Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

O αντίλογος στις απόψεις του E.Βενιζέλου για την Οικονομική πολιτική της Κυβέρνησης

ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΑΠΟΥΤΣΗΣ

Έχουν πολιτικό ενδιαφέρον τα όσα είπε ο ΥΕΘΑ Β.Βενιζέλος για την Οικονομία, στην συνέντευξη τύπου που έδωσε, για τον απολογισμό του έργου του, ως Υπουργού Εθνικής Άμυνας.
Σε ερώτηση του «ΑΘΗΝΑ 984», «πόσο ευτυχής αισθάνεστε που έχετε συνυπογράψει το μνημόνιο το οποίο ήδη εφαρμόζεται και  εάν φτάνουν σ’ εσάς η δυσαρέσκεια ή η ευαρέσκεια των Ελλήνων  πολιτών από την εφαρμογή της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης »,  ο κ.Βενιζέλος απάντησε, ως εξής: « έχουμε πλήρη συνείδηση της πραγματικότητας. Δε μας διαφεύγει τίποτα. Το πώς περνάει ο καθένας, σε όλα τα εισοδηματικά επίπεδα, σε όλη την ελληνική κοινωνία, σε όλη την ελληνική περιφέρεια. Ξέρουμε πολύ καλά τι συμβαίνει. Είμαστε υποχρεωμένοι όμως να εφαρμόσουμε αυτή την  πολιτική,  γιατί δεν υπάρχει άλλη συγκροτημένη και υπεύθυνη πολιτική.»

 Όμως, θα πρέπει να επισημάνουμε κάποιες επιπλέον πραγματικότητες, που απορρέουν από την Κυβερνητική πολιτική.
·        Μέσα σε ένα χρόνο, έχει κατεδαφιστεί το κοινωνικό κράτος. Εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα που «χτίστηκαν» με αγώνες των εργαζομένων, έχουν απαλλοτριωθεί.
·        Η σημερινή Κυβέρνηση είναι η μόνη Κυβέρνηση από συστάσεως του νεοελληνικού κράτους,  που μείωσε δραστικά μισθούς και συντάξεις των Δημοσίων Υπαλλήλων, των ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΏΝ και των εργαζομένων στον ευρύτερο δημόσιο τομέα και τους ΟΤΑ. Αν συνυπολογίσουμε και τον πληθωρισμό,  που σκαρφάλωσε στο 5,6%, τότε, το εισόδημα των εργαζομένων έχει συρρικνωθεί, ίσως και κάτω από τα όρια της επιβίωσης.
·        Σύμφωνα με το προσχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού, το ποσοστό της ανεργίας θα φτάσει το 15%. Στοιχεία της ΓΣΣΕ το ανεβάζουν στο 20%. Σε απόλυτους αριθμούς, αυτό σημαίνει, ίσως και πάνω από 1 εκατομμύριο άνεργοι, σε μία χώρα, όπου το ενεργό εργατικό δυναμικό, δεν υπερβαίνει τα 5 εκατομμύρια. Δηλαδή,  ένας στους τέσσερις  έλληνες πολίτες, που θέλουν και μπορούν να εργαστούν, θα είναι ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ άνεργοι. Η ΑΝΕΡΓΙΑ και η εργασιακή ΑΝΑΣΦΑΛΕΙΑ, συνιστούν , τον σύγχρονο κοινωνικό εφιάλτη, που επεκτείνεται και σε εύρωστες επαγγελματικές ομάδες.  


ΜΕ αυτά ως δεδομένα, οι επικείμενες εκλογές, για την τοπική και περιφερειακή αυτοδιοίκηση, ειδικά στις μεγάλες περιφέρειες, είναι βαθύτατα πολιτικά και ενδεχομένως  να κρύβουν εκπλήξεις. Δεν αποκλείεται το εκλογικό αποτέλεσμα στις μεγάλες περιφέρειες , να αποτελέσει αφετηρία, ευρύτερων πολιτικών εξελίξεων.

                            **************** 
  Θα μείνουμε στην απολογιστική συνέντευξη του ΥπΕΘΑ Β.Βενιζέλου.   
ΕΊΠΕ ότι , ως Υπουργείο ΕΘ. Α,  ότι είμαστε μεγάλοι «δωρητές» του Υπουργείου Οικονομικών, αφού  έχουμε συμβάλει στην επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων, με ένα ποσό που κινείται από 800 εκ. έως 1 δις ευρώ, για το 2010.
ΕΊΝΑΙ σαφές ότι έχουν συρρικνωθεί οι δαπάνες για την Άμυνα. Εξαιτίας των περιορισμών, έχουμε μεγάλη μείωση των εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων, με αυτονόητες επιπτώσεις στο αξιόμαχο των Ενόπλων μας Δυνάμεων. Είναι χαρακτηριστικό ότι, η Εθνική Διακλαδική άσκηση «ΠΑΡΜΕΝΙΩΝ», έγινε, κατά τα μεγαλύτερο μέρος της επί χάρτου και στα Επιτελικά γραφεία των Σχηματισμών, δηλαδή χωρίς την ενεργό  συμμετοχή του στρατιωτικού δυναμικού των μάχιμων Μονάδων.
Επίσης, λόγω του περιορισμού των αμυντικών δαπανών, υπάρχουν ελλείψεις σε ανταλλακτικά και πυρομαχικά, και συνεπώς,  προβλήματα στην λειτουργία του στρατιωτικού μηχανισμού.
Και ακόμη, οι αμυντικές Βιομηχανίες, όπως η ΕΑΒ, τα ΕΑΣ και η ΕΛΒΟ, βαδίζουν το δρόμο της ιδιωτικοποίησης, λόγω περιορισμού του κύκλου εργασιών. Οι Αμυντικές Βιομηχανίες, είναι κρατικές και χιλιάδες εργαζόμενοι, αντιμετωπίζουν πλέον, το ενδεχόμενο της ανεργίας.
Σήμερα ΟΛΕΣ οι εταιρείες της Αμυντικής Βιομηχανίας είναι ζημιογόνες. Το κόστος της λειτουργίας τους επιβαρύνει τον προϋπολογισμό του ΥΠΕΘΑ, δηλαδή τον κρατικό Προϋπολογισμό.
Έτσι λοιπόν, στα σχέδια της Κυβέρνησης, περιλαμβάνεται και το ενδεχόμενο αποκρατικοποιήσεως των Ελληνικών Αμυντικών Βιομηχανιών. Θα δοκιμαστεί το μοντέλο των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά. Σε περίπτωση αποτυχίας, δεν αποκλείεται να μπει λουκέτο στις εταιρείες της Αμυντικής Βιομηχανίας.

                                 ************
Για την κατάσταση της Ελληνικής Οικονομίας και τις αμυντικές δαπάνες είχαμε παρέμβαση και από τον κ.Ερντογάν.
   «Πίσω από την οικονομική κρίση στην Ελλάδα βρίσκονται οι δαπάνες για τους εξοπλισμούς» εκτίμησε ο  πρωθυπουργός της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν  και επισήμανε ότι   ήταν "βαρύ το κόστος της κατασκευής φανταστικών εχθρών".
Θεωρητικά σωστή, Φαινομενικά αθώα και  παρελκυστική η δήλωση του Τούρκου Πρωθυπουργού του κ.Ερντογάν.
Ωστόσο, θα πρέπει να προσθέσουμε δύο πραγματικότητες.
 Η πρώτη, δεν είναι οι αμυντικές δαπάνες, αλλά η σπατάλη με πρόσχημα την αμυντική θωράκιση της χώρας  και ο συνεπαγόμενος παράνομος πλουτισμός των εμπλεκομένων πολιτικών και προμηθευτών,  που συνέβαλλαν  στην οικονομική κρίση. Είναι σαφές ότι, δεν ευθύνονται μόνο οι αμυντικές δαπάνες για την κρίση στην οικονομία. Διότι τότε, θα αρκούσε ο περιορισμός των αμυντικών δαπανών, για να εξυγιανθεί η Ελληνική οικονομία. Αυτό όμως δεν ισχύει!
Και η δεύτερη παρατήρηση, στην δήλωση του κ.Ερντογάν, είναι ότι η Ελλάδας, υποχρεούται να διατηρεί αξιόμαχη και αξιόπιστη αποτρεπτική δύναμη, διότι, η Τουρκία, αμφισβητεί εμπράκτως ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα.  Ακόμη και τη μέρα που έκανε αυτή τη δήλωση ο κ. Ερντογάν, είχαμε 16 παραβιάσεις του Εθνικού μας  εναερίου χώρου στο Αιγαίο, από τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη.
Αναφέρω επιπλέον , τα  πρόσφατα περιστατικά με τα ερευνητικά  τουρκικά πλοία ΤΣΕΣΜΕ και ΠΙΡΙ ΠΡΕΙΣ, που έκαναν θαλάσσιες έρευνες επί της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, προσβάλλοντας έτσι, ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα. Και φυσικά, τις αιχμές της τουρκικής επεκτατικής πολιτικής, που είναι οι «γκρίζες ζώνες» στο Αιγαίο και το «casus belli” . Γι’ αυτά  όμως,  δεν είχαμε κάποια δήλωση από τον Πρωθυπουργό της Τουρκίας.

                          ************                           
Στις 22 Οκτωβρίου  ο Πρωθυπουργός της Τουρκίας ο κ. Ερντογάν θα συμμετάσχει σε Διεθνή Διάσκεψη, που θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα, για την κλιματική αλλαγή για τις χώρες της Μεσογείου.  Επίσης μέσα στον Οκτώβριο αναμένεται να επισκεφτεί στην Αθήνα και ο ΥΠΕΞ της Τουρκίας ΑΧΜΕΤ Νταβούντογλου.
Έγινε στην Αλικαρνασσό και ο  47ο γύρος των διερευνητικών επαφών,  Ελλάδας και Τουρκίας σε επίπεδο εμπειρογνωμόνων των δύο υπουργείων Εξωτερικών. Το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών επιμένει ότι οι συνομιλίες περιορίζονται αποκλειστικά στην οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας. Δεν πείθει όμως, διότι πολύ απλά η άποψη αυτή συγκρούεται με την κοινή λογική. Δεν δικαιολογούνται 47 γύροι συνομιλιών, με αντικείμενο συζήτησης ένα μόνο θέμα,  την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας

Ειδικότερα, για το επίπεδο των ελληνοτουρκικών σχέσεων, έχουμε ως δεδομένο,  ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει μια διακηρυγμένη βούληση ενίσχυσης και εμβάθυνσης των ελληνοτουρκικών σχέσεων.
Η Κυβέρνηση Ερντογάν σε επίπεδο δηλώσεων εκδηλώνει αντίστοιχη βούληση.  Ωστόσο,  η ενίσχυση των διμερών ελληνοτουρκικών σχέσεων δεν μπορεί να μείνει στο επίπεδο της ρητορικής, αλλά πρέπει να συνοδεύεται από πράξεις. Πρέπει  να αποτυπώνεται σε μια συγκεκριμένη εφαρμοσμένη πολιτική. Δυστυχώς, η Τουρκική Κυβέρνηση εξακολουθεί να εφαρμόζει  πολιτικές  πρακτικές και να εκδηλώνει διπλωματικές και στρατιωτικές  ενέργειες οι οποίες προκαλούν, απειλούν, είναι σε αντίθεση προς τους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου και δεν προάγουν τις σχέσεις  καλής γειτονίας.

                           ******************

Τέλος , τη Δευτέρα ξεκινάει 4-ήμερη στρατιωτική άσκηση της Ελλάδας με το Ισραήλ. Θα ασκηθούν, οι Πολεμικές αεροπορίες των δύο κρατών. Πρόκειται  για  κοινή εκπαιδευτική άσκηση Έρευνας-Διάσωσης Μάχης , που θα γίνει στην ευρύτερη περιοχή της   Αεροπορικής Βάσης της Ανδραβίδας. Συμμετέχουν σύγχρονα αεροπορικά μέσα, όπως ελικόπτερα και μαχητικά αεροσκάφη, από το Ισραήλ και την Ελλάδα.
Η κοινή εκπαιδευτική άσκηση  εντάσσεται στο πλαίσιο της αναβαθμισμένης στρατιωτικής συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Ισραήλ.
Τα σενάρια της συγκεκριμένης άσκησης Έρευνας-Διάσωσης Μάχης,  προβλέπουν ακόμη και πιο σύνθετες αεροπορικές αποστολές στην ηπειρωτική περιοχή της βόρειας, κεντρικής και δυτικής Πελοποννήσου. Πρόκειται για μια στρατιωτική άσκηση, με ευρύτερο πολιτικό ενδιαφέρον, όχι μόνο σε διμερές , αλλά κυρίως σε διεθνές επίπεδο.


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Αναξίμανδρος (610-540 π.X.)

Γέννηση, θάνατος, άπειρο », 23 Μαΐου 2011 Επιστήμες / Μορφές της Επιστήμης & της Τεχνολογίας   Αναπληρωτής καθηγητής Ιστορίας και Φιλοσοφίας της Αστρονομίας και των Φυσικών Επιστημών - Πανεπιστήμιο Αθηνών Στράτος Θεοδοσίου Στην φιλοσοφία του Αναξίμανδρου, το άπειρο, που ήταν αθάνατον και ανώλεθρον, ήταν η πρωταρχική κοσμική ουσία από την οποία απορρέουν τα πάντα και στην οποία τελικά επιστρέφουν τα πάντα. Από αυτό γεννιούνταν και σε αυτό επέστρεφαν αλληλοδιαδόχως άπειροι κόσμοι. των Στράτου Θεοδοσίου, επίκουρου καθηγητή, και Μάνου Δανέζη , αναπληρωτή καθηγητή, Τμήμα Φυσικής – Πανεπιστήμιο Αθηνών και Milan Dimitrijevic , Astronomical Observatory of Belgrade, Serbia Την ίδια εποχή με τον Θαλή έδρασε, επίσης στην Μίλητο, ο μαθητής και διάδοχος στην Σχολή του, ο Αναξίμανδρος (610-540 π.X.), ο οποίος, όπως παραδέχονται όλοι οι μελετητές εκείνης της περιόδου, ήταν ισάξιος του διδασκάλου του και ο πρώτος που μαζί

Είχε Δίκιο η Αντιγόνη ή ο Κρέων;

Επανερχόμαστε   στα παλιά ερωτήματα. Είχε άραγε κάπου δίκιο η Αντιγόνη (ή εξ ολοκλήρου δίκιο); Και είχε άραγε ο Κρέων κάποιο άδικο (ή εξ ολοκλήρου άδικο); Δεν είναι βέβαιο ότι αυτά είναι τα πιο ενδιαφέροντα ερωτήματα που θα μπορούσε κανείς να θέσει για το έργο, τουλάχιστον έτσι ωμά διατυπωμένα. Ή μάλλον θα μπορούσε ο Σοφοκλής ο ίδιος να τα έχει κάνει πιο ενδιαφέροντα —και πιο δύσκολα— όμως οι επιλογές του ήταν άλλες. Υπήρχε σύγκρουση —μια σύγκρουση εγελιανού τύπου— μεταξύ των δικαιωμάτων της οικογένειας και των δικαιωμάτων της πολιτείας. Και αρχικά φαίνεται σαν ο Σοφοκλής να πρόκειται να αναπτύξει το έργο του με βάση αυτή τη σύγκρουση, όταν η Αντιγόνη εμφανίζεται στον Πρόλογο του δράματος προσηλωμένη ειδικά στην οικογένεια και έκδηλα αδιάφορη απέναντι στην πολιτεία, ενώ ο Κρέων με το διάγγελμα του αμέσως μετά την Πάροδο (πολύ σημαντική τοποθέτηση σε αρχαίο ελληνικό δράμα) αναλαμβάνει τη θέση του εκφραστή της πόλεως, με την έκκληση έξαφνα που απευθύνει να υποταχθούν οι προσωπικέ

O ΠΑΡΜΕΝΙΔΗΣ: Ο άνθρωπος μετά το θάνατό του δεν περνά στην ανυπαρξία, ο νεκρός δεν είναι «μηδέν», αλλά μετέχει στο «είναι» έχει την ικανότητα να αισθάνεται και αναμένει (μέσω της μετεμψύχωσης) την επιστροφή του στον ορατό κόσμο.

O ΠΑΡΜΕΝΙΔΗΣ Ο Παρμενίδης ήταν αρχαίος Έλληνας φιλόσοφος. Γεννήθηκε στην Ελέα της Μεγάλης Ελλάδας στα τέλη του 6ου αι. π.Χ., σε ένα περιβάλλον επηρεασμένο από τις απόψεις του Πυθαγόρα και του Ξενοφάνη. Θεωρείται η πλέον πρωτότυπη μορφή της προσωκρατικής σκέψης. Σε αντίθεση με τους Ίωνες φυσιολόγους δεν αναζητά την ενότητα του κόσμου σε μια φυσική ουσία, αλλά στην ίδια την «οντότητα» των πραγμάτων που μας περιβάλλουν, στο είναι όλων των όντων και όλων των πραγμάτων. Ο Παρμενίδης εκθέτει τη φιλοσοφία του σε έμμετρο λόγο (δακτυλικό εξάμετρο), επιθυμώντας πιθανώς να την παρουσιάσει ως αποτέλεσμα θείας αποκάλυψης. Στο προίμιο του ποιήματoς περιγράφεται το ταξίδι του ποιητή πάνω σε άρμα, καθοδηγούμενο από κόρες του ΄Ηλιου σε μια ανώνυμη θεά. Ακολουθεί η Αλήθεια, στην οποία μιλά η θεά επιχειρώντας μια προσέγγιση της καρδιάς της αλήθειας.     «αλλά ωστόσο θα μάθεις και τούτο, πως τα δοκούντα θα έπρεπε να είναι απολύτως δεκτά, όλα δεκτά στο σύνολό τους ως όντα». Παρουσιάζοντας τα φα