XΘΕΣ στις Πρέσπες είχαμε τη συνάντηση του Πρωθυπουργού Γ.Α.Παπανδρέου με τον Σκοπιανό ομόλογό του Νίκολα Γκρουέφσκι.
Συναντήθηκαν στις Πρέσπες, διότι εκεί είχε συγκαλέσει ο έλληνας Πρωθυπουργός τριμερή συνάντηση, για την προστασία του περιβάλλοντος.
Μάλιστα συμφωνήθηκε , η Ελλάδα, η Αλβανία και η ΠΓΔΜακεδονίας να δράσουν από κοινού με στόχο την προστασία βιοποικιλότητας και τη βιώσιμη ανάπτυξη της περιοχής της λεκάνης των Πρεσπών.
Οι κ. Παπανδρέου, Μπερίσα και Γκρούεφσκι, οι Πρωθυπουργοί Ελλάδας, Αλβανίας και Σκοπίων συναντήθηκαν στην Πύλη Πρεσπών.
Να υπενθυμίσω, έτσι για την ιστορία, ότι από την Πύλη Πρεσπών , ξεκινά το μονοπάτι που φτάνει στη ρεματιά, όπου ήταν η έδρα της ΚΕ του ΚΚΕ, η έδρα της Προσωρινής Δημοκρατικής Κυβέρνησης και το Αρχηγείο του ΔΣΕ, δηλαδή η πολιτική και στρατιωτική ΈΚΦΡΑΣΗ του Κομμουνιστικό κόμματος, στην τελευταία φάση του δραματικού εμφυλίου πολέμου (1946-49), πριν από την στρατιωτική ήττα του Δημοκρατικού Στρατού στο Γράμμο, από τον Εθνικό Στρατό.
**************
Η τριμερής συνάντηση των Πρεσπών είχε όμως και ένα παράλληλο ενδιαφέρον, λόγω της συνάντησης των κ. Παπανδρέου και Γκρουέφσκι.
Συζήτησαν, το ακανθώδες θέμα της ονομασίας της γειτονικής χώρας.
Δεν υπήρξε κάποια πρόοδος, αφού και δύο πλευρές επανέλαβαν τις πάγιες θέσεις τους, που δεν έχουν κοινά σημεία επαφής.
Ο Έλληνας πρωθυπουργός κατέστησε σαφές στον Σκοπιανό ομόλογό του, ότι προϋπόθεση , για την ένταξη της χώρας του στο ΝΑΤΟ, αλλά και την Ε.Ε., είναι η επίλυση του θέματος του ονόματος της FYROM.
Από την πλευρά του ο Ν.Γκρουέφκσι ζήτησε από τον κ. Παπανδρέου να μην εμποδίσει η Ελλάδα την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων της ΠΓΔ Μακεδονίας με την Ε.Ε. το Δεκέμβριο. Και επισήμανε ότι «η πολιτική όρθωσης εμποδίων και εκβιασμών αποδείχτηκε ανεδαφική».
**********************
Στις Βρυξέλλες τώρα, το πολιτικό κλίμα δεν είναι ευχάριστο για την Ελλάδα.
Δεν είναι μόνο τα δημοσιονομικά προβλήματα, στα οποία η Ελληνική Κυβέρνηση πιέζεται για επώδυνες πρωτοβουλίες, είναι και τα εθνικά θέματα, Σκοπιανό, Κυπριακό και ελληνοτουρκικά, που η Βρυξέλλες ασκούν πολιτικές πιέσεις στην Ελλάδα για οδυνηρές υποχωρήσεις.
Η Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου προχώρησε στην υιοθέτηση ενός ψηφίσματος, σχετικά με τη διεύρυνση της Ε.Ε. για το 2009, που αναφέρεται στην FYROM και αγνοεί τις γνωστές ελληνικές θέσεις, για το θέμα της ονομασίας.
Στο ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, καλείται το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Δεκεμβρίου να ορίσει ημερομηνία έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΠΓΔΜ, ανεξάρτητα από το αν θα έχει επιλυθεί ή όχι η εκκρεμότητα, για το όνομα της γειτονικής χώρας.
*****************
Στο ίδιο ψήφισμα οι ευρωβουλευτές , ζητούν το άνευ όρων και προϋποθέσεων άνοιγμα του κεφαλαίου της ενέργειας, έτσι ώστε να συνεχιστούν κανονικά οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις Ε.Ε. - Τουρκίας.
Σχετικά με την Τουρκία, το ψήφισμα Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου εκφράζει την αποδοκιμασία της Ευρωβουλής, για την άρνηση της Αγκύρας να εφαρμόσει τη συμφωνία τελωνειακής ένωσης και προς την Κύπρο, ανοίγοντας τα λιμάνια και αεροδρόμια της, σε κυπριακά πλοία και αεροπλάνα.
Αλλά , παρόλα αυτά, ζητάει τη απρόσκοπτη συνέχιση των ενταξιακών διαδικασιών, που θα φέρουν την Τουρκία στην ευρωπαϊκή οικογένεια.
*******
Το ζητούμενο είναι, ποια θα είναι η στάση της Ελλάδας και της Κύπρου, στη διαφαινόμενη ευνοϊκή στάση των Ευρωπαίων προς την Τουρκία.
Ο αν.Υπουργός Εξωτερικών Δ.Δρούτσα, στην πρώτη ομιλία του στην Επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας της Βουλής, επεσήμανε ότι, « η Κυβέρνηση στηρίζει την πλήρη ένταξη της Τουρκίας στην Ε.Ε., αλλά «η υποστήριξή μας, δεν είναι λευκή επιταγή. Η Τουρκία θα πρέπει θα ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση, εάν και όταν εκπληρώσει όλα τα κριτήρια και προαπαιτούμενα που έχουν τεθεί».
Μένει να δούμε, πιο θα είναι το πολιτικό αντίκρισμα αυτής της δήλωσης.
Από την πλευρά της, η Κύπρος θα ζητήσει να υπάρξουν πρακτικές συνέπειες για την Τουρκία, για τη μη συμμόρφωσή της στις υποχρεώσεις της, έναντι της Ε.Ε.
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Δημήτρης Χριστόφιας, απέστειλε επιστολή προς τους αρχηγούς των «26» κρατών μελών της ΕΕ σχετικά με τις θέσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας, όσον αφορά την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, επισημαίνοντας ότι η Τουρκία θα πρέπει να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της έναντι της ΕΕ και της Κυπριακής Δημοκρατίας, αλλιώς, δεν μπορεί να μείνει αλώβητη από τη Σύνοδο των 27 το Δεκέμβρη. Ο Κύπριος Πρόεδρος αναφέρθηκε στο θέμα του ανοίγματος των τουρκικών λιμανιών και αεροδρομίων στα κυπριακά πλοία και αεροσκάφη, όπως προβλέπεται από την εφαρμογή του Πρωτοκόλλου Τελωνειακής Σύνδεσης.
Επίσης, απομένει να διαπιστώσουμε, ποια θα είναι εφαρμοσμένη πολιτική , της επιστολής Χριστόφια.
*******************
Από την πλευρά της Τουρκίας, είχαμε επίσημες τοποθετήσεις και για το Κυπριακό και για την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας.
Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου, δήλωσε ότι, με την επίλυση του Κυπριακού θα εκλείψουν και τα προβλήματα, και θα διαμορφωθούν συνθήκες σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο και θα επιταχυνθεί η ενταξιακή διαδικασία της Τουρκίας στην ΕΕ».
Και δήλωσε κατηγορηματικά, ότι η Τουρκία δεν προτίθεται να εφαρμόσει το Πρωτόκολλο Τελωνειακής Σύνδεσης.
Αναφερόμενος στο Κυπριακό, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Αχμέτ Νταβούτογλου, είπε ότι «η θέση της Τουρκίας είναι μία λύση με βάση τις παραμέτρους του ΟΗΕ, και με βάση τη διζωνικότητα, τη δικοινοτικότητα και την πολιτική ισότητα».
Φυσικά, η απαίτηση για πολιτική ισότητα, ανατρέπει τα Δημοκρατικά θέσμια, διότι εξισώνει την πλειοψηφία με την μειοψηφία. Στις Δημοκρατίες, παντού στον Κόσμο, η πλειοψηφία Κυβερνά, ασκεί εξουσία, ΜΕ πλήρη σεβασμό στα δικαιώματα της μειοψηφίας.
***********************
Μετά από αυτά, με δεδομένη την πλειοψηφική τάση που επικρατεί στους κοινοτικούς εταίρους μας στις Βρυξέλες, για μη επιβολή κυρώσεων προς την Τουρκία, η οποία εξακολουθεί να μην εκπληρώνει τις υποχρεώσεις της, ως πιθανά ενδεχόμενα σχετικά με τη στάση των Κυβερνήσεων της Λευκωσία και της Αθήνα παραμένουν βασικά δύο. Είτε θα έχουμε «πάγωμα» των επιπλέον κεφαλαίων δηλαδή «πάγωμα» της ενταξιακής διαδικασίας της Τουρκίας, είτε αναβολή της επαναξιολόγησης της Τουρκίας για έξι μήνες.
Δυσκολεύομαι να φανταστώ ελληνική και ελληνοκυπριακή συναίνεση, στη διαδικασία ένταξης της Τουρκίας στην Ε.Ε., ενόσω η Τουρκία δεν θα εκπληρώνει τις υποχρεώσεις της προς την Ε.Ε.
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου