Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Διεθνής Επικαιρότητα

νέο εθνικό αμερικανικό στρατηγικό δόγμα ασφαλείας

Έχει σημαντικό ενδιαφέρον να αναφερθούμε στο νέο εθνικό αμερικανικό στρατηγικό δόγμα ασφαλείας. Και αυτό διότι, οι επιλογές των αμερικανών στον ευαίσθητο τομέα της διπλωματίας και της άμυνας, επηρεάζουν τις αντίστοιχες επιλογές των κρατών. Τα κράτη, ειδικά όσα ανήκουν στη λεγόμενη Δυτική Συμμαχία ( Β. Αμερική -ΝΑΤΟ –ΕΕ) ενίοτε προσαρμόζουν τις εθνικές πολιτικές τους, στις Στρατηγικές επιλογές και επιδιώξεις της αμερικανικής υπερδύναμης.
Έτσι λοιπόν, ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, ανακοινώνοντας
το νέο εθνικό αμερικανικό στρατηγικό δόγμα ασφαλείας, είπε ότι αυτό προβλέπει την ενίσχυση των δεσμών με τους παραδοσιακούς συμμάχους των ΗΠΑ, αλλά και τη δημιουργία νέων συμμαχιών με αναδυόμενες δυνάμεις, όπως η Κίνα και η Ινδία.
Προτεραιότητα αποτελεί ακόμη η ενίσχυση της οικονομίας στις ΗΠΑ, που είναι και η κύρια πηγή της αμερικανικής ισχύος.
Ο Αμερικανός πρόεδρος, Μπαράκ Ομπάμα, αναγνωρίζει ότι υπάρχει ανάγκη σύζευξης διπλωματικής συνεργασίας, οικονομικής πειθαρχίας και στρατιωτικής δύναμης, για την ενίσχυση της θέσης της Αμερικής στον κόσμο.
Στον στρατιωτικό τομέα, η κυβέρνηση Ομπάμα δεσμεύεται για τη διαφύλαξη της αμερικανικής στρατιωτικής συμβατικής και πυρηνικής υπεροχής.
Ειδικά για το Ιράν και τη Βόρεια Κορέα προτείνεται από τους αμερικανούς μια "σαφής επιλογή", ανάμεσα στον διάλογο και την απομόνωση, σχετικά με τα πυρηνικά προγράμματα αυτών των χωρών.
Το νέο εθνικό στρατηγικό δόγμα ασφαλείας των ΗΠΑ, επίσης, προβλέπει την κατάργηση του όρου "πόλεμος κατά της τρομοκρατίας", παρότι χαρακτήρισε την Αλ Κάιντα ως "τον κύριο αντίπαλο των Ηνωμένων Πολιτειών.


Διευκρινίζοντας τη θέση του ο Μπαράκ Ομπάμα επισήμανε ότι: "Δεν πρόκειται για έναν πόλεμο σε παγκόσμιο επίπεδο ενάντια σε μια τακτική, την τρομοκρατία, ή μιας θρησκείας, του Ισλάμ, αλλά είμαστε σε πόλεμο εναντίον ενός συγκεκριμένου δικτύου, της Αλ Κάιντα, και όλων των δικτύων που συνδέονται με αυτήν και έχουν ως στόχο να πλήξουν τις ΗΠΑ, τους συμμάχους μας και τους συνεργάτες μας"

*******
ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΕΧΟΥΝ ΟΜΩΣ ΚΑΙ ΟΙ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟ-ΡΩΣΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ
Η αμερικανική Κυβέρνηση, παρά τις περί του αντιθέτου διακηρύξεις, προχωράει στην εγκατάσταση της αντιπυραυλικής ασπίδας. Ήδη αμερικανοί ειδικοί βρίσκονται στην Πολωνία, προκειμένου να εγκαταστήσουν εκεί το πρώτο από τα συστήματα της αμερικανικής αντιπυραυλικής ασπίδας.
Η Μόσχα εξέφρασε τη δυσφορία της , για την ανάπτυξη της αμερικανικής αντιπυραυλικής ασπίδας κοντά στα σύνορά της. Και μετά την εγκατάσταση μιας συστοιχίας αντιαεροπορικών βλημάτων Patriot στη στρατιωτική βάση της Μόραγκ στη βόρεια Πολωνία, 60 μόλις χιλιόμετρα από τον ρωσικό θύλακα του Καλίνινγκραντ, προετοιμάζει να δώσει παρόμοια απάντηση.
Στο παρελθόν η Μόσχα είχε απειλήσει με ενίσχυση του ρωσικού στόλου στη Βαλτική και εγκατάσταση τακτικών βαλλιστικών συστημάτων στο Καλίνινγκραντ, ως απάντηση στην εγκατάσταση των Patriot στην Πολωνία. Και σύμφωνα με πληροφορίες, οι Ρώσοι θα προχωρήσουν στην υλοποίηση νέων και βελτιωμένων σχεδίων τους. Και παρότι οι αμερικανοί υποστηρίζουν ότι, η αντιπυραυλική ασπίδα που θα αναπτύξουν την Κεντρική Ευρώπη, τα Βαλκάνια και την ΑΝΑΤ. Μεσόγειο, δεν απειλεί τη Ρωσία, το Κρεμλίνο αντιδρά, που σημαίνει ότι υπάρχει αρκετή καχυποψία στις σχέσεις Μόσχας και Ουάσιγκτον.

*************
Σημαντικές εξελίξεις έχουμε στην Άπω Ανατολή. Είναι σε εξέλιξη σοβαρή κρίση ανάμεσα στη Βόρεια και τη Νότια Κορέα. Υπάρχουν πολλά ενδεχόμενα που αντιμετωπίζονται, και πάντως, δεν αποκλείεται ακόμη και αυτό της στρατιωτικής σύγκρουσης. Αίνιγμα η στάση της Κίνας.
Η αντίδραση του Πεκίνου ήταν «χλιαρή» στο αίτημα της Ουάσιγκτον να υποστηρίξει την αυστηρή επιβολή πρόσθετων κυρώσεων κατά της Βόρειας Κορέας με αφορμή την βύθιση πολεμικού σκάφους της Νότιας Κορέας, συμβάν για το οποίο η Πιογκ Γιαγκ (βόρεια Κορέα) αρνείται οποιαδήποτε ανάμιξη.
Η αντιπαράθεση ανάμεσα στη Βόρεια και τη Νότια Κορέα κλιμακώθηκε αφού η Νότια Κορέα ανακοίνωσε πως είναι πεπεισμένη ότι στα τέλη Μαρτίου η Βόρεια Κορέα τορπίλισε το νοτιοκορεατικό πολεμικό πλοίο προκαλώντας το θάνατο 46 ναυτών. Η Βόρεια Κορέα αρνείται ότι βύθισε το πολεμικό πλοίο και η Κίνα έχει κρατήσει χαμηλούς τόνους στη διένεξη αυτή, καλώντας όλες τις πλευρές να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση.
Οι ΗΠΑ έχουν ταχθεί υπέρ της νότιας Κορέας, αφού η Κυβέρνηση της Σεούλ θεωρείται ως φιλοαμερικανική. Αλλά, εκτιμάται βασίμως, ότι η Βόρεια Κορέα διαθέτει πυρηνικά όπλα, και κανείς δεν μπορεί να είναι σίγουρος για τις προθέσεις του δικτατορικού καθεστώτος, σχετικά με την χρησιμοποίηση ή μη των όπλων αυτών.

*******************8
ΤΟ ΠΥΡΗΝΙΚΟ ΙΣΡΑΗΛ
Το Ισραήλ ανακοίνωσε ότι δεν θα συμμετάσχει στη υλοποίηση της διακήρυξης, στην οποία κατέληξε η διάσκεψη για τη Συνθήκη Μη Διάδοσης των Πυρηνικών (TNP), που αφορά τον αφοπλισμό και τη δημιουργία μίας ζώνης ελεύθερης από όπλα μαζικής καταστροφής στη Μέση Ανατολή. «Αυτή η διακήρυξη είναι βαθιά υποκριτική και ανίσχυρη. Αγνοεί την πραγματικότητα της Μέσης Ανατολής και τις πραγματικές απειλές», αναφέρει η ανακοίνωση της ισραηλινής κυβέρνησης.
Όπως είναι γνωστό, το Ισραήλ διαθέτει σύγχρονα πυρηνικά όπλα.

**************88
ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
Σε πλήρη επιχειρησιακή δράση είναι οι νατοϊκές και αμερικανικές στρατιωτικές δυνάμεις (ISAF) στο Αφγανιστάν.
Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση του ΝΑΤΟ, τα αμερικανικά στρατεύματα που βρίσκονται τώρα στο Αφγανιστάν υπερβαίνουν σε αριθμό των στρατευμάτων που βρίσκονται στο Ιράκ. Στοιχεία του αμερικανικού Πενταγώνου αποδεικνύουν ότι, στην παρούσα φάση, τα στρατεύματα των ΗΠΑ στο Αφγανιστάν αριθμούν περί τους 94.000 στρατιώτες, σε σύγκριση με εκείνα στο Ιράκ, που υπολογίζονται σε 92.000. Το σύνολο των Αμερικανικών στρατιωτών στο Αφγανιστάν αναμένεται να φθάσει περί τους 115.000, στα τέλη του τρέχοντος έτους, ενώ οι συμμαχικές χώρες θα συμβάλλουν με την ανάπτυξη επιπλέον 47.000 στρατιωτών.
Γι’ αυτό ακριβώς, ασκούνται πιέσεις στα κράτη-μέλη του ΝΑΤΟ, να αυξήσουν τη συμμετοχή τους στην πολυεθνική δύναμη που βρίσκεται στο Αφγανιστάν, όχι μόνο αριθμητικά, αλλά και να διαθέσουν σύγχρονα οπλικά συστήματα, τα οποία θεωρούνται αναγκαία για την επιτυχία των σκληρών επιχειρήσεων που διεξάγει η ISAF, εναντίον των Ταλιμπάν και των Αφγανών οπλαρχηγών.
Το εντυπωσιακό είναι ότι, παρά τον τεράστιο όγκο στρατιωτικών δυνάμεων και σύγχρονων οπλικών μέσων του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ στο Αφγανιστάν, οι επιχειρήσεις εναντίον των Ταλιμπάν , μόνο επιτυχείς δεν μπορούν να χαρακτηριστούν. Αντιθέτως, οι αμερικανο- νατοϊκές δυνάμεις στο Αφγανιστάν, δεν έχουν κατορθώσει να επιτύχουν τους στόχους τους. Να υπενθυμίσουμε ότι, στην πρωτεύουσα του Αφγανιστάν Καμπούλ βρίσκεται το Ελληνικό Τάγμα Ειδικής συνθέσεως, που έχει δύναμη 162 στελεχών και συγκροτείται από ένα λόχο μηχανικού και μία ομάδα υποστήριξης και ασφάλειας.
***********************8
ΙΡΑΚ
Σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα της βρετανικής ε/φ «THE INDEPENDENT», η «AL QAEDA» συναντά σημαντικές δυσκολίες για τη διεξαγωγή επιθέσεων αυτοκτονίας στο Ιράκ, διότι, για πρώτη φορά, διαχρονικά, παρατηρείται σημαντική «έλλειψη» εθελοντών εξτρεμιστών, που θα ήταν πρόθυμοι να μεταβούν στη χώρα, από το εξωτερικό, για να τις πραγματοποιήσουν.
Ειδικότερα, επικαλούμενος στοιχεία που συγκεντρώθηκαν κατά τη διάρκεια ανακρίσεων κρατουμένων και από υποκλοπές μηνυμάτων, ο Ιρακινός ΥΠΕΞ, HOSHYAR ZEBARI, δήλωσε σε συνέντευξή του στην παραπάνω ε/φ, ότι οι τοπικοί Διοικητές της «AL QAEDA» εκφράζουν παράπονα για έλλειψη ξένων μαχητών, που θα μπορούσαν να πραγματοποιήσουν επιθέσεις αυτοκτονίας με την ίδια συχνότητα που το έπρατταν κατά το παρελθόν, προσθέτοντας: «Η έλλειψη οφείλεται στο γεγονός ότι οι Ισλαμιστές φονταμεταλιστές ενδιαφέρονται περισσότερο, αυτή την περίοδο, για το Αφγανιστάν και το Πακιστάν, ότι οι Αμερικανοί αποσύρουν τις Δυνάμεις τους από το Ιράκ και ότι τα δίκτυα της “AL QAEDA” έχουν υποστεί πλήγματα από εμάς και τους Αμερικανούς. Αναμένω ότι η “AL QAEDA” θα συσπειρώσει τους εναπομείναντες πόρους της και θα πραγματοποιήσει πολύ σύντομα, μια θεαματική επίθεση στη Βαγδάτη».
Για τις εξελίξεις αυτές και σύμφωνα με στοιχεία του «BROOKINGS INSTITUTION», ενδεικτικά αναφέρεται ότι, το 2007, 5.480 άτομα έχασαν τη ζωή τους κατά τη διάρκεια πολύνεκρων βομβιστικών επιθέσεων, αριθμός ο οποίος σημείωσε κατακόρυφη μείωση, τον επόμενο χρόνο. Το 2009 οι θάνατοι από τέτοιου είδους επιθέσεις, μειώθηκαν στους 2.058, ενώ, για το 2010, μέχρι στιγμής έχουν σκοτωθεί 346 άτομα.
Παράλληλα, ο Ιρακινός ΥΠΕΞ εξέφρασε την άποψη ότι η «AL QAEDA» αντιμετωπίζει σημαντικές δυσκολίες και στο ζήτημα της εξεύρεσης κρησφύγετων σε περιοχές του Ιράκ που κατοικούνται, κυρίως, από Σουνίτες Άραβες, και δήλωσε ότι ο μόνος παράγοντας που μπορεί να θεωρήσει κανείς ότι ευνοεί, σήμερα, την Οργάνωση, είναι το πολιτικό αδιέξοδο στο οποίο έχει περιέλθει η χώρα και η αδυναμία σχηματισμού κυβέρνησης, παρά το γεγονός ότι έχουν παρέλθει σχεδόν 3 μήνες από τις εκλογές της 7ης Μαρτίου. Επισημαίνεται ότι σε ένα τέτοιο πολιτικό πλαίσιο, ακόμα και μειωμένος ο αριθμός των επιθέσεων, αρκεί για την ενίσχυση της αστάθειας.
Τέλος, σημειώνεται ότι, αναφερόμενος στις πολιτικές εξελίξεις στο Ιράκ, ο HOSHYAR ZEBARI επισήμανε πως οι εσωτερικές διχόνοιες που ταλαιπωρούν, σε πολιτικό επίπεδο, τη χώρα, έχουν ως αποτέλεσμα να δίδουν σε ξένες Δυνάμεις -και άφησε να εννοηθούν το Ιράν, την Τουρκία και τη Συρία- τη δυνατότητα να διαδραματίσουν έναν ολοένα και μεγαλύτερο ρόλο για το μέλλον του Ιράκ.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Οι «μπουκαδόροι» του Υπουργείου Άμυνας

Του Χρήστου Καπούτση Υπάρχουν όρια στην παρακμή, στη σήψη , στη βλακεία; Υπάρχει κάποιο οριακό σημείο, που δεν μπορεί να ξεπεραστεί; Δύσκολη η απάντηση, αφού και σε αυτό τον τομέα,    οι «δυνατότητες» των ανθρώπων είναι απεριόριστες. Ωστόσο, συνιστά έσχατο σημείο παρακμής και παραλογισμού, η εκθεμελίωση θεσμών, η απαξίωση αρχών και η τυφλή βία εναντίον ανθρώπων. Αναφέρομαι στην βίαιη εισβολή   κάποιων απόστρατων στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, φαινόμενο πρωτοφανές παγκοσμίως!! Η περιοριστική δημοσιονομική πολιτική της Κυβέρνησης πλήττει τους Δημόσιους υπαλλήλους και του ευρύτερου και του στενού Δημόσιου τομέα. Άρα και τους στρατιωτικούς, εν ενεργεία και απόστρατους. Οι απόστρατοι υποστηρίζουν ότι έχουν μειωθεί οι συντάξιμες αποδοχές τους κατά 40%. Πιθανόν να έχουν δίκαιο. Όμως το ίδιο έχει συμβεί και με ΟΛΟΥΣ τους συνταξιούχους του Δημόσιου τομέα.    Οι απόστρατοι ζητούν να εξαιρεθούν από τις μειώσεις των αποδοχών τους, επειδή υπηρέτησαν στις Ένοπλες Δυνάμεις!    Γιατί

Είχε Δίκιο η Αντιγόνη ή ο Κρέων;

Επανερχόμαστε   στα παλιά ερωτήματα. Είχε άραγε κάπου δίκιο η Αντιγόνη (ή εξ ολοκλήρου δίκιο); Και είχε άραγε ο Κρέων κάποιο άδικο (ή εξ ολοκλήρου άδικο); Δεν είναι βέβαιο ότι αυτά είναι τα πιο ενδιαφέροντα ερωτήματα που θα μπορούσε κανείς να θέσει για το έργο, τουλάχιστον έτσι ωμά διατυπωμένα. Ή μάλλον θα μπορούσε ο Σοφοκλής ο ίδιος να τα έχει κάνει πιο ενδιαφέροντα —και πιο δύσκολα— όμως οι επιλογές του ήταν άλλες. Υπήρχε σύγκρουση —μια σύγκρουση εγελιανού τύπου— μεταξύ των δικαιωμάτων της οικογένειας και των δικαιωμάτων της πολιτείας. Και αρχικά φαίνεται σαν ο Σοφοκλής να πρόκειται να αναπτύξει το έργο του με βάση αυτή τη σύγκρουση, όταν η Αντιγόνη εμφανίζεται στον Πρόλογο του δράματος προσηλωμένη ειδικά στην οικογένεια και έκδηλα αδιάφορη απέναντι στην πολιτεία, ενώ ο Κρέων με το διάγγελμα του αμέσως μετά την Πάροδο (πολύ σημαντική τοποθέτηση σε αρχαίο ελληνικό δράμα) αναλαμβάνει τη θέση του εκφραστή της πόλεως, με την έκκληση έξαφνα που απευθύνει να υποταχθούν οι προσωπικέ

Αναξίμανδρος (610-540 π.X.)

Γέννηση, θάνατος, άπειρο », 23 Μαΐου 2011 Επιστήμες / Μορφές της Επιστήμης & της Τεχνολογίας   Αναπληρωτής καθηγητής Ιστορίας και Φιλοσοφίας της Αστρονομίας και των Φυσικών Επιστημών - Πανεπιστήμιο Αθηνών Στράτος Θεοδοσίου Στην φιλοσοφία του Αναξίμανδρου, το άπειρο, που ήταν αθάνατον και ανώλεθρον, ήταν η πρωταρχική κοσμική ουσία από την οποία απορρέουν τα πάντα και στην οποία τελικά επιστρέφουν τα πάντα. Από αυτό γεννιούνταν και σε αυτό επέστρεφαν αλληλοδιαδόχως άπειροι κόσμοι. των Στράτου Θεοδοσίου, επίκουρου καθηγητή, και Μάνου Δανέζη , αναπληρωτή καθηγητή, Τμήμα Φυσικής – Πανεπιστήμιο Αθηνών και Milan Dimitrijevic , Astronomical Observatory of Belgrade, Serbia Την ίδια εποχή με τον Θαλή έδρασε, επίσης στην Μίλητο, ο μαθητής και διάδοχος στην Σχολή του, ο Αναξίμανδρος (610-540 π.X.), ο οποίος, όπως παραδέχονται όλοι οι μελετητές εκείνης της περιόδου, ήταν ισάξιος του διδασκάλου του και ο πρώτος που μαζί