Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Επιστολές φωτιά του Έρογλου προς την Μπάν Κι Μούν αλλά και προς τον πρωθυπουργό της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Έρντογαν

Δύο επιστολές –φωτιά έδωσε ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας προς τα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου. Πρόκειται για τις επιστολές που απέστειλε ο νέος Τουρκοκύπριος ηγέτης Ντερβίς Έρογλου προς τον πρωθυπουργό προς τον Γ.Γ του ΟΗΕ Μπάν Κι Μούν αλλά και προς τον πρωθυπουργό της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Έρντογαν .

Επιστολή προς Μπάν Γκι Μούν
Στην πρώτη δισέλιδη επιστολή την οποία ο Έρογλου απέστειλε στον Μπάν Κι Μούν ,ο τ/κ ηγέτης δεσμεύεται για συνέχιση των συνομιλιών από το σημείο στο οποίο διακόπηκαν. Ωστόσο τονίζει ότι οι παράμετροι της λύσης θα πρέπει να προνοούν το ισότιμο καθεστώς δυο συνιστόντων κρατών στο πλαίσιο ενός νέου συνεταιρισμού. Και ότι το σύστημα εγγυήσεων του 60 και η ίση κυριαρχία δύο λαών αποτελούν στοιχειά ζωτικής σημασίας για τους Τ/κ.
«Η συνέχιση των συνομιλιών μεταξύ των δύο πλευρών από το σημείο στο οποίο έχουν διακοπεί , με σκοπό την επίτευξη σύντομης λύσης στο κυπριακό στα πλαίσια των καλών σας υπηρεσιών ,αποτελεί ειλικρινή δέσμευσή μας. Η βάση οποιασδήποτε προσπάθειας επίλυσης του κυπριακού πρέπει να συνεχίσει να είναι οι παράμετροι των Η.Ε, οι οποίες προνοούν την διζωνικότητα, την πολιτική ισότητα των δύο λαών, καθώς και το ισότιμο καθεστώς των δύο συνιστώντων κρατών στο πλαίσιο ενός συναιτερισμού. Θέλω να σας τονίσω ξεκάθαρα ότι η πλευρά μας στηρίζει πλήρως το βασικό πλαίσιο της διαδικασίας των Η.Ε που συνεχίζεται σύμφωνα με την κοινή δήλωση της 23ης Μαρτίου 2008» αναφέρει στην επιστολή του ο Έρογλου προσθέτοντας ότι «το σύστημα εγγυήσεων του 1960 καθώς και η ίση κυριαρχία των δύο λαών αποτελούν στοιχεία ζωτικής σημασίας για τους τ/κ. Κατά την άποψή μας , οι πρόνοιες της λύσης πρέπει να λαμβάνουν υπόψη ότι στις δύο πλευρές του νησιού υπάρχουν δύο χωριστές δημοκρατίες με τους δικούς τους θεσμούς. Αυτή η νέα τάξη πραγμάτων που θα δημιουργηθεί στην Κύπρο, πρέπει να προστατεύεται με το ισοζύγιο των δύο εγγυητριών μητέρων πατρίδων.

Επιστολή προς Έρντογαν
Η δεύτερη επιστολή που απέστειλε ο Ντερβίς Έρογλου προς τον πρωθυπουργό της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Έρντογαν, έχει ημερομηνία αποστολής τις 30 Νοεμβρίου 2009.Σε αυτή την «προεκλογική επιστολή» εκτός των άλλων, ο Έρογλου τονίζει ότι η αποδοχή της ε/κ πρότασης για διασταυρούμενη ψήφο είναι απαράδεχτη και δημιουργεί τον κίνδυνο, όπως λέγει, άρσης της πραγματικότητας της ύπαρξης δυο λαών στο νησί, καθώς και διάβρωσης της τ/κ ταυτότητας.
«Αντιλαμβανόμαστε το μοντέλο του 20% επιρροή που πρότεινε η Ελληνοκυπριακή πλευρά ως απειλή για την συνέχιση της Τουρκοκυπριακής ταυτότητας μακροπρόθεσμα στο νησί. Το σημαντικό και εκείνο που μας ανησυχεί δεν είναι το ποσοστό.1% ή 20% δεν έχει καμιά διαφορά.Το σημαντικό είναι ότι με τη διασταυρούμενη ψήφο γεννιέται ο κίνδυνος για άρση της πραγματικότητας ότι στην Κύπρο υπάρχουν δύο λαοί και με αυτόν τον τρόπο ενισχύεται η πιθανότητα διάβρωσης της τ/κ ταυτότητας μέσα στο χρόνο» σημείωσε ο Έρογλου στην επιστολή του.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Οι «μπουκαδόροι» του Υπουργείου Άμυνας

Του Χρήστου Καπούτση Υπάρχουν όρια στην παρακμή, στη σήψη , στη βλακεία; Υπάρχει κάποιο οριακό σημείο, που δεν μπορεί να ξεπεραστεί; Δύσκολη η απάντηση, αφού και σε αυτό τον τομέα,    οι «δυνατότητες» των ανθρώπων είναι απεριόριστες. Ωστόσο, συνιστά έσχατο σημείο παρακμής και παραλογισμού, η εκθεμελίωση θεσμών, η απαξίωση αρχών και η τυφλή βία εναντίον ανθρώπων. Αναφέρομαι στην βίαιη εισβολή   κάποιων απόστρατων στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, φαινόμενο πρωτοφανές παγκοσμίως!! Η περιοριστική δημοσιονομική πολιτική της Κυβέρνησης πλήττει τους Δημόσιους υπαλλήλους και του ευρύτερου και του στενού Δημόσιου τομέα. Άρα και τους στρατιωτικούς, εν ενεργεία και απόστρατους. Οι απόστρατοι υποστηρίζουν ότι έχουν μειωθεί οι συντάξιμες αποδοχές τους κατά 40%. Πιθανόν να έχουν δίκαιο. Όμως το ίδιο έχει συμβεί και με ΟΛΟΥΣ τους συνταξιούχους του Δημόσιου τομέα.    Οι απόστρατοι ζητούν να εξαιρεθούν από τις μειώσεις των αποδοχών τους, επειδή υπηρέτησαν στις Ένοπλες Δυνάμεις!    Γιατί

Είχε Δίκιο η Αντιγόνη ή ο Κρέων;

Επανερχόμαστε   στα παλιά ερωτήματα. Είχε άραγε κάπου δίκιο η Αντιγόνη (ή εξ ολοκλήρου δίκιο); Και είχε άραγε ο Κρέων κάποιο άδικο (ή εξ ολοκλήρου άδικο); Δεν είναι βέβαιο ότι αυτά είναι τα πιο ενδιαφέροντα ερωτήματα που θα μπορούσε κανείς να θέσει για το έργο, τουλάχιστον έτσι ωμά διατυπωμένα. Ή μάλλον θα μπορούσε ο Σοφοκλής ο ίδιος να τα έχει κάνει πιο ενδιαφέροντα —και πιο δύσκολα— όμως οι επιλογές του ήταν άλλες. Υπήρχε σύγκρουση —μια σύγκρουση εγελιανού τύπου— μεταξύ των δικαιωμάτων της οικογένειας και των δικαιωμάτων της πολιτείας. Και αρχικά φαίνεται σαν ο Σοφοκλής να πρόκειται να αναπτύξει το έργο του με βάση αυτή τη σύγκρουση, όταν η Αντιγόνη εμφανίζεται στον Πρόλογο του δράματος προσηλωμένη ειδικά στην οικογένεια και έκδηλα αδιάφορη απέναντι στην πολιτεία, ενώ ο Κρέων με το διάγγελμα του αμέσως μετά την Πάροδο (πολύ σημαντική τοποθέτηση σε αρχαίο ελληνικό δράμα) αναλαμβάνει τη θέση του εκφραστή της πόλεως, με την έκκληση έξαφνα που απευθύνει να υποταχθούν οι προσωπικέ

Αναξίμανδρος (610-540 π.X.)

Γέννηση, θάνατος, άπειρο », 23 Μαΐου 2011 Επιστήμες / Μορφές της Επιστήμης & της Τεχνολογίας   Αναπληρωτής καθηγητής Ιστορίας και Φιλοσοφίας της Αστρονομίας και των Φυσικών Επιστημών - Πανεπιστήμιο Αθηνών Στράτος Θεοδοσίου Στην φιλοσοφία του Αναξίμανδρου, το άπειρο, που ήταν αθάνατον και ανώλεθρον, ήταν η πρωταρχική κοσμική ουσία από την οποία απορρέουν τα πάντα και στην οποία τελικά επιστρέφουν τα πάντα. Από αυτό γεννιούνταν και σε αυτό επέστρεφαν αλληλοδιαδόχως άπειροι κόσμοι. των Στράτου Θεοδοσίου, επίκουρου καθηγητή, και Μάνου Δανέζη , αναπληρωτή καθηγητή, Τμήμα Φυσικής – Πανεπιστήμιο Αθηνών και Milan Dimitrijevic , Astronomical Observatory of Belgrade, Serbia Την ίδια εποχή με τον Θαλή έδρασε, επίσης στην Μίλητο, ο μαθητής και διάδοχος στην Σχολή του, ο Αναξίμανδρος (610-540 π.X.), ο οποίος, όπως παραδέχονται όλοι οι μελετητές εκείνης της περιόδου, ήταν ισάξιος του διδασκάλου του και ο πρώτος που μαζί