Παρασκευή, 30 Απριλίου 2010

Επίδειξη αδιαλλαξίας από Ν.Γκρουέφσκι

Η σλαβομακεδονική Κυβέρνηση της FYROM, προβαίνοντας σε μία ακόμη επίδειξη αδιαλλαξίας , απορρίπτει εμμέσως και την συμβιβαστική πρόταση «Βόρεια Δημοκρατία της Μακεδονίας».
Ο πρωθυπουργός της π.Γ.Δ.Μακεδονίας Νίκολα Γκρούεφσκι, σε συνέντευξή του στον ιδιωτικό τηλεοπτικό σταθμό των Σκοπίων «Σίτελ», αναφέρει: «Σε περίπτωση που παρουσιαστεί πρόταση για ονομασία ''Βόρειας Δημοκρατία της Μακεδονίας'' για όλες τις χρήσεις και εφόσον η πρόταση αυτή παρουσιαστεί επίσημα στον μεσολαβητή Μάθιου Νίμιτς, εγώ θα την θέσω σε δημοψήφισμα. Αν σας ενδιαφέρει η προσωπική μου θέση, εγώ θα ψηφίσω κατά». Ανάλογη δήλωση για Δημοψήφισμα με στόχο την απόρριψη της πρότασης έκανε και ο Πρόεδρος της FYROM Γ. Ιβανόφ. Επίσης ο ΥΠΕΞ Α.Μιλόσοσκι δήλωσε ότι η Κυβέρνησή του αποφάσισε, παρά τις ελληνικές αντιδράσεις, να χρησιμοποιήσει την ονομασία «Μακεδονική Προεδρία 2010» από την 1η Μάιου που η χώρα του θα αναλάβει για έξι (6) μήνες την προεδρία του Συμβουλίου της Ευρώπης.


Η Ελληνική Κυβέρνηση, παρότι έρχεται αντιμέτωπη με την αδιαλλαξία των Σκοπιανών, εντούτοις προωθεί συμβιβαστικές πολιτικές, στα πλαίσια της διαπραγματευτικής διαδικασίας του ΟΗΕ, προκειμένου να διευθετηθεί η εκκρεμότητα με την ονομασία της γειτονικής χώρας. Η Ελλάδα έχει αναλάβει την πρωτοβουλία ένταξης όλων ανεξαιρέτως των κρατών των Δυτικών Βαλκανίων (συμπεριλαμβανομένης και της FYROM) την Ε.Ε. και το ΝΑΤΟ, όπως δήλωσε ο αν.ΥΠΕΞ Δ.Δρούτσας μετά τη Σύνοδο των Υπουργών Εξωτερικών της Ατλαντικής Συμμαχίας (Ταλίν, 23.04.2010). Αλλά, επισήμανε ο κ.Δρούτσας, θα πρέπει η Κυβέρνηση των Σκοπίων να εγκαταλείψει την αδιαλλαξία της.
Τηλεφωνική επικοινωνία είχε ο Πρωθυπουργός Γ.Α.Παπανδρέου με τον κ.Ν.Γκρουέφσκι, κατόπιν πρωτοβουλίας του Σκοπιανού ηγέτη, για να τον ενημερώσει ότι δεν θα έρθει στην Ελλάδα, για να συμμετάσχει στο συνέδριο του «Εκόνομιστ», που θα διεξαχθεί στην Αθήνα από τις 28 έως τις 30 Απριλίου. Οι πρωθυπουργοί των δύο χωρών, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση της κυβέρνησης της ΠΓΔΜ, συμφώνησαν ότι, « είναι ανοιχτοί για την όσο το δυνατό συντομότερη επίλυση του ζητήματος της ονομασίας, ενώ σημειώθηκε η ετοιμότητα των δύο πλευρών για την πραγματοποίηση απευθείας συναντήσεων και επαφών στο μέλλον».
Σύμφωνα με τα μέσα ενημέρωσης της FYROM , αιτία της ματαίωσης του ταξιδιού του Ν.Γκρουέφσκι στην Αθήνα ,είναι η άρνηση της Ελληνικής Κυβέρνησης να επιτρέψει την προσγείωση του πρωθυπουργικού αεροσκάφους στο «ΕΛ.ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ», που αναγράφει «Δημοκρατία της Μακεδονίας».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου