Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Μάχη να κρατηθεί στη ζωή δίνει ο Σμηναγός



Μάχη  να κρατηθεί στη ζωή δίνει ο 35-χρονος Σμηναγός στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Κρήτης, μετά τον σοβαρό τραυματισμό στο χθεσινό μείζον ατύχημα της Πολεμικής Αεροπορίας, που έγινε νοτιοδυτικά της Κρήτης, όταν δύο μαχητικά αεροσκάφη συγκρούστηκαν στον αέρα και συνετρίβησαν.
Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΓΕΑ, «στο  χθεσινό δυστύχημα έχασε τη ζωή του κατά την εκτέλεση του καθήκοντος ο Σγος (Ι) Αναστάσιος Μπαλατσούκας, 33 ετών, έγγαμος.
          Ο Σγος (Ι) Ιωσήφ Αναστασάκης, 35 ετών, έγγαμος με μία κόρη, με και νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση στο νοσοκομείο Ηρακλείου Κρήτης.
          Ο Ανθσγος (Ι) Παύλος Βοτζάκης, 25 ετών, είναι καλά στην υγεία του και, για προληπτικούς λόγους, μεταφέρεται στο 251 ΓΝΑ στην Αθήνα.
Η νεκρώσιμος ακολουθία του Σγου (Ι) Αναστάσιου Μπαλατσούκα θα τελεστεί αύριο Σάββατο 28 Αυγούστου 2010 και ώρα 17:30, στον Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου στην Άρτα.»

Για μαύρη μέρα στην Πολεμική μας Αεροπορία μίλησε χθες το βράδυ από το Ηράκλειο ο υπουργός Άμυνας κ. Ευάγγελος Βενιζέλος μετά τις συνεχείς συσκέψεις που είχε στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Ηρακλείου όπου αφού ενημερώθηκε για την κατάσταση της υγείας των τραυματιών πιλότων της Πολεμικής μας Αεροπορίας,  και ενημέρωσε στη συνέχεια τον Πρωθυπουργό. Τριήμερο πένθος έχει κηρυχτεί στις Ένοπλες Δυνάμεις.

Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, τα αεροσκάφη είχαν απογειωθεί από την Αεροπορική Βάση στο Καστέλι και χωρίστηκαν σε 2 ομάδες για την εκτέλεση μιας ιδιαίτερα επικίνδυνης άσκησης , όπου τα δύο μαχητικά κάνουν αναχαίτιση  εναντίον των υπολοίπων τεσσάρων αεροσκαφών, που σύμφωνα με το σενάριο της άσκησης κάνουν αεροπορική εισβολή.
Η πιθανότερη εκδοχή είναι, το μονοθέσιο F-16C με πιλότο τον άτυχο σμηναγό, να κτύπησε  από κάτω προς τα πάνω, περίπου στη μέση,  το διθέσιο F-16D.  
Ο πιλότος του πρώτου αεροσκάφους , εκτιμάται ότι βρήκε ακαριαίο θάνατο κατά τη σύγκρουση. Οι  συνάδελφοί του στο  άλλο αεροσκάφος,  με τη βοήθεια του αλεξιπτώτου που ενεργοποιείται αυτόματα έπεσαν τραυματισθέντες στη θάλασσα και περισυλλέγησαν από αλιευτικό σκάφος.
Ως αιτία του δυστυχήματος είναι μάλλον το ανθρώπινο λάθος , που μπορεί να γίνει  σε τέτοιες συνθήκες,  οριακές, για μηχανές και ανθρώπους.
Είναι γνωστό ότι σε  ακραίες συνθήκες γίνονται αυτές οι υψηλού επιπέδου και ανάλογης επικινδυνότητας ασκήσεις, όχι μόνο στην Πολεμική μας Αεροπορία, αλλά και στις άλλες μάχιμες Μονάδες του Στρατεύματος. Η επιχειρησιακή ετοιμότητα των Ενόπλων Δυνάμεων είναι συνάρτηση της άρτιας και επίπονης εκπαίδευσης του στρατιωτικού προσωπικού.
Για τα αίτια της σύγκρουσης έχει ήδη  συγκροτηθεί επιτροπή εμπειρογνωμόνων του ΓΕΑ η οποία αξιολογεί όλα τα ευρήματα , αλλά και  τα στοιχεία που θα προκύψουν από τις μαρτυρίες των επιζόντων, ώστε στο πόρισμα που θα συνταχθεί να υπάρχουν ασφαλή συμπεράσματα, για τα αίτια του δυστυχήματος.  


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Οι «μπουκαδόροι» του Υπουργείου Άμυνας

Του Χρήστου Καπούτση Υπάρχουν όρια στην παρακμή, στη σήψη , στη βλακεία; Υπάρχει κάποιο οριακό σημείο, που δεν μπορεί να ξεπεραστεί; Δύσκολη η απάντηση, αφού και σε αυτό τον τομέα,    οι «δυνατότητες» των ανθρώπων είναι απεριόριστες. Ωστόσο, συνιστά έσχατο σημείο παρακμής και παραλογισμού, η εκθεμελίωση θεσμών, η απαξίωση αρχών και η τυφλή βία εναντίον ανθρώπων. Αναφέρομαι στην βίαιη εισβολή   κάποιων απόστρατων στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, φαινόμενο πρωτοφανές παγκοσμίως!! Η περιοριστική δημοσιονομική πολιτική της Κυβέρνησης πλήττει τους Δημόσιους υπαλλήλους και του ευρύτερου και του στενού Δημόσιου τομέα. Άρα και τους στρατιωτικούς, εν ενεργεία και απόστρατους. Οι απόστρατοι υποστηρίζουν ότι έχουν μειωθεί οι συντάξιμες αποδοχές τους κατά 40%. Πιθανόν να έχουν δίκαιο. Όμως το ίδιο έχει συμβεί και με ΟΛΟΥΣ τους συνταξιούχους του Δημόσιου τομέα.    Οι απόστρατοι ζητούν να εξαιρεθούν από τις μειώσεις των αποδοχών τους, επειδή υπηρέτησαν στις Έν...

Είχε Δίκιο η Αντιγόνη ή ο Κρέων;

Επανερχόμαστε   στα παλιά ερωτήματα. Είχε άραγε κάπου δίκιο η Αντιγόνη (ή εξ ολοκλήρου δίκιο); Και είχε άραγε ο Κρέων κάποιο άδικο (ή εξ ολοκλήρου άδικο); Δεν είναι βέβαιο ότι αυτά είναι τα πιο ενδιαφέροντα ερωτήματα που θα μπορούσε κανείς να θέσει για το έργο, τουλάχιστον έτσι ωμά διατυπωμένα. Ή μάλλον θα μπορούσε ο Σοφοκλής ο ίδιος να τα έχει κάνει πιο ενδιαφέροντα —και πιο δύσκολα— όμως οι επιλογές του ήταν άλλες. Υπήρχε σύγκρουση —μια σύγκρουση εγελιανού τύπου— μεταξύ των δικαιωμάτων της οικογένειας και των δικαιωμάτων της πολιτείας. Και αρχικά φαίνεται σαν ο Σοφοκλής να πρόκειται να αναπτύξει το έργο του με βάση αυτή τη σύγκρουση, όταν η Αντιγόνη εμφανίζεται στον Πρόλογο του δράματος προσηλωμένη ειδικά στην οικογένεια και έκδηλα αδιάφορη απέναντι στην πολιτεία, ενώ ο Κρέων με το διάγγελμα του αμέσως μετά την Πάροδο (πολύ σημαντική τοποθέτηση σε αρχαίο ελληνικό δράμα) αναλαμβάνει τη θέση του εκφραστή της πόλεως, με την έκκληση έξαφνα που απευθύνει να υποταχθούν οι προσω...

Η 71η Αερομεταφερόμενη Ταξιαρχία αποτελεί την άμεση αντίδραση της Ελλάδας

Του Χρήστου Καπούτση Εάν η Ελλάδα δεχτεί στρατιωτική προσβολή σε οποιοδήποτε σημείο της Επικράτειας, τότε, την άμεση απάντηση με στρατιωτικά μέσα, θα δώσει η   71 η Αερομεταφερόμενη Ταξιαρχία . Αποτελεί την αιχμή του δόρατος της μαχητικής   ισχύος του Στρατού Ξηράς.   Έδρα της Ταξιαρχίας είναι η Νέα Σάντα του νομού Κιλκίς. Στην θέση της Νέας Σάντας προϋπήρχε ο οικισμός Βολοβότ, ο οποίος κατοικούνταν από Τούρκους που έφυγαν με την ανταλλαγή πληθυσμών του 1923, για να έρθουν στη θέση τους Πόντιοι πρόσφυγες,   που προέρχονταν κυρίως από την περιοχή της Σάντας, γι’ αυτό άλλωστε έδωσαν στο νέο οικισμό την ονομασία Νέα Σάντα. Μάλιστα , με απόφαση του Ανώτατου Στρατιωτικού Συμβουλίου του Γενικού Επιτελείου Στρατού, η 71η Αερομεταφερόμενη Ταξιαρχία,   μετονομάστηκε   σε 71η Αερομεταφερόμενη Ταξιαρχία «ΠΟΝΤΟΣ». Η μετονομασία της Ταξιαρχίας έγινε προς τιμήν των απανταχού Ποντίων και των αγώνων που έδωσαν για την Πατρίδα.   Το στρατιωτικό προσωπικό της   7...