Τετάρτη, 28 Απριλίου 2010

Επιστολές φωτιά του Έρογλου προς την Μπάν Κι Μούν αλλά και προς τον πρωθυπουργό της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Έρντογαν

Δύο επιστολές –φωτιά έδωσε ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας προς τα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου. Πρόκειται για τις επιστολές που απέστειλε ο νέος Τουρκοκύπριος ηγέτης Ντερβίς Έρογλου προς τον πρωθυπουργό προς τον Γ.Γ του ΟΗΕ Μπάν Κι Μούν αλλά και προς τον πρωθυπουργό της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Έρντογαν .

Επιστολή προς Μπάν Γκι Μούν
Στην πρώτη δισέλιδη επιστολή την οποία ο Έρογλου απέστειλε στον Μπάν Κι Μούν ,ο τ/κ ηγέτης δεσμεύεται για συνέχιση των συνομιλιών από το σημείο στο οποίο διακόπηκαν. Ωστόσο τονίζει ότι οι παράμετροι της λύσης θα πρέπει να προνοούν το ισότιμο καθεστώς δυο συνιστόντων κρατών στο πλαίσιο ενός νέου συνεταιρισμού. Και ότι το σύστημα εγγυήσεων του 60 και η ίση κυριαρχία δύο λαών αποτελούν στοιχειά ζωτικής σημασίας για τους Τ/κ.
«Η συνέχιση των συνομιλιών μεταξύ των δύο πλευρών από το σημείο στο οποίο έχουν διακοπεί , με σκοπό την επίτευξη σύντομης λύσης στο κυπριακό στα πλαίσια των καλών σας υπηρεσιών ,αποτελεί ειλικρινή δέσμευσή μας. Η βάση οποιασδήποτε προσπάθειας επίλυσης του κυπριακού πρέπει να συνεχίσει να είναι οι παράμετροι των Η.Ε, οι οποίες προνοούν την διζωνικότητα, την πολιτική ισότητα των δύο λαών, καθώς και το ισότιμο καθεστώς των δύο συνιστώντων κρατών στο πλαίσιο ενός συναιτερισμού. Θέλω να σας τονίσω ξεκάθαρα ότι η πλευρά μας στηρίζει πλήρως το βασικό πλαίσιο της διαδικασίας των Η.Ε που συνεχίζεται σύμφωνα με την κοινή δήλωση της 23ης Μαρτίου 2008» αναφέρει στην επιστολή του ο Έρογλου προσθέτοντας ότι «το σύστημα εγγυήσεων του 1960 καθώς και η ίση κυριαρχία των δύο λαών αποτελούν στοιχεία ζωτικής σημασίας για τους τ/κ. Κατά την άποψή μας , οι πρόνοιες της λύσης πρέπει να λαμβάνουν υπόψη ότι στις δύο πλευρές του νησιού υπάρχουν δύο χωριστές δημοκρατίες με τους δικούς τους θεσμούς. Αυτή η νέα τάξη πραγμάτων που θα δημιουργηθεί στην Κύπρο, πρέπει να προστατεύεται με το ισοζύγιο των δύο εγγυητριών μητέρων πατρίδων.

Επιστολή προς Έρντογαν
Η δεύτερη επιστολή που απέστειλε ο Ντερβίς Έρογλου προς τον πρωθυπουργό της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Έρντογαν, έχει ημερομηνία αποστολής τις 30 Νοεμβρίου 2009.Σε αυτή την «προεκλογική επιστολή» εκτός των άλλων, ο Έρογλου τονίζει ότι η αποδοχή της ε/κ πρότασης για διασταυρούμενη ψήφο είναι απαράδεχτη και δημιουργεί τον κίνδυνο, όπως λέγει, άρσης της πραγματικότητας της ύπαρξης δυο λαών στο νησί, καθώς και διάβρωσης της τ/κ ταυτότητας.
«Αντιλαμβανόμαστε το μοντέλο του 20% επιρροή που πρότεινε η Ελληνοκυπριακή πλευρά ως απειλή για την συνέχιση της Τουρκοκυπριακής ταυτότητας μακροπρόθεσμα στο νησί. Το σημαντικό και εκείνο που μας ανησυχεί δεν είναι το ποσοστό.1% ή 20% δεν έχει καμιά διαφορά.Το σημαντικό είναι ότι με τη διασταυρούμενη ψήφο γεννιέται ο κίνδυνος για άρση της πραγματικότητας ότι στην Κύπρο υπάρχουν δύο λαοί και με αυτόν τον τρόπο ενισχύεται η πιθανότητα διάβρωσης της τ/κ ταυτότητας μέσα στο χρόνο» σημείωσε ο Έρογλου στην επιστολή του.

1 σχόλιο:

 1. Η ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΣΗΜΑΙΑ ΚΥΜΑΤΙΖΕΙ ΣΤΗΝ ΑΚΡΟΠΟΛΗ ΣΕ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ ΝΑΖΙΣΤΙΚΗΣ ΜΠΟΤΑΣ!

  Με ένα σκίτσο που έχει στην Ακρόπολη να κυματίζει η τουρκική σημαία η γερμανική εφημερίδα προκαλεί "συνεχίζοντας" το έργο των γερμανικών δημοσιευμάτων....

  H Frankfurter Allgemeine στο σημερινό της πρωτοσέλιδο έχει ως φωτογραφία ένα σκίτσο της την Ακρόπολη και την τουρκική σημαία να κυματίζει σε αυτή.
  Δύο γερμανοί επι...σκέπτες συζητούν και ο ένας λέει “Είμαι πολύ χαρούμενος Γκέρελτ που οι τούρκοι πήραν την Ελλάδα και έτσι σώσαμε και έχουμε τα λεφτά μας..!” Μάλιστα δείχνει και ένα κιόσκι να πουλάει γύρο μπροστά στο εθνικό μας μνημείο...

  Η εφημερίδα έχει ως τίτλο της στο θέμα “Ελληνική Κρίση Χρέους” και υπότιτλο, “Δεκανίκι για την ασθενή σύζυγο!”.

  Συνεχίζοντας στο άρθρο της γράφει πως ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Σόιμπλε καθησυχάζει τους γερμανούς. Το ακριβές ποσό που θα πάρουν οι Έλληνες ακόμη να κλείσει και ότι θα χρειαστούν και άλλα μέτρα πριν τους τα δώσουμε.

  Όλα αυτά έρχονται λίγες ώρες μετά τις σκληρές δηλώσεις της γερμανίδας καγκελαρίου Άγκελα Μέρκελ πως οι έλληνες πρέπει να πάρουν σκληρά μέτρα πριν πάρουν τα λεφτά.

  http://www.newsit.gr/default.php?pname=Article&art_id=24461&catid=13

  ΑπάντησηΔιαγραφή