Τρίτη, 31 Αυγούστου 2010

Στην τελική ευθεία οι διαπραγματεύσεις για το μέλλον των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά


  Πυρετός διαβουλεύσεων στου Υπουργείο Εθνικής Άμυνας για τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά. Σύμφωνα με ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ:

Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Ευάγγελος Βενιζέλος συναντήθηκε σήμερα στις 2 μμ στο γραφείο του με τον εκπρόσωπο της ThyssenKrupp Marine Systems κ. Hans Kristof Atzpodien και τον εκπρόσωπο της Abu Dhabi Mar κ. Iskandar Safa, με τους οποίους συζήτησε σχετικά με την ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης για τη μεταβίβαση της πλειοψηφίας των μετοχών των Ελληνικών Ναυπηγείων ΑΕ (Σκαραμαγκά) και την ανανέωση και συμπλήρωση των συμβάσεων των υποβρυχίων του Πολεμικού Ναυτικού.

Οι διαπραγματεύσεις που βρίσκονται στο τελικό τους στάδιο συνεχίζονται. Το απόγευμα επαναλαμβάνεται η σύσκεψη με τη συμμετοχή των διαπραγματευτικών ομάδων και των νομικών συμβούλων των εμπλεκομένων πλευρών.

Όπως δήλωσε ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας, «βασικό μέλημα της Κυβέρνησης είναι η τήρηση όλων των κανόνων νομιμότητας και διαφάνειας και η υπεράσπιση του δημοσίου συμφέροντος, του συμφέροντος του Πολεμικού Ναυτικού και του συμφέροντος της ελληνικής ναυπηγικής βιομηχανίας».

Ο κ. Βενιζέλος υπογράμμισε ότι «υπάρχει μία ενιαία αταλάντευτη κυβερνητική γραμμή στο όνομα της οποίας το ΥΠΕΘΑ χειρίζεται τα θέματα αυτά, στο πλαίσιο των σαφών αποφάσεων του ΚΥΣΕΑ και της Διυπουργικής Επιτροπής Αποκρατικοποιήσεων σε άμεση συνεννόηση με τον Πρωθυπουργό και τα συναρμόδια υπουργεία. Στόχος μας είναι η υπογραφή μιας συμφωνίας που μετά τον έλεγχό της από το Ελεγκτικό Συνέδριο θα κυρωθεί με ευρεία συναίνεση από τη Βουλή προκειμένου να τεθεί σε ισχύ».


                              *
Επιστολή προς τον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου έστειλαν οι ThyssenKrupp Marine Systems και η Αbu Dhabi Mar την περασμένη εβδομάδα σχετικά με την πρόοδο των συνομιλιών για τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά. Στην επιστολή υπάρχουν αιχμές κατά του υπουργού Εθνικής Άμυνας Ευάγγελου Βενιζέλου, που αποφάσισε  να περάσει την έγκριση της συμφωνίας-πλαίσιο του περασμένου Μαρτίου από την Επιτροπή Εξοπλισμών της Βουλής.
Είναι πράγματι πρωτοφανές, Γερμανοί και Άραβες, οι νέοι ιδιοκτήτες των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά, να κατηγορούν τον ΥΕΠΘΑ Β.Βενιζέλο, επειδή επιδιώκει η συμφωνία πλαίσιο για τα Ναυπηγεία , να έχει και την έγκριση της Βουλής!

 Στην επιστολή περιέχονταν αιχμές για την πραγματική βούληση του υπουργού Εθνικής Άμυνας Ε.Βενιζέλου να ολοκληρώσει την συμφωνία (η οποία ούτως ή άλλως έχει σημαντικά κενά) και ζητούν την άμεση παρέμβαση του πρωθυπουργού.
Το αποτέλεσμα ήταν να διαβιβαστεί η επιστολή από το γραφείο του πρωθυπουργού στο γραφείο του υπουργού Εθνικής Άμυνας και μέσα σε αυτό το κλίμα να κλειστεί το  ραντεβού με την προοπτική να "κλείσει οριστικά το θέμα"

Οι Γερμανοί (οι Άραβες της Abu Dhabi Mar εμφανίζονται γενικά με πιο χαμηλό προφίλ) θεωρούν ως απαράδεκτη την θέση του υπουργού Εθνικής Άμυνας περί έγκρισης από "ευρεία πλειοψηφία" δηλαδή και με την θετική ψήφο της Ν.Δ. στην Επιτροπή εξοπλισμών της συμφωνίας πλαίσιο και αυτό το έχουν διαμηνύσει και στο πρωθυπουργικό γραφείο.

Στην Γερμανική  εφημερίδα  Frankfurter Allgemeine Zeitung µε τίτλο «Τα ναυπηγεία HSY ανάµεσα σε παραγγελία δισεκατομμυρίων και στην καταστροφή», επισημαίνεται ότι,  αυτή η εβδομάδα είναι κρίσιµη για το μέλλον των Ελληνικών Ναυπηγείων Σκαραμαγκά, θυγατρικής του γερµανικού οµίλου Thyssen-Krupp. Σε περίπτωση υπογραφής της συµφωνίας, η Thyssen- ΚrUpp, µέχρι σήµερα ιδιοκτήτρια εταιρία, θα μπορεί να αναµένει πληρωµές συνολικού ύψους 1,3 δισ. ευρώ - ποσό που προκύπτει από ανεξόφλητους λογαριασμούς και από την πώληση υποβρυχίων. Σε αντίθετη περίπτωση, το εδώ και ένα χρόνο 'άεργο' ναυπηγείο θα πρέπει να καταθέσει αίτηση κήρυξης πτώχευσης, επισημαίνει η Frankfurter Allgemeine Zeitung.
Επισημαίνουμε ότι, οι  διαπραγματεύσεις μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης, της Thyssen-Κrupp και της Abu Dhabi Mar, µε στόχο την υπογραφή της τελικής σύµβασης, βρίσκεται στο τελευταίο στάδιο.  Ο ΥΠΕΘΑ  Β.Βενιζέλος έχει «διαγνώσει» πολλές παγίδες στην προωθούμενη συμφωνία- πλαίσιο για τα Ναυπηγεία  και δεν πρόκειται να συνενώσει  στην υπογραφή της, με κίνδυνο τα επόμενα χρόνια να «σέρνεται» στα Δικαστήρια, είτε στα ποινικά , είτε στο ειδικό Δικαστήριο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου