Η αποφράς 15Η ΙΟΥΛΙΟΥ του 1965 και του 1974 . Τότε που προδόθηκε η Δημοκρατία και ακρωτηριάστηκε η Κύπρος!
Του Χρήστου Καπούτση
Η νόμιμη και δημοκρατικά εκλεγμένη Κυβέρνηση του Γ.Παπανδρέου ανατρέπεται με βασιλικό πραξικόπημα στις 15 Ιουλίου του 1965. Την ίδια ημερομηνία, αλλά εννέα χρόνια αργότερα, το 1974, η χούντα των Αθηνών ανατρέπει τον Αρχιεπίσκοπο Μακάριο.
Το πρώτο πραξικόπημα «άνοιξε το δρόμο» στη χούντα των Συνταγματαρχών που, την 21η Απριλίου του 1967 , κατέλυσαν το Δημοκρατικό μας πολίτευμα. Το άλλο, το πραξικόπημα κατά του Μακαρίου, «άνοιξε την κερκόπορτα» για την εισβολή του Αττίλα στην Κύπρο. Έτσι η 15η Ιουλίου είναι η αποφράς ημερομηνία της νεότερης Ελληνικής Ιστορίας, διότι είναι η αφετηρία, της προδοσίας της Δημοκρατίας στην Ελλάδα και του ακρωτηριασμού της Κύπρου. Αν δεν είχε ανατραπεί ο «γέρος της Δημοκρατίας», θα είχε επιβληθεί Δικτατορία και θα είχε στη συνέχεια προδοθεί η Κύπρος; Δεν είναι δύσκολη η απάντηση, αλλά η Ιστορία δεν γράφεται με απαντήσεις σε υποθετικά ερωτήματα!
Ωστόσο, τα γεγονότα οδηγούν στην Αλήθεια, αν όμως ερμηνεύονται σωστά, όπως για παράδειγμα τα εξής:
· Στις 24 Ιουνίου του 1964, στην Ουάσιγκτον ο πρόεδρος των ΗΠΑ Λίντον Τζόνσον συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό της Ελλάδας Γεώργιο Παπανδρέου. Στο επίκεντρο της συζήτησης η επίλυση του Κυπριακού. Είχε προταθεί η παραχώρηση στρατιωτικής βάσης στην Τουρκία στο Καστελόριζο, ως αντάλλαγμα για την Ένωση της Κύπρου με την Ελλάδα. Ο έλληνας πρωθυπουργός είχε απαντήσει ότι αυτό δεν το επιτρέπει το Σύνταγμα της χώρας. Και η απάντηση του αμερικανού Προέδρου «Fuck the Constitution»! Ακολούθησαν τα Ιουλιανά και μια παρατεταμένη πολιτική κρίση που οδήγησε στην δικτατορία των συνταγματαρχών τον Απρίλιο του 1967.
· Η χούντα κατέρρευσε μόλις ανέτρεψε τον Μακάριο προκαλώντας την τουρκική εισβολή και την de facto "επίλυση" του Κυπριακού. Ο τότε Πρωθυπουργός της Τουρκίας Μ.Ετσεβίτ, θα δηλώσει μερικά χρόνια αργότερα, ότι «το Κυπριακό λύθηκε οριστικά το 1974»!
· Η Κυβέρνηση Γ. Παπανδρέου είχε θετική εκτίμηση για το σχέδιο Άτσεσον, αλλά εντελώς αρνητική, οι Μακάριος και Γρίβας. Η διαφωνία αυτή, είχε προκαλέσει τη ρήξη μεταξύ Αθηνών και Λευκωσίας.
· Ο Μακάριος έστειλε επιστολή στον «Πρόεδρο» Γκιζίκη στις 2 Ιουλίου 1974 και του ζητούσε να αποχωρήσουν από την Κύπρο ΟΛΟΙ οι Έλληνες αξιωματικοί.
· Με το γνωστό ισχυρισμό του Δικτάτορα Δ.Ιωαννίδη, «Βγάλτε από τη μέση τον Παπά που δεν θέλει την Ένωση», ξεκίνησε το πραξικόπημα κατά του Μακαρίου και ακολούθησε η τραγωδία της Κύπρου…
Σήμερα Πέμπτη 15 Ιουλίου του 2010, απέχουμε μόλις 45 και 36 χρόνια από τα δραματικά γεγονότα του 1965 και του 1974 αντίστοιχα.
Στην Ελλάδα έχει αποκατασταθεί πλήρως η Δημοκρατία, αλλά οι πληγές στην μαρτυρική Κύπρο παραμένουν ακόμη «ανοιχτές»…
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου