Τρίτη, 12 Ιανουαρίου 2010

ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΤΩΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΡΙΩΝ ΚΡΑΤΩΝ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Απάντηση του ΥΠΕΘΑ Β. Βενιζέλου σε ερώτηση του Χρήστου Καπούτση, κατά τη σημερινή συνέντευξη τύπου με θέμα τον απολογισμό του έργου των 100 πρώτων ημερών της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Εθνικής Άμυνας.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ(ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΑΠΟΥΤΣΗΣ): Συνδέετε την προμήθεια εξοπλιστικών συστημάτων με την πολιτική στήριξη των κατασκευαστριών χωρών; Και το δεύτερο ερώτημα: Υπάρχουν εμετικά δημοσιεύματα, κυρίως από τον βρετανικό και γερμανικό Τύπο σε βάρος της χώρας μας για την κακή οικονομική κατάσταση. Συγκεκριμένα  ότι αν η κυβέρνηση αποφασίσει να υλοποιήσει τις 4-5 αποφάσεις του ΚΥΣΕΑ για την προμήθεια των Eurofighter για παράδειγμα, εκτιμάτε,  ότι θα σταματήσει αυτό το μπαράζ των αρνητικών δημοσιευμάτων σε βάρος της ελληνικής οικονομίας;

ΕΥ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Η Ελλάδα  διανύει μια κρίσιμη δημοσιονομικά και οικονομικά περίοδο. Έχουμε μάλιστα το μειονέκτημα να έχουμε εισέλθει στο χώρο της διεθνούς οικονομικής κρίσης με σημαντική καθυστέρηση και τώρα να βρισκόμαστε σε διαφορετικό, πιο καθυστερημένο στάδιο της κρίσης, σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες και κυρίως σε σχέση με άλλες χώρες της ζώνης του ευρώ.

                        Αυτό πρέπει να το λαμβάνουμε πάντα υπ' όψιν, γιατί η στρατηγική εξόδου από την κρίση πρέπει να λαμβάνει υπ' όψιν της τη φάση στην οποία βρίσκεται κάθε χώρα. Και δεν υπάρχει καμία απολύτως αμφιβολία, ότι τα διαρθρωτικά προβλήματα που έχουμε ως χώρα, ως οικονομία και τα οποία έχουν αναδειχθεί και οξυνθεί λόγω της κρίσης, πρέπει να τα λύσουμε. Όχι μόνο γιατί αυτό το επιβάλλουν οι αγορές ή οι εταίροι μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση ή οι διεθνείς Οργανισμοί, αλλά γιατί αυτό το επιβάλλει το συμφέρον της ελληνικής οικονομίας, των ελληνικών επιχειρήσεων, των εργαζομένων και των νοικοκυριών. Γιατί ξεπερνώντας τα διαρθρωτικά μας προβλήματα και σπάζοντας το φαύλο κύκλο μπορούμε να δώσουμε  στον καθένα, είτε αυτός είναι επιχείρηση είτε αυτός είναι εργαζόμενος είτε είναι συνταξιούχος, μια προοπτική: Να κάνουμε τη θέση του καλύτερη και το εισόδημά του μεγαλύτερο και ασφαλέστερο.
                        Πρέπει η θέση μας αυτή να παρουσιάζεται, και παρουσιάζεται πάντα, στους ξένους συνομιλητές μας και ιδίως στους εταίρους μας. Η Ελλάδα όμως, λειτουργεί όπως είναι προφανές, ως πρόσχημα και ως πεδίο επί του οποίου αναπτύσσεται μια πολύ  μεγαλύτερη και ευρύτερη αντιπαράθεση που δεν προέρχεται από την Ελλάδα, που δε σχετίζεται με την Ελλάδα, αλλά που χρησιμοποιεί ως αφορμή την Ελλάδα.
                        Αυτή η αντιπαράθεση αφορά τη συναλλαγματική ισοτιμία μεταξύ του ευρώ, του δολαρίου, της στερλίνας ή άλλων σημαντικών νομισμάτων. Αφορά τη σχέση ευρώ και δολαρίου ως αποθεματικών νομισμάτων διεθνώς. Αφορά τη λειτουργία των χρηματοοικονομικών αγορών σε παγκόσμιο επίπεδο. Άρα πρέπει να προστατεύσουμε τη χώρα μας και από αυτή την πίεση που δεν αφορά την Ελλάδα ως τέτοια, αλλά τη χρησιμοποιεί ως εφαλτήριο.
                        Αυτά όλα σχετίζονται πράγματι και με το ζήτημα των αμυντικών δαπανών. Υπάρχει μια θεμελιώδης και προφανής αντίφαση: Τη στιγμή που πρέπει να εφαρμόσουμε μια συσταλτική πολιτική περιορισμού των δημοσίων δαπανών, θα ήμασταν πάρα πολύ ευχάριστοι εάν διευρύναμε τις αμυντικές δαπάνες.  Το κριτήριό μας όμως για τις αμυντικές δαπάνες είναι ένα κριτήριο εθνικό, στρατηγικό, επιχειρησιακό,  που το παρουσίασα προηγουμένως.  Οι εταίροι μας ενδιαφέρονται πιο συγκεκριμένα για κάτι άλλο: Ενδιαφέρονται για το ενδεχόμενο η δημοσιονομική μας κρίση να μας κάνει υπερήμερους σε σχέση  με συμβατικές υποχρεώσεις που έχουμε, για τρέχοντα εξοπλιστικά προγράμματα.
                        Αυτός ο φόβος είναι ατεκμηρίωτος και άδικος. Η Ελλάδα εκτελεί πλήρως τις συμβατικές υποχρεώσεις, αρκεί και οι αντισυμβαλλόμενοι να εκτελούν τις δικές τους συμβατικές υποχρεώσεις, να προσφέρουν προς παραλαβή το υλικό που πρέπει με τα τεχνικά χαρακτηριστικά που πρέπει, με την επιχειρησιακή ικανότητα και επάρκεια που πρέπει, με τα αντισταθμιστικά ωφελήματα που πρέπει. Και βεβαίως, όταν κάποιος είναι υπερήμερος ως παραγωγός, είναι λογικό να μη δικαιούται να διατυπώνει παράπονα γιατί ο αγοραστής διεκδικεί τα δικαιώματά του και κυρίως την ποιότητα του υλικού του.

1 σχόλιο:

  1. http://resaltomag.gr/forum/viewtopic.php?t=4079&start=0&postdays=0&postorder=asc&highlight=&sid=a725c45ad819acf016383bb19c9f0cb7

    Ο Μίκης απαντά στη Θάλεια Δραγώνα

    Με επιστολή της στο Μίκη Θεοδωράκη η κ. Θάλεια Δραγώνα διαμαρτύρεται για συκοφαντική δυσφήμιση εναντίον της.
    Ο Μίκης, με δική του επιστολή, ξεκαθαρίζει τα πράγματα

    ΑπάντησηΔιαγραφή