Παρασκευή, 27 Αυγούστου 2010

Μάχη να κρατηθεί στη ζωή δίνει ο ΣμηναγόςΜάχη  να κρατηθεί στη ζωή δίνει ο 35-χρονος Σμηναγός στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Κρήτης, μετά τον σοβαρό τραυματισμό στο χθεσινό μείζον ατύχημα της Πολεμικής Αεροπορίας, που έγινε νοτιοδυτικά της Κρήτης, όταν δύο μαχητικά αεροσκάφη συγκρούστηκαν στον αέρα και συνετρίβησαν.
Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΓΕΑ, «στο  χθεσινό δυστύχημα έχασε τη ζωή του κατά την εκτέλεση του καθήκοντος ο Σγος (Ι) Αναστάσιος Μπαλατσούκας, 33 ετών, έγγαμος.
          Ο Σγος (Ι) Ιωσήφ Αναστασάκης, 35 ετών, έγγαμος με μία κόρη, με και νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση στο νοσοκομείο Ηρακλείου Κρήτης.
          Ο Ανθσγος (Ι) Παύλος Βοτζάκης, 25 ετών, είναι καλά στην υγεία του και, για προληπτικούς λόγους, μεταφέρεται στο 251 ΓΝΑ στην Αθήνα.
Η νεκρώσιμος ακολουθία του Σγου (Ι) Αναστάσιου Μπαλατσούκα θα τελεστεί αύριο Σάββατο 28 Αυγούστου 2010 και ώρα 17:30, στον Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου στην Άρτα.»

Για μαύρη μέρα στην Πολεμική μας Αεροπορία μίλησε χθες το βράδυ από το Ηράκλειο ο υπουργός Άμυνας κ. Ευάγγελος Βενιζέλος μετά τις συνεχείς συσκέψεις που είχε στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Ηρακλείου όπου αφού ενημερώθηκε για την κατάσταση της υγείας των τραυματιών πιλότων της Πολεμικής μας Αεροπορίας,  και ενημέρωσε στη συνέχεια τον Πρωθυπουργό. Τριήμερο πένθος έχει κηρυχτεί στις Ένοπλες Δυνάμεις.

Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, τα αεροσκάφη είχαν απογειωθεί από την Αεροπορική Βάση στο Καστέλι και χωρίστηκαν σε 2 ομάδες για την εκτέλεση μιας ιδιαίτερα επικίνδυνης άσκησης , όπου τα δύο μαχητικά κάνουν αναχαίτιση  εναντίον των υπολοίπων τεσσάρων αεροσκαφών, που σύμφωνα με το σενάριο της άσκησης κάνουν αεροπορική εισβολή.
Η πιθανότερη εκδοχή είναι, το μονοθέσιο F-16C με πιλότο τον άτυχο σμηναγό, να κτύπησε  από κάτω προς τα πάνω, περίπου στη μέση,  το διθέσιο F-16D.  
Ο πιλότος του πρώτου αεροσκάφους , εκτιμάται ότι βρήκε ακαριαίο θάνατο κατά τη σύγκρουση. Οι  συνάδελφοί του στο  άλλο αεροσκάφος,  με τη βοήθεια του αλεξιπτώτου που ενεργοποιείται αυτόματα έπεσαν τραυματισθέντες στη θάλασσα και περισυλλέγησαν από αλιευτικό σκάφος.
Ως αιτία του δυστυχήματος είναι μάλλον το ανθρώπινο λάθος , που μπορεί να γίνει  σε τέτοιες συνθήκες,  οριακές, για μηχανές και ανθρώπους.
Είναι γνωστό ότι σε  ακραίες συνθήκες γίνονται αυτές οι υψηλού επιπέδου και ανάλογης επικινδυνότητας ασκήσεις, όχι μόνο στην Πολεμική μας Αεροπορία, αλλά και στις άλλες μάχιμες Μονάδες του Στρατεύματος. Η επιχειρησιακή ετοιμότητα των Ενόπλων Δυνάμεων είναι συνάρτηση της άρτιας και επίπονης εκπαίδευσης του στρατιωτικού προσωπικού.
Για τα αίτια της σύγκρουσης έχει ήδη  συγκροτηθεί επιτροπή εμπειρογνωμόνων του ΓΕΑ η οποία αξιολογεί όλα τα ευρήματα , αλλά και  τα στοιχεία που θα προκύψουν από τις μαρτυρίες των επιζόντων, ώστε στο πόρισμα που θα συνταχθεί να υπάρχουν ασφαλή συμπεράσματα, για τα αίτια του δυστυχήματος.  


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου