Δευτέρα, 31 Μαΐου 2010

Ισραηλινοί κομάντος εναντίον ακτιβιστών που μετέφεραν ανθρωπιστική βοήθεια στη Λωρίδα της Γάζας

Λόγω των αιματηρών γεγονότων στα ανοιχτά της Λωρίδας της Γάζας,
με εντολή του Υπουργού Εθνικής Άμυνας κ. Ευάγγελου Βενιζέλου το Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας ενημέρωσε την Ισραηλινή Πολεμική Αεροπορία ότι διακόπτεται η διεξαγόμενη στην Ελλάδα κοινή άσκηση των δύο αεροποριών.
Για το θέμα αυτό ενημερώθηκε αναλυτικά και ο Πρέσβης του Ισραήλ, ο οποίος κλήθηκε από τον Ευάγγελο Βενιζέλο και μετέβη στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας.
Επιβεβλημένη ενέργεια από την Ελληνική Κυβέρνηση, διότι το Ισραήλ, διέπραξε δύο βαρύτατα ατοπήματα, που ισοδυναμούν με εγκληματικές ενέργειες.
Πρώτον έγινε ένοπλη επίθεση ισραηλινών κομάντος σε βάρος πλοίου με ελληνική σημαία! (πράξη πολέμου) και
Δεύτερον, έγινε κατάφωρη παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου, αφού η επίθεση των ισραηλινών στρατιωτών σε βάρος της διεθνούς νηοπομπής που μετέφερε ανθρωπιστική βοήθεια στους αποκλεισμένους Παλαιστίνιους, έγινε στα διεθνή ύδατα , 75 ναυτικά μίλια από τις ακτές της Λωρίδας της Γάζας.

Σύμφωνα με πληροφορίες , η κύρια επιχείρηση των Ισραηλινών Εδικών δυνάμεων επικεντρώθηκε στο τουρκικό πλοίο , γιατί είχαν πληροφορίες, ότι υπήρχαν φανατικοί ισλαμιστές οι οποίοι και θα έμεναν στην Γάζα, προκειμένου να ενισχύσουν τη Χαμάς.

Ο απολογισμός των νεκρών από την ισραηλινή προσβολή δεν είναι ακόμη ακριβής, ωστόσο οι πληροφορίες αναφέρουν ότι υπάρχουν 19 νεκροί και 28 τραυματίες. Οι επικοινωνίες των πλοίων του στολίσκου της Ελευθερίας έχουν διακοπεί, ενώ οι ισραηλινές αρχές έχουν επιβάλει λογοκρισία στη ροή των πληροφοριών για το συμβάν. Το ισραηλινό πολεμικό ναυτικό συνόδευσε τα πλοία της νηοπομπής στο λιμάνι της ισραηλινής πόλης Ασντόντ.

Καλά στην υγεία τους είναι οι Έλληνες που συμμετείχαν στην αποστολή που μετέφερε ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα, σύμφωνα με το ελληνικό προξενείο στο Ισραήλ.

Εκτάκτως στις 20.00 ώρα Ελλάδας θα συγκληθεί το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, για την αιματηρή επίθεση του Ισραήλ σε νηοπομπή, σε διεθνή ύδατα που μετέφερε ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα.«Σοκαρισμένος» από τις αναφορές για νεκρούς και τραυματίες δήλωσε ο ΓΓ του ΟΗΕ Μπαν Κι μουν και ζήτησε ενδελεχή έρευνα.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας της Τουρκίας Abdullah Gül αφού καταδίκασε την επίθεση κατά της νηοπομπής που μετέφερε ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα έκανε έκκληση για σωφροσύνη και μετριοπάθεια.

«Το Ισραήλ με την πράξη του αυτή έχει πλήξει την διεθνή δημόσια συνείδηση» επισήμανε ο Τούρκος Πρόεδρος και δήλωσε «η Τουρκία ζητά την διεξαγωγή έρευνας σχετικά με το θέμα και την τιμωρία των υπευθύνων».

Στην ανακοίνωση έγινε νύξη στο ότι η επίθεση εξαπολύθηκε σε διεθνή ύδατα και στα πλοία επέβαιναν ιερείς των διαφορετικών θρησκειών. Αναφέρθηκε επίσης ότι η διεθνής κοινή γνώμη δεν πρέπει να αγνοήσει αυτή την επίθεση η οποία έχει στόχο τους αμάχους και αποτελεί παραβίαση του διεθνούς δικαίου.
«Το Ισραήλ με την πολιτική του αυτή απομονώνει τον λαό του από τον υπόλοιπο κόσμο και δυσχεραίνει την ειρηνευτική πορεία η οποία είναι η εγγύηση της δικής του ύπαρξης. Η ειλικρινή μου ευχή είναι οι κύκλοι συνετοί στην ισραηλινή πολιτική και το κράτος του Ισραήλ να τερματίσουν την πορεία αυτή.

Το Ισραήλ έχει πλήξει τη διεθνή δημόσια συνείδηση", αναφέρει σε δήλωσή του ο τούρκος πρόεδρος Αμπντουλάχ Γκιούλ, ο οποίος εκφράζει την "ευχή, ". Χαρακτηρίζει "απαράδεκτη" την "παράβλεψη της ζωής άμαχων ανθρώπων, που προσπαθούσαν να μεταφέρουν βοήθεια στον λαό της Γάζα" και τονίζει ότι "το Ισραήλ, με την πολιτική του αυτή, απομονώνει το λαό του από τον υπόλοιπο κόσμο και δυσχεραίνει τη διαδικασία ειρήνης, η οποία είναι η εγγύηση και του δικού του μέλλοντος". Αναφέρει, επίσης, ότι "οι περιορισμοί εναντίον της Γάζας, στην πραγματικότητα δεν είναι υπόθεση μεταξύ της Τουρκίας και του Ισραήλ, αλλά μια μεγάλη διεθνής ανθρώπινη τραγωδία".

Ο Τούρκος Πρόεδρος αφού διατύπωσε ότι ο ισραηλινός αποκλεισμός είναι μια μεγάλη διεθνής ανθρώπινη τραγωδία και αναμένουν την άμεση άρση του δήλωσε ότι η Τουρκία ζητά τη διεξαγωγή έρευνας σχετικά με το θέμα το ταχύτερο δυνατό και την τιμωρία των υπευθύνων.
****
Δήλωση Εκπροσώπου ΥΠΕΞ κ. Γ. Δελαβέκουρα μετά από συνάντηση ΑΝΥΠΕΞ κ. Δ. Δρούτσα με Πρέσβυ Ισραήλ κ. Α. Yahya

κ. Γ. ΔΕΛΑΒΕΚΟΥΡΑΣ: Σήμερα το πρωί εκλήθη στο Υπουργείο Εξωτερικών ο Πρέσβης στου Ισραήλ στην Αθήνα, ο οποίος έγινε δεκτός από τον Αναπληρωτή Υπουργό Εξωτερικών τον κ. Δημήτρη Δρούτσα.
Ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών ζήτησε από τον Ισραηλινό Πρέσβη επίσημη ενημέρωση από τις αρχές του Ισραήλ για τις ενέργειες του ισραηλινού στρατού σήμερα στο στολίσκο, ο οποίος είχε κατεύθυνση προς τη Γάζα, και υπογράμμισε την υποχρέωση του Ισραήλ να προστατέψει την ασφάλεια των Ελλήνων πολιτών που συμμετείχαν στην αποστολή.
Ενημέρωσε επίσης τον Ισραηλινό Πρέσβη ότι αναβάλλεται η επίσκεψη του αρχηγού του Ισραηλινού ΓΕΑ που ήταν προγραμματισμένη για αύριο και διακόπτεται η άσκηση Ελλάδας – Ισραήλ που ήταν σε εξέλιξη.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Με τους Έλληνες τι γίνεται εκεί;

κ. Γ. ΔΕΛΑΒΕΚΟΥΡΑΣ: Συνεχίζουμε να μην έχουμε ακόμα επίσημη ενημέρωση από τις Ισραηλινές αρχές. Αυτό περιμένουμε.

*******
Ανακοίνωση της πρεσβείας του Ισραήλ για τα γεγονότα

Η πρεσβεία του Ισραήλ σε ανακοίνωσή της σχετικά με την ισραηλινή επιδρομή στη διεθνή νηοπομπή αναφέρει ότι "το Ισραηλινό Ναυτικό εμπόδισε έξι πλοία να σπάσουν τον ναυτικό αποκλεισμό της Λωρίδας της Γάζας" και "αυτό συνέβη ύστερα από πολυάριθμες εκκλήσεις και προειδοποιήσεις των Ισραηλινών Ενόπλων Δυνάμεων, οι οποίες επί ώρες, σήμερα τα ξημερώματα, καλούσαν τα πλοία να κατευθυνθούν προς το λιμάνι του Ασντόντ στο Ισραήλ, προκειμένου να εκφορτώσουν το ανθρωπιστικό υλικό που μετέφεραν για να παραδοθεί στη Γάζα, έπειτα από σχετικό έλεγχο".
"Τα πλοία αγνόησαν τις εκκλήσεις", αναφέρεται στην ανακοίνωση της ισραηλινής πρεσβείας και προστίθεται:

"Σε μια περίπτωση, και συγκεκριμένα σε ένα τουρκικό πλοίο, ακτιβιστές της οργάνωσης επιτέθηκαν με λοστούς, μαχαίρια και όπλα εναντίον των Ισραηλινών Ενόπλων Δυνάμεων, με αποτέλεσμα στη συμπλοκή να σκοτωθούν και να τραυματιστούν ακτιβιστές. Σοβαρή εμπλοκή υπήρξε μόνο στο τουρκικό πλοίο. Είναι σαφές ότι οι ακτιβιστές είχαν προετοιμαστεί για ένοπλη συμπλοκή".

Ειδικότερα, η ανακοίνωση της πρεσβείας του Ισραήλ αναφέρει:

"Σήμερα το πρωί το Ισραηλινό Ναυτικό εμπόδισε έξι πλοία να σπάσουν τον ναυτικό αποκλεισμό της Λωρίδας της Γάζας. Αυτό συνέβη ύστερα από πολυάριθμες εκκλήσεις και προειδοποιήσεις των Ισραηλινών Ενόπλων Δυνάμεων, οι οποίες επί ώρες, σήμερα τα ξημερώματα, καλούσαν τα πλοία να κατευθυνθούν προς το λιμάνι του Ασντόντ στο Ισραήλ, προκειμένου να εκφορτώσουν το ανθρωπιστικό υλικό που μετέφεραν για να παραδοθεί στη Γάζα, έπειτα από σχετικό έλεγχο. Τα πλοία αγνόησαν τις εκκλήσεις.

Σε μια περίπτωση, και συγκεκριμένα σε ένα τουρκικό πλοίο, ακτιβιστές της οργάνωσης επιτέθηκαν με λοστούς, μαχαίρια και όπλα εναντίον των Ισραηλινών Ενόπλων Δυνάμεων, με αποτέλεσμα στη συμπλοκή να σκοτωθούν και να τραυματιστούν ακτιβιστές. Σοβαρή εμπλοκή υπήρξε μόνο στο τουρκικό πλοίο. Είναι σαφές ότι οι ακτιβιστές είχαν προετοιμαστεί για ένοπλη συμπλοκή. Επίσης τραυματίστηκαν πέντε μέλη των Ισραηλινών Ενόπλων Δυνάμεων, οι δύο εκ των οποίων νοσηλεύονται σε σοβαρή κατάσταση. Οι τραυματίες ακτιβιστές νοσηλεύονται σε ισραηλινά νοσοκομεία.

Τα πλοία που εμποδίστηκαν οδηγήθηκαν στο ισραηλινό λιμάνι Ασντόντ, όπου θα πραγματοποιηθεί και η ταυτοποίηση των στοιχείων των επιβατών, ενώ το φορτίο των πλοίων θα ξεφορτωθεί και θα παραδοθεί στη Γάζα μέσω των επίσημων διαδικασιών που ισχύουν στο Ισραήλ. Οι δε επιβάτες υπόκεινται στις συνήθεις διαδικασίες για παράνομη είσοδο στη χώρα.

Το Ισραήλ είχε από την αρχή ενημερώσει ότι η όλη επιχείρηση των ακτιβιστών ήταν ένα επικοινωνιακό τέχνασμα, καθώς τα μέλη της Free Gaza έχουν εκφράσει την ανοιχτή υποστήριξή τους προς τη Χαμάς, μιας οργάνωσης που απορρίπτει την ύπαρξη του Ισραήλ. Ο όγκος ανθρωπιστικής βοήθειας που παραδίδεται μέσω των επίσημων Ισραηλινών περασμάτων είναι πολλαπλάσιος από τον αυτό που έχει παραδοθεί ή επρόκειτο να παραδοθεί από τον στολίσκο".

**************
Ο επίκουρος καθηγητής του ΕΜΠ και ειδικός συντονιστής της προσπάθειας «Ένα Καράβι για τη Γάζα», Γιάννης Μαΐστρος, μιλώντας στο in.gr δήλωσε ότι η επίθεση των Ισραηλινών ξεκίνησε τα ξημερώματα, ενώ υπό κατάληψη βρίσκονται το εμπορικό πλοίο «Ελεύθερη Μεσόγειος» υπό ελληνική σημαία και το πλοίο «Σφενδόνη» με ελληνικό πλήρωμα και επιβάτες από πολλές χώρες.
Όπως είπε ο κ.Μαΐστρος στις 7 το απόγευμα θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση έξω από την ισραηλινή πρεσβεία στην Αθήνα, ζητώντας «να σταματήσει η διεθνής τρομοκρατία και να ληφθούν άμεσα μέτρα από την κυβέρνηση για να επιστρέψουν τα πλοία, να απελευθερωθούν οι αιχμάλωτοι και να σταματήσουν οι ελληνο-ισραηλινές ασκήσεις».
'Ηδη από το πρωί ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις βρίσκονται στην περιοχή γύρω από την ισραηλινή πρεσβεία.
Η ισραηλινή τηλεόραση μεταδίδει ότι υπάρχουν 10 νεκροί, οι περισσότεροι εκ των οποίων Τούρκοι, ενώ σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters ο αριθμός των θυμάτων μπορεί να αυξηθεί.
Ο ισραηλινός στρατός κάνει λόγο για 10 νεκρούς ακτιβιστές. «Κατά την επιχείρηση, οι ισραηλινοί στρατιώτες αντιμετώπισαν ισχυρή σωματική βία. Ορισμένοι από τους επιβάτες χρησιμοποίησαν μαχαίρια και σιδηρογροθιές και επιχείρησαν επίσης να αρπάξουν το όπλο ενός στρατιώτη. Μπροστά στην αναγκαιότητα να υπερασπιστούν τη ζωή τους, οι στρατιώτες άνοιξαν πυρ», αναφέρεται στην ανακοίνωση.
«Κομμάντος κατέλαβαν έξι πλοία που επιχείρησαν να σπάσουν τον ναυτικό αποκλεισμό [της Λωρίδας της Γάζας]... Κατά τη διάρκεια της κατάληψης, οι στρατιώτες αντιμετώπισαν σθεναρή αντίσταση από τους ακτιβιστές οι οποίοι επιτέθηκαν με αληθινά πυρά», προσθέτει η ανακοίνωση.
«Από τις συγκρούσεις αυτές, υπάρχουν νεκροί και τραυματίες μεταξύ των επιβατών. Τουλάχιστον τέσσερις στρατιώτες τραυματίστηκαν, εκ των οποίων ένας από σφαίρα, και μεταφέρθηκαν στα ισραηλινά νοσοκομεί»", προσθέτει η ανακοίνωση του ισραηλινού στρατού.
Το πρώτο πλοίο που δέχτηκε επίθεση ήταν ένα τουρκικό σκάφος. Η επίθεση έγινε γύρω στις 3-4 τα ξημερώματα της Δευτέρας από αέρος με ελικόπτερο και από θαλάσσης από πολεμικά και πλωτά σκάφη του Ισραήλ. Ισραηλινοί κομάντος ανέβηκαν στο σκάφος και ακολούθησαν συμπλοκές με πραγματικά πυρά. Μαρτυρίες επιβαινόντων στο πλοίο «Ελέυθερη Μεσόγειος» αναφέρουν ότι πυρά δέχτηκε το έτερο ελληνικό πλοίο, η «Σφενδόνη», αλλά δεν υπήρξαν τραυματισμοί.


********Σε εξέγερση κάλεσε η ΧΑΜΑΣ

Η ισλαμιστική οργάνωση Χαμάς κάλεσε σήμερα τους Άραβες και τους μουσουλμάνους σε «εξέγερση» μπροστά στις πρεσβείες του Ισραήλ σε όλο τον κόσμο, ύστερα από την επιδρομή των Ισραηλινών καταδρομέων.

Από την πλευρά του, ο ηγέτης της Χαμάς στη Γάζα Ισμαήλ Χανίγιε κατήγγειλε με ανακοίνωσή του τη «βάρβαρη επίθεση» εναντίον του διεθνούς στολίσκου και κάλεσε τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών να προστατεύσει τους φιλοπαλαιστίνιους ακτιβιστές που επέβαιναν στα πλοία.

Δεκάδες τούρκοι διαδηλωτές επιχείρησαν να εισβάλουν λίγο μετά τις 08:30 το πρωί, στο προξενείο του Ισραήλ στην Κωνσταντινούπολη μετά την επίθεση του ισραηλινού πολεμικού ναυτικού.

Οι διαδηλωτές, που πετούσαν πέτρες στο προξενείο,συγκρούστηκαν με ισχυρές δυνάμεις της αστυνομίας,που φρουρούσαν το κτίριο.
Διαδηλωτές εξώ από το ισραηλινό προξενίο στην Κωνσταντινούπολη. ΦΩΤΟ REUTERS
Διαδηλωτές εξώ από το ισραηλινό προξενίο στην Κωνσταντινούπολη. ΦΩΤΟ REUTERS

"Δεν περιμέναμε να γίνει μιά τέτοια επίθεση σε διεθνή ύδατα" δήλωσε στο τουρκικό τηλεοπτικό δίκτυο ο Ομέρ Φαρούκ Κορκμάζ, εκπρόσωπος της φιλο-ισλαμικής ανθρωπιστικής οργάνωσης IHH, που συμμετέχει στην προσπάθεια μεταφοράς της βοήθειας στη Γάζα. " Η διεθνής κοινότητα δεν πρόκειται να συγχωρήσει το Ισραήλ" δήλωσε ο Κορκμάζ.

Διεθνείς αντιδράσεις

Συγκλονισμένη δήλωσε η Ναβί Πιλάι, ύπατη αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα. Αυτή είναι και η πρώτη αντίδραση αξιωματούχου των Ηνωμένων Εθνών για το επεισόδιο. Ο κ. Ρίτσαρντ Φαλκ, ο ειδικός εισηγητής του ΟΗΕ για τα Παλαιστινιακά εδάφη, κάλεσε σήμερα τη διεθνή κοινότητα να παραπέμψει στη δικαιοσύνη "τους δολοφόνους άοπλων αμάχων", σχετικά με την ισραηλινή στρατιωτική επίθεση στα πλοία που μετέφεραν στη Λωρίδα της Γάζας μεγάλη ποσότητα ανθρωπιστικής βοήθειας.

Η Ευρωπαϊκή Ενωση ζήτησε τη διεξαγωγή "πλήρους έρευνας" των ισραηλινών αρχών και ζήτησε το άνευ όρων άνοιγμα του αποκλεισμένου παλαιστινιακού θύλακα στην ανθρωπιστική βοήθεια και τις εμπορικές συναλλαγές.
Η ύπατη εκπρόσωπος της ΕΕ Κάθριν Αστον ζήτησε από το Ισραήλ "πλήρη έρευνα για τις συνθήκες" αυτής της επιδρομής.

Ο γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί "καταδίκασε τη χρήση δυσανάλογης βίας" από τις ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις εναντίον της διεθνούς ανθρωπιστικής νηοπομπής που κατευθυνόταν προς τη Γάζα και ζήτησε να "χυθεί άπλετο φως σε αυτή την τραγωδία".
Σύμφωνα με ανακοίνωση της γαλλικής προεδρίας, ο Νικολά Σαρκοζί "εκφράζει τη βαθιά του θλίψη για τις τραγικές συνέπειες της ισραηλινής στρατιωτικής επιχείρησης εναντίον του "Στολίσκου της Ελευθερίας" με προορισμό τη Γάζα".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου