Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Επίσκεψη ΥΠΕΘΑ Β.Βενιζέλου στη Μόσχα


Από το Υπουργείο Εθνικής Αμυνας εκδόθηκε η παρακάτω ανακοίνωση σχετικά με την επίσημη επίσκεψη του ΥΠΕΘΑ Β.Βενιζέλου στη Ρωσία. Επισημαίνουμε ότι, για μία ακόμη φορά , στην αποστολή του ΥΠΕΘΑ, δεν συμμετείχαν δημοσιογράφοι- στρατιωτικοί συντάκτες. Συνεπώς, ελάχιστα γνωρίζουμε για τα όσα συμφώνησε ο ΥΠΕΘΑ Β.Βενιζέλος με τους Ρώσους αξιωματούχους!

*



Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Ευάγγελος Βενιζέλος που επισκέπτεται επισήμως την Μόσχα, συναντήθηκε σήμερα αρχικά με το Ρώσο ομόλογο του κ. Α. Σερντιούκοφ, με τον οποίο συζήτησαν δια μακρόν όλο το φάσμα των ελληνορωσικών αμυντικών και στρατιωτικοτεχνικών σχέσεων. Συζητήθηκαν, μεταξύ άλλων:

  • οι σχέσεις Ρωσίας και ΕΕ,
  • οι σχέσεις Ρωσίας –ΝΑΤΟ,
  • τα ζητήματα που αφορούν στην πρόταση του Ρώσου Προέδρου για μία νέα συνθήκη για την ασφάλεια στην Ευρώπη στο πλαίσιο του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη,
  • θέματα που αφορούν στο πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν και το πρόγραμμα της αντιπυραυλικής ασπίδας των ΗΠΑ,
  • θέματα που αφορούν στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και της Ανατολικής Μεσογείου,
  • θέματα ιδιαιτέρου ελληνικού ενδιαφέροντος, όπως το Κυπριακό, το επίπεδο των ελληνοτουρκικών σχέσεων, η κατάσταση στο Αιγαίο και
  • θέματα εξοπλιστικών προγραμμάτων στο πλαίσιο διακρατικών συμβάσεων που βρίσκονται σε εξέλιξη εδώ και χρόνια, όπως είναι για παράδειγμα τα αντιαεροπορικά συστήματα των S-300, τα TOR-M1, OSA/K και η πιο πρόσφατη διακρατική συμφωνία του 2008 για τα τεθωρακισμένα οχήματα μάχης.

Τα ζητήματα που αφορούν εξοπλιστικά προγράμματα συζητήθηκαν διεξοδικά στη συνάντηση που είχε ο κ. Βενιζέλος με τον επικεφαλής της ρωσικής υπηρεσίας στρατιωτικο-τεχνικής συνεργασίας κ. Μ. Ντιμίτριεφ.

Συγκεκριμένα:

  • Συμφωνήθηκαν λύσεις σε διάφορα εκκρεμούντα θέματα και ως προς το ζήτημα των TOMA, λαμβανομένου υπόψη και του συνολικού πλαισίου που έχει εκ των πραγμάτων δημιουργηθεί για την Ελλάδα αλλά και για όλες τις χώρες του κόσμου στο πλαίσιο της διεθνούς οικονομικής κρίσης.
  • Τέθηκαν οι βάσεις μίας νέας προσέγγισης, η οποία θα επιτρέψει μία επωφελέστερη αμυντική και αναπτυξιακή συνεργασία μεταξύ των δύο πλευρών.
  • Συμφωνήθηκε ένα νέο διαδικαστικό πλαίσιο το οποίο θα αξιοποιηθεί στο επόμενο διάστημα, κατά το οποίο θα πραγματοποιηθεί και ανταποδοτική επίσκεψη του Ρώσου Υπουργού Άμυνας στην Αθήνα αλλά και νεότερη επίσκεψη του κ. Ντιμιτρίεφ και των αρμοδίων της ρωσικής πλευράς.
  • Επίσης, συμφωνήθηκε η επανεπικαιροποίηση του προγράμματος στρατιωτικής συνεργασίας και ανταλλαγή επισκέψεων σε επίπεδο αρχηγών Γενικών Επιτελείων.

Πριν τη συνάντησή τους στο ρωσικό Υπουργείο Άμυνας, οι δύο υπουργοί έκαναν τις ακόλουθες δηλώσεις στους δημοσιογράφους:

Α. ΣΕΡΝΤΙΟΥΚΟΦ: Επιτρέψτε μου να σας συγχαρώ για τον διορισμό σας στη θέση του υπουργού Εθνικής Άμυνας της Ελλάδας και να μεταφέρω στον ελληνικό λαό τις καλύτερες ευχές για την επέτειο της εθνικής εορτής της 25ης Μαρτίου. Θεωρούμε την επίσκεψή σας ως συνέχεια της επίσκεψης στη Ρωσία του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου τον Φεβρουάριο, στο πλαίσιο της οποίας επιτεύχθηκε συμφωνία για την εντατικοποίηση της στρατιωτικής και της στρατιωτικο-τεχνικής συνεργασίας. Πιστεύω ότι η σημερινή μας συνάντηση θα αποτελέσει ακριβώς μια τέτοια συνέχεια.

ΕΥΑΓ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Κύριε υπουργέ, χαίρομαι κι’ εγώ πάρα πολύ που βρισκόμαστε εδώ στην έδρα σας. Σας ευχαριστώ θερμά πρώτα για την πρόσκλησή σας και για την επίσημη υποδοχή που μου έγινε στο μνημείο της Νίκης. Θέλω πριν απ’ οτιδήποτε άλλο να εκφράσω τη βαθιά λύπη μου, τη λύπη της ελληνικής κυβέρνησης και όλου του ελληνικού λαού για τις χθεσινές τρομοκρατικές επιθέσεις στο μετρό της Μόσχας, που στοίχησαν τη ζωή πολλών ανθρώπων. Ο ελληνικός λαός μοιράζεται τη λύπη και την οργή του ρωσικού λαού. Είμαστε απολύτως αλληλέγγυοι στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας και κατά κάθε πράξης βίας που στρέφεται κατά αθώων πολιτών. Θα ήθελα να μου δώσετε την ευκαιρία, μετά το πέρας της συνάντησής μας, να καταθέσω λίγα λουλούδια στη μνήμη των θυμάτων στο σημείο του χθεσινού συμβάντος εκ μέρους του ελληνικού λαού και της ελληνικής κυβέρνησης. Σας ευχαριστώ για τις ευχές σας για επιτυχία στο έργο μου και ήδη συμπλήρωσα έξι μήνες στη θέση του υπουργού Εθνικής Άμυνας. Είχα την ευκαιρία να συναντηθώ δύο φορές με τον κ. Ντμίτριεφ στην Αθήνα και με τον πρέσβη της Ρωσικής Ομοσπονδίας στην Αθήνα και πράγματι η επίσκεψή μου έρχεται ως συνέχεια της επίσκεψης του Έλληνα πρωθυπουργού, τον Φεβρουάριο. Είμαι πλήρως ενήμερος για τις συζητήσεις που είχε ο Έλληνας πρωθυπουργός και με τον πρόεδρο Μεντβέντεφ και με τον πρωθυπουργό Πούτιν. Χαίρομαι γιατί η συνάντησή μας αυτή θα δώσει μια πολύ μεγάλη ώθηση στην ελληνο-ρωσική αμυντική συνεργασία και βεβαίως και στην στρατιωτικό-τεχνική συνεργασία των δύο χωρών. Αποδίδουμε πολύ μεγάλη σημασία στις ελληνο-ρωσικές σχέσεις γιατί αποδίδουμε πολύ μεγάλη σημασία στο διεθνή ρόλο της Ρωσίας. Και αυτό το αντιλαμβανόμεθα όχι μόνο διμερώς, αλλά και στο επίπεδο και της Ε.Ε. και του ΝΑΤΟ.

Α. ΣΕΡΝΤΙΟΥΚΟΦ: Πριν απ’ όλα, χαίρομαι πολύ που γνωριστήκαμε με τον Έλληνα ομόλογό μου. Είμαι πολύ ευγνώμων για ό,τι εκφράστηκε από την ελληνική πλευρά σχετικά με την τραγωδία που έγινε στο μετρό.

Για μένα είναι ευχάριστο που συζητήσαμε έναν πολύ ευρύ φάσμα θεμάτων, στα οποία οι θέσεις της ελληνικής πλευράς, ευτυχώς, αποδείχθηκε ότι είναι πολύ παρόμοιες μ’ αυτές της ρωσικής. Συζητήσαμε την ευρωπαϊκή ασφάλεια, συζητήσαμε ζητήματα που συνδέονται με το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, συζητήσαμε θέματα που αφορούν στη στρατιωτική συνεργασία μεταξύ των Υπουργείων μας και φυσικά συζητήσαμε και θέματα σχετικά με την στρατιωτικό-τεχνική συνεργασία μας.

Χαιρόμαστε πολύ που ο υπουργός της Εθνικής Άμυνας της Ελλάδας επισκέφθηκε τη Ρωσία και ειδικότερα το Υπουργείο μας, όπου και είχαμε τις πλέον καλές – κατά την άποψή μου – αποτελεσματικές και καρποφόρες συνομιλίες.

ΕΥΑΓ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Πριν απ’ όλα εξέφρασα στον Ρώσο ομόλογό μου την βαθιά λύπη του ελληνικού λαού και της ελληνικής κυβέρνησης για τις χθεσινές τρομοκρατικές επιθέσεις που είχαν τόσα αθώα θύματα. Καταδικάζουμε κάθε πράξη τρομοκρατίας, κάθε πράξη βίας που στρέφεται εναντίον πολιτών. Είμαστε απολύτως αλληλέγγυοι με τον ρωσικό λαό.

Το πρωί, πριν τη συνάντησή του με τον ομόλογό του, ο κ. Βενιζέλος παρέστη στην επίσημη τελετή στρατιωτικής υποδοχής του στο μνημείο της Νίκης στη Μόσχα, όπου επιθεώρησε άγημα και παρακολούθησε στρατιωτική παρέλαση.

Συνάντηση με Νικολάι Πάτρουσεφ

Ο κ. Βενιζέλος συναντήθηκε επίσης με τον Γραμματέα του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας της Ρωσικής Ομοσπονδίας κ. Πάτρουσεφ, ο οποίος έχει τη συνολική ευθύνη του συντονισμού της ρωσικής πολιτικής ασφάλειας. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης των κ.κ. Βενιζέλου και Πάτρουσεφ στο Κρεμλίνο έγινε επισκόπηση των θεμάτων που είχαν συζητηθεί κατά την επίσκεψη του Έλληνα Πρωθυπουργού στη Ρωσία το Φεβρουάριο. Άρα συζητήθηκαν και θέματα πέραν των εκείνων της αμυντικής συνεργασίας, όπως είναι:

θέματα ενεργειακού ενδιαφέροντος, θέματα που αφορούν την οργάνωση των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων στο Σότσι το 2014, ζητήματα της ολυμπιακής ασφάλειας, με αφορμή τις τρομοκρατικές επιθέσεις στο μετρό της Μόσχας, γενικότερα προβλήματα ασφάλειας μέσα στο νέο διεθνές σύστημα συσχετισμών.

Ο κ. Πατρούσεφ κάλεσε τον Έλληνα υπουργό Άμυνας στη διεθνή διάσκεψη που διοργανώνει για την παγκόσμια ασφάλεια η Ρωσική Ομοσπονδία τον Οκτώβριο στο Σότσι, όπου θα γίνει συζήτηση μεγάλων διεθνών θεμάτων (Ιράν, Αφγανιστάν, αντιπυραυλική ασπίδα, κατάσταση στο Πακιστάν, σχέσεις Ρωσίας –ΝΑΤΟ, σχέσεις Ρωσίας –ΕΕ, κατάσταση στην Τσετσενία, Γεωργία, Αμπχαζία, Νότια Οσετία, κλπ.)

Συνάντηση με Πατριάρχη

Κατά τη χθεσινή πρώτη ημέρα της επίσκεψής του, ο ΥΠΕΘΑ συναντήθηκε με τον Πατριάρχη Μόσχας και πάσης Ρωσίας κ. Κύριλλο, με τον οποίο συζήτησε θέματα σχέσεων κράτους και εκκλησίας. Ο κ. Βενιζέλος είχε την ευκαιρία να προσφέρει στον Πατριάρχη αντίτυπο του βιβλίου του για τις σχέσεις κράτους και εκκλησίας που έχει εκδοθεί στα ρωσικά, ενώ ο Πατριάρχης, με ιδιαίτερη χαρά, αναφέρθηκε στην ειρηνική επίσκεψή του στο Οικουμενικό Πατριαρχείο και στην ανταπόδοση της ειρηνικής επίσκεψης που θα πραγματοποιήσει ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος στη Μόσχα το Μάιο.

Φόρος τιμής στα θύματα της τρομοκρατικής επίθεσης

Μετά τη συνάντηση με τον κ. Σερντιούκοφ, ο κ. Βενιζέλος επισκέφθηκε τον σταθμό Λιουμπλιάκνα του μετρό, όπου έγινε η τρομοκρατική επίθεση της Μεγάλης Δευτέρας και κατέθεσε λουλούδια στη μνήμη των θυμάτων εκ μέρους του ελληνικού λαού και της ελληνικής κυβέρνησης.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Οι «μπουκαδόροι» του Υπουργείου Άμυνας

Του Χρήστου Καπούτση Υπάρχουν όρια στην παρακμή, στη σήψη , στη βλακεία; Υπάρχει κάποιο οριακό σημείο, που δεν μπορεί να ξεπεραστεί; Δύσκολη η απάντηση, αφού και σε αυτό τον τομέα,    οι «δυνατότητες» των ανθρώπων είναι απεριόριστες. Ωστόσο, συνιστά έσχατο σημείο παρακμής και παραλογισμού, η εκθεμελίωση θεσμών, η απαξίωση αρχών και η τυφλή βία εναντίον ανθρώπων. Αναφέρομαι στην βίαιη εισβολή   κάποιων απόστρατων στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, φαινόμενο πρωτοφανές παγκοσμίως!! Η περιοριστική δημοσιονομική πολιτική της Κυβέρνησης πλήττει τους Δημόσιους υπαλλήλους και του ευρύτερου και του στενού Δημόσιου τομέα. Άρα και τους στρατιωτικούς, εν ενεργεία και απόστρατους. Οι απόστρατοι υποστηρίζουν ότι έχουν μειωθεί οι συντάξιμες αποδοχές τους κατά 40%. Πιθανόν να έχουν δίκαιο. Όμως το ίδιο έχει συμβεί και με ΟΛΟΥΣ τους συνταξιούχους του Δημόσιου τομέα.    Οι απόστρατοι ζητούν να εξαιρεθούν από τις μειώσεις των αποδοχών τους, επειδή υπηρέτησαν στις Έν...

Είχε Δίκιο η Αντιγόνη ή ο Κρέων;

Επανερχόμαστε   στα παλιά ερωτήματα. Είχε άραγε κάπου δίκιο η Αντιγόνη (ή εξ ολοκλήρου δίκιο); Και είχε άραγε ο Κρέων κάποιο άδικο (ή εξ ολοκλήρου άδικο); Δεν είναι βέβαιο ότι αυτά είναι τα πιο ενδιαφέροντα ερωτήματα που θα μπορούσε κανείς να θέσει για το έργο, τουλάχιστον έτσι ωμά διατυπωμένα. Ή μάλλον θα μπορούσε ο Σοφοκλής ο ίδιος να τα έχει κάνει πιο ενδιαφέροντα —και πιο δύσκολα— όμως οι επιλογές του ήταν άλλες. Υπήρχε σύγκρουση —μια σύγκρουση εγελιανού τύπου— μεταξύ των δικαιωμάτων της οικογένειας και των δικαιωμάτων της πολιτείας. Και αρχικά φαίνεται σαν ο Σοφοκλής να πρόκειται να αναπτύξει το έργο του με βάση αυτή τη σύγκρουση, όταν η Αντιγόνη εμφανίζεται στον Πρόλογο του δράματος προσηλωμένη ειδικά στην οικογένεια και έκδηλα αδιάφορη απέναντι στην πολιτεία, ενώ ο Κρέων με το διάγγελμα του αμέσως μετά την Πάροδο (πολύ σημαντική τοποθέτηση σε αρχαίο ελληνικό δράμα) αναλαμβάνει τη θέση του εκφραστή της πόλεως, με την έκκληση έξαφνα που απευθύνει να υποταχθούν οι προσω...

Η 71η Αερομεταφερόμενη Ταξιαρχία αποτελεί την άμεση αντίδραση της Ελλάδας

Του Χρήστου Καπούτση Εάν η Ελλάδα δεχτεί στρατιωτική προσβολή σε οποιοδήποτε σημείο της Επικράτειας, τότε, την άμεση απάντηση με στρατιωτικά μέσα, θα δώσει η   71 η Αερομεταφερόμενη Ταξιαρχία . Αποτελεί την αιχμή του δόρατος της μαχητικής   ισχύος του Στρατού Ξηράς.   Έδρα της Ταξιαρχίας είναι η Νέα Σάντα του νομού Κιλκίς. Στην θέση της Νέας Σάντας προϋπήρχε ο οικισμός Βολοβότ, ο οποίος κατοικούνταν από Τούρκους που έφυγαν με την ανταλλαγή πληθυσμών του 1923, για να έρθουν στη θέση τους Πόντιοι πρόσφυγες,   που προέρχονταν κυρίως από την περιοχή της Σάντας, γι’ αυτό άλλωστε έδωσαν στο νέο οικισμό την ονομασία Νέα Σάντα. Μάλιστα , με απόφαση του Ανώτατου Στρατιωτικού Συμβουλίου του Γενικού Επιτελείου Στρατού, η 71η Αερομεταφερόμενη Ταξιαρχία,   μετονομάστηκε   σε 71η Αερομεταφερόμενη Ταξιαρχία «ΠΟΝΤΟΣ». Η μετονομασία της Ταξιαρχίας έγινε προς τιμήν των απανταχού Ποντίων και των αγώνων που έδωσαν για την Πατρίδα.   Το στρατιωτικό προσωπικό της   7...