Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Ξεκαθαρίζει ΣΗΜΕΡΑ στις Πρέσπες το Σκοπιανό


Στις Πρέσπες, σήμερα Παρασκευή, ο  κ. Γ.Α.Παπανδρέου έχει καλέσει σε τριμερή συνάντηση τους Πρωθυπουργούς  της Αλβανίας κ. Σ.Μπερίσα και της FYROM κ. Ν. Γκρούεφσκι , για την προώθηση της συνεργασίας των τριών γειτονικών κρατών  στην περιβαλλοντολογική προστασία και την βιώσιμη ανάπτυξη της περιοχής.  Ωστόσο,  το ενδιαφέρον επικεντρώνεται  στη διμερή συνάντηση Παπανδρέου – Γκρούεφσκι.  Τα χρονικά περιθώρια για επίτευξη προόδου στο θέμα της ονομασίας των Σκοπίων εξαντλούνται,  και παράλληλα,  εξανεμίζονται και οι ελπίδες των Σκοπιανών ότι , οι ευρωπαίοι ηγέτες να καθορίσουν  ημερομηνία  έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων των Σκοπίων με την Ε.Ε. στη Σύνοδο Κορυφής (10 - 11 Δεκεμβρίου), όπως προτείνει ο αρμόδιος για τη διεύρυνση Επίτροπος ο κ. Όλι Ρεν.   Ο Έλληνας πρωθυπουργός αναμένεται ότι θα καταστήσει σαφές   στον Σκοπιανό ομόλογό του,  ότι προϋπόθεση ,  για την ένταξη της χώρας του στο ΝΑΤΟ,  αλλά και την Ε.Ε.,  είναι η επίλυση του θέματος του ονόματος της FYROM.

Πιέζουν οι Ευρωπαίοι
Στις Βρυξέλλες, ο  αρμόδιος για την διεύρυνση της Ε.Ε. επίτροπος  Όλι Ρεν,  στην έκθεσή του προτείνει στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, να ορίσει ημερομηνία έναρξης των διαπραγματεύσεων ένταξης της FYROM στην Ε.Ε.  Πολιτικά η  έκθεση του Όλι Ρεν βασίζεται  στο ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου, όπου  το θέμα του ονόματος της γειτονικής χώρας εμφανίζεται ως   διμερές ελληνοσκοπιανό πρόβλημα, γι’ αυτό   δεν θα πρέπει να επηρεάσει την ενταξιακή διαδικασία της FYROM.   Και   καλεί το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο,  να ορίσει ημερομηνία έναρξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων εντός του 2009!
Είναι σαφές ότι  ο Όλι Ρεν , επανέφερε το Σκοπιανό στο προσκήνιο, προκειμένου να ανοίξει ένα δεύτερο μέτωπο στην Ελλάδα ενόψει της Συνόδου Κορυφής του Δεκεμβρίου, ώστε η ελληνική διπλωματία να υποχωρήσει στο ζήτημα της ευρωπαϊκής υποψηφιότητας της Τουρκίας, που αποτελεί πρωτεύοντα στόχο της αμερικανό-βρετανικής διπλωματίας συνεπικουρούμενης και από την Σουηδική Προεδρία.

Υπέρ του διαλόγου η Ελλάδα

Η Ελληνική Κυβέρνηση, όπως έχει κατ’ επανάληψη διακηρύξει,  δεν αρνείται το διμερή διάλογο,  αρκεί όμως,  να μην υπονομεύεται η διαδικασία που είναι σε εξέλιξη στο πλαίσιο του ΟΗΕ. Ωστόσο, δεν μπορεί η Ελληνική Κυβέρνηση χάριν του διαλόγου να αδιαφορεί, στις αβάσιμες και ιστορικά ατεκμηρίωτες απόψεις  των Σκοπιανών, σχετικά με  την  «Μακεδονία»  του Αιγαίου .  «Οι Μακεδόνες του Αιγαίου και οι Μακεδόνες του Πιρίν, είναι συμπατριώτες και πρέπει να ζουν όλοι μαζί», δήλωσε ο Ν.Γκρουέφσκι.
Είναι σαφές,  ότι τέτοιες αναφορές, που αποτελούν μάλιστα και επίσημη ιδεολογία  του Σκοπιανού  κράτους, δεν είναι μόνο  ιστορικά ανακριβείς, αλλά αποδεικνύουν  με τον πλέον αδιάψευστο  τρόπο την αναχρονιστική επεκτατική και αλυτρωτική αντίληψη, που διέπει τη σημερινή ηγεσία της π.Γ.Δ. Μακεδονίας.
Η Ελληνική Κυβέρνηση, για όσο διάστημα η «παρέα» του εθνικιστή  Πρωθυπουργού Νίκολα Γκρουέφσι θα καπηλεύεται το όνομα ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, προβάλλοντας  εξωφρενικές αξιώσεις, για το έθνος και τη γλώσσα, όχι  μόνο δεν θα πρέπει να εγκαταλείψει την πολιτική του βέτο, που εφάρμοσε την άνοιξη του 2008 στο Βουκουρέστι, εμποδίζοντας την ένταξη της FYROM  στο ΝΑΤΟ, αλλά να την επεκτείνει και στην Ε.Ε.
 Είναι πλέον μονόδρομος το ελληνικό βέτο τον Δεκέμβρη στη Σύνοδο Κορυφής στο  αίτημα του αρμοδίου κοινοτικού Επιτρόπου να προσδιορίσει το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ημερομηνία έναρξης των διαπραγματεύσεων ένταξης της FYROM στην  Ε.Ε., φυσικά, αν προηγουμένως ,  δεν έχει βρεθεί μια αμοιβαία αποδεκτή λύση στο θέμα της ονομασίας. Δηλαδή, μία σύνθετη ονομασία γεωγραφικού προσδιορισμού,  για όλες τις χρήσεις.

Σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Οι «μπουκαδόροι» του Υπουργείου Άμυνας

Του Χρήστου Καπούτση Υπάρχουν όρια στην παρακμή, στη σήψη , στη βλακεία; Υπάρχει κάποιο οριακό σημείο, που δεν μπορεί να ξεπεραστεί; Δύσκολη η απάντηση, αφού και σε αυτό τον τομέα,    οι «δυνατότητες» των ανθρώπων είναι απεριόριστες. Ωστόσο, συνιστά έσχατο σημείο παρακμής και παραλογισμού, η εκθεμελίωση θεσμών, η απαξίωση αρχών και η τυφλή βία εναντίον ανθρώπων. Αναφέρομαι στην βίαιη εισβολή   κάποιων απόστρατων στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, φαινόμενο πρωτοφανές παγκοσμίως!! Η περιοριστική δημοσιονομική πολιτική της Κυβέρνησης πλήττει τους Δημόσιους υπαλλήλους και του ευρύτερου και του στενού Δημόσιου τομέα. Άρα και τους στρατιωτικούς, εν ενεργεία και απόστρατους. Οι απόστρατοι υποστηρίζουν ότι έχουν μειωθεί οι συντάξιμες αποδοχές τους κατά 40%. Πιθανόν να έχουν δίκαιο. Όμως το ίδιο έχει συμβεί και με ΟΛΟΥΣ τους συνταξιούχους του Δημόσιου τομέα.    Οι απόστρατοι ζητούν να εξαιρεθούν από τις μειώσεις των αποδοχών τους, επειδή υπηρέτησαν στις Ένοπλες Δυνάμεις!    Γιατί

Είχε Δίκιο η Αντιγόνη ή ο Κρέων;

Επανερχόμαστε   στα παλιά ερωτήματα. Είχε άραγε κάπου δίκιο η Αντιγόνη (ή εξ ολοκλήρου δίκιο); Και είχε άραγε ο Κρέων κάποιο άδικο (ή εξ ολοκλήρου άδικο); Δεν είναι βέβαιο ότι αυτά είναι τα πιο ενδιαφέροντα ερωτήματα που θα μπορούσε κανείς να θέσει για το έργο, τουλάχιστον έτσι ωμά διατυπωμένα. Ή μάλλον θα μπορούσε ο Σοφοκλής ο ίδιος να τα έχει κάνει πιο ενδιαφέροντα —και πιο δύσκολα— όμως οι επιλογές του ήταν άλλες. Υπήρχε σύγκρουση —μια σύγκρουση εγελιανού τύπου— μεταξύ των δικαιωμάτων της οικογένειας και των δικαιωμάτων της πολιτείας. Και αρχικά φαίνεται σαν ο Σοφοκλής να πρόκειται να αναπτύξει το έργο του με βάση αυτή τη σύγκρουση, όταν η Αντιγόνη εμφανίζεται στον Πρόλογο του δράματος προσηλωμένη ειδικά στην οικογένεια και έκδηλα αδιάφορη απέναντι στην πολιτεία, ενώ ο Κρέων με το διάγγελμα του αμέσως μετά την Πάροδο (πολύ σημαντική τοποθέτηση σε αρχαίο ελληνικό δράμα) αναλαμβάνει τη θέση του εκφραστή της πόλεως, με την έκκληση έξαφνα που απευθύνει να υποταχθούν οι προσωπικέ

Αναξίμανδρος (610-540 π.X.)

Γέννηση, θάνατος, άπειρο », 23 Μαΐου 2011 Επιστήμες / Μορφές της Επιστήμης & της Τεχνολογίας   Αναπληρωτής καθηγητής Ιστορίας και Φιλοσοφίας της Αστρονομίας και των Φυσικών Επιστημών - Πανεπιστήμιο Αθηνών Στράτος Θεοδοσίου Στην φιλοσοφία του Αναξίμανδρου, το άπειρο, που ήταν αθάνατον και ανώλεθρον, ήταν η πρωταρχική κοσμική ουσία από την οποία απορρέουν τα πάντα και στην οποία τελικά επιστρέφουν τα πάντα. Από αυτό γεννιούνταν και σε αυτό επέστρεφαν αλληλοδιαδόχως άπειροι κόσμοι. των Στράτου Θεοδοσίου, επίκουρου καθηγητή, και Μάνου Δανέζη , αναπληρωτή καθηγητή, Τμήμα Φυσικής – Πανεπιστήμιο Αθηνών και Milan Dimitrijevic , Astronomical Observatory of Belgrade, Serbia Την ίδια εποχή με τον Θαλή έδρασε, επίσης στην Μίλητο, ο μαθητής και διάδοχος στην Σχολή του, ο Αναξίμανδρος (610-540 π.X.), ο οποίος, όπως παραδέχονται όλοι οι μελετητές εκείνης της περιόδου, ήταν ισάξιος του διδασκάλου του και ο πρώτος που μαζί