Πέμπτη, 15 Ιουλίου 2010

Η αποφράς 15Η ΙΟΥΛΙΟΥ του 1965 και του 1974 . Τότε που προδόθηκε η Δημοκρατία και ακρωτηριάστηκε η Κύπρος!


Του Χρήστου Καπούτση
 
     Η νόμιμη και δημοκρατικά εκλεγμένη Κυβέρνηση του Γ.Παπανδρέου ανατρέπεται με βασιλικό πραξικόπημα στις 15 Ιουλίου του 1965. Την ίδια ημερομηνία, αλλά εννέα χρόνια αργότερα, το 1974, η χούντα των Αθηνών ανατρέπει τον Αρχιεπίσκοπο Μακάριο.
Το πρώτο πραξικόπημα «άνοιξε το δρόμο» στη   χούντα των Συνταγματαρχών που,  την   21η Απριλίου του 1967 , κατέλυσαν το Δημοκρατικό μας πολίτευμα. Το άλλο, το πραξικόπημα κατά του  Μακαρίου,  «άνοιξε την κερκόπορτα» για την  εισβολή του Αττίλα στην Κύπρο. Έτσι η 15η Ιουλίου είναι η αποφράς ημερομηνία της νεότερης Ελληνικής Ιστορίας,  διότι είναι η αφετηρία, της προδοσίας της Δημοκρατίας στην Ελλάδα και του ακρωτηριασμού της Κύπρου.  Αν δεν είχε ανατραπεί ο «γέρος της Δημοκρατίας», θα είχε επιβληθεί Δικτατορία και θα είχε στη συνέχεια προδοθεί η Κύπρος; Δεν είναι δύσκολη η απάντηση, αλλά η Ιστορία δεν γράφεται με απαντήσεις σε υποθετικά ερωτήματα!
Ωστόσο, τα γεγονότα οδηγούν στην Αλήθεια, αν όμως ερμηνεύονται σωστά, όπως για παράδειγμα τα εξής:
·        Στις 24 Ιουνίου του 1964, στην Ουάσιγκτον ο  πρόεδρος των ΗΠΑ Λίντον Τζόνσον συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό της Ελλάδας Γεώργιο Παπανδρέου. Στο επίκεντρο της συζήτησης η επίλυση του Κυπριακού. Είχε προταθεί η παραχώρηση στρατιωτικής  βάσης στην Τουρκία στο  Καστελόριζο,  ως αντάλλαγμα για την Ένωση της Κύπρου με την Ελλάδα. Ο έλληνας πρωθυπουργός είχε απαντήσει ότι αυτό δεν το επιτρέπει το Σύνταγμα της χώρας. Και η απάντηση του αμερικανού Προέδρου «Fuck the Constitution»!   Ακολούθησαν  τα Ιουλιανά και  μια παρατεταμένη πολιτική κρίση που οδήγησε στην δικτατορία των συνταγματαρχών τον Απρίλιο του 1967.
·         Η χούντα κατέρρευσε μόλις ανέτρεψε τον Μακάριο προκαλώντας την τουρκική εισβολή και την de facto "επίλυση" του Κυπριακού. Ο τότε Πρωθυπουργός της Τουρκίας Μ.Ετσεβίτ, θα δηλώσει μερικά χρόνια αργότερα, ότι «το Κυπριακό λύθηκε οριστικά το 1974»!
·        Η Κυβέρνηση Γ. Παπανδρέου  είχε θετική εκτίμηση για το σχέδιο Άτσεσον, αλλά εντελώς αρνητική,   οι  Μακάριος και  Γρίβας. Η διαφωνία αυτή, είχε προκαλέσει τη ρήξη μεταξύ Αθηνών και Λευκωσίας.
·        Ο Μακάριος έστειλε επιστολή στον «Πρόεδρο» Γκιζίκη στις   2 Ιουλίου 1974 και του ζητούσε να αποχωρήσουν από την Κύπρο ΟΛΟΙ οι Έλληνες αξιωματικοί.
·        Με το γνωστό ισχυρισμό του Δικτάτορα Δ.Ιωαννίδη,  «Βγάλτε από τη μέση τον Παπά που δεν θέλει την Ένωση», ξεκίνησε το πραξικόπημα κατά του Μακαρίου και ακολούθησε  η τραγωδία της Κύπρου
Σήμερα Πέμπτη 15 Ιουλίου του 2010, απέχουμε μόλις 45 και 36 χρόνια από τα δραματικά γεγονότα του 1965 και του 1974 αντίστοιχα.
Στην  Ελλάδα έχει αποκατασταθεί πλήρως η Δημοκρατία, αλλά οι πληγές στην μαρτυρική Κύπρο παραμένουν ακόμη «ανοιχτές»…
Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου