Πέμπτη, 24 Ιουνίου 2010

ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ


Σε χθεσινή ανακοίνωση του ΝΑΤΟ αναφέρεται ότι 4 στρατιώτες, των οποίων η ταυτότητα δεν έχει δημοσιευθεί, έχασαν τη ζωή τους, σε αυτοκινητιστικό δυστύχημα, στο νότιο Αφγανιστάν.
Σύμφωνα με στοιχεία του γαλλικού ειδησεογραφικού Πρακτορείου «AFP», ο Ιούνιος αποτέλεσε τον πλέον αιματηρό μήνα των τελευταίων 8.5 χρόνων, σε ό,τι αφορά τις ξένες αποστολές στρατευμάτων, στο Αφγανιστάν, με απολογισμό 79 νεκρούς σε 3 εβδομάδες.
Αξίζει να σημειωθεί ότι, το 2009 ήταν η αιματηρότερη χρονιά για τα ξένα στρατεύματα στο Αφγανιστάν, από την έναρξη των επιχειρήσεων, το 2001, έως σήμερα. Χαρακτηριστικά, είχαν χάσει τη ζωή τους 76 ξένοι στρατιώτες τον Ιούλιο, 77 τον Αύγουστο και 74 τον Οκτώβριο. Ωστόσο, το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους έχουν χάσει τη ζωή τους 299 στρατιώτες, ενώ εκτιμάται ότι το 2010 θα είναι η χειρότερη χρονιά από πλευράς απωλειών για τα ξένα στρατεύματα στη χώρα, σύμφωνα με την ιστοσελίδα «icasualties.org.».
Στο μεταξύ, οι Taliban στο Αφγανιστάν ανακοίνωσαν, σήμερα, ότι η απομάκρυνση του Στγού McCHRYSTAL, τους αφήνει «αδιάφορους» και τόνισαν ότι θα συνεχίσουν τις επιχειρήσεις τους, μέχρι ν’ αποχωρήσουν τα ξένα στρατεύματα από τη χώρα. Ο εκπρόσωπός τους, Yousuf Ahmadi, δήλωσε στο «AFP»: «Δεν μας ενδιαφέρει ποιος είναι επικεφαλής, είτε είναι ο McChrystal, είτε ο Petraeus. Η θέση μας είναι ξεκάθαρη. Θα πολεμάμε τους εισβολείς, μέχρι να εγκαταλείψουν τη χώρα».
Τέλος, η κυβέρνηση της Βουλγαρίας ανακοίνωσε ότι θ’ αποστείλει, από την 01/09/10, επιπλέον 65 στρατιώτες σε Kabul και Kandahar, καθώς και ιατρική ομάδα, στην πόλη Herat, στο πλαίσιο της επιχείρησης του ΝΑΤΟ στο Αφγανιστάν.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου