Δημοσιογράφος: Το τεράστιο ελληνικό χρέος προκλήθηκε, σύμφωνα με οικονομολόγους, από τον υπερβολικό αριθμό εργαζομένων και τις πλουσιοπάροχες αποδοχές στον δημόσιο τομέα. Σκέφτεται η κυβέρνηση περικοπές στον τομέα αυτό;
κ. Δ. Δρούτσας: Ο όρος «σκέφτεται» δεν είναι δόκιμος, επειδή ήδη έχουμε λάβει σειρά μέτρων για τη μείωση των δαπανών στο δημόσιο τομέα. Εκτός από τη διεύρυνση της φορολογικής βάσης και τον περιορισμό της φοροδιαφυγής, περιορίζουμε τα επιδόματα επί των μισθών και παγώνουμε τους μισθούς. Ένα άλλο μέτρο είναι ότι για κάθε πέντε εργαζόμενους που θα συνταξιοδοτούνται ή θα αποχωρούν θα προσλαμβάνουμε μόνον ένα. Θα αυξήσουμε επίσης το όριο εξόδου στη σύνταξη ώστε να προσεγγίζει το ευρωπαϊκό επίπεδο και να ανταποκρίνεται στο αυξανόμενο προσδόκιμο ζωής.
Δημοσιογράφος: Πώς θέλει η κυβέρνησή σας να πείσει τους πολίτες να αποδεχτούν τα αυστηρά μέτρα λιτότητας όταν το κόμμα σας, το ΠΑΣΟΚ (Πανελλήνιο Σοσιαλιστικό Κίνημα), δεν τα είχε συμπεριλάβει, πριν από τις εκλογές, στο πρόγραμμά του;
κ. Δ. Δρούτσας: Η συναίνεση κατά τη διάρκεια της κρίσης είναι ζωτικής σημασίας και οι Έλληνες κατανοούν την ανάγκη συστημικής αλλαγής. Ο δρόμος που ακολούθησε η προηγούμενη κυβέρνηση, επί πέντε έτη, οδήγησε στον γκρεμό και τώρα χρειαζόμαστε δραστικές μεταρρυθμίσεις για να ανατρέψουμε την πορεία. Τα μέτρα που λαμβάνουμε απαιτούν θυσίες από τον καθένα. Μπροστά μας υπάρχουν δύσκολοι καιροί αλλά θεωρώ ότι η συνεχιζόμενη στήριξη των Ελλήνων στη νέα κυβέρνηση αποδεικνύει την αποφασιστικότητά τους να αλλάξουν τη χώρα. Η Ελλάδα πρέπει να αλλάξει και οι Έλληνες το γνωρίζουν. Σύμφωνα με αυτό θα δράσουμε.
Δημοσιογράφος: Ποιά είναι η γνώμη σας για βοήθεια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου προς την Ελλάδα;
κ. Δ. Δρούτσας: Θέλω να υπογραμμίσω ότι δεν ζητήσαμε κανένα δώρο, ούτε από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ούτε από τους εταίρους μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Παρουσιάσαμε τα αρχικά σχέδιά μας για την αναζωογόνηση της οικονομίας και οι εταίροι μας τα αποδέχθηκαν. Το πώς θα επιτευχθεί η εφαρμογή τους θα το δούμε στις κανονικές αξιολογήσεις που αρχίζουν την 15η Μαρτίου. Αυτό που τώρα ζητάμε από τους εταίρους μας είναι η πολιτική στήριξη για τα σκληρά μέτρα τα οποία λαμβάνουμε. Ζητάμε ξεκάθαρα, αδιαμφισβήτητα μηνύματα, τα οποία θα λάβουν σοβαρά υπ’ όψιν τους οι διεθνείς αγορές.
Δημοσιογράφος: Η Ελλάδα απέκτησε φήμη χώρας της οποίας η πολιτικοί δεν είναι σε θέση να διαχειριστούν τα δημόσια θέματα και τείνουν να παραποιούν τα στατιστικά στοιχεία. Τι σημαίνει αυτό για εσάς ως Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών;
κ. Δ. Δρούτσας: Καταρχήν - αν και δεν προτιθέμεθα να αγνοήσουμε τα λάθη του παρελθόντος - στο κρίσιμο σταυροδρόμι στο οποίο βρισκόμαστε σήμερα πρέπει να συγκεντρωθούμε πλήρως στο παρόν και το μέλλον. Η κυβέρνηση αυτή, από την αρχή, προσπαθεί να επεξεργασθεί σχέδιο αναζωογόνησης. Και βάση αυτού θα πρέπει να κριθούμε. Κύριος στόχος μας είναι η επανάκτηση της αξιοπιστίας μας. Η νέα κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου θα το καταφέρει.
Η σημερινή κατάσταση δεν με διευκολύνει στην άσκηση των καθηκόντων μου. Αλλά οι θέσεις μας στα θέματα εξωτερικής πολιτικής βασίζονται στο σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου και αυτό σημαίνει ότι έχουν τη στήριξη των ξένων εταίρων μας. Μία από αυτές είναι η Ατζέντα 2014, η οποία επιδιώκει την επαναπροσέγγιση των βαλκανικών γειτόνων μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Η πρωτοβουλία αυτή δέχεται την υποστήριξη των εταίρων μας στην Ένωση και των χωρών της περιοχής. Βάζουμε τάξη στο σπίτι μας και ταυτόχρονα συνεχίζουμε να χαίρουμε της εμπιστοσύνης των εταίρων μας στην εξωτερική πολιτική.
Δημοσιογράφος: Η Ελλάδα εδώ και μερικά χρόνια μπλοκάρει τις διαπραγματεύσεις ένταξης της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ λόγω της διαφοράς περί το όνομα. Ο Ευρωπαίος Επίτροπος για τη διεύρυνση κ. Stefan Fule, την εβδομάδα αυτή, ανέφερε ότι έως τον Ιούνιο θα μπορούσε να έχει επιλυθεί το πρόβλημα. Πότε αναμένετε εσείς την επίλυση του;
κ. Δ. Δρούτσας: Η Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ σε επίπεδο Αρχηγών Κρατών αποφάσισαν ομόφωνα ότι το πρόβλημα του ονόματος πρέπει να επιλυθεί πριν την ένταξη της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας στους δύο οργανισμούς. Είπαν ότι το πρόβλημα πρέπει να επιλυθεί προς όφελος της σταθερότητας στην περιοχή. Για να αποκτήσετε ξεκάθαρη εικόνα της στήριξης της Ελλάδας στη διεύρυνση της Ένωσης θα πρέπει να κοιτάξετε την Ατζέντα 2014, η οποία αφορά σε όλα τα κράτη των δυτικών Βαλκανίων, συμπεριλαμβανομένης και της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας.
Η Ελλάδα εδώ και χρόνια πιστεύει στη γρήγορη και αμοιβαία αποδεκτή λύση της διαφοράς για το όνομα. Ελπίζω ότι θα την έχουμε έως τον Ιούνιο. Εγώ θα χαιρόμουν να την είχα αύριο. Εάν τα Σκόπια προσέλθουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με δημιουργικό πνεύμα και καλή θέληση, λύση θα βρούμε – και γρήγορα μάλιστα. Μπορείτε να είστε σίγουρος ότι, μόλις επιλυθεί η διαφορά για το όνομα, η Ελλάδα θα τείνει σταθερή χείρα βοηθείας στη γειτονική χώρα, στην προσπάθειά της να ικανοποιήσει τις ευρωατλαντικές της φιλοδοξίες.
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου