Δευτέρα, 7 Ιουνίου 2010

Δηλώσεις του Κυβερνητικού Εκπροσώπου της Κυπριακής Δημοκρατίας για την επίσκεψη του Πάπα Βενέδικτου ΙΣΤ στην Κύπρο


«Η τριήμερη επίσημη επίσκεψη του Πάπα Βενέδικτου ΙΣΤ στην Κύπρο, που πραγματοποιήθηκε ύστερα από πρόσκληση του Προέδρου της Δημοκρατίας, ολοκληρώθηκε χθες το απόγευμα με πλήρη επιτυχία», τόνισε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Στέφανος Στεφάνου.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους ο κ. Στεφάνου, αναφερόμενος στην επίσημη επίσκεψη του Πάπα Βενέδικτου, υπογράμμισε: «Η επίσκεψη του Πάπα στην Κύπρο αποτελεί ιστορικό γεγονός και τιμή για τη χώρα και το λαό μας. Η παρουσία του στην κυπριακή γη πρόβαλε διεθνώς την πατρίδα μας, το πρόβλημα της τουρκικής κατοχής και της ντε φάκτο διαίρεσης που αντιμετωπίζει, αλλά και τον αγώνα που διεξάγει ο λαός μας για λύση και επανένωση. Ο Πάπας απηύθυνε μηνύματα στήριξης στις προσπάθειες του Προέδρου της Δημοκρατίας για επίτευξη λύσης στο Κυπριακό, προσπάθειες για τις οποίες θα συνεχίσει, όπως είπε, να επιδεικνύει συνεχές ενδιαφέρον.

Ιδιαίτερα έντονο ενδιαφέρον επέδειξε ο Πάπας Βενέδικτος για την καταστροφή της πολιτιστικής κληρονομιάς στα κατεχόμενα η οποία, όπως υπέδειξε, ανήκει σε ολόκληρη την ανθρωπότητα. Ο Πάπας υπογράμμισε την ανάγκη αποκατάστασης και προστασίας της πολιτιστικής κληρονομιάς της Κύπρου και υποσχέθηκε ότι θα συμβάλει προς αυτήν την κατεύθυνση.

Πολύ σημαντική είναι η αναφορά του Πάπα στη συμβολή των Χριστιανών και Μουσουλμάνων για τη συμφιλίωση μεταξύ των Κυπρίων η οποία μπορεί να λειτουργήσει ως παράδειγμα για τους λαούς άλλων χωρών, ιδιαίτερα για τους λαούς της Ανατολικής Μεσογείου και τους λαούς της Μέσης Ανατολής, η οποία ταλανίζεται για πάρα πολλά χρόνια από συγκρούσεις και πολέμους. Η Κύπρος μπορεί να συμβάλει στην επίλυση αυτών των προβλημάτων και να καταστεί γέφυρα ειρήνης, συνεννόησης και συνεργασίας στην περιοχή. Αυτό είναι ένα από τα οράματα της Κυβέρνησης Χριστόφια και γι’ αυτό το όραμα θα συνεχίσει να εργάζεται».

Ερωτηθείς πώς εκτιμά η Κυβέρνηση το ρόλο του Αρχιεπισκόπου στην επίσκεψη του Πάπα στην Κύπρο, ο κ. Στεφάνου είπε: «Και η Εκκλησία της Κύπρου, με επικεφαλής τον Αρχιεπίσκοπο, διαδραμάτισε πολύ θετικό ρόλο και υπήρχε πλήρης συνεργασία μεταξύ της Κυβέρνησης και της Εκκλησίας της Κύπρου για την επιτυχία αυτής της επίσημης επίσκεψης ώστε να αναδειχθούν και τα πολιτικά μηνύματα, αλλά και τα μηνύματα που έχουν να κάνουν με ζητήματα που αφορούν τις Εκκλησίες, το διαθρησκευτικό διάλογο, το διαπολιτισμικό διάλογο και τα μηνύματα, γενικά, της συνεργασίας, της αλληλεγγύης και της συνεννόησης μεταξύ των χωρών και των λαών».

1 σχόλιο:

 1. Η F-243 Yildirim στον Σαρωνικό! - Επιχείρηση "Πένσα"

  Δυο τουρκικές φρεγάτες ΜΕΚΟ-200Τ, η F-244 Barbaros της ομώνυμης κλάσης και η F-243 Yildirim κλάσης Yavuz, προχώρησαν σε διπλή πρόκληση τις τελευταίες ώρες στο Αιγαίο: Το πρωί σήμερα η F-243 Yildirim μετά από μακρά πορεία μέσα από τα Δωδεκάνησα και τις Κυκλάδες έφτασε στον Σαρωνικό, πέρασε ανενόχλητη, μεταξύ Κέας και Σουνίου και με βόρεια κατεύθυνση διέπλευσε τις ακτές της Αττικής, άλλοτε εντός και άλλοτε εκτός των ελληνικών χωρικών υδάτων και τελικά βγήκε στο κεντρικό Αιγαίο περνώντας μεταξύ Άνδρου και Καφηρέα!
  Η τουρκική φρεγάτα παρακολουθείτο καθ’όλη την διάρκεια της πορείας της από την φρεγάτα F-451 ΛΗΜΝΟΣ. Η Yildirim μπήκε στα ελληνικά χωρικά ύδατα σε τρεις τουλάχιστον περιπτώσεις, βόρεια της Ρόδου, στις Κυκλάδες και μεταξύ Κέας-Σουνίου.

  Κινήθηκε νότια της Σαντορίνης πριν λάβει πορεία βορειοδυτική! Την ίδια στιγμή η φρεγάτα F-244 Barbaros η οποία επίσης βγήκε από το Ακσάζ, όπως και η Yildirim περίπου την ίδια ώρα, πήρε τελείως διαφορετική πορεία και κατευθύνθηκε αρχικά δυτικά και μετά βόρεια, παρακολουθούμενη από την ελληνική ΤΠΚ Super Vita P-69 KΡYΣΤΑΛΛΙΔΗΣ.

  H Barbaros αυτή την στιγμή βρίσκεται δυτικά της Λέσβου αφού πέρασε δυτικά της Χίου και όλων των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου και κατευθύνεται και αυτή προς τα Δαρδανέλλια, όπως και η Yildirim. Πρόκειται για κλασική επιχείρηση "Πένσα" με τα δύο σκάφη να ξεκινούν από το ίδιο σημείο να "ανοίγουν" και να να συκλίνουν μετά στο ίδιο σημείο.

  Στην ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ που έχει κυκλοφορήσει μπορείτε να διαβάσετε ένα "προφητικό" σενάριο της Πολεμικής Αεροπορίας για την καταβύθιση της F-244 Barbaros σε αποστολή TΑSMO, με βλήματα ΑΜ-39 Exocet, ακριβώς στην ίδια περιοχή που κινήθηκε σήμερα και χθες, δηλαδή δυτικά της Χίου.

  Πρόκειται για την πρώτη μείζονα επιθετική κίνηση της Τουρκίας στο Αιγαίο μετά την επίσκεψη του Τούρκου πρωθυπουργού Ρ.Τ.Ερντογάν.

  Πηγή: http://www.defencenet.gr/defence/index.php?option=com_content&task=view&id=12550&Itemid=139

  ΑπάντησηΔιαγραφή