Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Στην τελική ευθεία οι διαπραγματεύσεις για το μέλλον των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά


  Πυρετός διαβουλεύσεων στου Υπουργείο Εθνικής Άμυνας για τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά. Σύμφωνα με ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ:

Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Ευάγγελος Βενιζέλος συναντήθηκε σήμερα στις 2 μμ στο γραφείο του με τον εκπρόσωπο της ThyssenKrupp Marine Systems κ. Hans Kristof Atzpodien και τον εκπρόσωπο της Abu Dhabi Mar κ. Iskandar Safa, με τους οποίους συζήτησε σχετικά με την ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης για τη μεταβίβαση της πλειοψηφίας των μετοχών των Ελληνικών Ναυπηγείων ΑΕ (Σκαραμαγκά) και την ανανέωση και συμπλήρωση των συμβάσεων των υποβρυχίων του Πολεμικού Ναυτικού.

Οι διαπραγματεύσεις που βρίσκονται στο τελικό τους στάδιο συνεχίζονται. Το απόγευμα επαναλαμβάνεται η σύσκεψη με τη συμμετοχή των διαπραγματευτικών ομάδων και των νομικών συμβούλων των εμπλεκομένων πλευρών.

Όπως δήλωσε ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας, «βασικό μέλημα της Κυβέρνησης είναι η τήρηση όλων των κανόνων νομιμότητας και διαφάνειας και η υπεράσπιση του δημοσίου συμφέροντος, του συμφέροντος του Πολεμικού Ναυτικού και του συμφέροντος της ελληνικής ναυπηγικής βιομηχανίας».

Ο κ. Βενιζέλος υπογράμμισε ότι «υπάρχει μία ενιαία αταλάντευτη κυβερνητική γραμμή στο όνομα της οποίας το ΥΠΕΘΑ χειρίζεται τα θέματα αυτά, στο πλαίσιο των σαφών αποφάσεων του ΚΥΣΕΑ και της Διυπουργικής Επιτροπής Αποκρατικοποιήσεων σε άμεση συνεννόηση με τον Πρωθυπουργό και τα συναρμόδια υπουργεία. Στόχος μας είναι η υπογραφή μιας συμφωνίας που μετά τον έλεγχό της από το Ελεγκτικό Συνέδριο θα κυρωθεί με ευρεία συναίνεση από τη Βουλή προκειμένου να τεθεί σε ισχύ».


                              *
Επιστολή προς τον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου έστειλαν οι ThyssenKrupp Marine Systems και η Αbu Dhabi Mar την περασμένη εβδομάδα σχετικά με την πρόοδο των συνομιλιών για τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά. Στην επιστολή υπάρχουν αιχμές κατά του υπουργού Εθνικής Άμυνας Ευάγγελου Βενιζέλου, που αποφάσισε  να περάσει την έγκριση της συμφωνίας-πλαίσιο του περασμένου Μαρτίου από την Επιτροπή Εξοπλισμών της Βουλής.
Είναι πράγματι πρωτοφανές, Γερμανοί και Άραβες, οι νέοι ιδιοκτήτες των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά, να κατηγορούν τον ΥΕΠΘΑ Β.Βενιζέλο, επειδή επιδιώκει η συμφωνία πλαίσιο για τα Ναυπηγεία , να έχει και την έγκριση της Βουλής!

 Στην επιστολή περιέχονταν αιχμές για την πραγματική βούληση του υπουργού Εθνικής Άμυνας Ε.Βενιζέλου να ολοκληρώσει την συμφωνία (η οποία ούτως ή άλλως έχει σημαντικά κενά) και ζητούν την άμεση παρέμβαση του πρωθυπουργού.
Το αποτέλεσμα ήταν να διαβιβαστεί η επιστολή από το γραφείο του πρωθυπουργού στο γραφείο του υπουργού Εθνικής Άμυνας και μέσα σε αυτό το κλίμα να κλειστεί το  ραντεβού με την προοπτική να "κλείσει οριστικά το θέμα"

Οι Γερμανοί (οι Άραβες της Abu Dhabi Mar εμφανίζονται γενικά με πιο χαμηλό προφίλ) θεωρούν ως απαράδεκτη την θέση του υπουργού Εθνικής Άμυνας περί έγκρισης από "ευρεία πλειοψηφία" δηλαδή και με την θετική ψήφο της Ν.Δ. στην Επιτροπή εξοπλισμών της συμφωνίας πλαίσιο και αυτό το έχουν διαμηνύσει και στο πρωθυπουργικό γραφείο.

Στην Γερμανική  εφημερίδα  Frankfurter Allgemeine Zeitung µε τίτλο «Τα ναυπηγεία HSY ανάµεσα σε παραγγελία δισεκατομμυρίων και στην καταστροφή», επισημαίνεται ότι,  αυτή η εβδομάδα είναι κρίσιµη για το μέλλον των Ελληνικών Ναυπηγείων Σκαραμαγκά, θυγατρικής του γερµανικού οµίλου Thyssen-Krupp. Σε περίπτωση υπογραφής της συµφωνίας, η Thyssen- ΚrUpp, µέχρι σήµερα ιδιοκτήτρια εταιρία, θα μπορεί να αναµένει πληρωµές συνολικού ύψους 1,3 δισ. ευρώ - ποσό που προκύπτει από ανεξόφλητους λογαριασμούς και από την πώληση υποβρυχίων. Σε αντίθετη περίπτωση, το εδώ και ένα χρόνο 'άεργο' ναυπηγείο θα πρέπει να καταθέσει αίτηση κήρυξης πτώχευσης, επισημαίνει η Frankfurter Allgemeine Zeitung.
Επισημαίνουμε ότι, οι  διαπραγματεύσεις μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης, της Thyssen-Κrupp και της Abu Dhabi Mar, µε στόχο την υπογραφή της τελικής σύµβασης, βρίσκεται στο τελευταίο στάδιο.  Ο ΥΠΕΘΑ  Β.Βενιζέλος έχει «διαγνώσει» πολλές παγίδες στην προωθούμενη συμφωνία- πλαίσιο για τα Ναυπηγεία  και δεν πρόκειται να συνενώσει  στην υπογραφή της, με κίνδυνο τα επόμενα χρόνια να «σέρνεται» στα Δικαστήρια, είτε στα ποινικά , είτε στο ειδικό Δικαστήριο.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Οι «μπουκαδόροι» του Υπουργείου Άμυνας

Του Χρήστου Καπούτση Υπάρχουν όρια στην παρακμή, στη σήψη , στη βλακεία; Υπάρχει κάποιο οριακό σημείο, που δεν μπορεί να ξεπεραστεί; Δύσκολη η απάντηση, αφού και σε αυτό τον τομέα,    οι «δυνατότητες» των ανθρώπων είναι απεριόριστες. Ωστόσο, συνιστά έσχατο σημείο παρακμής και παραλογισμού, η εκθεμελίωση θεσμών, η απαξίωση αρχών και η τυφλή βία εναντίον ανθρώπων. Αναφέρομαι στην βίαιη εισβολή   κάποιων απόστρατων στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, φαινόμενο πρωτοφανές παγκοσμίως!! Η περιοριστική δημοσιονομική πολιτική της Κυβέρνησης πλήττει τους Δημόσιους υπαλλήλους και του ευρύτερου και του στενού Δημόσιου τομέα. Άρα και τους στρατιωτικούς, εν ενεργεία και απόστρατους. Οι απόστρατοι υποστηρίζουν ότι έχουν μειωθεί οι συντάξιμες αποδοχές τους κατά 40%. Πιθανόν να έχουν δίκαιο. Όμως το ίδιο έχει συμβεί και με ΟΛΟΥΣ τους συνταξιούχους του Δημόσιου τομέα.    Οι απόστρατοι ζητούν να εξαιρεθούν από τις μειώσεις των αποδοχών τους, επειδή υπηρέτησαν στις Ένοπλες Δυνάμεις!    Γιατί

Είχε Δίκιο η Αντιγόνη ή ο Κρέων;

Επανερχόμαστε   στα παλιά ερωτήματα. Είχε άραγε κάπου δίκιο η Αντιγόνη (ή εξ ολοκλήρου δίκιο); Και είχε άραγε ο Κρέων κάποιο άδικο (ή εξ ολοκλήρου άδικο); Δεν είναι βέβαιο ότι αυτά είναι τα πιο ενδιαφέροντα ερωτήματα που θα μπορούσε κανείς να θέσει για το έργο, τουλάχιστον έτσι ωμά διατυπωμένα. Ή μάλλον θα μπορούσε ο Σοφοκλής ο ίδιος να τα έχει κάνει πιο ενδιαφέροντα —και πιο δύσκολα— όμως οι επιλογές του ήταν άλλες. Υπήρχε σύγκρουση —μια σύγκρουση εγελιανού τύπου— μεταξύ των δικαιωμάτων της οικογένειας και των δικαιωμάτων της πολιτείας. Και αρχικά φαίνεται σαν ο Σοφοκλής να πρόκειται να αναπτύξει το έργο του με βάση αυτή τη σύγκρουση, όταν η Αντιγόνη εμφανίζεται στον Πρόλογο του δράματος προσηλωμένη ειδικά στην οικογένεια και έκδηλα αδιάφορη απέναντι στην πολιτεία, ενώ ο Κρέων με το διάγγελμα του αμέσως μετά την Πάροδο (πολύ σημαντική τοποθέτηση σε αρχαίο ελληνικό δράμα) αναλαμβάνει τη θέση του εκφραστή της πόλεως, με την έκκληση έξαφνα που απευθύνει να υποταχθούν οι προσωπικέ

Αναξίμανδρος (610-540 π.X.)

Γέννηση, θάνατος, άπειρο », 23 Μαΐου 2011 Επιστήμες / Μορφές της Επιστήμης & της Τεχνολογίας   Αναπληρωτής καθηγητής Ιστορίας και Φιλοσοφίας της Αστρονομίας και των Φυσικών Επιστημών - Πανεπιστήμιο Αθηνών Στράτος Θεοδοσίου Στην φιλοσοφία του Αναξίμανδρου, το άπειρο, που ήταν αθάνατον και ανώλεθρον, ήταν η πρωταρχική κοσμική ουσία από την οποία απορρέουν τα πάντα και στην οποία τελικά επιστρέφουν τα πάντα. Από αυτό γεννιούνταν και σε αυτό επέστρεφαν αλληλοδιαδόχως άπειροι κόσμοι. των Στράτου Θεοδοσίου, επίκουρου καθηγητή, και Μάνου Δανέζη , αναπληρωτή καθηγητή, Τμήμα Φυσικής – Πανεπιστήμιο Αθηνών και Milan Dimitrijevic , Astronomical Observatory of Belgrade, Serbia Την ίδια εποχή με τον Θαλή έδρασε, επίσης στην Μίλητο, ο μαθητής και διάδοχος στην Σχολή του, ο Αναξίμανδρος (610-540 π.X.), ο οποίος, όπως παραδέχονται όλοι οι μελετητές εκείνης της περιόδου, ήταν ισάξιος του διδασκάλου του και ο πρώτος που μαζί