Σάββατο, 24 Ιουλίου 2010

Αποκατάσταση Δημοκρατίας στην Ελλάδα

       
                      
     24 Ιουνίου σήμερα και είναι φυσικά η επέτειος,  για την αποκατάσταση της Δημοκρατίας στην Ελλάδας, καθώς συμπληρώνονται 36 χρόνια από την πτώση του Στρατιωτικού καθεστώτος, που παρά πάσα προσδοκία   κυβέρνησε παρανόμως τη χώρα μας για επτά χρόνια.
Το μεσημέρι της 23ης Ιουλίου του 1974, το Στρατιωτικό καθεστώς, αποφάσισε να παραδώσει την εξουσία στην πολιτική ηγεσία. Έχει προηγηθεί η ΠΡΟΔΟΣΙΑ της ΚΥΠΡΟΥ και η εισβολή στρατιωτικών δυνάμεων της Τουρκίας στην Μεγαλόνησο,  που προελαύνουν κατακτώντας  ελληνοκυπριακά εδάφη. Η Χούντα των Αθηνών έχει καταρρεύσει και η Κυβέρνηση έχει εξαφανιστεί!  
Γίνεται σύσκεψη υπό τον «χουντοπρόεδρο»  Στρατηγό Φαίδωνα Γκιζίκη, με τη συμμετοχή αρκετών πολιτικών καθώς και με τη συμμετοχή  των αρχηγών των Επιτελείων των Ενόπλων Δυνάμεων. Συναποφασίζεται να ανατεθεί η Πρωθυπουργία στον Π.Κανελλόπουλο, τον Πρωθυπουργό που ανέτρεψαν πραξικοπηματικώς οι χουντικοί  την 21η Απριλίου του 1967.
Ο Π.Κανελλόπουλος αποσύρεται προκειμένου να συντάξει τον κατάλογο των μελών του νέου Υπουργικού Συμβουλίου. Έτσι , βρίσκει την ευκαιρία ο Ευάγγελος Αβέρωφ να μεταπείσει τους στρατιωτικούς και να καλέσουν από το Παρίσι τον Κωνσταντίνο Καραμανλή, προκειμένου να αναλάβει αυτός την Πρωθυπουργία της χώρας.
Και έτσι , στις  3 το πρωί της 24ης Ιουλίου, ο Κ. Καραμανλής ορκίζεται Πρωθυπουργός  ενώπιον του Στρατηγού Φ.Γκιζίκη . Λίγες ώρες αργότερα,  σχηματίζει  κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας , με αντιπρόεδρο και υπουργό Εξωτερικών τον Γ.Μαύρο και Υπουργό  Εθνικής Άμυνας τον Ευάγγελο Αβέρωφ.
Ακολουθεί ο ΑΤΤΙΛΑΣ  2 , και ο τουρκικός στρατός συνεχίζει την προέλασή του στην  Κύπρο, κατακτώντας περίπου το 35% του εδάφους της , αφού ούτε η πολιτική Κυβέρνηση υπό τον Κ.Καραμανλή, δεν κατόρθωσε να ανακόψει την επέλαση των τουρκικών στρατευμάτων στην μαρτυρική  Kύπρο.
Στις 24 ΙΟΥΛΙΟΥ του 1974 η Δημοκρατία αποκαταστάθηκε στη χώρα που τη γέννησε  και θεμελιώθηκε η μεταπολιτευτική  περίοδο, αλλά  πάνω  στα ερείπια της Κύπρου, που προδόθηκε πολλαπλώς…

  


1 σχόλιο:

  1. Κε Καπούτση, σας ερωτώ αν γνωρίζετε:
    Ποιός ήταν στην πραγματικότητα ο ρόλος του Αβέρωφ για την Ελλάδα μας. Προσωπικά πιστεύω ότι ήταν προδοτικός. Δεν μπορώ όμως να το αποδείξω. Νομίζω ότι ήταν υψηλόβαθμος στην αγγλικής προέλευσης Μασσωνία. Αν πράγματι ήταν τότε εξ ορισμού έχω δίκιο. Αλλά και η ανήθικη στάση του έναντι του σοφού Π. Κανελόπουλου, είναι πρόσθετο στοιχείο εναντίον του. Μπορώ να έχω την γνώμη ή ακόμη καλύτερα τη γνώση σας;
    ευχαριστώ
    γ.κ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή