Κυριακή, 12 Σεπτεμβρίου 2010

Σημαντικό δημοψήφισμα στην Τουρκία

Σήμερα Κυριακή στην Τουρκία γίνεται ένα πολύ σημαντικό Δημοψήφισμα.
Την έγκριση ή την απόρριψη του κυβερνητικού πακέτου συνταγματικών μεταρρυθμίσεων καλούνται να ψηφίσουν  50 Εκατομμύρια τούρκοι πολίτες.
Τριάντα χρόνια μετά  από το στρατιωτικό πραξικόπημα στην Τουρκία του Στρατηγού Εβρέν, οι Τούρκοι θα αποφασίσουν,  αν επιθυμούν να εξακολουθήσει να έχει πρωταγωνιστικό ρόλο στις πολιτικές εξελίξεις το κεμαλικό πολιτικο- στρατιωτικό κατεστημένο.
Στις προτεινόμενες συνταγματικές τροποποιήσεις από την Ισλαμική Κυβέρνηση του Ταγίπ Ερντογάν, προβλέπεται η δρομολόγηση τροποποιήσεων στη δομή του Ανώτερου Δικαστηρίου, αλλά και του Συνταγματικού Δικαστηρίου. Δηλαδή ουσιαστικές αλλαγές του Συντάγματος του 1982 που επέβαλε το στρατιωτικό καθεστώς.
Σύμφωνα με το ισχύον σύνταγμα ,  Δικαστικοί και Στρατιωτικοί, αναγνωρίζονται ως θεματοφύλακες του Κεμαλισμού και του Κοσμικού χαρακτήρα του Τουρκικού Κράτους, διατηρώντας σαφές προβάδισμα έναντι των πολιτικών.
Συνεπώς, το σημερινό  δημοψήφισμα έχει ουσιαστικό πολιτικό χαρακτήρα , αφού το αποτέλεσμα είναι δυνατόν να διαμορφώσει νέες πολιτικές  ισορροπίες  μεταξύ της Ισλαμικής κυβέρνησης Ερντογάν και του Κεμαλικου στρατιωτικού κατεστημένου.
 Ένα από τα χαρακτηριστικά της περιόδου πριν από το δημοψήφισμα, ήταν και η ιδιαίτερη φροντίδα του Πρωθυπουργού Ταγιπ Ερντογάν και των στελεχών του κυβερνώντος Ισλαμικού κόμματος, να απευθυνθούν στα ΜΜΕ όχι μόνο της Τουρκίας αλλά και του εξωτερικού. Και να ζητούν τη υποστήριξή τους, στις προτεινόμενες συνταγματικές μεταρρυθμίσεις.
Και φαίνεται ότι πέτυχε αυτή η επικοινωνιακή πολιτική του Ερντογάν, αφού κατόρθωσε ο διεθνής τύπος να είναι γεμάτος από σχόλια και αναλύσεις γύρω από το αν απομακρύνεται η Τουρκία από τη Δύση ή το αντίθετο. Και το πόσο σημαντικό είναι να εγκριθούν οι προτεινόμενες αλλαγές στο Τουρκικό Σύνταγμα , προκειμένου η Τουρκία να μπει σε μια περίοδο Δημοκρατικού εκσυγχρονισμού.  ΑΝ και δεν έλειψαν τα σχόλια, για τον κίνδυνο η Τουρκία να εξελιχθεί σε Μουσουλμανικό κράτος, με ότι αυτό συνεπάγεται,  για τις γεωπολιτικές ισορροπίες στην περιοχή.
Οι δημοσκοπήσεις των τελευταίων είκοσι ημερών δίνουν προβάδισμα στο "ναι" στις συνταγματικές αλλαγές με ποσοστά από 50-55%.
 Ανάλογα με το αποτέλεσμα, αλλά και με το εύρος της διαφοράς που θα υπάρξει μεταξύ του "ναι" και του "όχι", είναι σαφές ότι  θα διαμορφωθούν και οι  άμεσες πολιτικές εξελίξεις.
 Πιθανότατα το αποτέλεσμα του Δημοψηφίσματος να κλιμακώσει την πολιτική πόλωση στην Τουρκία. Και κάτω από συνθήκες έντονης κομματικής αντιπαράθεσης,  η Τουρκία μπορεί να οδηγηθεί ακόμη και πρόωρες Βουλευτικές εκλογές, οι οποίες  κανονικά θα διεξαχθούν τον Ιούλιο του 2011.
Εάν το κυβερνόν Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης του Πρωθυπουργού Ταγίπ Ερντογάν, κερδίσει  για τρίτη συνεχόμενη φορά τις εκλογές  και την Κοινοβουλευτική  αυτοδυναμία, όπως συνέβη στις εκλογές του 2002 και του 2007,  τότε αναπόφευκτα,   θα ανοίξουν και δύο μεγάλα θέματα.
Πρώτον, η σύνταξη νέου Τουρκικού συντάγματος που μάλιστα το εξαγγέλλει από τώρα ο Ερντογάν και δεύτερο , η εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, με υποψήφιο τον σημερινό Πρωθυπουργό Ταγίπ Ερντογάν.
Συνεπώς, το αποτέλεσμα του σημερινού δημοψηφίσματος στην Τουρκία, είναι πολύ σημαντικό, αφού θα προκαλέσει ραγδαίες και ίσως καταλυτικές πολιτικές εξελίξεις, με σαφείς επιπτώσεις στην πολιτειακή δομή του Τουρκικού κράτους, αλλά και στον χαρακτήρα του. Αν δηλαδή, το κράτος του Κεμάλ,  θα απεκδυθεί τον κοσμικό του χαρακτήρα και θα ενδυθεί  τον μουσουλμανικό μανδύα… Ή κατά μια άλλη εκδοχή, αν η Τουρκία βαδίσει το δρόμο του εκσυγχρονισμού. 

1 σχόλιο:

  1. ΕΝΗΜΕΡΩΣΤΕ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΕΙΝΑΙ ΕΠΕΙΓΟΝ ΚΑΙ ΣΟΒΑΡΟ
    Ἀρνοῦμαι νὰ παραλάβω τὴν "Κάρτα τοῦ Πολίτη"!
    http://agiooros.org/viewtopic.php?f=27&t=4666

    ΑπάντησηΔιαγραφή