Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Δηλώσεις ΥΠΕΞ, κ. Δ. Δρούτσα, μετά τη συνάντησή του με τον Προσωπικό Απεσταλμένο του ΓΓ ΟΗΕ για το ζήτημα της ονομασίας της πΓΔΜ, κ. Matthew Nimetz (Νέα Υόρκη)



         
Μόλις ολοκλήρωσα τη συνάντησή μου με τον κ. Nimetz. Πρώτα απ’ όλα, εξέφρασα την εκτίμηση της χώρας μας στη διαδικασία του ΟΗΕ και στο ρόλο του ιδίου του κ. Nimetz. Και βεβαίως, αυτή η διαδικασία έχει την πλήρη στήριξη της Ελλάδας.

Είχα την ευκαιρία να επαναλάβω, για άλλη μια φορά, τη θέση της Ελλάδας στο θέμα της ονομασίας των Σκοπίων. Είναι μια θέση γνωστή, μια θέση καθαρή, συνεπής, αξιόπιστη, μια έντιμη θέση. Πρώτον, η ελληνική Κυβέρνηση έχει την πολιτική βούληση για μια λύση. Και δεύτερον, το πλαίσιο αυτής της λύσης, η λύση την οποία η Ελλάδα μπορεί να αποδεχτεί είναι η γνωστή κόκκινη γραμμή, γεωγραφικός προσδιορισμός για κάθε χρήση, έναντι όλων.

Είχα την ευκαιρία να επαναλάβω και προς τον κ. Nimetz την έκκληση της Ελλάδας και την πρόσκληση προς την πολιτική ηγεσία των Σκοπίων να προσέλθει με τον ίδιο εποικοδομητικό τρόπο, με το ίδιο εποικοδομητικό πνεύμα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων υπό την αιγίδα του ΟΗΕ.

Για άλλη μια φορά, η πολιτική βούληση της Ελλάδας είναι γνωστή, είναι ειλικρινής, μακάρι να ήταν το ίδιο ειλικρινής και η βούληση από πλευράς των Σκοπίων. Δυστυχώς, μέχρι αυτήν την στιγμή δεν βλέπουμε μία κινητικότητα από πλευράς των Σκοπίων προς αυτήν την κατεύθυνση και νομίζω ότι είναι ενδεικτικό ότι μέχρι αυτήν την στιγμή που μιλάμε ο κ. Γκρουέφσκι έχει επιλέξει να μην είναι “παρών” εδώ, κατά τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, όπου υπήρχε μια δυνατότητα απευθείας επαφής με τον Έλληνα Πρωθυπουργό.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Οι «μπουκαδόροι» του Υπουργείου Άμυνας

Του Χρήστου Καπούτση Υπάρχουν όρια στην παρακμή, στη σήψη , στη βλακεία; Υπάρχει κάποιο οριακό σημείο, που δεν μπορεί να ξεπεραστεί; Δύσκολη η απάντηση, αφού και σε αυτό τον τομέα,    οι «δυνατότητες» των ανθρώπων είναι απεριόριστες. Ωστόσο, συνιστά έσχατο σημείο παρακμής και παραλογισμού, η εκθεμελίωση θεσμών, η απαξίωση αρχών και η τυφλή βία εναντίον ανθρώπων. Αναφέρομαι στην βίαιη εισβολή   κάποιων απόστρατων στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, φαινόμενο πρωτοφανές παγκοσμίως!! Η περιοριστική δημοσιονομική πολιτική της Κυβέρνησης πλήττει τους Δημόσιους υπαλλήλους και του ευρύτερου και του στενού Δημόσιου τομέα. Άρα και τους στρατιωτικούς, εν ενεργεία και απόστρατους. Οι απόστρατοι υποστηρίζουν ότι έχουν μειωθεί οι συντάξιμες αποδοχές τους κατά 40%. Πιθανόν να έχουν δίκαιο. Όμως το ίδιο έχει συμβεί και με ΟΛΟΥΣ τους συνταξιούχους του Δημόσιου τομέα.    Οι απόστρατοι ζητούν να εξαιρεθούν από τις μειώσεις των αποδοχών τους, επειδή υπηρέτησαν στις Έν...

Είχε Δίκιο η Αντιγόνη ή ο Κρέων;

Επανερχόμαστε   στα παλιά ερωτήματα. Είχε άραγε κάπου δίκιο η Αντιγόνη (ή εξ ολοκλήρου δίκιο); Και είχε άραγε ο Κρέων κάποιο άδικο (ή εξ ολοκλήρου άδικο); Δεν είναι βέβαιο ότι αυτά είναι τα πιο ενδιαφέροντα ερωτήματα που θα μπορούσε κανείς να θέσει για το έργο, τουλάχιστον έτσι ωμά διατυπωμένα. Ή μάλλον θα μπορούσε ο Σοφοκλής ο ίδιος να τα έχει κάνει πιο ενδιαφέροντα —και πιο δύσκολα— όμως οι επιλογές του ήταν άλλες. Υπήρχε σύγκρουση —μια σύγκρουση εγελιανού τύπου— μεταξύ των δικαιωμάτων της οικογένειας και των δικαιωμάτων της πολιτείας. Και αρχικά φαίνεται σαν ο Σοφοκλής να πρόκειται να αναπτύξει το έργο του με βάση αυτή τη σύγκρουση, όταν η Αντιγόνη εμφανίζεται στον Πρόλογο του δράματος προσηλωμένη ειδικά στην οικογένεια και έκδηλα αδιάφορη απέναντι στην πολιτεία, ενώ ο Κρέων με το διάγγελμα του αμέσως μετά την Πάροδο (πολύ σημαντική τοποθέτηση σε αρχαίο ελληνικό δράμα) αναλαμβάνει τη θέση του εκφραστή της πόλεως, με την έκκληση έξαφνα που απευθύνει να υποταχθούν οι προσω...

Η 71η Αερομεταφερόμενη Ταξιαρχία αποτελεί την άμεση αντίδραση της Ελλάδας

Του Χρήστου Καπούτση Εάν η Ελλάδα δεχτεί στρατιωτική προσβολή σε οποιοδήποτε σημείο της Επικράτειας, τότε, την άμεση απάντηση με στρατιωτικά μέσα, θα δώσει η   71 η Αερομεταφερόμενη Ταξιαρχία . Αποτελεί την αιχμή του δόρατος της μαχητικής   ισχύος του Στρατού Ξηράς.   Έδρα της Ταξιαρχίας είναι η Νέα Σάντα του νομού Κιλκίς. Στην θέση της Νέας Σάντας προϋπήρχε ο οικισμός Βολοβότ, ο οποίος κατοικούνταν από Τούρκους που έφυγαν με την ανταλλαγή πληθυσμών του 1923, για να έρθουν στη θέση τους Πόντιοι πρόσφυγες,   που προέρχονταν κυρίως από την περιοχή της Σάντας, γι’ αυτό άλλωστε έδωσαν στο νέο οικισμό την ονομασία Νέα Σάντα. Μάλιστα , με απόφαση του Ανώτατου Στρατιωτικού Συμβουλίου του Γενικού Επιτελείου Στρατού, η 71η Αερομεταφερόμενη Ταξιαρχία,   μετονομάστηκε   σε 71η Αερομεταφερόμενη Ταξιαρχία «ΠΟΝΤΟΣ». Η μετονομασία της Ταξιαρχίας έγινε προς τιμήν των απανταχού Ποντίων και των αγώνων που έδωσαν για την Πατρίδα.   Το στρατιωτικό προσωπικό της   7...