Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Τα υπερσύγχρονα, πανάκριβα, αλλά καί "άσφαιρα" Leopard 2HEL δεν θα πάνε ούτε στην παρέλαση!

Του Χρήστου Καπούτση
·         Οι «μαυροσκούφηδες»   
Όσοι υπηρετούν σε Μονάδες Τεθωρακισμένων( άρματα μάχης) φορούν μαύρο μπερέ. Είναι οι «μαυροσκούφηδες» ή οι «μαύροι» όπως αυτοαποκαλούνται , διότι εργάζονται πολλές ώρες την ημέρα με εξοντωτικούς ρυθμούς.  «Είμαι 25 χρόνια σε Μονάδες Τεθωρακισμένων και δεν θυμάμαι ούτε μία μέρα που να έφυγα από τη Μονάδα μου μετά τη συμπλήρωση 8-ώρου. Μπαίνω νύχτα στο Στρατόπεδο και νύχτα φεύγω», δήλωσε στη «Σ» αξιωματικός των τεθωρακισμένων.
Εκτός από τα μεγάλα Κέντρα εκπαίδευσης τεθωρακισμένων στον Αυλώνα και το Λιτόχωρο, οι υπόλοιπες Μονάδες βρίσκονται   στη Θράκη και τα νησιά του Αιγαίου.  Οι μάχιμες Μονάδες τεθωρακισμένων έχουν σχετικά ικανοποιητική στελέχωση,  που κυμαίνεται από 65%  μέχρι 85% της προβλεπόμενης δύναμης. Το εντυπωσιακό είναι ότι ένα κατεξοχήν ανδροκρατούμενο όπλο, όπως είναι τα τεθωρακισμένα έχει αλωθεί και αυτό από γυναίκες. Το  15% περίπου  των μάχιμων θέσεων (οδηγός άρματος, πυροβολητής, Ίλαρχος κ.ά)  καλύπτεται από γυναικείο προσωπικό! Δύσκολη δουλειά, που απαιτεί ικανότητες και «κότσια» και οι γυναίκες των τεθωρακισμένων  έχουν αποδείξει ότι   τα διαθέτουν.


Άρματα μάχης Leopard 2HEL
Μετά από πολλές δεκαετίες ο Στρατός προμηθεύτηκε  ολοκαίνουργα άρματα μάχης, Γερμανικής κατασκευής, ελληνικών όμως προδιαγραφών.
Το συνολικό κόστος της σύμβασης για την απόκτηση 170 αρμάτων μάχης  Leopard 2HEL έφτασε τα 2 δισεκατομμύρια ευρώ. Η σχετική σύμβαση υπογράφτηκε από το Ελληνικό Δημόσιο (ΥΠΕΘΑ) και  από την γερμανική εταιρεία Krauss Maffei Wegmann στα τέλη του Φεβρουαρίου του 2001. Το πρώτο Leopard 2HEL παραγωγής παραδόθηκε τον Απρίλιο του 2006, ενώ η παραγγελία ολοκληρώθηκε τον Φεβρουάριο του 2007. Από τότε,  τα Leopard 2HEL (θεωρητικά τουλάχιστον) αποτελούν την αιχμή του δόρατος των χερσαίων δυνάμεων του Στρατού.
Τακτικές επιχειρήσεις
Οι μονάδες αρμάτων έχουν ως κύρια αποστολή την καταστροφή των εχθρικών αρμάτων και την μεταφορά της μάχης στο έδαφος του εχθρού. Για την πλήρη εκμετάλλευση των επιχειρησιακών δυνατοτήτων  των αρμάτων χρειάζεται εξειδικευμένο προσωπικό με  ηγετικές ικανότητες.
Σε τακτικό- επιχειρησιακό επίπεδο, οι Μονάδες αρμάτων μάχης χρησιμοποιούνται ως εξής:
Στην Άμυνα, τα άρματα χρησιμοποιούνται για την απόκρουση της εχθρικής επίθεσης και στην συνέχεια , για την καταστροφή του εχθρού με αντεπιθέσεις.
Στην επίθεση,   τα άρματα κινούμενα με ταχύτητα επιδιώκουν να αιφνιδιάσουν τον εχθρό και να καταλάβουν  κομβικά και ζωτικά σημεία μέσα σε εχθρικό έδαφος. Και  σε συνδυασμό με το ψυχολογικό αποτέλεσμα που παράγουν (η παρουσία και μόνο των αρμάτων μάχης προκαλεί τρόμο στους πολίτες), να προκαλέσουν την κατάρρευση της θέλησης του εχθρού να συνεχίσει την μάχη.
Τα άρματα συνεργάζονται άριστα με τα αεροσκάφη και τα επιθετικά ελικόπτερα που προσφέρουν αεροπορική υποστήριξη, σε όλες τις φάσεις των τακτικών ελιγμών.
ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΤΟΥ ΑΡΜΑΤΟΣ ΜΑΧΗΣ LEOPARD 2
Βάρος (μάχης)
55,15 τόνοι

Εδαφική πίεση
0,83 kg/cm2
Εμβέλεια
550 km
Ταχύτητα (επί οδού)
72 km/h
Ταχύτητα (εκτός οδού)
45 km/h
Ύψος υδάτινου κωλύματος
1/4 μέτρα με/χωρίς προετοιμασία
Επιτάχυνση
0-32Km/h σε 6 sec
Πλήρωμα
4 άτομα
Κινητήρας
MTU MB-873-KA-501 12V 1500hp
Οπλισμός
Πυροβόλο L55 των 120 χιλ., MG3A1 των 7,62-mm
Βασικό πλεονέκτημα: Το LEO 2HEL (ελληνικό)  έχει πυροβόλο 120 χιλιοστών,   που είναι μακρύτερο από το αντίστοιχο πυροβόλο των τουρκικών LEO2  κατά 1,3 μέτρα. Το ελληνικό LEO 2HEL, λόγω του πυροβόλου και των σκοπευτικών οργάνων  κάνει σκοπευμένη   βολή στα 6χιλιόμετρα, ενώ τα τουρκικά στα 4,5 χιλιόμετρα. Αυτό σημαίνει ότι το ελληνικό LEO έχει ένα σημαντικό τακτικό πλεονέκτημα , έναντι των τουρκικών, καθώς μπορεί να καταστρέφει εχθρικά άρματα από τα 6 χιλ χωρίς αυτά να μπορούν να ανταποδώσουν τα πυρά.
ΚΑΙ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ…
  Από το 2007 ο Ελληνικός Στρατός διαθέτει τα υπερσύγχρονα και πανάκριβα άρματα μάχης τα Leopard 2HEL, τα οποία όμως είναι επιχειρησιακά μη αξιοποιήσιμα!! Και ο λόγος είναι , ότι δεν διαθέτουν τα προβλεπόμενα πυρομαχικά!!  Μέχρι  τώρα , τα επιδεικνύαμε  στις παρελάσεις κατά  τις εθνικές επετείους. Αλλά και αυτό τελείωσε, μετά την πρόσφατη απόφαση του ΥΠΕΘΑ Β.Βενιζέλου, να μην παρελαύνουν τα τροχοφόρα και τα ερπυστριοφόρα.
Είναι πράγματι εντυπωσιακό, μάλλον παγκόσμια πρωτοτυπία , ο Ελληνικός Στρατός να διαθέτει από το 2007 τα πιο σύγχρονα άρματα μάχης του Κόσμου, αλλά αυτά να μην είναι αξιόμαχα!  Η γραφειοκρατία, οι  σκοπιμότητες  και  τα οικονομικά  συμφέροντα, εμποδίζουν  τον εφοδιασμό των Leopard 2HEL με τα κατάλληλα πυρομαχικά.
 Η «περιπέτεια» έχει ως εξής:   Από το 2002 όταν άρχισαν να κατασκευάζονται τα ελληνικά Leopard μέχρι και σήμερα, η πολιτική και στρατιωτική ηγεσία έδειξαν μια «περίεργη» αδιαφορία για τον εφοδιασμό των νέων αρμάτων με πυρομαχικά, παρότι ήταν ορατός ο κίνδυνος να  είναι άσφαιρα σιδερένια κουτιά, όταν θα τα παραλάβουμε. Μόλις το 2005  η τότε Γενική Γραμματεία Οικονομικού Σχεδιασμού και Αμυντικών Επενδύσεων (ΓΓΟΣΑΕ) έστειλε επιστολή  στις ενδιαφερόμενες εταιρίες για το πρόγραμμα προμήθειας πυρομαχικών αρμάτων των 120 χιλ., ύψους 150 εκατ. ευρώ, σηματοδοτώντας  έτσι,  την εκκίνηση των διαδικασιών  για τη διεξαγωγή διεθνούς διαγωνισμού. Για «άγνωστους λόγους»  η διαδικασία δεν ολοκληρώθηκε!
Το 2006 μετά τη μετατροπή της ΓΓΟΣΑΕ σε Γενική Διεύθυνση Αμυντικών Επενδύσεων και Εξοπλισμών (ΓΔΑΕΕ), η τότε πολιτική ηγεσία αποφασίζει να υλοποιήσει το πρόγραμμα προμήθειας πυρομαχικών, με τον  προϋπολογισμό να  φθάνει πλέον στα 400 εκατ. ευρώ, στη βάση δύο διακρατικών συμφωνιών με τις Γερμανία και ΗΠΑ,  για πυρομαχικά κινητικής και χημικής ενέργειας αντίστοιχα, με εξασφαλισμένη μάλιστα και την  συμμετοχή της Ελληνικής Αμυντικής Βιομηχανίας.
Οι εκτιμήσεις  ήταν ότι πρόκειται για μια απλή διαδικασία, που θα ολοκληρωνότανε σύντομα. Όμως, επενέβη «αόρατος χειρ» και πάλι η προσπάθεια εφοδιασμού των αρμάτων μάχης «Λέοπαρντ», δεν τελεσφόρησε.
Η ΓΔΑΕΕ( το απαύγασμα δαιδαλώδους γραφειοκρατίας)  απεφάνθη ότι είναι αδύνατη η σύναψη διακρατικών συμφωνιών με τις δύο χώρες (ΗΠΑ και  Γερμανία),  γιατί δεν ικανοποιούνταν οι απαράβατοι ελληνικοί όροι.
Έτσι στις 15 Οκτωβρίου 2008 με την απόφαση αρ. 13 το Κυβερνητικό Συμβούλιο Εξωτερικών και Άμυνας (ΚΥΣΕΑ) αποφάσισε την υλοποίηση του προγράμματος μέσω ανοικτού διεθνούς διαγωνισμού (επαναφορά στο 2005) ,  με αποτέλεσμα ο εφοδιασμός των 360 περίπου αρμάτων μάχης Leopard 2HEL και Leopard 2A4 να μετατίθεται  στο μέλλον! Έτσι σήμερα  τα άρματα δεν  έχουν πυρομαχικά ή θα πρέπει να «μοιραστούν» τα 3.600 διατρητικά βλήματα , που αγοράστηκαν από τα αποθέματα του Γερμανικού στρατού (από 10 βλήματα το κάθε άρμα!).
Ουσιαστικά λοιπόν, η αμυντική(αρματική) θωράκιση της χώρας είναι «προβληματική» ,  διότι  360  άρματα μάχης, είναι χωρίς πυρομαχικά!
Υπάρχουν ευθύνες; Θα αποδοθούν; Θα επισπευσθούν οι διαδικασίες ώστε σύντομα τα άρματα μάχης να είναι αξιόμαχα; Απαντήσεις κ.Μπεγλίτη και κ.Β.Βενιζέλο…

Σχόλια

  1. Αφού ρε είναι προδότες οι πολιτικάντηδες. Είναι βαρειά η κουβέντα λένε πολλοί. Αφού και να το πει ο ίδιος ο Τζέφρυ για παράδειγμα ότι είναι προδότης θα βγαίνουν διάφοροι και θα λένε

    "ε, δεν είναι ακριβώς έτσι"
    "ε, δεν εννοούσε αυτό ακριβώς"
    "ε, ήθελε να δείξει κάτι άλλο με αυτό που είπε"

    Δηλαδή για να κρεμαστούν οι προδότες στο Γουδή πρέπει να μας απαυτόσουν οι Τούρκοι πάλι;

    ΕΛΕΟΣ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΛΟΓΙΑ ΜΕΓΑΛΩΝ ΑΝΔΡΩΝ.

    ΠΡΟΤΕΙΝΕΤΑΙ ΣΤΙΣ ΚΥΡΙΕΣ ΔΡΑΓΩΝΑ,ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ ΚΑΙ ΚΥΡΑ ΣΤΕΛΛΑ Η ΚΡΥΦΟΣΧΟΛΑΤΖΟΥ (ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΕΙΔΟΣ ΟΧΙ ΟΝΟΜΑ) ΟΠΩΣ ΠΕΡΙΛΗΦΘΟΥΝ ΣΤΟ ΩΡΟΛΟΓΙΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΤΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ ΤΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΘΡΑΚΗΣ ΟΠΩΣ ΜΕΧΡΙ ΣΗΜΕΡΑ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΥΠΟΛΟΙΠΟΥ ΕΛΛΑΔΑΣ.


    1.«Εφόσον υπάρχει στον κόσμο ο άτιμος ο Έλληνας, μα τον Αλλάχ, δε μου φεύγει αυτό το μίσος. Όσο στέκομαι και τον βλέπω απέναντί μου σαν σκυλί, μα τον Αλλάχ, δε μου φεύγει αυτό το μίσος. Χίλια κεφάλια από Γκιαούρηδες δεν μπορούν να ξεπλύνουν αυτό το μίσος. Να έλιωνα με πέτρα το κεφάλι τριάντα χιλιάδων από αυτούς. Να ξερίζωνα με τανάλια τα δόντια δέκα χιλιάδων από αυτούς. Να πετούσα δέκα χιλιάδες πτώματά των στο ποτάμι. Να τρυπούσα με τη λόγχη μου σαράντα χιλιάδες, και ογδόντα χιλιάδες από αυτούς να τους έστελνα στην κόλαση, και να κρεμούσα εκατό χιλιάδες από αυτούς. Μα τον Αλλάχ, δε μου φεύγει αυτό το μίσος. Χίλια κεφάλια από Γκιαούρηδες δεν μπορούν να ξεπλύνουν αυτό το μίσος».

    I.Veziroglou ποιητης

    2.Bati Trakya

    Σ’ όποιον με πειθώ δεν ησυχάζει
    Πρέπει να του ασκήσεις βία,
    Φρόνιμος να’ ναι για να μάθει.
    Του Έλληνα η φιλία να μας λείπει.
    Μίσος έχω δίχως τελειωμό.
    Πρέπει από τη Θράκη μας να φύγει.


    Huseyin Celikoglou ποιητης


    3.Οι Τούρκοι Πέρασαν...

    Εκεί οπού τα πόδια μου επάτησαν
    Το αίμα πάντα άφθονο την γη ποτίζει
    Και’ κει όπου τα χέρια μου τ’άπλωσα
    Ο Μαής σε Φθινόπωρο γυρίζει.
    Θα αφήσω όλεθρο που θα είναι μοναδικός
    και δεν ξανάγραψε ποτέ η ιστορία
    που δεν θα διορθώσει ο πολιτισμός
    σε δέκα χρόνια μέσα. Πίστη μου είναι η βία.
    Τα σπλάχνα θα κρεμάσω στου γαϊτανιού
    την άκρη και του κόσμου όλου την σοφία
    μαζί με τον πολιτισμό,στου τουφεκιού
    τη σφαίρα και στα πίσω πόδια του αλόγου.
    Οι ρεματιές ,τα δάση πάνω στα βουνά,
    μαζί με τους σταυρούς του ολέθρου που θα αφήσω
    για πάντα θα μιλούν στον κόσμο για καλά
    «Οι Τούρκοι πέρασαν». Να τι άφησαν πίσω.

    enis avni bey ποιητης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΕΣΥ ΡΕ ΜΕΓΑΛΕ ΕΛΛΗΝΑ ΔΩΣΕ ΚΑΙ ΚΑΤΙ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΓΙΑ ΝΑ ΕΠΕΜΒΟΥΝ ΤΑ ΑΔΕΛΦΙΑ ΣΟΥ ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΜΟΥ. ΕΓΩ ΡΕ ΚΑΡΑΓΚΙΟΖΗ ΓΡΕΚΙΛΕ ΕΧΩ ΓΙΟ ΑΝΔΡΑ ΠΟΥ ΘΑ ΠΟΛΕΜΙΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΤΡΙΔΑ ΜΟΥ!!!!!!!! ΕΣΥ ΞΕΦΤΙΛΑ δεν εχεις τιποτα ΚΑΙ ΝΑ ΕΧΕΙΣ (ΔΕΝ ΘΕΛΩ ΝΑ ΣΤΟΝ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΩ) ΒΑΛΤΟΝ ΜΕ ΤΗΝ ΑΠΟΧΗ ΝΑ ΜΑΖΕΥΗ ΦΙΛΟΥΣ ΣΟΥ ΑΦΡΙΚΑΝΟΥΣ ΓΙ ΑΥΤΟΝ ΚΑΙ ΤΗΝ ΓΥΝΑΙΚΑ ΣΟΥ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Οι «μπουκαδόροι» του Υπουργείου Άμυνας

Του Χρήστου Καπούτση Υπάρχουν όρια στην παρακμή, στη σήψη , στη βλακεία; Υπάρχει κάποιο οριακό σημείο, που δεν μπορεί να ξεπεραστεί; Δύσκολη η απάντηση, αφού και σε αυτό τον τομέα,    οι «δυνατότητες» των ανθρώπων είναι απεριόριστες. Ωστόσο, συνιστά έσχατο σημείο παρακμής και παραλογισμού, η εκθεμελίωση θεσμών, η απαξίωση αρχών και η τυφλή βία εναντίον ανθρώπων. Αναφέρομαι στην βίαιη εισβολή   κάποιων απόστρατων στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, φαινόμενο πρωτοφανές παγκοσμίως!! Η περιοριστική δημοσιονομική πολιτική της Κυβέρνησης πλήττει τους Δημόσιους υπαλλήλους και του ευρύτερου και του στενού Δημόσιου τομέα. Άρα και τους στρατιωτικούς, εν ενεργεία και απόστρατους. Οι απόστρατοι υποστηρίζουν ότι έχουν μειωθεί οι συντάξιμες αποδοχές τους κατά 40%. Πιθανόν να έχουν δίκαιο. Όμως το ίδιο έχει συμβεί και με ΟΛΟΥΣ τους συνταξιούχους του Δημόσιου τομέα.    Οι απόστρατοι ζητούν να εξαιρεθούν από τις μειώσεις των αποδοχών τους, επειδή υπηρέτησαν στις Ένοπλες Δυνάμεις!    Γιατί

Είχε Δίκιο η Αντιγόνη ή ο Κρέων;

Επανερχόμαστε   στα παλιά ερωτήματα. Είχε άραγε κάπου δίκιο η Αντιγόνη (ή εξ ολοκλήρου δίκιο); Και είχε άραγε ο Κρέων κάποιο άδικο (ή εξ ολοκλήρου άδικο); Δεν είναι βέβαιο ότι αυτά είναι τα πιο ενδιαφέροντα ερωτήματα που θα μπορούσε κανείς να θέσει για το έργο, τουλάχιστον έτσι ωμά διατυπωμένα. Ή μάλλον θα μπορούσε ο Σοφοκλής ο ίδιος να τα έχει κάνει πιο ενδιαφέροντα —και πιο δύσκολα— όμως οι επιλογές του ήταν άλλες. Υπήρχε σύγκρουση —μια σύγκρουση εγελιανού τύπου— μεταξύ των δικαιωμάτων της οικογένειας και των δικαιωμάτων της πολιτείας. Και αρχικά φαίνεται σαν ο Σοφοκλής να πρόκειται να αναπτύξει το έργο του με βάση αυτή τη σύγκρουση, όταν η Αντιγόνη εμφανίζεται στον Πρόλογο του δράματος προσηλωμένη ειδικά στην οικογένεια και έκδηλα αδιάφορη απέναντι στην πολιτεία, ενώ ο Κρέων με το διάγγελμα του αμέσως μετά την Πάροδο (πολύ σημαντική τοποθέτηση σε αρχαίο ελληνικό δράμα) αναλαμβάνει τη θέση του εκφραστή της πόλεως, με την έκκληση έξαφνα που απευθύνει να υποταχθούν οι προσωπικέ

Αναξίμανδρος (610-540 π.X.)

Γέννηση, θάνατος, άπειρο », 23 Μαΐου 2011 Επιστήμες / Μορφές της Επιστήμης & της Τεχνολογίας   Αναπληρωτής καθηγητής Ιστορίας και Φιλοσοφίας της Αστρονομίας και των Φυσικών Επιστημών - Πανεπιστήμιο Αθηνών Στράτος Θεοδοσίου Στην φιλοσοφία του Αναξίμανδρου, το άπειρο, που ήταν αθάνατον και ανώλεθρον, ήταν η πρωταρχική κοσμική ουσία από την οποία απορρέουν τα πάντα και στην οποία τελικά επιστρέφουν τα πάντα. Από αυτό γεννιούνταν και σε αυτό επέστρεφαν αλληλοδιαδόχως άπειροι κόσμοι. των Στράτου Θεοδοσίου, επίκουρου καθηγητή, και Μάνου Δανέζη , αναπληρωτή καθηγητή, Τμήμα Φυσικής – Πανεπιστήμιο Αθηνών και Milan Dimitrijevic , Astronomical Observatory of Belgrade, Serbia Την ίδια εποχή με τον Θαλή έδρασε, επίσης στην Μίλητο, ο μαθητής και διάδοχος στην Σχολή του, ο Αναξίμανδρος (610-540 π.X.), ο οποίος, όπως παραδέχονται όλοι οι μελετητές εκείνης της περιόδου, ήταν ισάξιος του διδασκάλου του και ο πρώτος που μαζί