Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Σκοπιανό και επαφές Νίμιτσ στην Αθήνα

Του Χρήστου Καπούτση

 Χωρίς να  κομίζει κάποια νέα πρόταση για το θέμα της ονομασίας της FYROM, αλλά με νέες  ιδέες που θα αξιολογηθούν από τις Κυβερνήσεις των δύο κρατών, έφτασε χθες βράδυ στη Αθήνα  προερχόμενος από τα Σκόπια, ο ειδικός διαπραγματευτής του ΟΗΕ Μ. Νίμιτς . Σήμερα θα συναντηθεί με στελέχη της Ελληνικής Κυβέρνησης. Κατά την παραμονή του στα Σκόπια, ο κ. Νίμιτς συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό της π.Γ.Δ. Μακεδονίας  Νίκολα Γκρούεφσκι ,  τον υπουργό Εξωτερικών  Αντόνιο Μιλόσοσκι και τον πρόεδρο της Δημοκρατίας (FYROM) Γκιόργκι Ιβάνοφ.
Σε δηλώσεις του μετά τις συναντήσεις με την Σκοπιανή πολιτική ηγεσία, ο Μ.Νίμιτς επισήμανε  ότι: «Η διεθνής κοινότητα επιθυμεί την επίλυση του ζητήματος το οποίο δεν περιορίζεται στην περιφερειακή και διμερή του διάσταση, αλλά έχει πολλές πτυχές και πρέπει να δούμε.  Νομίζω ότι οι δύο πλευρές μπορούν να φθάσουν σε μία λύση σε σύντομο χρονικό διάστημα. Πρέπει να αντιμετωπίσουμε τη βαρύτητα του προβλήματος και να το επιλύσουμε. Αυτό προϋποθέτει την ύπαρξη πολιτικής δράσης από τις δύο πλευρές».
Κύκλοι του ελληνικού ΥΠΕΞ, είναι πολύ επιφυλακτικοί, καθώς εκτιμούν, ότι δεν  υφίστανται ευοίωνες  προοπτικές , ώστε  η νέα επίσκεψη Νίμιτς σε Σκόπια και Αθήνα να έχει θεαματικά αποτελέσματα.  Αντίθετα η  Κυβέρνηση της πΓΔΜακεδονίας  θεωρεί , ότι οι διαδοχικές επισκέψεις του Μάθιου Νίμιτς σε Σκόπια και Αθήνα  μπορούν να προσδώσουν μια νέα δυναμική στη διαπραγματευτική διαδικασία.
Το χάσμα που υπάρχει ανάμεσα στις κυβερνήσεις Αθηνών και Σκοπίων, είναι μάλλον αγεφύρωτο.  Για παράδειγμα,  ο ΥΠΕΞ της FYROM Αντόνιο Μιλόσοσκι σε δηλώσεις του καυτηριάζει  εντονότατα τις ελληνικές «εθνικές κόκκινες γραμμές» ως αντιπαραγωγικές.  Δηλαδή η ελληνική θέση για μία «σύνθετη ονομασία γεωγραφικού προσδιορισμού για κάθε χρήση», είναι αντιπαραγωγική κατά τον κ.Α.Μιλόσοσκι. Συνεπώς, για να υπάρξει συμφωνία στην εκκρεμότητα της ονομασίας, θα πρέπει, είτε η  Αθήνα , είτε τα Σκόπια,  να υποχωρήσουν από βασικές και διακηρυγμένα αδιαπραγμάτευτες θέσεις τους.

Τα ερείσματα των Σκοπιανών
Δεν είναι ικανοποιητικά  για τη χώρα μας, τα  συμπεράσματα   από την πρόσφατη επίσκεψη αντιπροσωπείας του ευρωκοινοβουλίου στα Σκόπια (μετείχαν και έλληνες ευρωβουλευτές).  Η  πολιτική ηγεσία της ΠΓΔΜ ζήτησε  ενεργότερη εμπλοκή της Ε.Ε.  στο Σκοπιανό. Η Κυβέρνηση των Σκοπίων εκτιμά ότι,  η παρέμβαση του Ευρωκοινοβουλίου (υπάρχουν ήδη δύο αποφάσεις θετικές για τα Σκόπια) και της Κομισιόν, θα δημιουργήσει πρόσθετα προβλήματα στην ελληνική πλευρά,  επειδή θα διαπραγματεύεται με τις Βρυξέλλες ταυτόχρονα με  τα δημοσιονομικά και για το σκοπιανό. Οι Σκοπιανοί εθνικιστές που αποτελούν και την Κυβερνητική πλειοψηφία,  ελπίζουν και αυτοί να εκμεταλλευτούν τη δεινή οικονομική και πολιτική θέση στην οποία βρίσκεται η χώρα μας!
Επισημαίνουμε  ότι το ευρωκοινοβούλιο , αλλά και η πλειοψηφία των κρατών μελών της Ε.Ε. δεν συμφωνούν με το ελληνικό βέτο στον καθορισμό  ημερομηνίας έναρξης των διαπραγματεύσεων ένταξης της π.Γ.Δ. Μακεδονίας στην Ε.Ε. . Δεν συμμερίζονται οι εταίροι μας σε ΝΑΤΟ και Ε.Ε. τις ανησυχίες της Ελλάδος, που έχουν ιστορικό και εθνολογικό υπόβαθρο. Δεν πείθονται  ότι  η καπηλεία του ονόματος «Μακεδονία» από τους σλαβομακεδόνες εθνικιστές αποτελεί το όχημα για την προώθηση εθνομειονοτικών και αλυτρωτικών πολιτικών σε βάρος της Ελλάδας,  που ενδεχομένως να  αποτελέσουν το εκρηκτικό μίγμα για τη νέα και πλέον οδυνηρή ανάφλεξη των Βαλκανίων.
Τα ευρωπαϊκά κράτη (σε Ε.Ε. και  ΝΑΤΟ)  και οι ΗΠΑ, υπερβαίνοντας τη συμμαχική αλληλεγγύη,   ζητούν επίλυση της εκκρεμότητας της ονομασίας το αργότερο  μέχρι  τον προσεχή Νοέμβριο, όταν θα πραγματοποιηθεί η Σύνοδος Κορυφής του ΝΑΤΟ και θα τεθεί εκ νέου θέμα ένταξης της ΠΓΔΜακεδονίας στο ΝΑΤΟ. Στόχος της ηγεσίας του ΝΑΤΟ ( πρωτοστατεί η Τουρκία υπέρ των Σκοπιανών θέσεων) είναι η ένταξη της π.Γ.Δ.Μακεδονίας στην Ατλαντική Συμμαχία, μέχρι τέλους του 2010!  Αν η Ελλάδα μέχρι τον προσεχή Νοέμβριο,  δεν έχει μπει σε τροχιά οικονομικής ανάκαμψης  και παραμένει δέσμια χορήγησης δανείων από διεθνή χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, που σημαίνει ότι πολιτικά και διπλωματικά θα είναι αδύναμη, τότε πολύ δύσκολα θα επιμείνει στην τακτική του βέτο, στην προοπτική ένταξης της FYROM στο ΝΑΤΟ (και την Ε.Ε.), με το Συνταγματικό της όνομα « Δημοκρατία της Μακεδονία» ή το παρεμφερές «Βόρεια Δημοκρατία της  Μακεδονίας»! 
       
********************************************************
Ο κ. Νίμιτς συναντήθηκε με την ηγεσία του Υπουργείου Εξωτερικών και στη συνέχεια θα έχει συναντήσεις συναντηθεί με τον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου και τον με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αντώνη Σαμαρά.

    Είναι η πρώτη του επαφή με τη νέα ελληνική κυβέρνηση και έγινε μετά από πρόσκληση του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών Δημήτρη Δρούτσα, στο πλαίσιο των πρωτοβουλιών της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού προσωπικά για την προώθηση λύσης στο θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ.

    Υπάρχουν διαφορετικές θέσεις μεταξύ Ελλάδας και ΠΓΔΜ, αλλά πιστεύουμε ότι υπάρχει μια βάση πάνω στην οποία μπορούμε να δουλέψουμε, δήλωσε ο απεσταλμένος του ΓΓ του ΟΗΕ μετά τη συνάντησή του με τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών.

    «Ηταν ένας πολύ καλός, ανοιχτός και ειλικρινής διάλογος, στη διάρκεια του οποίου έγινε ανασκόπηση της πορείας της διαδικασίας που διεξάγεται στο πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών και αποτύπωση της σημερινής κατάστασης», είπε σε χωριστή δήλωσή του ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Γρηγόρης Δελαβέκουρας, διευκρινίζοντας ότι «συζητήθηκε το πλαίσιο της διαπραγμάτευσης, το οποίο ετέθη στις σωστές του βάσεις».

    Ο κ. Νίμιτς ανέφερε ότι ενημέρωσε την ελληνική πλευρά για τις επαφές που είχε στα Σκόπια, καθώς και για τις σκέψεις του, ως προς τη διαδικασία επίλυσης του προβλήματος και άκουσε τις απόψεις της ελληνικής κυβέρνησης, η οποία «με διαβεβαίωσε ότι είναι απολύτως αφοσιωμένη στην επίλυση του προβλήματος με τρόπο που θα ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις και των δύο πλευρών, ώστε να μπορέσει να κινηθεί και η ευρωατλαντική διαδικασία», η οποία, όπως πρόσθεσε «θα κινηθεί γρήγορα».

    Ως προς τα προς εξέτασιν θέματα, ανέφερε ότι το θέμα της ονομασίας ήταν από την αρχή και παραμένει βασικό, ενώ τα υπόλοιπα προέκυψαν στην πορεία του χρόνου και είναι δευτερεύοντα.

    Ο κ. Δελαβέκουρας στην ενημέρωση που έκανε στη συνέχεια στους Ελληνες και ξένους δημοσιογράφους τόνισε, με αφορμή και τις χθεσινές δηλώσεις του κ. Νίμιτς από τα Σκόπια, στις οποίες εξέφρασε μια συγκρατημένη αισιοδοξία, ότι ο κ. Νίμιτς «έχει αναγνώσε» μια διάθεση να προχωρήσει το θέμα εκ μέρους των Σκοπίων, και που η ελληνική πλευρά θέλει να την δει στην πράξη. «Ελπίζουμε ότι οι ενδείξεις για αλλαγές επί το θετικότερο να μεταφραστούν τελικά και στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων», είπε και εξέφρασε την ελπίδα ότι «το θετικό μήνυμα που στέλνει η Ελλάδα αρχίζει να γίνεται αντιληπτό».

    Αναφερόμενος στην ελληνική στάση είπε ότι κατά τη διάρκεια της συζήτησης «μιλήσαμε για τη διαφορετική λογική με την οποία προσεγγίζουμε το θέμα, την προσπάθεια που κάνουμε να σταλεί θετικό μήνυμα προς την άλλη πλευρά και τη σημασία να βρούμε ανταπόκριση για να προχωρήσουμε».

    Ο εκπρόσωπος έκανε ειδικότερη αναφορά στις ελληνικές πρωτοβουλίες, με τις συναντήσεις του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου με τον ομόλογό του της ΠΓΔΜ Νίκολα Γκρούεφσκι, οι οποίες «έχουν δημιουργήσει θετική δυναμική στη διαδικασία υπό τον ΟΗΕ».

    Το ίδιο θετικό μήνυμα, πρόσθεσε, στείλαμε και τον Δεκέμβριο με τα Συμπεράσματα του Συμβουλίου της ΕΕ, το οποίο συνοψίζεται στο ότι «η Ελλάδα θέλει να προχωρήσει στη λύση και στην απελευθέρωση της ευρωατλαντικής πορείας της ΠΓΔΜ».

Σχόλια

  1. TI NA EIΠΟΥΝ ΟΙ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΙ ΤΑ ΕΡΓΑ ΚΑΙ ΟΙ ΗΜΕΡΕΣ ΤΟΥΣ ΕΙΝΑΙ ΓΝΩΣΤΑ .ΑΝ ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΑΝ ΤΙΣ ΘΕΣΕΙΣ ΜΑΣ ΘΑ ΤΟ ΕΙΧΑΝ ΔΕΙΞΕΙ ΤΟΣΑ ΧΡΟΝΙΑ,ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΣΤΟ ΣΚΟΠΙΑΝΟ ΣΕ ΟΛΑ ΓΕΝΙΚΩΣ ΤΑ ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ.ΚΑΛΟ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΟΥΤΕ ΤΟ ΠΟΔΙ ΤΟΥΣ ΝΑ ΠΑΤΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ.ΘΕΛΟΥΝ ΒΡΕΓΜΕΝΗ ΣΑΝΙΔΑ ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΤΑΛΑΒΟΥΝ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΑ ΑΔΙΚΑ ΑΓΩΝΙΖΟΜΑΣΤΕ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Οι «μπουκαδόροι» του Υπουργείου Άμυνας

Του Χρήστου Καπούτση Υπάρχουν όρια στην παρακμή, στη σήψη , στη βλακεία; Υπάρχει κάποιο οριακό σημείο, που δεν μπορεί να ξεπεραστεί; Δύσκολη η απάντηση, αφού και σε αυτό τον τομέα,    οι «δυνατότητες» των ανθρώπων είναι απεριόριστες. Ωστόσο, συνιστά έσχατο σημείο παρακμής και παραλογισμού, η εκθεμελίωση θεσμών, η απαξίωση αρχών και η τυφλή βία εναντίον ανθρώπων. Αναφέρομαι στην βίαιη εισβολή   κάποιων απόστρατων στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, φαινόμενο πρωτοφανές παγκοσμίως!! Η περιοριστική δημοσιονομική πολιτική της Κυβέρνησης πλήττει τους Δημόσιους υπαλλήλους και του ευρύτερου και του στενού Δημόσιου τομέα. Άρα και τους στρατιωτικούς, εν ενεργεία και απόστρατους. Οι απόστρατοι υποστηρίζουν ότι έχουν μειωθεί οι συντάξιμες αποδοχές τους κατά 40%. Πιθανόν να έχουν δίκαιο. Όμως το ίδιο έχει συμβεί και με ΟΛΟΥΣ τους συνταξιούχους του Δημόσιου τομέα.    Οι απόστρατοι ζητούν να εξαιρεθούν από τις μειώσεις των αποδοχών τους, επειδή υπηρέτησαν στις Ένοπλες Δυνάμεις!    Γιατί

Είχε Δίκιο η Αντιγόνη ή ο Κρέων;

Επανερχόμαστε   στα παλιά ερωτήματα. Είχε άραγε κάπου δίκιο η Αντιγόνη (ή εξ ολοκλήρου δίκιο); Και είχε άραγε ο Κρέων κάποιο άδικο (ή εξ ολοκλήρου άδικο); Δεν είναι βέβαιο ότι αυτά είναι τα πιο ενδιαφέροντα ερωτήματα που θα μπορούσε κανείς να θέσει για το έργο, τουλάχιστον έτσι ωμά διατυπωμένα. Ή μάλλον θα μπορούσε ο Σοφοκλής ο ίδιος να τα έχει κάνει πιο ενδιαφέροντα —και πιο δύσκολα— όμως οι επιλογές του ήταν άλλες. Υπήρχε σύγκρουση —μια σύγκρουση εγελιανού τύπου— μεταξύ των δικαιωμάτων της οικογένειας και των δικαιωμάτων της πολιτείας. Και αρχικά φαίνεται σαν ο Σοφοκλής να πρόκειται να αναπτύξει το έργο του με βάση αυτή τη σύγκρουση, όταν η Αντιγόνη εμφανίζεται στον Πρόλογο του δράματος προσηλωμένη ειδικά στην οικογένεια και έκδηλα αδιάφορη απέναντι στην πολιτεία, ενώ ο Κρέων με το διάγγελμα του αμέσως μετά την Πάροδο (πολύ σημαντική τοποθέτηση σε αρχαίο ελληνικό δράμα) αναλαμβάνει τη θέση του εκφραστή της πόλεως, με την έκκληση έξαφνα που απευθύνει να υποταχθούν οι προσωπικέ

Αναξίμανδρος (610-540 π.X.)

Γέννηση, θάνατος, άπειρο », 23 Μαΐου 2011 Επιστήμες / Μορφές της Επιστήμης & της Τεχνολογίας   Αναπληρωτής καθηγητής Ιστορίας και Φιλοσοφίας της Αστρονομίας και των Φυσικών Επιστημών - Πανεπιστήμιο Αθηνών Στράτος Θεοδοσίου Στην φιλοσοφία του Αναξίμανδρου, το άπειρο, που ήταν αθάνατον και ανώλεθρον, ήταν η πρωταρχική κοσμική ουσία από την οποία απορρέουν τα πάντα και στην οποία τελικά επιστρέφουν τα πάντα. Από αυτό γεννιούνταν και σε αυτό επέστρεφαν αλληλοδιαδόχως άπειροι κόσμοι. των Στράτου Θεοδοσίου, επίκουρου καθηγητή, και Μάνου Δανέζη , αναπληρωτή καθηγητή, Τμήμα Φυσικής – Πανεπιστήμιο Αθηνών και Milan Dimitrijevic , Astronomical Observatory of Belgrade, Serbia Την ίδια εποχή με τον Θαλή έδρασε, επίσης στην Μίλητο, ο μαθητής και διάδοχος στην Σχολή του, ο Αναξίμανδρος (610-540 π.X.), ο οποίος, όπως παραδέχονται όλοι οι μελετητές εκείνης της περιόδου, ήταν ισάξιος του διδασκάλου του και ο πρώτος που μαζί