπραγματεύσεων ένταξης της FYROM στην Ε.Ε., φυσικά, αν προηγουμένως , δεν έχει βρεθεί μια αμοιβαία αποδεκτή λύση στο θέμα της ονομασίας. Δηλαδή, μία σύνθετη ονομασία γεωγραφικού προσδιορισμού, για όλες τις χρήσεις.
τι έγινε φίλε ξεκαθάρισε;
ΑπάντησηΔιαγραφήΔυστυχώς φίλε μου όχι. Αντίθετα τα πράγματα έγιναν πιο σύνθετα
ΑπάντησηΔιαγραφή