Δευτέρα, 12 Απριλίου 2010

Η Κύπρος στο Τρίγωνο των Βερμούδων


ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ Γ. ΣΥΚΑ*
Η Κύπρος βρίσκεται ενώπιον πολλών, διαφορετικών και δύσκολων προκλήσεων: α) Η πιο κρίσιμη φάση του Κυπριακού, β) η δεύτερη χειρότερη οικονομική κρίση στην ιστορία της ανθρωπότητας και γ) η ανάγκη να προσαρμοστούμε και να λειτουργήσουμε στο απαιτητικό ευρωπαϊκό περιβάλλον. Η έγκαιρη και αποτελεσματική αντιμετώπιση των προκλήσεων αυτών απαιτεί μια πολύστοχη στρατηγική, ένα συνδυασμό μέτρων που να καλύπτει όλους τους άξονες πολιτικής. Ενδεικτικά αναφέρονται οι κάτωθι τομείς: 1. Επιθετική διπλωματία με στόχο την ηθική και επικοινωνιακή υπεροχή έναντι της Τουρκίας, 2. Μεταρρυθμίσεις με στόχο μια σταθερή οικονομική ανάπτυξη, περισσότερες και καλύτερες θέσεις εργασίας και ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής, 3. Βελτίωση της αποδοτικότητας, 4. Έξυπνες επενδύσεις, 5. Στοχευμένες κοινωνικές πολιτικές, 6. Καθιέρωση της Κύπρου ως Διεθνούς Κέντρου Υπηρεσιών, 7. Αναγνώριση και αξιοποίηση του κεντρικού ρόλου της Δημόσιας Υπηρεσίας. Η μείωση της γραφειοκρατίας (απλοποίηση διαδικασιών, αποκέντρωση), οι καινοτόμες πρακτικές και η επένδυση στις νέες τεχνολογίες στο Δημόσιο Τομέα διευκολύνουν τις επιχειρήσεις να λειτουργούν με ευελιξία.


Στον επιχειρηματικό τομέα η στρατηγική ανάκαμψης μπορεί να συνοψιστεί ως ακολούθως: «Βελτίωση αποδοτικότητας - στρατηγικές επενδύσεις - καινοτομία - value for money - διαφοροποίηση - ενδιαφέροντα προϊόντα - δημιουργικό μάρκετινγκ». Η Μεγάλη Ύφεση σήμανε το τέλος των επιχειρηματικών πλάνων όπως τα γνώριζε ο μέσος επιχειρηματίας μέχρι τις αρχές του 2008. Οι νέες προκλήσεις για το επιχειρείν του μέλλοντος εστιάζονται στην ανάγκη για α) προσαρμοστικότητα, β) διαφοροποίηση της διαδικασίας διαχείρισης κινδύνου και γ) αέναη καινοτομία.
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα μεγάλης έρευνας που δημοσιεύτηκε πρόσφατα, στις τρεις προηγούμενες παγκόσμιες οικονομικές κρίσεις οι επιχειρήσεις με τα καλύτερα αποτελέσματα ήταν εκείνες που μείωσαν το κόστος τους με τη βελτίωση της αποδοτικότητας και όχι με τη μείωση του προσωπικού. Οι νικητές αυτοί, κατά τη διάρκεια της ύφεσης πέτυχαν τη χρυσή τομή «βελτίωση αποδοτικότητας - στρατηγικές επενδύσεις». Οι στρατηγικές επενδύσεις κατά τη διάρκεια της ύφεσης είναι απαραίτητες ώστε η επιχείρηση να είναι προετοιμασμένη να αξιοποιήσει στο έπακρο τις ευκαιρίες που θα αρχίσουν να παρουσιάζονται μετά την κρίση.
H Κύπρος δεν πρέπει απλώς να τρέξει σε όλα τα πεδία, πρέπει να απογειωθεί. Ο αγώνας αυτός απαιτεί τη συστράτευση όλων - ο συντονισμός, η συνέργεια και η έγκαιρη λήψη μέτρων είναι εκ των ων ουκ άνευ. Πρέπει να καταβάλουμε αποφασιστικές προσπάθειες για να θεραπεύσουμε τις αδυναμίες μας και να εκμεταλλευτούμε τα πολλά ισχυρά μας σημεία. Εισηγούμαι την ίδρυση διεπιστημονικού - διαθεματικού Κέντρου Καινοτομίας. Η επένδυση στην έρευνα και την καινοτομία αποτελεί αναπτυξιακό μονόδρομο με πολλαπλά και πολλαπλασιαστικά οφέλη για την Κύπρο, σε όλους τους τομείς.
* Επικοινωνιολόγος


2 σχόλια:

 1. Αγαπητε Συμπατριωτη κ. Χρηστο Καπουτση,

  Γνωριζοντας οτι ειστε διαπιστευμενος στα Υπουργεια Εξωτερικων(Εξωφρενικων) και Αμυνης θα ηθελα να αναρφεθειτε στο μπλογκ σας και αν θελετε και απο την τηλεοπτικη εκπομπη σας, στο εξαιρετικο εργο που επιτελει στην Κωνσταντινουπολη Ο Γενικος Προξενος μας κ.Βασιλης Μπορνοβας καθως και στον πολεμο που δεχεται τοσο απο την ηγεσια του ΥΠ.ΕΞ επι Ν.Δ και πιο πολυ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΩΡΙΝΗ ΗΓΕΣΙΑ , απο τον απο τον πρεσβη ΣΤΗΝ Αγκυρα κ.Ξυδα και επισης απο κυκλους της ομογενειας της Πολεως που προφανως εχουν χασει την εθνικη τους ταυτοτητα ενω εχουν κοινα συμφεροντα με τους Τουρκους συμπολιτες τους. Θα ηθελα και την γνωμη σας για τον Αρχηγο ΓΕΣ Φραγκο Φραγκουλη τον καλυτερο ανωτατο Αξιωτατικο για πολλους του Στρατου μας.

  με εκτιμηση,

  Χαρης Στριμπακος
  Φιλιατρα

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΓΝΩΜΗ ΜΟΥ O ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΜΠΟΡΝΟΒΑΣ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΚΑΛΥΤΕΡΟΥΣ ΔΙΠΛΩΜΑΤΕΣ ΠΟΥ ΔΙΑΘΕΤΕΙ Η ΧΩΡΑ ΜΑΣ ΚΑΙ ΟΣΟΙ ΠΡΟΣΠΑΘΟΥΝ ΝΑ ΤΟΥ ΒΑΛΟΥΝ ΕΜΠΟΔΙΑ ΔΕΝ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΝΑ ΤΑ ΚΑΤΑΦΕΡΟΥΝ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή