Σε πολύ καλό κλίμα έγινε η πολυήμερη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβούλιου στην Κύπρο υπό την Προεδρία του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Δ.Χριστόφια και με τη συμμετοχή των αρχηγών των ελληνοκυπριακών πολιτικών κομμάτων
Σε πολύ καλό κλίμα έγινε η πολυήμερη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβούλιου στην Κύπρο υπό την Προεδρία του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Δ.Χριστόφια και με τη συμμετοχή των αρχηγών των ελληνοκυπριακών πολιτικών κομμάτων .
Κατά την ενημέρωση των πολιτικών αρχηγών, ο Δημήτρης Χριστόφιας άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να αποσύρει προτάσεις από το τραπέζι των διαπραγματεύσεων, αν ο νεοεκλεγείς «Πρόεδρος» του ψευδοκράτους Ντερβίς Έρογλου διαφοροποιήσει κατά ουσιαστικό τρόπο τις τουρκοκυπριακές θέσεις που είχε υποβάλει ο προκάτοχός του, Μεχμέτ Αλί Ταλάτ .
Στη συνεδρίαση το ΑΚΕΛ υποστήριξε τη συνέχιση των ενδοκοινοτικών συνομιλιών με τη σημερινή τους μορφή. ΤΟ ΔΗΣΥ κάλεσε τον Δ.Χριστόφια να καταθέτει προτάσεις για τον τρόπο διεξαγωγής των συνομιλιών με την ουσιαστική εμπλοκή της Ε.Ε.
Το ΔΗΚΟ όπως και οι Οικολόγοι επανέλαβαν τη θέση τους γι' αντικατάσταση της πρότασης, για την εκ περιτροπής προεδρία και την παραμονή στο νησί τούρκων εποίκων. Και η ΕΔΕΚ επέμεινε στη θέση της, για ριζική αναδιαμόρφωση της στρατηγικής που ακολουθεί ο Πρόεδρος Δ.Χριστόφιας στις ενδοκοινοτικές διαπραγματεύσεις.
Επιστολές Έρογλου
Δύο επιστολές –«φωτιά» έδωσε ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας προς τα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου. Πρόκειται για τις επιστολές που απέστειλε ο νέος Τουρκοκύπριος ηγέτης Ντερβίς Έρογλου προς τον Γ.Γ του ΟΗΕ Μπάν Κι Μούν, αλλά και προς τον πρωθυπουργό της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Έρντογαν .
Στην επιστολή του προς τον Γ.Γ του ΟΗΕ, ο κ.Έρογλου επισημαίνει ότι: «Η βάση οποιασδήποτε προσπάθειας επίλυσης του κυπριακού πρέπει να συνεχίσει να είναι οι παράμετροι των Η.Ε, οι οποίες προνοούν την διζωνικότητα, την πολιτική ισότητα των δύο λαών, καθώς και το ισότιμο καθεστώς των δύο συνιστώντων κρατών στο πλαίσιο ενός συνομοσπονδιακού συνεταιρισμού.»
Στην επιστολή προς τον κ.Ερντογάν ο κ.Έρογλου επισημαίνει ότι, «με τη διασταυρούμενη ψήφο γεννιέται ο κίνδυνος για άρση της πραγματικότητας ότι στην Κύπρο υπάρχουν δύο λαοί και με αυτόν τον τρόπο ενισχύεται η πιθανότητα διάβρωσης της τουρκοκυπριακής ταυτότητας μέσα στο χρόνο.»
Στις επιστολές του ο κ. Έρογλου επισημαίνει ακόμη ότι: «Κατά την άποψή μας , οι πρόνοιες της λύσης πρέπει να λαμβάνουν υπόψη ότι στις δύο πλευρές του νησιού υπάρχουν δύο χωριστές δημοκρατίες με τους δικούς τους θεσμούς. Αυτή η νέα τάξη πραγμάτων που θα δημιουργηθεί στην Κύπρο, πρέπει να προστατεύεται με το ισοζύγιο των δύο εγγυητριών μητέρων πατρίδων.»
Το περιεχόμενο των επιστολών Ερογλου αποδοκιμάστηκε από το σύνολο των ελληνοκυπρίων πολιτικών ηγετών.
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου