Τετάρτη, 23 Ιουνίου 2010

Συνάντηση Παπανδρέου - Ερντογάν σήμερα το απόγευμα στην Κωνσταντινούπολη

Επί μία ώρα οι πρωθυπουργοί της Ελλάδας και της Τουρκίας, κύριοι Παπανδρέου και Ερντογάν, συζητούσαν, χωρίς την παρουσία συμβούλων και διπλωματών, όλα τα διμερή και περιφερειακά θέματα κατά την συνάντησή τους σήμερα το απόγευμα στην Κωνσταντινούπολη 


Οι δύο ηγέτες, σύμφωνα με έγκυρες διπλωματικές πηγές, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι σε αυτή την δύσκολη περίοδο, που διανύουν και οι δύο χώρες, είναι ανάγκη να ενισχύσουν το κλίμα συνεργασίας μεταξύ των δυο κυβερνήσεων και παράλληλα, να στηρίξουν τις συνομιλίες για την επίλυση του Κυπριακού.

Οι δύο ηγέτες συζήτησαν και την έξαρση της βίας στην Τουρκία με τις συνεχείς επιθέσεις Κούρδων ανταρτών στην νοτιοανατολική Τουρκία και τις εκρήξεις στην Κωνσταντινούπολη. Νωρίτερα ο κ. Ερντογάν είχε κατηγορήσει ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες, τις οποίες δεν κατονόμασε, ότι δεν εμποδίζουν την ροή χρηματοδότησης των Κούρδων ανταρτών και δεν εκδίδουν καταζητούμενους από την Άγκυρα, Κούρδους.

Όσον αφορά το Κυπριακό, κυβερνητικές πηγές υπογράμμισαν ότι ο κ. Ερντογάν δεν επανέλαβε την τουρκική πρόταση για διεθνή διάσκεψη και πρόσθεσε ότι οι δύο ηγέτες συμφώνησαν να στηρίξουν τις συνομιλίες. Οι ίδιες πηγές τόνισαν ότι κ. Παπανδρέου υποστηρίζει απόλυτα τους χειρισμούς και τις πρωτοβουλίες του κ. Χριστόφια.

Στα διμερή, οι Παπανδρέου και Ερντογάν αναφέρθηκαν με ικανοποίηση στα αποτελέσματα της επίσκεψης του Τούρκου πρωθυπουργού στην Αθήνα τον προηγούμενο μήνα και στις συμφωνίες που υπογράφηκαν, ενώ αναμένεται τις επόμενες ημέρες να αρχίσουν ουσιαστικές συνομιλίες για το Αιγαίο, στο πλαίσιο των διερευνητικών επαφών των υπουργείων εξωτερικών των δύο χωρών.

Ο κ. Ερντογάν δεσμεύθηκε έναντι του κ. Παπανδρέου ότι η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, σύμφωνα με την οποία το ορφανοτροφείο Πριγκήπου ανήκει στο Οικουμενικό Πατριαρχείο, θα γίνει σεβαστή από το τουρκικό κράτος.

Συνάντηση Παπανδρέου - Γκρούεφσκι

Νωρίτερα ο Έλληνας πρωθυπουργός συναντήθηκε με τον σκοπιανό ομόλογό του, Νίκολα Γκρούεφσκι, με τον οποίο συζήτησε διμερή και βαλκανικά θέματα. Κυβερνητικές πηγές διαβεβαιώνουν ότι δεν προέκυψε κανένα νέο στοιχείο όσον αφορά το θέμα της ονομασίας. Σύμφωνα με εκτιμήσεις Ελλήνων διπλωματών ο κ. Γκρούεφσκι έχει εντάξει το θέμα του ονόματος στο εσωτερικό πολιτικό παιχνίδι και αξιοποιεί κάθε επαφή με τον κ. Παπανδρέου ή με άλλους ξένους ηγέτες, με στόχο να ενισχύει την κυριαρχία του στο εσωτερικό πολιτικό σκηνικό. Οι ίδιες πηγές τονίζουν ότι εξελίξεις στο θέμα της ονομασίας θα σημειωθούν τις επόμενες εβδομάδες με φόντο την Σύνοδο Κορυφής το ΝΑΤΟ τον Νοέμβριο, καθώς οι ΗΠΑ έχουν ζητήσει να καταλήξουν οι διαπραγματεύσεις για την ονομασία προκειμένου και η ΠΓΔΜ να ενταχθεί στη Συμμαχία και να εγκριθεί χωρίς προβλήματα το νέο δόγμα του ΝΑΤΟ.

Του απεσταλμένου της zougla.gr, Σωτήρη Σιδέρη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου