Τετάρτη, 30 Ιουνίου 2010

Άραξε το τουρκικό ερευνητικό πλοίο


Το τουρκικό ερευνητικό πλοίο «ΤΣΕΣΜΕ»  εγκατέλειψε την ελληνική περιοχή και κατέπλευσε στο τουρκικό λιμάνι του Αίνου στην ανατολική Θράκη.

Ωστόσο, για χρονικό διάστημα περίπου 36 ωρών, το τουρκικό υδρογραφικό σκάφος έπλεε ανάμεσα στη Σαμοθράκη και τις ακτές της Θράκης,  κάνοντας έρευνες.
Έπειτα από διάβημα της ελληνικής πρεσβείας στην Άγκυρα με το οποίο ζητήθηκαν εξηγήσεις για τη δραστηριότητα του σκάφους, το τουρκικό πλοίο σταμάτησε τις ερευνητικές εργασίες.

Οι έρευνες σε περιοχή εντός της υφαλοκρηπίδας συνιστούν κυριαρχικό δικαίωμα  για το παράκτιο κράτους, στην  προκειμένη περίπτωση για την Ελλάδα , επομένως οι έρευνες του τουρκικού πλοίου συνιστούν   προσβολή των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων

Η  κανονιοφόρος "Πολεμιστής» του πολεμικού Ναυτικού, έχει γίνει κυριολεκτικά η «σκιά» του τουρκικού πλοίου.

Υπενθυμίζουμε ότι υπάρχουν ανάλογα προηγούμενα με το  "Χόρα" το 1976 και με το "Σισμίκ" το 1987, όπου τότε,  οι σχέσεις Ελλάδας και Τουρκίας είχαν πάρει τροχιά σύγκρουσης.

Ο Εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών  Γρηγόρης Δελαβέκουρας  σχετικά με τη δραστηριότητα του τουρκικού ερευνητικού σκάφους “Τσεσμέ” , επισήμανε ότι: «Ο πλους και η δραστηριότητα του πλοίου τελούν υπό παρακολούθηση, με γνώμονα την προάσπιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων και των αρμοδιοτήτων της χώρας μας, σύμφωνα με τη Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας.
Από επιλογή, η Ελλάδα επιδιώκει τη συνεργασία με την Τουρκία. Δεν πρέπει όμως κανένας να αμφιβάλλει για την αποφασιστικότητά μας να υπερασπιστούμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα».  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου