Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Συνάντηση Παπανδρέου - Ερντογάν σήμερα το απόγευμα στην Κωνσταντινούπολη

Επί μία ώρα οι πρωθυπουργοί της Ελλάδας και της Τουρκίας, κύριοι Παπανδρέου και Ερντογάν, συζητούσαν, χωρίς την παρουσία συμβούλων και διπλωματών, όλα τα διμερή και περιφερειακά θέματα κατά την συνάντησή τους σήμερα το απόγευμα στην Κωνσταντινούπολη 


Οι δύο ηγέτες, σύμφωνα με έγκυρες διπλωματικές πηγές, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι σε αυτή την δύσκολη περίοδο, που διανύουν και οι δύο χώρες, είναι ανάγκη να ενισχύσουν το κλίμα συνεργασίας μεταξύ των δυο κυβερνήσεων και παράλληλα, να στηρίξουν τις συνομιλίες για την επίλυση του Κυπριακού.

Οι δύο ηγέτες συζήτησαν και την έξαρση της βίας στην Τουρκία με τις συνεχείς επιθέσεις Κούρδων ανταρτών στην νοτιοανατολική Τουρκία και τις εκρήξεις στην Κωνσταντινούπολη. Νωρίτερα ο κ. Ερντογάν είχε κατηγορήσει ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες, τις οποίες δεν κατονόμασε, ότι δεν εμποδίζουν την ροή χρηματοδότησης των Κούρδων ανταρτών και δεν εκδίδουν καταζητούμενους από την Άγκυρα, Κούρδους.

Όσον αφορά το Κυπριακό, κυβερνητικές πηγές υπογράμμισαν ότι ο κ. Ερντογάν δεν επανέλαβε την τουρκική πρόταση για διεθνή διάσκεψη και πρόσθεσε ότι οι δύο ηγέτες συμφώνησαν να στηρίξουν τις συνομιλίες. Οι ίδιες πηγές τόνισαν ότι κ. Παπανδρέου υποστηρίζει απόλυτα τους χειρισμούς και τις πρωτοβουλίες του κ. Χριστόφια.

Στα διμερή, οι Παπανδρέου και Ερντογάν αναφέρθηκαν με ικανοποίηση στα αποτελέσματα της επίσκεψης του Τούρκου πρωθυπουργού στην Αθήνα τον προηγούμενο μήνα και στις συμφωνίες που υπογράφηκαν, ενώ αναμένεται τις επόμενες ημέρες να αρχίσουν ουσιαστικές συνομιλίες για το Αιγαίο, στο πλαίσιο των διερευνητικών επαφών των υπουργείων εξωτερικών των δύο χωρών.

Ο κ. Ερντογάν δεσμεύθηκε έναντι του κ. Παπανδρέου ότι η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, σύμφωνα με την οποία το ορφανοτροφείο Πριγκήπου ανήκει στο Οικουμενικό Πατριαρχείο, θα γίνει σεβαστή από το τουρκικό κράτος.

Συνάντηση Παπανδρέου - Γκρούεφσκι

Νωρίτερα ο Έλληνας πρωθυπουργός συναντήθηκε με τον σκοπιανό ομόλογό του, Νίκολα Γκρούεφσκι, με τον οποίο συζήτησε διμερή και βαλκανικά θέματα. Κυβερνητικές πηγές διαβεβαιώνουν ότι δεν προέκυψε κανένα νέο στοιχείο όσον αφορά το θέμα της ονομασίας. Σύμφωνα με εκτιμήσεις Ελλήνων διπλωματών ο κ. Γκρούεφσκι έχει εντάξει το θέμα του ονόματος στο εσωτερικό πολιτικό παιχνίδι και αξιοποιεί κάθε επαφή με τον κ. Παπανδρέου ή με άλλους ξένους ηγέτες, με στόχο να ενισχύει την κυριαρχία του στο εσωτερικό πολιτικό σκηνικό. Οι ίδιες πηγές τονίζουν ότι εξελίξεις στο θέμα της ονομασίας θα σημειωθούν τις επόμενες εβδομάδες με φόντο την Σύνοδο Κορυφής το ΝΑΤΟ τον Νοέμβριο, καθώς οι ΗΠΑ έχουν ζητήσει να καταλήξουν οι διαπραγματεύσεις για την ονομασία προκειμένου και η ΠΓΔΜ να ενταχθεί στη Συμμαχία και να εγκριθεί χωρίς προβλήματα το νέο δόγμα του ΝΑΤΟ.

Του απεσταλμένου της zougla.gr, Σωτήρη Σιδέρη

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Οι «μπουκαδόροι» του Υπουργείου Άμυνας

Του Χρήστου Καπούτση Υπάρχουν όρια στην παρακμή, στη σήψη , στη βλακεία; Υπάρχει κάποιο οριακό σημείο, που δεν μπορεί να ξεπεραστεί; Δύσκολη η απάντηση, αφού και σε αυτό τον τομέα,    οι «δυνατότητες» των ανθρώπων είναι απεριόριστες. Ωστόσο, συνιστά έσχατο σημείο παρακμής και παραλογισμού, η εκθεμελίωση θεσμών, η απαξίωση αρχών και η τυφλή βία εναντίον ανθρώπων. Αναφέρομαι στην βίαιη εισβολή   κάποιων απόστρατων στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, φαινόμενο πρωτοφανές παγκοσμίως!! Η περιοριστική δημοσιονομική πολιτική της Κυβέρνησης πλήττει τους Δημόσιους υπαλλήλους και του ευρύτερου και του στενού Δημόσιου τομέα. Άρα και τους στρατιωτικούς, εν ενεργεία και απόστρατους. Οι απόστρατοι υποστηρίζουν ότι έχουν μειωθεί οι συντάξιμες αποδοχές τους κατά 40%. Πιθανόν να έχουν δίκαιο. Όμως το ίδιο έχει συμβεί και με ΟΛΟΥΣ τους συνταξιούχους του Δημόσιου τομέα.    Οι απόστρατοι ζητούν να εξαιρεθούν από τις μειώσεις των αποδοχών τους, επειδή υπηρέτησαν στις Έν...

Είχε Δίκιο η Αντιγόνη ή ο Κρέων;

Επανερχόμαστε   στα παλιά ερωτήματα. Είχε άραγε κάπου δίκιο η Αντιγόνη (ή εξ ολοκλήρου δίκιο); Και είχε άραγε ο Κρέων κάποιο άδικο (ή εξ ολοκλήρου άδικο); Δεν είναι βέβαιο ότι αυτά είναι τα πιο ενδιαφέροντα ερωτήματα που θα μπορούσε κανείς να θέσει για το έργο, τουλάχιστον έτσι ωμά διατυπωμένα. Ή μάλλον θα μπορούσε ο Σοφοκλής ο ίδιος να τα έχει κάνει πιο ενδιαφέροντα —και πιο δύσκολα— όμως οι επιλογές του ήταν άλλες. Υπήρχε σύγκρουση —μια σύγκρουση εγελιανού τύπου— μεταξύ των δικαιωμάτων της οικογένειας και των δικαιωμάτων της πολιτείας. Και αρχικά φαίνεται σαν ο Σοφοκλής να πρόκειται να αναπτύξει το έργο του με βάση αυτή τη σύγκρουση, όταν η Αντιγόνη εμφανίζεται στον Πρόλογο του δράματος προσηλωμένη ειδικά στην οικογένεια και έκδηλα αδιάφορη απέναντι στην πολιτεία, ενώ ο Κρέων με το διάγγελμα του αμέσως μετά την Πάροδο (πολύ σημαντική τοποθέτηση σε αρχαίο ελληνικό δράμα) αναλαμβάνει τη θέση του εκφραστή της πόλεως, με την έκκληση έξαφνα που απευθύνει να υποταχθούν οι προσω...

Ο Κουρτ Γκέντελ Godel ΚΑΙ Το θεώρημα της μη πληρότητας και οι πεπερασμένες δυνατότητες του ανθρώπινου μυαλού

ο Godel έδειξε ότι σε οποιοδήποτε τυπικό σύστημα, υπάρχει πάντα μια δήλωση για τους φυσικούς αριθμούς που είναι αληθινή, αλλά που δεν μπορεί να αποδειχθεί στο σύστημα. Με άλλα λόγια, τα μαθηματικά δεν θα είναι ποτέ το αυστηρό κι ακλόνητο σύστημα που οι μαθηματικοί ονειρεύονταν επί χιλιετίες. ο πολυπόθητος στόχος της διαμόρφωσης ενός τέλειου τυπικού συστήματος αποκαλύπτεται ότι είναι χιμαιρικός. Όλα τα τυπικά συστήματα - τουλάχιστον αυτά που είναι αρκετά ισχυρά να είναι ενδιαφέροντα - αποδεικνύονται ελλιπή επειδή είναι σε θέση να διατυπώσουν δηλώσεις που λένε για το εαυτό τους ότι δεν μπορούν να αποδειχθούν. Αυτό, εν συντομία, εννοούμε όταν λέμε ότι ο Godel το 1931 κατέδειξε τη «μη πληρότητα των μαθηματικών». Δεν είναι ακριβώς τα μαθηματικά τα ίδια που δεν έχουν πληρότητα, αλλά οποιοδήποτε τυπικό σύστημα που προσπαθεί να συλλάβει όλες τις αλήθειες των μαθηματικών σε πεπερασμένο σύνολό αξιωμάτων και κανόνων . Ίσως πλέον αυτό να μη μας κλονίζει τόσο, αλλά για τους μαθηματικούς στ...