Παρασκευή, 30 Ιουλίου 2010

Ημέρα Θρήνου σήμερα για την οικογένεια της Αεροπορίας Στρατού.


Νεκροί είναι και οι δύο χειριστές του ελικοπτέρου ΑΠΑΤΣΙ , που κατά τη διάρκεια δοκιμαστικής πτήσης κατέπεσε φλεγόμενο κοντά στο ελικοδρόμιο της Πάχης Μεγάρων στις 11.50.
ΟΙ νεκροί είναι ένας Λοχαγός και ένας Αρχιλοχίας, έμπειροι δοκιμαστές- χειριστές  με πολύχρονη εκπαίδευση στα Απάτσι.
Το συγκεκριμένο επιθετικό ελικόπτερο τύπου AH-64DHA, είχε ενταχθεί πριν από λίγους μήνες στη δύναμη της Αεροπορίας  Στρατού.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το πρόβλημα της πτώσης εντοπίζεται στο ουραίο στροφείο. Και πρόβλημα σε αυτό το σημείο καθιστά το ελικόπτερο ακυβέρνητο.
Άρα οι έρευνες εντοπίζονται κυρίως σε τεχνικό πρόβλημα. Και το ενδεχόμενο αυτό απαιτεί λεπτομερή και επίπονη έρευνα, σχετικά  με την αξιοπιστία του υλικού ή του ελέγχου από το τμήμα των τεχνικών εδάφους.  
Ωστόσο, με απόλυτο σεβασμό στους νεκρούς πιλότους, θα πρέπει να περιοριστούμε σε αυτές τις εκτιμήσεις  και να περιμένουμε τις έρευνες που ήδη έχει ξεκινήσει η αρμόδια Επιτροπή Διερεύνησης ατυχήματος.
.
Τα ελικόπτερα ΑΠΑΤΣΙ είναι από πλέον σύγχρονα στον Κόσμο και έχουν πολύ χαμηλό έως μηδενικό δείκτη ατυχημάτων.
Είναι το δεύτερο ατύχημα για την ΑΕΡΟΠ. ΣΤΡΑΤΟΥ, καθώς  το Νοέμβριο του 2008, ένα άλλο ΑΠΑΤΣΙ κατέπεσε,  ενώ πραγματοποιούσε επικίνδυνη άσκηση μέσα σε στενή χαράδρα.
Το σημερινό ατύχημα είναι αρκετά περίεργο και δεν μπορεί να εξηγηθεί,  πως  ξέσπασε φωτιά και απανθράκωσε το πλήρωμα, δεδομένου ότι έπεσε από σχετικά μικρό ύψος. Και αυτό διότι, στα Ε/Π Apache, υπάρχουν ειδικά συστήματα απορρόφησης κραδασμών από την πτώση, αλλά και αποφυγής εκδήλωσης πυρκαγιάς.
Αναμένεται επίσημη ανακοίνωση από το ΓΕΣ, αφού ενημερωθούν πρώτα οι οικογένειες των θυμάτων στρατιωτικών.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου