Τετάρτη, 30 Ιουνίου 2010

Τουρκικό ωκεανογραφικό ερευνητικό σκάφος στο Βόρειο Αιγαίο για έρευνες εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας. Παρακολουθείται από κανονιοφόρο του Πολεμικού μας Ναυτικού.


Αιφνιδιαστικά από χθες το βράδυ, το τουρκικό πλοίο θαλασσίων ερευνών «ΤΣΕΣΜΕ» , πλέει μεταξύ Θράκης και Σαμοθράκης, στα διεθνή χωρικά ύδατα. Η παρουσία του τουρκικού  ερευνητικού πλοίου σχετίζεται με υποθαλάσσιες έρευνες,  για τον εντοπισμό πετρελαϊκών κοιτασμάτων στο Βόρειο Αιγαίο.
Αν όμως επιχειρήσει υποθαλάσσιες έρευνες, εκεί που πλέει  τώρα, δηλαδή μεταξύ Θράκης και Σαμοθράκης, αυτές προφανώς, θα γίνουν εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας. Και επειδή οι έρευνες σε περιοχή εντός της υφαλοκρηπίδας συνιστούν κυριαρχικό δικαίωμα  για το παράκτιο κράτους,  θα έχουμε προσβολή κυριαρχικών δικαιωμάτων, αν το τουρκικό πλοίο, επιχειρήσει έρευνες σε αυτή την περιοχή.
Για το λόγο αυτό, από χθες το βράδυ, η κανονιοφόρος "Πολεμιστής» του πολεμικού Ναυτικού, έχει γίνει κυριολεκτικά η «σκιά» του τουρκικού πλοίου.
Υπάρχουν ανάλογα προηγούμενα με το  "Χόρα" το 1976 και με το "Σισμίκ" το 1987, όπου τότε,  οι σχέσεις Ελλάδας και Τουρκίας είχαν επιδεινωθεί δραματικά.
Το σημερινό περιστατικό είναι το δεύτερο σε διάστημα 18 μηνών, καθώς έχει προηγηθεί ανάλογη απόπειρα θαλασσίων ερευνών από την Τουρκία στην περιοχή του Καστελόριζου.
Οι δραστηριότητες αυτές της Τουρκίας, πιθανόν να σχετίζονται με την ανακοίνωση της Ελληνικής  κυβέρνησης,  ότι ξεκινούν πετρελαϊκές έρευνες εντός των ελληνικών χωρικών υδάτων,  με στόχο την αξιοποίηση των υδρογονανθράκων στην Ελλάδα. 
Πάντως από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, μέχρι τώρα,  δεν έχει δώσει  εντολή,  για   αύξηση των ελληνικών στρατιωτικών δυνάμεων στην περιοχή. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου