Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

πρόοδος στο μοίρασμα του Αιγαίου!!

Ενημέρωση των διπλωματικών συντακτών από τον Εκπρόσωπο του ΥΠΕΞ κ. Γρηγόρη Δελαβέκουρα

Αθήνα,  21 Οκτωβρίου 2010

Βασικά σημεία:
[Για την πρόσφατη περιοδεία στη Μέση Ανατολή:]
·        Ολοκληρώσαμε χτες το βράδυ μια τετραήμερη περιοδεία στις χώρες της Μέσης Ανατολής. Ένα από τα βασικά συμπεράσματα αυτών των συναντήσεων είναι ακριβώς ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε μια μοναδική θέση αυτή τη στιγμή, διότι είναι μια χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία όμως είναι και χώρα της περιοχής και έχει πάρα πολύ καλή αντίληψη των ευαισθησιών και των ισορροπιών στην περιοχή μας.
·        Στο πλαίσιο αυτό είναι στις προθέσεις του Υπουργού Εξωτερικών να ορίσει έναν ειδικό απεσταλμένο, ο οποίος θα αντιμετωπίζει το σύνολο της περιοχής στην περιφερειακή διάσταση, δηλαδή το Μεσανατολικό σε όλες τις διαστάσεις του.
·        Μία άλλη πρόθεση είναι να ενισχυθεί ακόμη περισσότερο η θεσμική συνεργασία της Ελλάδας με τον Αραβικό Σύνδεσμο. είναι κάτι, το οποίο συζητήθηκε στη συνάντηση του Υπουργού Εξωτερικών με το Γενικό Γραμματέα του Οργανισμού και πιστεύουμε και οι δυο πλευρές ότι κάτι τέτοιο θα είναι ιδιαιτέρως χρήσιμο, για να έχουμε μια ακόμη καλύτερη επαφή.
[Για το δημοσίευμα της εφ. “TA NEA” σχετικά με τη συνάντηση του ΓΓ του ΥΠΕΞ με τον ΥΦΥΠΕΞ της Τουρκίας:]
·        Δεν υπάρχουν μυστικές διαπραγματεύσεις.
·        Ως προς τη συνάντηση του Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου Εξωτερικών θα πρέπει να σας πω ότι όταν πραγματοποιήθηκε το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών, μεταξύ των συμφωνιών που υπογράψαμε ήταν και μια συμφωνία για την καθιέρωση τακτικών διαβουλεύσεων στο επίπεδο των Γενικών Γραμματέων των δύο Υπουργείων.
·        Σε αυτό ακριβώς το πλαίσιο έχουν γίνει συναντήσεις των δύο Γενικών Γραμματέων. Το αν η Τουρκία θα θέσει ή δεν θα θέσει τις γνωστές θέσεις που όλοι γνωρίζουμε, αυτό δεν είναι ένα ζήτημα, το οποίο έχει κάποιο λόγο η Ελλάδα να το αποφύγει ή να το φοβηθεί. Οι θέσεις μας είναι απολύτως ξεκάθαρες, τις ξέρει η Τουρκία, τις επαναλαμβάνουμε με κάθε ευκαιρία και ισχύουν στο ακέραιο.
·        Εάν η Τουρκία κάποια στιγμή αποφασίσει ότι θα εφαρμόζει το Διεθνές Δίκαιο  όπως οφείλει να κάνει, τότε είναι προφανές ότι θα σταματήσει και αυτή η ένταση που υπάρχει και αυτό φυσικά θα λειτουργήσει ευεργετικά και για το πλαίσιο των διμερών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών.
·        Πρέπει όμως να είναι σαφές ότι όσο υπάρχει αυτή η πρακτική και αυτή η συμπεριφορά δεν πρόκειται να υπάρξει εξομάλυνση των ελληνοτουρκικών σχέσεων και επίσης είναι σαφές ότι αυτή η συμπεριφορά θα έχει επιπτώσεις στην ενταξιακή διαδικασία της Τουρκίας προς την Ευρωπαϊκή Ένωση.
·        Όπως επίσης πρέπει να είναι σαφές ότι η επικοινωνιακή πολιτική της Τουρκίας δεν πρέπει να καταλήγει εφαρμοσμένη πολιτική στην Ελλάδα. Το γεγονός ότι ο Τούρκος Πρωθυπουργός ή οποιοσδήποτε άλλος Τούρκος αξιωματούχος θα επιλέξει να κάνει δηλώσεις, να κάνει αναφορές, να θέσει θέματα, δεν σημαίνει ότι η Ελλάδα τα δέχεται, δεν σημαίνει ότι η Ελλάδα υποχωρεί από τις θέσεις της και δεν σημαίνει ότι η Ελλάδα δεν προασπίζει τα συμφέροντά της όπως αυτά ορίζονται από το Διεθνές Δίκαιο .
[Για την ΠΓΔΜ:]
·        Δική μας θέση είναι ότι είναι καλό οι δυο Πρωθυπουργοί να συναντιούνται με κάθε ευκαιρία. Γι ‘ αυτό το λόγο άλλωστε και απογοητευτήκαμε όταν ο κ. Γκρουέφσκι αποφάσισε να μην έρθει στη Νέα Υόρκη, όπως είχε αρχικά ανακοινώσει. Ελπίζαμε ότι θα ήταν μια ευκαιρία να έχουν οι δυο ηγέτες άλλη μια συνάντηση, οι οποίες ακριβώς δημιουργούν τις προϋποθέσεις κι ένα κλίμα καλύτερο για να μπορέσουμε να φτάσουμε σε λύση μέσω της διαδικασίας του ΟΗΕ.
·        [Όσον αφορά στη συνάντηση σήμερα με τον κ. Ράσμουσεν…], Για το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ το ΝΑΤΟ έχει πάρει μια σαφή θέση στο Βουκουρέστι η οποία ισχύει στο ακέραιο και είναι ομόφωνη, οπότε νομίζω ότι αυτό οριοθετεί τα πράγματα, αλλά δεν αποκλείεται στις συνομιλίες που θα έχουμε να συζητήσουμε για άλλη μια φορά την ειλικρινή επιθυμία που έχουμε εμείς, και είμαι βέβαιος και ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, να δούμε ταχεία πρόοδο για την επίλυση του ζητήματος της ονομασίας, κάτι το οποίο φυσικά θ’ ανοίξει το δρόμο προκειμένου η ΠΓΔΜ να μπορέσει να ενσωματωθεί στη συμμαχία, αλλά και να ξεκινήσει τις διαπραγματεύσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ενημέρωσης:
κ. Γ. ΔΕΛΑΒΕΚΟΥΡΑΣ: Καλή σας ημέρα, να ξεκινήσω με το πρόγραμμα της πολιτικής ηγεσίας.
Σήμερα το μεσημέρι στις 13:00 ο Υπουργός Εξωτερικών θα συνάντηση με το Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ ο οποίος επισκέπτεται τη χώρα μας, στο πλαίσιο της προετοιμασίας της Συνόδου Κορυφής που θα γίνει στην Πορτογαλία 19 και 20 Νοεμβρίου.
Μετά τη συνάντηση θα πραγματοποιηθούν κοινές δηλώσεις του Υπουργού Εξωτερικών με το Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ, θα ακολουθήσει γεύμα εργασίας που θα παραθέσουν ο Υπουργός Εξωτερικών και ο Υπουργός Άμυνας της Ελλάδας προς το Γενικό Γραμματέα και στη συνέχεια συνάντηση με τον Έλληνα Πρωθυπουργό.
Κατά το γεύμα, θα συζητηθούν το νέο στρατηγικό δόγμα του ΝΑΤΟ, το οποίο αναμένεται να υιοθετηθεί στη Σύνοδο Κορυφής, καθώς και άλλα θέματα που απασχολούν τη Συμμαχία, όπως η ανάπτυξη ενός αμυντικού αντιπυραυλικού συστήματος, οι σχέσεις του ΝΑΤΟ με τη Ρωσική Ομοσπονδία, οι σχέσεις του ΝΑΤΟ με τρίτους Οργανισμούς, όπως ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών, η Ευρωπαϊκή Ένωση και ο ΟΑΣΕ.
Σήμερα το βράδυ ο Υπουργός Εξωτερικών θα παραθέσει ιδιωτικό δείπνο στον Υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας, ο οποίος φτάνει στη χώρα μας συνοδεύοντας τον τούρκο Πρωθυπουργό, στο πλαίσιο της Διεθνούς Συνόδου που πραγματοποιείται για την κλιματική αλλαγή στην Αθήνα.
Αύριο ο Υπουργός Εξωτερικών θα συμμετάσχει στις εργασίες αυτής της Διεθνούς Συνόδου στο ξενοδοχείο «ΑΣΤΕΡΑΣ», θα συμμετάσχει επίσης στις συναντήσεις που θα έχει ο Πρωθυπουργός με ομολόγους του, οι οποίοι συμμετέχουν στη Διάσκεψη.
Αναμένεται να έχει συναντήσεις με τους Πρωθυπουργούς της Τουρκίας, της Παλαιστινιακής Αρχής και της Μάλτας και υπάρχουν ενδεχομένως και κάποιες άλλες συναντήσεις που θα γίνουν, αλλά ακόμη το πρόγραμμα δεν έχει ολοκληρωθεί.
Την Κυριακή, 24 Οκτωβρίου ο κ. Υπουργός θα συμμετάσχει σε δείπνο που παραθέτει ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου κ. Rompuy, σχετικά με την προετοιμασία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που θα πραγματοποιηθεί στις Βρυξέλλες στις 28 και 29 Οκτωβρίου.
Την επόμενη μέρα ο κ. Υπουργός, από κοινού με την Αναπληρωτή Υπουργό Εξωτερικών την κα Ξενογιαννακοπούλου, θα συμμετάσχουν στις εργασίες των Συμβουλίων Γενικών και Εξωτερικών Υποθέσεων.
Στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων αναμένεται να συζητηθούν η προετοιμασία της Συνόδου Κορυφής Ευρωπαϊκής Ένωσης – Ηνωμένων Πολιτειών, Ευρωπαϊκής Ένωσης – Ουκρανίας, η προοπτική της πραγματοποίησης της Συνόδου της Ενώσεως για τη Μεσόγειο, οι σχέσεις με την Κούβα και τη Γεωργία, η ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή και η Ευρωπαϊκή Πολιτική Γειτονίας.
Στην ημερήσια διάταξη, όπως σας, είπα του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων είναι η προετοιμασία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.
Την Τετάρτη, στις 27 Οκτωβρίου ο κ. Υπουργός θα παρευρεθεί στην εκδήλωση της Υπηρεσίας του Διπλωματικού και Ιστορικού Αρχείου του Υπουργείου Εξωτερικών, που πραγματοποιείται με αφορμή την 70η επέτειο του «ΟΧΙ».
Στο πλαίσιο της εκδήλωσης θα προβληθεί ταινία με τίτλο «Οι ήρωες πολεμούν σαν Έλληνες», την οποία παρήγαγε η Υπηρεσία Διπλωματικού Αρχείου με ιστορικά ντοκουμέντα από το κινηματογραφικό αρχείο του Υπουργείου Εξωτερικών.
Στη συνέχεια στο ισόγειο του Υπουργείου Εξωτερικών, επί της οδού Ακαδημίας, θα εγκαινιαστεί φωτογραφική έκθεση, καθώς και έκθεση ντοκουμέντων, ενθυμημάτων και λοιπών ιστορικών αντικειμένων σχετικών με την περίοδο του 2ου Παγκοσμίου Πολέμου.
Το απόγευμα της ίδιας ημέρας, ο κ. Υπουργός θα συναντηθεί με τον Υπουργό Εξωτερικών του Λουξεμβούργου, ο οποίος θα πραγματοποιήσει επίσκεψη στη χώρα μας, ενώ την Πέμπτη 28 και την Παρασκευή 29 Οκτωβρίου, ο κ. Δρούτσας θα συνοδεύσει τον Πρωθυπουργό στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.
Αντικείμενα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου θα είναι η προετοιμασία των ευρωπαϊκών θέσεων ενόψει της Συνόδου του Group των 20 που θα πραγματοποιηθεί στη Σεούλ στις 11 και 12 Νοεμβρίου, η προετοιμασία της Διάσκεψης για την κλιματική αλλαγή που θα πραγματοποιηθεί στο Κανκούν καθώς και οι σχέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Ως προς το πρόγραμμα του κ. Κουβέλη, σήμερα στις 15:30 θα δεχτεί στο γραφείο του το Προεδρείο του Ελληνορωσικού Συνδέσμου. Κατά τη συνάντηση αναμένεται να διερευνηθούν οι επενδυτικές προοπτικές, καθώς και η περαιτέρω σύσφιξη των διμερών επιχειρηματικών και εμπορικών σχέσεων.
Την Παρασκευή, στις 22 του μηνός θα συμμετάσχει και εκείνος στη Διάσκεψη για την κλιματική αλλαγή και θα εκφωνήσει ομιλία στις 14:00 το μεσημέρι.
Τη Δευτέρα, 25 Οκτωβρίου θα μεταβεί στην Άγκυρα προκειμένου να συμμετάσχει στη μικτή διυπουργική Επιτροπή Ελλάδας – Τουρκίας, ενώ την Τρίτη 26, θα παρευρεθεί στο Επιχειρηματικό Φόρουμ που θα πραγματοποιηθεί στην Κωνσταντινούπολη.
Θα ήθελα επίσης να σας ενημερώσω ότι την Τετάρτη 27 Οκτωβρίου ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Εξωτερικών, ο κ. Ιωάννης Αλέξιος Ζέπος, θα μεταβεί στο Νέο Δελχί, όπου στο πλαίσιο των καθιερωμένων ετήσιων διαβουλεύσεων μεταξύ ελληνικής και ινδικής πλευράς, θα ανταλλάξει απόψεις με Ινδούς αξιωματούχους, για διμερή, περιφερειακά και διεθνή ζητήματα.
Επίσης θα γίνει δεκτός από τον Υπουργό Εξωτερικών της Ινδίας και θα μεταφέρει πρόσκληση που του έχει απευθύνει ο Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας, να επισκεφθεί τη χώρα μας.
Κατά τη διάρκεια της παραμονής του στην Ινδία, ο κ. Γενικός Γραμματέας θα έχει επαφές και στη Βομβάη με οικονομικούς παράγοντες, με στόχο να διερευνηθούν οι δυνατότητες περαιτέρω προώθησης των οικονομικών και εμπορικών σχέσεων Ελλάδας – Ινδίας, την προσέλκυση επενδύσεων, την ενίσχυση του τουριστικού ρεύματος προς τη χώρα μας, καθώς και την καθιέρωση απ' ευθείας αεροπορικής γραμμής που να συνδέει τις δυο χώρες.
Αυτά είχα εγώ να σας πω σχετικά με το πρόγραμμα και είμαι έτοιμος να ακούσω τις ερωτήσεις σας.
κα Ε. ΜΠΕΚΑΤΩΡΟΥ: Κάποιο πρόγραμμα για τον κ. Ερντογάν έχουμε;
κ. Γ. ΔΕΛΑΒΕΚΟΥΡΑΣ: Η συνάντηση με τον Έλληνα Πρωθυπουργό είναι προγραμματισμένη για αύριο το μεσημέρι στις 12:00. Από εκεί και πέρα θα συμμετέχει στις εργασίες της Συνόδου και θα έχει και ιδιωτικό πρόγραμμα.
κα Ε. ΚΟΛΛΙΟΠΟΥΛΟΥ: (Ερώτηση εκτός μικροφώνου σχετικά με το πρόγραμμα του κ. Ερντογάν)
κ. Γ. ΔΕΛΑΒΕΚΟΥΡΑΣ: Σήμερα το απόγευμα, ακριβώς ώρα δεν έχω, φτάνει σήμερα το απόγευμα και, όπως σας είπα, κατά την άφιξή του εξ όσων γνωρίζω, αυτά βέβαια θα ανακοινωθούν από το Γραφείο του Πρωθυπουργού στη συνέχεια, θα υπάρξει σήμερα ένα ιδιωτικό δείπνο που θα παραθέσει ο Έλληνας Πρωθυπουργός προς τον Τούρκο Πρωθυπουργό, ενώ ο Υπουργός Εξωτερικών θα παραθέσει ένα ιδιωτικό δείπνο προς τον κ. Νταβούτογλου που θα συνοδεύει τον κ. Ερντογάν.
κα Ε. ΚΟΛΛΙΟΠΟΥΛΟΥ: Σε συνέχεια της ερώτησης, δεν ξέρετε αν θα γίνει κάποιο…
κ. Γ. ΔΕΛΑΒΕΚΟΥΡΑΣ: Το πρόγραμμα όλο του Πρωθυπουργού θα ανακοινωθεί από το Γραφείο του Πρωθυπουργού.
κ. Α. ΣΑΝΤΑΜΟΥΡΗΣ: Ακούσαμε το πρωί τον κ. Δρούτσα να ανακοινώνει τη δημιουργία θέσης ειδικού απεσταλμένου της Ελλάδας στο Ισραήλ ή στην ισραηλο-παλαιστινιακή διένεξη. Δεν κατάλαβα πως ακριβώς, αν έχετε την καλοσύνη για κάποιες διευκρινίσεις.
Και ένα δεύτερο, αν έχει επιλεγεί το πρόσωπο.
κ. Γ. ΔΕΛΑΒΕΚΟΥΡΑΣ: Ολοκληρώσαμε χτες το βράδυ μια τετραήμερη περιοδεία στις χώρες της Μέσης Ανατολής. Πραγματοποιήθηκαν επισκέψεις όπως είχαμε πει στην Ιορδανία, στο Ισραήλ, στα Παλαιστινιακά Εδάφη, στην Αίγυπτο και στο Λίβανο. Ένα από τα βασικά συμπεράσματα αυτών των συναντήσεων που έγιναν σε πολύ υψηλό επίπεδο, είναι ακριβώς ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε μια μοναδική θέση αυτή τη στιγμή, διότι είναι μια χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία όμως είναι και χώρα της περιοχής και έχει πάρα πολύ καλή αντίληψη των ευαισθησιών και των ισορροπιών στην περιοχή μας.
Γ' αυτό το λόγο είναι πολύ σημαντικό να μπορεί να αφουγκράζεται τις ευαισθησίες της περιοχής και να μπορεί να τις μεταφέρει στην Ευρωπαϊκή Ένωση, έτσι ώστε οι θέσεις που διαμορφώνονται, οι κοινές θέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το Μεσανατολικό, να είναι πιο αποδοτικές, πιο αποτελεσματικές ώστε η ίδια η Ευρωπαϊκή Ένωση τελικά να έχει μεγαλύτερο ρόλο στη Μέση Ανατολή.
Στο πλαίσιο αυτό είναι στις προθέσεις του Υπουργού Εξωτερικών να ορίσει έναν ειδικό απεσταλμένο, ο οποίος θα αντιμετωπίζει το σύνολο της περιοχής στην περιφερειακή διάσταση, δηλαδή το Μεσανατολικό σε όλες τις διαστάσεις του.
Σκοπός είναι ακριβώς η Ελλάδα να έχει μια ακόμη πιο συχνή παρουσία στο περιφερειακό επίπεδο. Μία άλλη πρόθεση είναι να ενισχυθεί ακόμη περισσότερο η θεσμική συνεργασία της Ελλάδας με τον Αραβικό Σύνδεσμο, είναι κάτι, το οποίο συζητήθηκε στη συνάντηση του Υπουργού Εξωτερικών με το Γενικό Γραμματέα του Οργανισμού και πιστεύουμε και οι δυο πλευρές ότι κάτι τέτοιο θα είναι ιδιαιτέρως χρήσιμο, για να έχουμε μια ακόμη καλύτερη επαφή.
Ως προς τη θέση του ειδικού απεσταλμένου, αυτή θα έρθει να συμπληρώσει τη διμερή παρουσία της Ελλάδας με τις Πρεσβείες που έχουμε σε όλες αυτές τις χώρες, αλλά θα προσεγγίζει το θέμα από την περιφερειακή του διάσταση. Δεν έχει ακόμη οριστεί ποιος θα είναι ο ειδικός απεσταλμένος.
κ. Ν. ΜΕΛΕΤΗΣ: Η ειδοποίηση από το Κατάρ ότι ακυρώνεται η επένδυση στον Αστακό έφτασε δια της διπλωματικής οδού, όπως είχε ζητηθεί από τον κ. Κουβέλη; Και αν ναι, πότε έφτασε; Έφτασε από την Ελληνίδα Πρέσβη εκεί; Από το Πρέσβη του Κατάρ εδώ; Ποια ημερομηνία ακριβώς παρακαλώ.
κ. Γ. ΔΕΛΑΒΕΚΟΥΡΑΣ: Παρελήφθη στις 18.10, ημέρα Δευτέρα διά της διπλωματικής οδού, μέσω δηλαδή της Πρεσβείας μας στη Ντόχα.
κα Μ. ΚΟΥΡΜΠΕΛΑ: Ως προς το πρώτο θέμα που είπατε για τον ειδικό απεσταλμένο. Αυτός θα είναι σε συνεργασία και με την Ύπατη Εκπρόσωπο; -Η μία ερώτηση. Η άλλη ερώτηση είναι: υπάρχει μια ενδεχόμενη προοπτική το Ισραήλ να ζητήσει ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση;
κ. Γ. ΔΕΛΑΒΕΚΟΥΡΑΣ: Ως προς το πρώτο, είπα απεσταλμένο αλλά θα δούμε. Δεν έχει συσταθεί ακόμη η θέση, οπότε όταν δημιουργηθεί θα πούμε και ποιος ακριβώς θα είναι όρος. Ως προς τη σχέση του Ισραήλ με την Ευρωπαϊκή Ένωση δεν έχει τεθεί κάποιο τέτοιο θέμα, τουλάχιστον μέχρι στιγμής.
Κα Ι. MALSANG: (εκτός μικροφώνου) will there be any announcement on the outcome of the exploratory talks between Greece and Turkey tomorrow?
Γ. ΔΕΛΑΒΕΚΟΥΡΑΣ: Ως προς το θέμα της οριοθέτησης της υφαλοκρηπίδας υπάρχει μια συγκεκριμένη διαδικασία η οποία είναι σε εξέλιξη. Είναι σε εξέλιξη εδώ και αρκετά χρόνια, αλλά το τελευταίο διάστημα με τη σαφή πολιτική βούληση των δυο χωρών οι επαφές αυτές έχουν εντατικοποιηθεί και πρόκειται για τις διερευνητικές επαφές. Αντικείμενο των οποίων είναι η οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας μεταξύ των δυο χωρών. Αυτές οι επαφές πραγματοποιούνται από τους εντεταλμένους προς τούτο εκπροσώπους των δυο χωρών και δεν πραγματοποιούνται στο επίπεδο των Πρωθυπουργών ή των Υπουργών Εξωτερικών.
κ. Ν. ΜΕΛΕΤΗΣ: Κύριε Εκπρόσωπε ήθελα να ρωτήσω, η αιτία της έντασης στο Αιγαίο κατά την εκτίμηση του Υπουργείου Εξωτερικών ποια είναι;
Γ. ΔΕΛΑΒΕΚΟΥΡΑΣ: Η αιτία της έντασης στο Αιγαίο, είναι η έκνομη συμπεριφορά της Τουρκίας η οποία ουσιαστικά παρουσιάζει μια σειρά διεκδικήσεων και αμφισβητήσεων του νομικού πλαισίου που υφίσταται, ως διαφορές. Δεν θέλουμε αυτή την ένταση και πιστεύουμε ότι πρέπει να πάψει. Ο πιο ασφαλής τρόπος για να πάψει είναι να αλλάξει η συμπεριφορά της Τουρκίας και γι' αυτό το λόγο έχουμε ξεκαθαρίσει ότι δεν μπορεί να υπάρξει εξομάλυνση των ελληνοτουρκικών σχέσεων, εάν δεν αλλάξει η Τουρκία συμπεριφορά. Ο καλύτερος οδηγός για να φτάσουμε σε αυτό, είναι ο σεβασμός του Διεθνούς Δικαίου. Υπάρχουν για όλα τα ζητήματα σαφείς πρόνοιες, τις οποίες η Τουρκία πρέπει να ακολουθεί. 
κ. Ν. ΜΕΛΕΤΗΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, καταλάβατε γιατί ξεκίνησα έτσι. Απλώς θέλω να ρωτήσω ποιος εξουσιοδοτεί και με ποια αρμοδιότητα εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών διαπραγματεύεται με την Τουρκία ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα θεωρώντας και νομιμοποιώντας την αμφισβήτηση της Τουρκίας επί της ελληνικής κυριαρχίας, διότι όταν συζητάει για τις παραβιάσεις, η παραβίαση είναι όπως είπατε και εσείς παραβίαση του διεθνούς δικαίου και αυτή είναι η πηγή του κακού. Όταν το συζητάμε πώς θα γίνουν ηπιότερες αυτές οι παραβιάσεις τι άλλο είναι η συζήτηση επί κυριαρχικών δικαιωμάτων; Ευχαριστώ.
κ. Γ. ΔΕΛΑΒΕΚΟΥΡΑΣ: Συμπεραίνω ότι αναφέρεστε στη σημερινή διαρροή που είδαμε την εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ», διαρροή ενός εγγράφου του Υπουργείου Εξωτερικών. Να σας πω για το θέμα…
κ. Ν. ΜΕΛΕΤΗΣ: (μιλάει χωρίς μικρόφωνο)
κ. Γ. ΔΕΛΑΒΕΚΟΥΡΑΣ: Εννοείται ότι θα γίνει έρευνα γι΄ αυτό, είναι αυτονόητο ότι θα γίνει έρευνα. Είναι απαράδεκτο αυτό που συνέβη, φανερώνει ότι κάποιοι άνθρωποι είναι σε θέση ευθύνης και δεν σέβονται αυτή τη θέση που έχουν και γι΄ αυτό το λόγο το θέμα θα διερευνηθεί σε βάθος και ελπίζω να βρεθεί αυτός που είναι υπεύθυνος.
Από εκεί και πέρα όμως για να περάσουμε λίγο στην ουσία του ζητήματος. Θέτετε κάποια θέματα τα οποία ουσιαστικά τα παρουσιάζετε με ένα τρόπο που ακολουθεί συγκεκριμένα στερεότυπα που βλέπουμε τόσα χρόνια. Ούτε γίνεται κάποια μυστική διαπραγμάτευση.
Θα ήθελα να πω ότι η λογική αυτή όπως και ο τίτλος του σημερινού δημοσιεύματος παραπέμπουν σε μια λογική στερεοτύπων που υπάρχουν περί μυστικών διαπραγματεύσεων, ουσιαστικά εκβιασμού της Τουρκία στον οποίο ακολουθεί η Ελλάδα.
Θα ήθελα να είμαι πολύ ξεκάθαρος. Αυτά τα πράγματα δεν υπάρχουν, δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. Έχουμε μια συγκεκριμένη κατάσταση, έχουμε ένα γείτονα, ο οποίος παραβιάζοντας το Διεθνές Δίκαιο  δημιουργεί ένταση στην περιοχή μας.
Θεωρούμε ότι αυτή η ένταση είναι ανεπίτρεπτη και ότι πρέπει να πάψει να υπάρχει και είμαστε διατεθειμένοι να διερευνήσουμε τρόπους, οι οποίοι θα επιτρέψουν  να πάψει αυτή η συμπεριφορά.
Ο πιο ασφαλής όπως σας είπα είναι η εφαρμογή του διεθνούς δικαίου και αυτό τον τρόπο πρέπει να ακολουθήσει η Τουρκία. Από εκεί και πέρα η Ελλάδα δεν έχει κανένα λόγο να φοβηθεί να κουβεντιάσει οτιδήποτε εφόσον θα υπάρχει απόλυτος σεβασμός στα κυριαρχικά δικαιώματα, στο Διεθνές Δίκαιο  και στα συμφέροντα της χώρας μας και αυτό είναι αυτονόητο και ισχύει σε κάθε περίπτωση και δεν πρέπει να έχετε καμιά αμφιβολία γι΄ αυτό. Οπότε δεν υπάρχει κανένας λόγος να προσπαθούμε να δημιουργούμε εντυπώσεις.
Ως προς τη συνάντηση του Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου Εξωτερικών θα πρέπει να σας πω ότι όταν πραγματοποιήθηκε το Ανώτατο Συμβούλιο Σσυνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών, μεταξύ των συμφωνιών που υπογράψαμε ήταν και μια συμφωνία για την καθιέρωση τακτικών διαβουλεύσεων στο επίπεδο των Γενικών Γραμματέων των δύο Υπουργείων.
Σε αυτό ακριβώς το πλαίσιο έχουν γίνει συναντήσεις των δύο Γενικών Γραμματέων. Το αν η Τουρκία θα θέσει ή δεν θα θέσει τις γνωστές θέσεις που όλοι γνωρίζουμε, αυτό δεν είναι ένα ζήτημα, το οποίο έχει κάποιο λόγο η Ελλάδα να το αποφύγει ή να το φοβηθεί. Οι θέσεις μας είναι απολύτως ξεκάθαρες, τις ξέρει η Τουρκία, τις επαναλαμβάνουμε με κάθε ευκαιρία και ισχύουν στο ακέραιο.
Εάν η Τουρκία κάποια στιγμή αποφασίσει ότι θα εφαρμόζει το Διεθνές Δίκαιο  όπως οφείλει να κάνει, τότε είναι προφανές ότι θα σταματήσει και αυτή η ένταση που υπάρχει και αυτό φυσικά θα λειτουργήσει ευεργετικά και για το πλαίσιο των διμερών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών.
Πρέπει όμως να είναι σαφές ότι όσο υπάρχει αυτή η πρακτική και αυτή η συμπεριφορά δεν πρόκειται να υπάρξει εξομάλυνση των ελληνοτουρκικών σχέσεων και επίσης είναι σαφές ότι αυτή η συμπεριφορά θα έχει επιπτώσεις στην ενταξιακή διαδικασία της Τουρκίας προς την Ευρωπαϊκή Ένωση.
κ. Γ.  ΒΛΑΒΙΑΝΟΣ: Θα επιμείνω λίγο στην ερώτηση του συναδέλφου και θέλω να ρωτήσω το εξής. Αν το έγγραφο δεν είναι fake αυτό σημαίνει ότι γίνονται κάποιες συζητήσεις για τις οποίες δεν ενημερωνόμαστε, οπότε έχουμε κάθε λόγο να μιλάμε για μυστικές διαβουλεύσεις. Αυτό μόνο θέλω να πω.
κ. Γ. ΔΕΛΑΒΕΚΟΥΡΑΣ: Θα επαναλάβω λοιπόν. Δεν πρόκειται φυσικά να σχολιάσω σε καμιά περίπτωση ένα έγγραφο που έχει την ανώτατη διαβάθμιση ασφαλείας του Υπουργείου Εξωτερικών. Απλά επαναλαμβάνω το θεωρώ απαράδεκτο ότι γίνονται τέτοιου είδους διαρροές. Από εκεί και πέρα όμως πρέπει επίσης να είναι σαφές ότι σε μια συνάντηση των δύο Γενικών Γραμματέων μπορεί να συζητηθεί οτιδήποτε. Η Τουρκία μπορεί να θέσει τις απόψεις της.
Αυτό δεν σημαίνει ότι η Ελλάδα έχει κάποιο λόγο να φοβηθεί να κάτσει στη συζήτηση. Μας λείπουν οι θέσεις; Οι θέσεις της Ελλάδας είναι πάρα πολύ ισχυρές και βασίζονται στο Διεθνές Δίκαιο . Είναι κάτι που η Τουρκία δεν μπορεί να το πει. Αυτό είναι το ισχυρό χαρτί της Ελλάδας και δεν έχει κανένα λόγο να φοβηθεί. Αν θέλει η Τουρκία να φτάσουμε σε εξομάλυνση των σχέσεων υπάρχει μια σαφής οδός, το Διεθνές Δίκαιο. Αν δεν το θέλει, έχουμε την ικανότητα να απαντήσουμε.
Από εκεί και πέρα όμως θέλουμε τη βελτίωση των σχέσεων και γι΄αυτήν εργαζόμαστε, χωρίς όμως να έχουμε οποιονδήποτε λόγο να φοβηθούμε ο,τιδήποτε και πρέπει να είναι αυτό σαφές.
Όπως επίσης πρέπει να είναι σαφές ότι η επικοινωνιακή πολιτική της Τουρκίας δεν πρέπει να καταλήγει εφαρμοσμένη πολιτική στην Ελλάδα. Το γεγονός ότι ο Τούρκος Πρωθυπουργός ή οποιοσδήποτε άλλος Τούρκος αξιωματούχος θα επιλέξει να κάνει δηλώσεις, να κάνει αναφορές, να θέσει θέματα, δεν σημαίνει ότι η Ελλάδα τα δέχεται, δεν σημαίνει ότι η Ελλάδα υποχωρεί από τις θέσεις της και δεν σημαίνει ότι η Ελλάδα δεν προασπίζει τα συμφέροντά της όπως αυτά ορίζονται από το Διεθνές Δίκαιο .
Κινούμαστε με πολύ προσεκτικά βήματα, κινούμαστε με το ρυθμό που εμείς επιλέγουμε, στόχος μας είναι η βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων, διότι αυτό είναι προς όφελος της χώρας μας πρώτα και κύρια αλλά να ξέρετε πάρα πολύ καλά ότι δεν πρόκειται να φοβηθούμε να συζητήσουμε τίποτε. Οι θέσεις μας είναι πάρα πολύ ισχυρές. 
 κ. Α. ΦΟΥΡΛΗΣ: Αφού δεν έχουμε να φοβηθούμε τίποτε γιατί φοβηθήκαμε να ανακοινώσουμε αυτή τη συνάντηση; Τη στιγμή που ανακοινώνετε όλες τις συναντήσεις, μπορώ να σας πω δεκάδες, εκατοντάδες των ανακοινώσεων στο Υπουργείο Εξωτερικών με συναντήσεις Γενικών Γραμματέων, συναντήσεις πολιτικών διευθυντών πέραν των διερευνητικών επαφών φυσικά και των συναντήσεων της πολιτικής ηγεσίας. Γιατί αυτή η συνάντηση δεν ανακοινώθηκε και παρεμπιπτόντως διαβάζοντας στο δημοσίευμα στην εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ» καταλαβαίνω ότι δεν είναι μόνο μια η συνάντηση αλλά υπήρξε και μια άλλη συνάντηση σε υπηρεσιακό επίπεδο όπου αντηλλάγησαν έγγραφα με τις θέσεις των δύο πλευρών. Είναι σωστό αυτό ή το διαψεύδετε; Γιατί είναι μια δεύτερη συνάντηση.
κ. Γ. ΔΕΛΑΒΕΚΟΥΡΑΣ: Ο Γενικός Γραμματέας του ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών έχει συναντηθεί, δεν θυμάμαι πόσες φορές, με τον Γενικό Γραμματέα του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών. Μέχρι σήμερα τις συναντήσεις του Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου Εξωτερικών δεν τις ανακοινώναμε. Δεν θα βρείτε ανακοίνωση που να λέει το πρόγραμμα του Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου.
Καταλαβαίνω όμως ότι υπάρχει ένα ενδιαφέρον για τις συναντήσεις που έχει και γι΄ αυτό το λόγο σήμερα π.χ. ανακοίνωσα το ταξίδι του στην Ινδία. Από εδώ και στο εξής και το πρόγραμμα του Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου θα ανακοινώνεται. 
κ. Α. ΦΟΥΡΛΗΣ: (Ερώτηση χωρίς μικρόφωνο σχετικά με τη συνάντηση του Γενικού Γραμματέα με τον Τούρκο ΥΦΥΠΕΞ)
κ. Γ. ΔΕΛΑΒΕΚΟΥΡΑΣ: Δεν έχει ανταλλαγεί έγγραφο με θέσεις των δύο πλευρών. Η Ελλάδα δεν έχει παρουσιάσει κάποιο έγγραφο προς την τουρκική πλευρά. Αυτό πρέπει να είναι απολύτως σαφές. Δεν υπάρχει τέτοιο θέμα.
κ. Ν. ΜΕΛΕΤΗΣ: Κύριε εκπρόσωπε επειδή και εσείς προσωπικά εκπροσωπείτε και τη συνέχεια στο Υπουργείο Εξωτερικών, μια και ήσασταν στη Διεύθυνση Ενημέρωσης και με την προηγούμενη ηγεσία, ήθελα να ρωτήσω έχετε πληροφορηθεί για ποιους λόγους η προηγούμενη ηγεσία του Υπουργείου Εξωτερικών αρνήθηκε για δύο χρόνια να συζητήσει και να θεωρήσει ως βάση συζήτησης τον κώδικα συμπεριφοράς που πρότεινε με επιμονή η Τουρκία;
κ. Γ. ΔΕΛΑΒΕΚΟΥΡΑΣ: Μιλάτε για ένα έγγραφο την ύπαρξη του οποίου εγώ δεν μπορώ να σας επιβεβαιώσω.
κ. Ν. ΜΕΛΕΤΗΣ: Δεν ρωτάτε τον κ. Ζέπο να σας το πει, γιατί το κουβέντιασε με τους Τούρκους; 
κ. Γ. ΔΕΛΑΒΕΚΟΥΡΑΣ: Αυτό που σας ξαναλέω είναι ότι δεν έχουμε κανένα λόγο να φοβηθούμε οτιδήποτε. Το να παρουσιάσει η Τουρκία τις θέσεις της εγγράφως, προφορικώς ή όπως αλλιώς επιλέξει αυτή, δεν σημαίνει σε καμιά περίπτωση ότι η Ελλάδα έχει λόγο να φοβηθεί να συζητήσει ή να πει τις θέσεις της. Αυτές τις θέσεις τις λέμε συνέχεια όπως και οι θέσεις της Τουρκίας που μου περιγράφετε είναι καταγεγραμμένες και γνωστές. 
κ. Ν. ΜΕΛΕΤΗΣ: Αφού δεν φοβάστε τίποτε κ. Εκπρόσωπε σημαίνει ότι κάνετε διάλογο για τις γκρίζες ζώνες; Αυτό  - έχει γίνει διάλογος επί του κώδικα συμπεριφοράς;
κ. Γ. ΔΕΛΑΒΕΚΟΥΡΑΣ: Το νομικό πλαίσιο στο Αιγαίο είναι σαφέστατο.
κ. Ν. ΜΕΛΕΤΗΣ:: Για σας. Για τους Τούρκους δεν είναι, συζητάτε με τους Τούρκους κ. Εκπρόσωπε.
κ. Γ. ΔΕΛΑΒΕΚΟΥΡΑΣ:  Οι Τούρκοι μπορεί να πουν τις θέσεις τους όσες φορές θέλουν.
κ. Μ. ΠΟΛΛΑΤΟΣ: Διαψεύδετε το απόρρητο έγγραφο του Υπουργείου Εξωτερικών; Θα κάνετε ΕΔΕ, γιατί να κάνετε ΕΔΕ κ. Εκπρόσωπε; Για ανύπαρκτο έγγραφο θα κάνετε ΕΔΕ;  Είπατε ότι θα κάνετε ΕΔΕ για τη διαρροή του απόρρητου εγγράφου.
κ. Γ. ΔΕΛΑΒΕΚΟΥΡΑΣ:  Ναι.
κ. Μ. ΠΟΛΛΑΤΟΣ: Είναι ανύπαρκτο αυτό το έγγραφο που λέτε τώρα; Σας παρακαλώ πάρα πολύ, μιλάτε σε ανθρώπους εδώ με στοιχειώδη νοημοσύνη.
κ. Γ. ΔΕΛΑΒΕΚΟΥΡΑΣ: Αν θέλετε εσείς να κάνετε ερμηνεία στην ερμηνεία που κάνει το δημοσίευμα για ένα έγγραφο του Υπουργείου Εξωτερικών, αυτό μπορείτε να το κάνετε.
κ. Μ. ΠΟΛΛΑΤΟΣ: Δεν κάνω ερμηνεία. Συζητήθηκε ο Κώδικας συμπεριφοράς, τον οποίο αρνούνται δυο ελληνικές Κυβερνήσεις να κουβεντιάσουν, το κουβεντιάζει ο κ. Ζέπος με τον Τούρκο ομόλογό του και εσείς δεν φοβάστε. Θα μου απαντήσετε για τις γκρίζες ζώνες; Τις κουβεντιάζετε;
κ. Γ. ΔΕΛΑΒΕΚΟΥΡΑΣ: Βεβαίως θα σας απαντήσω. Οι θέσεις της Ελλάδας είναι ισχυρές και βασίζονται στο Διεθνές Δίκαιο. Η Τουρκία μπορεί να πει ό,τι θέλει. Αυτό δεν σημαίνει ούτε ότι η Ελλάδα το δέχεται, ούτε ότι η Ελλάδα ξεκινάει διαπραγμάτευση ούτε τίποτε άλλο.
Το να πει η Τουρκία τις θέσεις της είναι πρόβλημα της Τουρκίας. Το πώς θα απαντήσει η Ελλάδα είναι πρόβλημα της Ελλάδας και η Ελλάδα απαντάει με ξεκάθαρες θέσεις. Σε κάθε περίπτωση που υπάρχει κάτι το οποίο θίγει κυριαρχικά δικαιώματα ή δίκαια της Ελλάδας. Αυτό πρέπει να είναι απολύτως σαφές.
Η προσπάθεια λοιπόν να παρουσιάσετε ότι το Υπουργείο Εξωτερικών κάνει κάτι διαφορετικό είναι στο κενό, δεν υπάρχει αυτή η βάση. Αυτό το στερεότυπο που προσπαθείτε να βγάλετε δεν υπάρχει, ότι δήθεν κάνει μυστικές διαπραγματεύσεις, δεν υπάρχει.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: (μιλάει χωρίς μικρόφωνο)
κ. Γ. ΔΕΛΑΒΕΚΟΥΡΑΣ: Δεν έχει νόημα αυτό, γιατί δεν ακούγεται κανένας από τους δύο. Νομίζω ότι είναι σαφές αυτό που έχω πει, δεν υπάρχει ούτε μυστική διαπραγμάτευση, δεν υπάρχει ούτε κανένας λόγος η Ελλάδα να μην βάλει τις θέσεις της, να μην πει με ξεκάθαρο τρόπο τις θέσεις της, οι οποίες βασίζονται στο Διεθνές Δίκαιο.
Το αν η Τουρκία σε μια συνέντευξη ή σε μια συνάντηση ή οπουδήποτε αλλού θελήσει να προβάλει τις θέσεις της, οι οποίες θέσεις έρχονται σε αντίθεση με το Διεθνές Δίκαιο μπορεί να το κάνει. Αυτό δεν σημαίνει ότι θα τις δεχτούμε ή δεν σημαίνει ότι θα ξεκινήσουμε μια διαπραγμάτευση.
Από εκεί και πέρα, ναι, δεν θέλουμε να υπάρχει ένταση, ναι, θέλουμε να βελτιώσουμε τη σχέση μας με την Τουρκία. Αν αυτό μπορεί να γίνει μέσα από τη συζήτηση, στην οποία η Τουρκία θα πει ότι αναγνωρίζω αυτά που ισχύουν στο Διεθνές Δίκαιο, καλώς να έρθει αυτό, μακάρι να γίνει. Όσο υπάρχει αυτή η συμπεριφορά εκ μέρους της Τουρκίας προφανώς δεν πρόκειται να γίνει, αλλά οι θέσεις της Ελλάδας είναι ξεκάθαρες και δεν έχει τίποτε να φοβηθεί.
κ. Μ. ΠΟΛΛΑΤΟΣ: Η έρευνα θα γίνει από την Ελληνική Αστυνομία όπως έγινε στην περίπτωση του «hacking» της ανακοίνωσης της Αναπληρώτριας Υπουργού ή θα γίνει από το Υπουργείο Εξωτερικών;
κ. Γ. ΔΕΛΑΒΕΚΟΥΡΑΣ: Μια ένορκη διοικητική εξέταση γίνεται από το Υπουργείο Εξωτερικών.
κ. Μ. ΠΟΛΛΑΤΟΣ: Άρα είναι αληθινό το έγγραφο;
κ. Γ. ΔΕΛΑΒΕΚΟΥΡΑΣ:  Σας ξαναείπα, το θέμα της διαρροής θα διερευνηθεί.
κ. Μ. ΠΟΛΛΑΤΟΣ: Εγώ δεν ρώτησα για τη διαρροή. Με συγχωρείτε, ρώτησα αν είναι αληθινό το έγγραφο. 
κ. Γ. ΔΕΛΑΒΕΚΟΥΡΑΣ: η ΕΔΕ γίνεται για τη διαρροή. Από εκεί και πέρα έχουμε ένα δημοσίευμα που παρουσιάζει κάποια πράγματα. Όπως είπα και προηγουμένως στον κ. Βλαβιανό δεν υπάρχει καμιά περίπτωση εγώ να ξεκινήσω να σχολιάζω ένα έγγραφο ειδικού χειρισμού του Υπουργείου Εξωτερικών -  γι΄ αυτό το λόγο είναι ειδικού χειρισμού.
κ. Μ. ΠΟΛΛΑΤΟΣ: Ωραία. Είπατε επίσης ότι δεν έχετε πρόβλημα, δεν έχετε λόγο να φοβηθείτε να κουβεντιάσετε οτιδήποτε. Και ρωτάω συγκεκριμένα: συζητάτε τα πάντα, δεν υπάρχει κανένα θέμα το οποίο είναι αδιαπραγμάτευτο; Εάν στη διαπραγμάτευση η Τουρκία…
κ. Γ. ΔΕΛΑΒΕΚΟΥΡΑΣ:  Μην προσπαθείτε να δημιουργήσετε εντυπώσεις. Είναι άλλο να συζητήσεις και άλλο να διαπραγματευτείς.
κ. Μ. ΠΟΛΛΑΤΟΣ: Ρωτάω λοιπόν το εξής. Η κυβέρνηση είπατε ότι δεν έχει λόγο να φοβηθεί να κουβεντιάσει οτιδήποτε. Αυτό σημαίνει ότι συζητάμε τα πάντα χωρίς ταμπού; Υπάρχουν θέματα αδιαπραγμάτευτα; Ναι ή όχι;
κ. Γ. ΔΕΛΑΒΕΚΟΥΡΑΣ: Να σας απαντήσω λοιπόν ότι είναι άλλο πράγμα μια συνάντηση, άλλο πράγμα μια συζήτηση και άλλο πράγμα μια διαπραγμάτευση. Η Ελλάδα δεν διαπραγματεύεται τα κυριαρχικά δικαιώματά της, δεν διαπραγματεύεται την κυριαρχία της αλλά λέει με απόλυτα ξεκάθαρο τρόπο ποιες είναι οι θέσεις της. Οι θέσεις αυτές είναι ισχυρές και βασίζονται στο Διεθνές Δίκαιο.
Από εκεί και πέρα, το αν η Τουρκία έχει αμφισβητήσεις για οτιδήποτε αυτό είναι πρόβλημα της Τουρκίας. Οι θέσεις μας είναι ισχυρές και το καθεστώς ξεκάθαρο. Αν πραγματικά η Τουρκία, όπως δηλώνει με κάθε ευκαιρία η πολιτική της ηγεσία από τον Πρωθυπουργό μέχρι τους αξιωματούχους του Υπουργείου Εξωτερικών, επιθυμούν τη βελτίωση των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών πρέπει να συμπεριφερθούν ανάλογα, αλλιώς δεν θα μπορέσουμε να προχωρήσουμε.
Αυτό όμως δεν θίγει με κανένα τρόπο τις ξεκάθαρες θέσεις μας. Και σας παρακαλώ για άλλη μια φορά μην καλλιεργείτε αυτό το στερεότυπο.
Η Ελλάδα δεν έχει να φοβηθεί τίποτε, οι θέσεις της είναι πανίσχυρες. Από εκεί και πέρα το να βάλει κάτι η τουρκική πλευρά, σε μια συνέντευξη ή σε μια δήλωση ή σε ένα χαρτί, δεν σημαίνει ότι αυτό ξαφνικά έγινε αντικείμενο διαπραγμάτευσης, δεν σημαίνει ότι υποχωρήσαμε, δεν σημαίνει ότι κάνουμε μυστικές διαπραγματεύσεις. Δεν σημαίνει τίποτε από όλα αυτά.
Και γι’ αυτό τον λόγο είναι πολύ σημαντικό να μην καλλιεργείται το αντίθετο στερεότυπο. Γιατί αυτό συμβαίνει.
κ. Μ. ΠΟΛΛΑΤΟΣ: Είπατε επίσης ότι η συνάντηση των δυο Γενικών Γραμματέων προκύπτει από μία εκ των συμφωνιών που υπεγράφησαν στις 14 Μαΐου  κατά την προηγούμενη επίσκεψη του κ. Ερντογάν στην Αθήνα. Υποθέτω λοιπόν ότι θα επαναληφθούν αυτές οι συναντήσεις.
κ. Γ. ΔΕΛΑΒΕΚΟΥΡΑΣ: Βεβαίως.
κ. Μ. ΠΟΛΛΑΤΟΣ: Διαψεύδετε το δημοσίευμα στο σημείο που λέει, ότι με εντολή του Πρωθυπουργού πάγωσαν οι συναντήσεις για τα θέματα της αεροναυτιλίας και δεν θα συνεχιστούν. Βάζουμε βέτο σ’ αυτά τα θέματα τα συγκεκριμένα; Συζητούμε αυτά τα θέματα επί τη βάση της ατζέντας που θέτει η Τουρκία; Σταματάμε να τα συζητάμε; Λέμε, συζητάμε όλα εκτός αυτών; Διευκρινίστε μας παρακαλώ.
κ. Γ. ΔΕΛΑΒΕΚΟΥΡΑΣ: Οι συναντήσεις μεταξύ των Γενικών Γραμματέων δεν έχουν ως αντικείμενο αεροναυτιλιακά θέματα. Είναι πολιτικές διαβουλεύσεις μεταξύ των δύο Υπουργείων Εξωτερικών και φυσικά θα συνεχίσουν να γίνονται.
Είναι στο ίδιο πλέγμα των συναντήσεων που έχουν καθιερωθεί μεταξύ των Υπουργών Εξωτερικών, των Πρωθυπουργών, είναι στο πλέγμα του Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας η απόφαση μας να υπάρχουν πιο συχνές διαβουλεύσεις των δύο Υπουργείων Εξωτερικών σε υπηρεσιακό επίπεδο για μια πλειάδα θεμάτων και για τις διμερείς σχέσεις και για περιφερειακά ζητήματα και για οριζόντια παγκόσμια ζητήματα.
Και σ’ αυτό το πλαίσιο έγινε και η συνάντηση του Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου Εξωτερικών με τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας.
Από εκεί και πέρα εμείς θέλουμε να μην υπάρχει ένταση στο Αιγαίο κα γι’ αυτό το λόγο δεν έχουμε κανένα πρόβλημα να συζητήσουμε οτιδήποτε.
κ. Μ. ΠΟΛΛΑΤΟΣ: Και ο κ. Ερντογάν το θέλει.
κ. Γ. ΔΕΛΑΒΕΚΟΥΡΑΣ: Ωραία, αφού το θέλει, λοιπόν, πρέπει να αλλάξει συμπεριφορά η χώρα του, αυτό λέμε. Μακάρι, επιθυμία μας είναι να μην υπάρχει ένταση. Και χαιρόμαστε πολύ που βλέπουμε ότι η τουρκική ηγεσία με κάθε ευκαιρία δηλώνει ότι δεν θέλει ένταση.
Για να αλλάξει όμως η σημερινή πραγματικότητα πρέπει να αλλάξει και η συμπεριφορά της Τουρκίας, δεν γίνεται διαφορετικά. Πρέπει δηλαδή εκεί που ακούμε πολύ ωραία λόγια, αυτά τα λόγια να συνοδεύονται από πράξεις. Αλλά η Ελλάδα δεν έχει κανένα πρόβλημα και κανένα λόγο να φοβηθεί. Αυτή η λογική ότι όταν η Τουρκία πει κάτι, η Ελλάδα πρέπει ξαφνικά να κρυφτεί ή να φοβηθεί, η ιδέα ότι χάσαμε τα δικαιώματά μας ή υποχωρήσαμε από τις θέσεις μας δεν υπάρχει. Υπάρχει μόνο ως στερεότυπο και είναι κακό στερεότυπο.
Από τη στιγμή που εμείς είμαστε διατεθειμένοι να συζητήσουμε οτιδήποτε στη βάση του Διεθνούς Δικαίου, αν έρθει ο άλλος και σου πει μια σειρά από πράγματα τα οποία είναι εκτός Διεθνούς Δικαίου, προφανώς δεν είναι βάση συζήτησης.
κ. Μ. ΠΟΛΛΑΤΟΣ: Άρα, λοιπόν, έθεσαν στη συζήτηση θέματα εκτός Διεθνούς Δικαίου οι Τούρκοι;
κ. Γ. ΔΕΛΑΒΕΚΟΥΡΑΣ: Σας είπα και πάλι δεν θέλω να σχολιάσω το περιεχόμενο του εγγράφου. Δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να μπω στο σχολιασμό ενός εγγράφου ειδικού χειρισμού. Αλλά οι θέσεις της Τουρκίας για όλα αυτά τα ζητήματα είναι πάρα πολύ γνωστές. Δεν έχει χάσει ευκαιρία Τούρκος αξιωματούχος από το να τις παρουσιάσει, δηλαδή το κάνουν συστηματικά με συνεντεύξεις, με τοποθετήσεις, με ομιλίες, τις γνωρίζουμε.
Από εκεί και πέρα εμείς κρατάμε ένα πολιτικό μήνυμα που βγαίνει ξεκάθαρα από την Τουρκική πλευρά, η επιθυμία βελτίωσης των σχέσεων κι αυτό που λέμε είναι πολύ απλό.
κ. Μ. ΠΟΛΛΑΤΟΣ: Με συγχωρείτε, αλλά είναι αντιφατικό.
κ. Γ. ΔΕΛΑΒΕΚΟΥΡΑΣ: Ακριβώς αυτό λέμε. Μα μη μου λέτε αυτό που σας λέω, αφήστε να σας το πω εγώ.
Είναι αντιφατικό, δεν γίνεται να επιθυμείς βελτίωση των σχέσεων και την ίδια στιγμή να παραβιάζεις το Διεθνές Δίκαιο, αυτό ακριβώς λέμε. Πρέπει η Τουρκία να αλλάξει τις πράξεις όχι τα λόγια.
κ. Ν. ΜΕΛΕΤΗΣ: Συγνώμη κάνετε πολιτική με βάση τα λόγια ή με τις πράξεις;
κ. Γ. ΔΕΛΑΒΕΚΟΥΡΑΣ: Και και με τα δύο.
κ. Ν. ΜΕΛΕΤΗΣ: Μα εσείς δίνετε βάση στα λόγια και αγνοείτε τις πράξεις προς το παρόν.
κ. Γ. ΔΕΛΑΒΕΚΟΥΡΑΣ: Όχι, σε καμία περίπτωση, δεν υπάρχει περίπτωση που να μην υπάρχει διπλωματική και επιχειρησιακή απάντηση της Ελλάδας σε οποιαδήποτε ενέργεια της Τουρκίας η οποία παραβιάζει το Διεθνές Δίκαιο. Να είστε απόλυτα βέβαιος γι’ αυτό. Σε κάθε περίπτωση οι θέσεις είναι ξεκάθαρες και αποτυπώνονται και επιχειρησιακά και διπλωματικά παντού και πάντα.
κ. Ν. ΜΕΛΕΤΗΣ: Επειδή έχω καταχραστεί το χρόνο και θα είναι η τελευταία παρέμβασή μου, η ερώτηση είναι η εξής. Επειδή λέτε, ότι δεν έχουμε πρόβλημα να λέει σε μια δήλωση οτιδήποτε θέλει να λέει και δεν φοβόμαστε κλπ. Εδώ πέρα συμβαίνει κάτι άλλο, υπήρξε μια συνάντηση σε υψηλό υπηρεσιακό επίπεδο μεταξύ των δύο χωρών και τέθηκαν αυτά τα θέματα.
Ήθελα να ρωτήσω ποιο είναι το αντικείμενο της συνάντησης που τέθηκαν αυτά τα θέματα; Για ποιο λόγο έγινε η συνάντηση Ζέπου – Σινιρλίογλου και τέθηκαν αυτά τα θέματα; Ήταν κάποιο άλλο θέμα και τα έθεσαν πονηρά οι Τούρκοι ή είχαν πράγματι εντολή από τους δύο Πρωθυπουργούς να κουβεντιάσουν την μείωση έντασης στο Αιγαίο; Η συζήτηση ήταν η μείωση της έντασης στο Αιγαίο, αυτό ρωτάω;
κ. Γ. ΔΕΛΑΒΕΚΟΥΡΑΣ: Σας ξαναλέω, θέλουμε να μην υπάρχει ένταση στο Αιγαίο. Οι δύο Πρωθυπουργοί έχουν πει ότι θέλουν να μην υπάρχει ένταση στο Αιγαίο, είμαστε έτοιμοι να κουβεντιάσουμε οτιδήποτε μπορεί να οδηγήσει στο να μην υπάρχει ένταση στο Αιγαίο, αλλά αυτό θα γίνει με βάση τα δικαιώματα και την κυριαρχία και το Διεθνές Δίκαιο.
κ. Χ. ΚΑΠΟΥΤΣΗΣ: Να ρωτήσω κάτι. Μήπως είναι σκόπιμο να διακόψουμε για λίγο, να έρθει και ο Ζέπος να απαντήσει σε κάποια ερωτήματα;
κ. Γ. ΔΕΛΑΒΕΚΟΥΡΑΣ: Όχι.
κ. Α. ΣΑΝΤΑΜΟΥΡΗΣ: Κύριε εκπρόσωπε, τα κυριαρχικά δικαιώματα μιας χώρας καθορίζονται εν μέρει και προστατεύονται από το Διεθνές Δίκαιο με πολύ μεγάλη σαφήνεια. Υπάρχουν όμως και μερικά άλλα ζητήματα τα οποία είναι υπό τον διακανονισμό υποδεέστερων δικαιϊκών μορφών, τα οποία επίσης αμφισβητεί η Τουρκία σε ότι έχει να κάνει με το Αιγαίο.
Σ’ αυτό το πεδίο αλλάζουν οι ελληνικές θέσεις; Δηλαδή οτιδήποτε δεν περιλαμβάνεται στο Διεθνές Δίκαιο καθ’ αυτό και περιλαμβάνεται στην ατζέντα διεκδικήσεων της Τουρκίας, συνεπάγεται αλλαγή θέσης της Ελλάδας ή μένουμε μόνο σ’ αυτά που σαφώς αντιμετωπίζονται από το Διεθνές Δίκαιο; Γιατί υπάρχουν διεκδικήσεις οι οποίες το ξέρετε είναι και εκτός της προβληματικής του Διεθνούς Δικαίου, στρατιωτικές συμφωνίες κλπ.
κ. Γ. ΔΕΛΑΒΕΚΟΥΡΑΣ: Οι θέσεις της Ελλάδας δεν αλλάζουν σε τίποτα. Οι θέσεις της Ελλάδας καθορίζονται από ένα διεθνές νομικό πλαίσιο το οποίο είναι σαφέστατο και καλύπτει κάθε περίπτωση. Υπάρχουν πρόνοιες στο Διεθνές Δίκαιο για κάθε θέμα και μέσα σ’ αυτό το πλαίσιο μπορούν να αντιμετωπιστούν. Η Τουρκία το μόνο που έχει να κάνει είναι να ακολουθήσει το Διεθνές Δίκαιο. Εφ’ όσον το κάνει προφανώς δεν θα υπάρχει ένταση στο Αιγαίο και θα έχει εξομάλυνση των σχέσεων με την Ελλάδα.
κ. Κ. ΣΥΜΕΩΝΙΔΗΣ: Κύριε εκπρόσωπε, ανεξάρτητα από το έγγραφο και ενόψει της έλευσης του κ. Ερντογάν που είχε προτείνει, η ελληνική πλευρά συζητάει ή διαπραγματεύεται θέμα αφοπλισμού αεροσκαφών στο Αιγαίο;
κ. Γ. ΔΕΛΑΒΕΚΟΥΡΑΣ: Όχι. Επίσης να σας πω, ότι συζητάμε για κάτι που έχει γίνει τον Ιούνιο.
κ. Μ. ΠΟΛΛΑΤΟΣ: Είναι στοιχεία τα οποία αλίευσα σήμερα από το δικτυακό τόπο του ΝΑΤΟ. Αναφέρεται στη δύναμη που υπάρχει στο Αφγανιστάν, αναφέρει όλες τις χώρες οι οποίες συμμετέχουν και αναφέρει την ελληνική δύναμη που βρισκόταν στο αεροδρόμιο της Καμπούλ, δύναμη η οποία νομίζω ότι επαναπατρίστηκε στην Ελλάδα.
κ. Γ. ΔΕΛΑΒΕΚΟΥΡΑΣ: Ναι αποχώρησε μετά από λίγες μέρες.
κ. Μ. ΠΟΛΛΑΤΟΣ: Παρ’ όλα αυτά σύμφωνα με σημερινά στοιχεία από το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας 150 Έλληνες στρατιωτικοί είναι στην Καμπούλ. Δεν αναφέρεται πουθενά ότι βρίσκονται στην Καμπούλ. Το ερώτημα είναι σαφές, επειδή το θέμα αυτό εκκρεμεί από το Δεκέμβριο του 2009, σχεδόν ένα χρόνο, σε εποχή οικονομικής κρίσης, πληρώνουμε ένα χρόνο για μία δύναμη να βρίσκεται στην Καμπούλ, να μην κάνει τίποτα, να μην την υπολογίζει το ΝΑΤΟ, γιατί δεν επιστρέφουν αυτοί οι αξιωματικοί πίσω;
Για ποιο λόγο η δύναμη αυτή η οποία δεν κάνει τίποτε απολύτως στο Αφγανιστάν δεν την υπολογίζει το ΝΑΤΟ, δεν την έχει το ΝΑΤΟ στα έγγραφά του, δεν υπάρχει ούτε σε εκπαιδευτική αποστολή, ούτε σε επιχειρησιακό σχεδιασμό, γιατί δεν αναδιπλώνεται αυτή η δύναμη στην Ελλάδα; Ευχαριστώ.
κ. Γ. ΔΕΛΑΒΕΚΟΥΡΑΣ: Απ’ ότι θυμάμαι νομίζω ότι το έχουμε ξανά συζητήσει αυτό το θέμα, είχατε ξαναπεί ότι η δύναμη αυτή δεν κάνει τίποτα στο Αφγανιστάν και θέλω …
κ. Μ. ΠΟΛΛΑΤΟΣ: Αυτό εκδηλώνεται με σημερινά στοιχεία ….
κ. Γ. ΔΕΛΑΒΕΚΟΥΡΑΣ: Όχι, είμαι βέβαιος ότι μπορείτε να επικοινωνήσετε με το ΓΕΕΘΑ, θα επικοινωνήσουμε και εμείς με τις αρχές μας στο ΝΑΤΟ και θα το δούμε.
Η πραγματικότητα είναι ότι πρώτον, η δύναμή μας στο Αφγανιστάν πραγματοποιεί ένα πολύ σημαντικό έργο, ουσιαστικά προσφέρει και στην ανοικοδόμηση του Αφγανιστάν όλο αυτό το διάστημα, αλλά έχει ξεκινήσει και ένα εκπαιδευτικό έργο πολύ σημαντικό το οποίο επίσης το αναγνωρίζουν όλοι οι σύμμαχοί μας, έχω δει προσωπικά σε συναντήσεις με συμμάχους μας πόσο μεγάλη αναγνώριση έχει η παρουσία της Ελλάδας τόσο στρατιωτικά, όσο και αναπτυξιακά, διότι η Ελλάδα έχει αφιερώσει ένα τεράστιο μέρος της ανθρωπιστικής και αναπτυξιακής βοήθειας που παρέχει στο Αφγανιστάν.
Και από εκεί και πέρα, να ξέρετε ότι θα συνεχίσουμε την παρουσία μας εκεί επενδύοντας στο εκπαιδευτικό έργο που θα κάνει η δύναμή μας, διότι αυτή τη στιγμή ακριβώς το σημαντικότερο πράγμα που μπορούμε να κάνουμε είναι να αυξήσουμε τις ικανότητες των Αφγανικών θεσμών να διαχειρίζονται τα θέματα του κράτους τους.
Αυτός είναι ο ασφαλέστερος τρόπος για να έχουμε μια επιτυχή κατάληξη αυτής της προσπάθειας που έχει γίνει στο Αφγανιστάν. Σ’ αυτό το πλαίσιο, λοιπόν, είναι η παρουσία μας εκεί και σ’ αυτό το πλαίσιο θα συνεχιστεί.
κα Ε. ΚΟΛΛΙΟΠΟΥΛΟΥ: Ήθελα λίγο να ξανάρθω στην αυριανή συνάντηση, το Συνέδριο που γίνεται για την πράσινη ανάπτυξη, ήθελα να ρωτήσω, τι περιμένει η ελληνική κυβέρνηση απ’ αυτό το συνέδριο και σε περιβαλλοντικό επίπεδο, αλλά και σε κατά κάποιο τρόπο πολιτικό, όσον αφορά δηλαδή την πρόσβαση των Παλαιστινίων στο νερό, αυτά τα προβλήματα που έχουν, αν περιμένετε κάτι συγκεκριμένο; Ευχαριστώ.
κ. Γ. ΔΕΛΑΒΕΚΟΥΡΑΣ: Η πρωτοβουλία αυτή πρώτα απ’ όλα θέλει να δείξει πολιτικά, ότι η περιοχή μας μπορεί να  μιλάει με μια φωνή, ότι μπορεί δηλαδή οι χώρες της Μεσογείου, χώρες με διαφορετική πολιτική και πολιτισμική προέλευση μπορούν πραγματικά να κάτσουν στο ίδιο τραπέζι, να συντονιστούν για ένα από τα μεγαλύτερα ζητήματα που αντιμετωπίζει αυτή τη στιγμή ο πλανήτης και να μιλήσουν με μια φωνή ενόψει της Συνόδου του Κανκούν.
Γι’ αυτό το λόγο και υπάρχει η πρόταση να υπογραφεί ένα κείμενο, το οποίο ακριβώς θα αποτυπώνει αυτές τις θέσεις και θα καθιερώνει μια διαδικασία για το συντονισμό όλων των χωρών της περιοχής.
Είναι σημαντικό ότι θα έρθουν ηγέτες από ένα μεγάλο αριθμό χωρών της περιοχής μας. Θέλουμε μέσα απ’ αυτή την πρωτοβουλία να αναδείξουμε τη διάσταση της συνεργασίας του κρατικού με τον ιδιωτικό τομέα, προκειμένου να αναπτυχθεί ένα νέο μοντέλο ανάπτυξης για την περιοχή μας, το μοντέλο της πράσινης ανάπτυξης, το μοντέλο της βιώσιμης ανάπτυξης το οποίο θα επιτρέψει σε όλη τη Μεσόγειο μια περιοχή η οποία απειλείται άμεσα από το φαινόμενο της κλιματικής αλλαγής και θα έχει πολύ οδυνηρές συνέπειες, να μπορέσει να φτάσει σε ένα καινούργιο πρότυπο ανάπτυξης.
κα Μ. ΚΟΥΡΜΠΕΛΑ: Κύριε εκπρόσωπε, θέλω να ρωτήσω το εξής, επειδή μιλήσατε για συνεργασίες σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, μήπως στο συνέδριο αυτό γίνουν  κάποιες προτάσεις για συγκεκριμένα έργα που περιλαμβάνει και η Ένωση για τη Μεσόγειο; Γιατί και η Τουρκία και η Ελλάδα είναι μέλη της Ένωσης για τη Μεσόγειο.
κ. Γ. ΔΕΛΑΒΕΚΟΥΡΑΣ: Σίγουρα τελικά θα υπάρχει και παρουσία εξ όσων γνωρίζω του Γενικού Γραμματέα της Ενώσεως, αλλά είναι αυτονόητο ότι μιλάμε για ένα σχήμα το οποίο είναι πάρα πολύ σημαντικό, στο οποίο η Ελλάδα έπαιξε καθοριστικό για τη διαμόρφωσή του και σίγουρα ο λόγος του θα είναι σημαντικός και για τις εργασίες αυτής της Διασκέψεως.
κ. Χ. ΚΑΠΟΥΤΣΗΣ: Κύριε εκπρόσωπε, η Ελλάδα προτίθεται να έχει οποιαδήποτε συμμετοχή στα σχέδια του ΝΑΤΟ για επέκταση της αντιπυραυλικής ασπίδας;
κ. Γ. ΔΕΛΑΒΕΚΟΥΡΑΣ: Το ζήτημα της αντιπυραυλικής άμυνας είναι ένα απ’ αυτά που συζητιούνται αυτή τη στιγμή ενόψει της Συνόδου Κορυφής που θα γίνει στην Πορτογαλία. Υπάρχει το ΝΑΤΟϊκό σύστημα και υπάρχει υπό συζήτηση το αμερικανικό σύστημα το οποίο ακόμα δεν έχει οριστικοποιηθεί ποια μορφή θα πάρει τελικά.
Άποψή μας είναι ότι πρέπει να υπάρχει πάρα πολύ καλός συντονισμός τόσο μεταξύ των χωρών του ΝΑΤΟ, αλλά και με τρίτους παίκτες που έχουν πολύ σημαντικό ρόλο. Τέτοια περίπτωση είναι φυσικά η Ρωσία, πιστεύουμε ότι είναι σημαντικό να είμαστε σε ένα συνεχή διάλογο με τη Ρωσία, έχει μέσα τα οποία μπορούν να είναι πολύ χρήσιμα και γι’ αυτό το λόγο ακριβώς θέλουμε το διάλογο, για τον οποίο υπάρχει θεσμικό πλαίσιο ήδη, είναι το Συμβούλιο ΝΑΤΟ – Ρωσίας, αλλά είναι και ένα θέμα για το οποίο καταβάλλαμε εμείς σημαντικές προσπάθειες ως Προεδρία του ΟΑΣΕ ξεκινώντας ουσιαστικά τη διαδικασία της Κέρκυρας και τη συζήτηση για ένα ενιαίο πλαίσιο, μια ενιαία αρχιτεκτονική ασφαλείας για την Ευρώπη.
κ. Χ. ΚΑΠΟΥΤΣΗΣ: Η Ελλάδα θα έχει συμμετοχή;
κ. Γ. ΔΕΛΑΒΕΚΟΥΡΑΣ: Η Ελλάδα έχει εκ των πραγμάτων συμμετοχή στη ΝΑΤΟϊκή διάσταση του εγχειρήματος. Αυτό που είναι υπό συζήτηση μεταξύ άλλων είναι η συνεργασία του ΝΑΤΟϊκού με το Αμερικανικό, αλλά αυτό είναι κάτι, αν με ρωτάτε για φυσική παρουσία μέσων - εξ όσων γνωρίζω δεν υπάρχει κανένα τέτοιο θέμα αυτή τη στιγμή.
κ. Γ. ΒΛΑΒΙΑΝΟΣ: Κύριε εκπρόσωπε, ανάμεσα στις συμφωνίες που υπήρξαν κατά την τελευταία επίσκεψη του Ερντογάν στην Αθήνα ήταν να δίνεται και άδεια σε Τούρκους να επισκέπτονται ελληνικά νησιά χωρίς βίζα για μία μέρα.
Θέλω να ρωτήσω, σε ποιο επίπεδο βρίσκεται το θέμα αυτό; Τι γίνεται γύρω απ’ αυτή την υπόθεση;
κ. Γ. ΔΕΛΑΒΕΚΟΥΡΑΣ: Αυτό είναι ένα θέμα που μας έχει απασχολήσει ιδιαίτερα και μας ενδιαφέρει. Θέλουμε να δούμε πρόοδο, διότι ακριβώς είναι πάρα πολύ σημαντικό για τα νησιά μας, για την τουριστική δραστηριότητα στα νησιά μας.
Όπως γνωρίζετε η Ελλάδα ανήκει στο χώρο Shengen, στην ουσία μιλάμε για ένα κοινοτικό νομικό πλαίσιο που υφίσταται και με το οποίο πρέπει να είναι συμβατή η κάθε πρωτοβουλία που θα αναλάβουμε. Έχουμε κάνει κάποιες ενέργειες προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, έχουμε παρουσιάσει ουσιαστικά τις νομικές θέσεις βάσει των οποίων πιστεύουμε ότι ένα τέτοιο πρόγραμμα μπορεί να υλοποιηθεί.
Ελπίζουμε και θα συνεχίσουμε την προσπάθεια, ώστε να έχουμε τουλάχιστον πιλοτική εφαρμογή από την επόμενη τουριστική περίοδο. Οι επαφές μας συνεχίζονται με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, πιστεύουμε ότι οι θέσεις της Ελλάδας είναι ισχυρές, αλλά όπως καταλαβαίνετε πρέπει να είμαστε σε συντονισμό τόσο με την Επιτροπή όσο και με τους εταίρους μας στο Shengen.
Θέλω επίσης να σημειώσω ότι η πρωτοβουλία που είχαμε για τα υπηρεσιακά, τα πράσινα λεγόμενα διαβατήρια τα τουρκικά, ήδη είχε σημαντικά αποτελέσματα απ’ ότι φαίνεται στον τουριστικό τομέα για τα νησιά.
Φυσικά μιλάμε για κάτι διαφορετικό εδώ πέρα, όταν λέμε για είσοδο χωρίς θεώρηση με κρουαζιέρες, δεν μιλάμε μόνο για Τούρκους πολίτες, μιλάμε για οποιοδήποτε πολίτη οποιασδήποτε χώρας ο οποίος θα μπορούσε να μπει στη χώρα μας, παρ’ όλο που κανονικά χρειάζεται θεώρηση για το συγκεκριμένο αυτό διάστημα.
Άρα δεν είναι ένα μέτρο που έχει να κάνει με την Τουρκία, αλλά στην ουσία με τη ροή τουριστών από την Τουρκία προς την Ελλάδα για την τουριστική περίοδο. Ναι, όχι μόνο για Τούρκους πολίτες, για πολίτη οποιασδήποτε χώρας ο οποίος κανονικά θα χρειαζόταν θεώρηση, βρίσκεται στα παράλια και θα μπορεί να μπει στην Ελλάδα για το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα χωρίς την θεώρηση.
κ. Γ. ΒΛΑΒΙΑΝΟΣ: Η συγκεκριμένη, λοιπόν, ας πούμε, συμφωνία δεν έχει εγκριθεί ακόμα από το Shengen, από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή;
κ. Γ. ΔΕΛΑΒΕΚΟΥΡΑΣ: Δεν τίθεται θέμα συμφωνίας με την Τουρκία. Αυτό είναι ένα θέμα που συζητάει η Ελλάδα με τους εταίρους της του χώρου Shengen.
κα S. RISTOVSKA: Πρώτον, θα ήθελα να ρωτήσω ο Γκρούεφσκι πριν δυο μέρες νομίζω ήταν, είπε ότι επιθυμεί μία καινούργια συνάντηση με τον κ. Παπανδρέου πριν τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ. Υπάρχει περίπτωση να γίνει κάτι τέτοιο;
Και δεύτερον, αν στη συνάντηση που θα έχει ο κ. Δρούτσας σήμερα με τον κ. Ράσμουσεν αναμένεται να συζητηθεί και το ζήτημα της ονομασίας.
κ. Γ. ΔΕΛΑΒΕΚΟΥΡΑΣ: Για το πρώτο σημείο να σας πω, και το γνωρίζετε άλλωστε, το έχω πει με πολλές ευκαιρίες ότι δική μας θέση είναι ότι είναι καλό οι δυο Πρωθυπουργοί θα συναντιούνται με κάθε ευκαιρία. Γι ‘ αυτό το λόγο άλλωστε και απογοητευτήκαμε όταν ο κ. Γκρουέφσκι αποφάσισε να μην έρθει στη Νέα Υόρκη όπως είχε αρχικά ανακοινώσει. Ελπίζαμε ότι θα ήταν μια ευκαιρία να έχουν οι δυο ηγέτες άλλη μια συνάντηση, οι οποίες ακριβώς δημιουργούν τις προϋποθέσεις κι ένα κλίμα καλύτερο για να μπορέσουμε να φτάσουμε σε λύση μέσω της διαδικασίας του ΟΗΕ.
Σ’ αυτό λοιπόν το πλαίσιο εμείς είμαστε έτοιμοι, αν βρεθεί ευκαιρία είναι σίγουρο ότι ο Πρωθυπουργός θα ήθελε να έχει μια συνάντηση με τον κ. Γκρουέφσκι, εφ' όσον φυσικά κι εκείνος είναι παρών.
Όσον αφορά στη συνάντηση σήμερα με τον κ. Ράσμουσεν, σας είπα την ατζέντα, έχει πολύ σημαντικά θέματα που απασχολούν τη συμμαχία με κυριότερο από αυτά την ανανέωση του δόγματος της συμμαχίας. Για το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ το ΝΑΤΟ έχει πάρει μια σαφή θέση στο Βουκουρέστι η οποία ισχύει στο ακέραιο και είναι ομόφωνη, οπότε νομίζω ότι αυτό οριοθετεί τα πράγματα, αλλά δεν αποκλείεται στις συνομιλίες που θα έχουμε να συζητήσουμε για άλλη μια φορά την ειλικρινή επιθυμία που έχουμε εμείς, και είμαι βέβαιος και ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, να δούμε ταχεία πρόοδο για την επίλυση του ζητήματος της ονομασίας, κάτι το οποίο φυσικά θ’ ανοίξει το δρόμο προκειμένου η ΠΓΔΜ να μπορέσει να ενσωματωθεί στη συμμαχία, αλλά και να ξεκινήσει τις διαπραγματεύσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση.
κα Μ. ΡΗΓΟΥ: Περίπου στο ίδιο ζήτημα: Πρόσφατα ο Υπουργός Εξωτερικών της Αυστρίας επανέλαβε τη θέση της χώρας του για την ευρωπαϊκή προοπτική της ΠΓΔΜ. Ανεξαρτήτως της επίλυσης του ζητήματος της ονομασίας και με αφορμή αυτό, θα ήθελα ένα σχόλιο πάνω σ’ αυτό το ζήτημα, αλλά με αφορμή αυτό, σε ποια φάση βρίσκονται αυτή τη στιγμή οι διαπραγματεύσεις; Δηλαδή υπάρχει μια προοπτική σύντομα να υπάρξει  κάποια πρόταση ή κάποια κινητικότητα;
κ. Γ. ΔΕΛΑΒΕΚΟΥΡΑΣ: Να σας πω ότι από ελληνικής πλευράς, υπάρχει ετοιμότητα ανά πάσα στιγμή να έχουμε πρόοδο. Οι θέσεις μας είναι στο τραπέζι με απόλυτα ξεκάθαρο τρόπο, πιστεύουμε ότι είναι μια λύση δίκαιη η λύση της ονομασίας με γεωγραφικό προσδιορισμό και χρήση έναντι όλων και περιμένουμε από την ηγεσία της γειτονικής χώρας επιτέλους να πάρει απόφαση να κάνει το αποφασιστικό βήμα. Δηλαδή επιτέλους να συμμετάσχει εποικοδομητικά στη διαπραγματευτική διαδικασία. Κάτι που δεν έχει γίνει μέχρι σήμερα.
Η διαδικασία είναι ζωντανή, ο ειδικός απεσταλμένος του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών είναι σε επαφή με τους διαπραγματευτές, αλλά για να μπορέσουμε να δούμε πρόοδο, πρέπει ν’  αλλάξει κάτι επί της ουσίας. Δεν έχει δηλαδή νόημα απλά να συναντιέσαι, αλλά θα πρέπει και η ηγεσία της ΠΓΔΜ να προσέλθει στο τραπέζι με μια διαφορετική στάση. Ελπίζω ότι θα μπορέσουμε να δούμε κάτι τέτοιο στο μέλλον και να είστε βέβαιοι ότι μόλις το δούμε θα έχουμε και ουσιαστική πρόοδο.
κα Μ. ΡΗΓΟΥ: Το ίδιο επιχείρημα όμως υπάρχει και από την άλλη πλευρά.
κ. Γ. ΔΕΛΑΒΕΚΟΥΡΑΣ: Ναι, αλλά πλέον όλοι καταλαβαίνουμε ποιος πραγματικά το εννοεί και ποιος όχι. Δηλαδή η Ελλάδα έχει προχωρήσει σε σημαντικές κινήσεις για να διευκολύνει αυτή τη διαδικασία. Σε κινήσεις οι οποίες ήταν δύσκολες, αλλά απέδειξαν την ετοιμότητά της να προχωρήσει σε λύση. Η ηγεσία της ΠΓΔΜ μέχρι σήμερα χρησιμοποιεί την ίδια ρητορική. Και όχι μόνο αυτό, αλλά συχνά προβαίνει σε προκλήσεις και επιθέσεις εναντίον της Ελλάδας.
Φυσικά δε θ’ ακολουθήσουμε αυτή την πορεία. Εμείς θα συνεχίσουμε να τηρούμε εποικοδομητική στάση και μια ανοιχτή φιλική διάθεση απέναντί τους, αλλά περιμένουμε να κάνουν το αποφασιστικό βήμα. Και νομίζω ότι  είναι σαφές πλέον σε όλους και ποιος το εννοεί, αλλά και ότι εάν δε φτάσουμε σ’ αυτή τη λύση, δε μπορεί να υπάρξει πρόοδος στην ευρωατλαντική διαδικασία για την ΠΓΔΜ.
κα Μ. ΡΗΓΟΥ: Ως προς τη θέση της Βιέννης;
κ. Γ. ΔΕΛΑΒΕΚΟΥΡΑΣ: Με τη Βιέννη στο συγκεκριμένο θέμα είναι προφανές ότι έχουμε διαφορετικές απόψεις. Πιστεύουμε ότι και σ’ αυτό το θέμα είναι καλό η Ευρωπαϊκή Ένωση να έχει μια ενιαία γραμμή ώστε ακριβώς να περάσει και το μήνυμα ότι χρειάζεται να φτάσουμε σε λύση. Νομίζω ότι και η ηγεσία του αυστριακού Υπουργείου Εξωτερικών το γνωρίζει αυτό καλά, έχουμε πολύ συχνά επαφές μαζί τους κι έχουμε πολύ καλή συνεργασία στο χώρο των Δυτικών Βαλκανίων, γιατί ακριβώς μας ενδιαφέρει η ευρωπαϊκή προοπτική ολόκληρης της περιοχής.
Θα συνεχίσουμε προφανώς να έχουμε αυτές τις επαφές και είμαι βέβαιος ότι τα μηνύματα τελικά περνάνε απ’ όλους τους εταίρους μας στην ΠΓΔΜ, στις επαφές που έχουμε, προκειμένου ακριβώς να καταλάβει και η ηγεσία της γειτονικής χώρας ότι πρέπει να κάνει αυτό το βήμα. από την πλευρά μας είμαστε έτοιμοι.
κ. Α. ΣΑΝΤΑΜΟΥΡΗΣ: Θα παρακαλέσω κ. Εκπρόσωπε για μια διευκρίνιση σε προηγούμενη απάντησή σας: Επειδή στο πεδίο του ΝΑΤΟ συζητείται και η ΝΑΤΟική εκδοχή και η αμερικανική εκδοχή περί την αντιπυραυλική ασπίδα, εμείς συζητάμε και τις δυο περιπτώσεις;
Θα ήθελα επίσης να μας διευκρινίσετε αν εξακολουθεί να ισχύει η άποψη της ελληνικής κυβέρνησης ότι σ’ αυτό το θέμα, δηλαδή σε ό,τι φορά την αμερικανική αντιπυραυλική ασπίδα, θα υπάρξει συντονισμένη θέση των 27 της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αν μένουμε σ’ αυτό.
κ. Γ. ΔΕΛΑΒΕΚΟΥΡΑΣ: Αυτή τη στιγμή η Αμερική βρίσκεται σε επαφές διμερώς με κάποιες χώρες, προκειμένου να συμφωνήσει ενδεχόμενη εγκατάσταση τμημάτων ενός τέτοιου αμερικανικού συστήματος με αυτές. Από κει και πέρα το ΝΑΤΟ έχει ένα σύστημα και εξετάζεται κατά πόσο θα υπάρχει συνεργασία μεταξύ αυτών των δυο συστημάτων. Αλλά μιλάμε για μια συζήτηση η οποία είναι μάλλον πρόωρη για να μπορέσω να σας δώσω απαντήσεις τώρα.
Είναι ένα θέμα το οποίο θα συνεχίσει να συζητιέται μέχρι και τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στην Πορτογαλία, αλλά και μετά. Και ούτως ή άλλως είναι ένα πρόγραμμα το οποίο για να υλοποιηθεί πρέπει να περάσουν αρκετά χρόνια. Αυτή τη στιγμή οι ΗΠΑ βρίσκονται σε επαφή με κάποιες χώρες. Είναι θέμα των Οργανισμών αυτών και των χωρών αυτών. Όπως θα εξελίσσεται η συζήτηση, θα το δούμε το θέμα.
κ. Α. ΦΟΥΡΛΗΣ: Έχετε να μας πείτε κάτι για την ατζέντα  των συνομιλιών της συζήτησης που θα έχει ο Πρωθυπουργός με τον κ. Ερντογάν αύριο κυρίως, αλλά και απόψε ενδεχομένως στο δείπνο που θα έχουν; Και ρωτώ για να διευκρινιστεί κιόλας εάν θα συζητηθούν αυτά τα θέματα τα οποία συζητήθηκαν και στις συναντήσεις του κ. Ζέπου αφού κι εσείς διαχωρίσατε προηγουμένως τη συζήτηση από τη διαπραγμάτευση. Εγώ ρωτώ για συζήτηση λοιπόν.
κ. Γ. ΔΕΛΑΒΕΚΟΥΡΑΣ: Επειδή βλέπω ότι υπάρχει διάθεση να καλλιεργείται αυτό το στερεότυπο, να ξεκαθαρίσω ότι δεν υπάρχουν αυτά τα πράγματα που αναφέρετε. Δεν είναι δυνατό να μου λέτε ότι συζητάνε οι Πρωθυπουργοί σε αυτό το επίπεδο. Οι δύο Πρωθυπουργοί συζητάνε για τη συνεργασία των δυο χωρών. Στις ελληνοτουρκικές σχέσεις υπάρχει ένα ευρύτατο πεδίο συνεργασίας.
Μόλις πριν από μερικούς μήνες ήταν εδώ ο Τούρκος Πρωθυπουργός και υπογράψαμε 22 σημαντικές συμφωνίες και καθιερώσαμε ένα νέο όργανο το οποίο ακριβώς συμβολίζει την αναβάθμιση των διμερών σχέσεων, του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας. Έχουμε πάρα πολλούς τομείς ακόμα στους οποίους μπορούμε να συνεργαστούμε.
Υπάρχει αυτή τη στιγμή ένα ευρύτατο πεδίο σε τομείς όπως η οικονομία, οι επενδύσεις, ο τουρισμός, πράγματα τα οποία αγγίζουν την καθημερινότητά μας και είναι χρήσιμα για την Ελλάδα, είναι ωφέλιμα για την Ελλάδα. Είμαστε γείτονες με την Τουρκία και πρέπει ακριβώς από αυτή τη σχέση να τα εκμεταλλευτούμε.
Σας είπα ότι θα συζητηθεί όλο το φάσμα των ελληνοτουρκικών σχέσεων, με σαφήνεια, στο επίπεδο των Πρωθυπουργών.
κ. Α. ΦΟΥΡΛΗΣ: Κύριε εκπρόσωπε, εγώ νομίζω ότι τίθεται ένα θέμα. Εσείς μπορείτε να μην το θεωρείτε θέμα, αλλά θα μου πείτε τη γνώμη σας, όταν επί σειρά μηνών μας διαβεβαιώνετε ότι το μόνο θέμα που συζητάτε με την Τουρκία πέραν των λεγόμενων ανώδυνων θεμάτων είναι η οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και αυτό στις διερευνητικές και σήμερα αποκαλύπτεται ότι δε συζητάτε μόνο γι’ αυτό το θέμα ούτε συζητάτε μόνο στις διερευνητικές.
κ. Γ. ΔΕΛΑΒΕΚΟΥΡΑΣ: Σήμερα δεν αποκαλύφθηκε τίποτα. Σας έχουμε πει με ξεκάθαρο τρόπο ότι αντικείμενο των διερευνητικών επαφών είναι η οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας. Σε επανειλημμένα ερωτήματα που έχουν γίνει για το αν στις διερευνητικές συζητούνται και άλλα θέματα, σας έχουμε απαντήσει ότι αντικείμενό τους είναι η οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας. Αυτό λοιπόν είναι ξεκάθαρο.
Από κει και πέρα, υπάρχει ένα πλέγμα διμερών επαφών μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας. Σ’ αυτό το πλέγμα λοιπόν το οποίο ξεκινάει από υπηρεσιακό επίπεδο και φτάνει μέχρι το επίπεδο των Πρωθυπουργών, συζητούνται θέματα που σχετίζονται με σχέσεις των δυο χωρών. Είναι προφανές αυτό. Το τι θα πει η Τουρκία, το τι θέσεις θα παρουσιάσει η Τουρκία δε σημαίνει ότι η Ελλάδα πρέπει να το δεχτεί. Πρέπει να ξεκαθαρίσει αυτό κάποια στιγμή. Έχουμε πει κατ’ επανάληψη, και ο Υπουργός το έχει πει και εγώ το έχω πει, ότι είμαστε διατεθειμένοι να συζητήσουμε ο,τιδήποτε με την Τουρκία στο πλαίσιο της εξυπηρέτησης των συμφερόντων της Ελλάδας, στο πλαίσιο της προστασίας των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας και στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου.
Αυτό το έχει πει ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών στην Άγκυρα όταν συναντήθηκε με τον Τούρκο Υπουργό Εξωτερικών, δημόσια, στις δηλώσεις που έγιναν εκεί. Οπότε μη μου λέτε ότι δεν το έχετε ξανακούσει. Γιατί δεν είναι αλήθεια. Δεν έχουμε κανένα πρόβλημα να συζητήσουμε με την Τουρκία, αλλά πρέπει να είναι σαφές ότι δε θα φοβηθούμε και να συζητήσουμε τίποτα. Δεν υπάρχει φόβος. Δεν υπάρχει τέτοιο θέμα.
κ. Ν. ΜΕΛΕΤΗΣ: Λέτε ότι δε φοβόμαστε κτλ. Οι διερευνητικές επαφές είναι μόνο για την υφαλοκρηπίδα σε όλη την Ελλάδα. Σας ερωτώ: Γιατί δε λύθηκε το θέμα της οριοθέτησης από την πρώτη συνάντηση από τη στιγμή που η Ελλάδα έχει θέσεις και με βάση αυτές θ’ αποφασίσουμε;
κ. Γ. ΔΕΛΑΒΕΚΟΥΡΑΣ: Διότι οι θέσεις της Τουρκίας είναι αντίθετες από τις θέσεις της Ελλάδας και αντίθετες από το Δίκαιο της Θάλασσας.
κ. Ν. ΜΕΛΕΤΗΣ: Στο πλαίσιο αυτό έχει θέσει και θέμα γκρίζων ζωνών στη διαπραγμάτευση η Τουρκία;
κ. Γ. ΔΕΛΑΒΕΚΟΥΡΑΣ: Σας ξαναλέω, δεν υπάρχει τέτοιο θέμα για την Ελλάδα.
κ. Ν. ΜΕΛΕΤΗΣ: Τότε γιατί δεν το λύσανε το θέμα της οριοθέτησης από την πρώτη συνάντηση;
κ. Γ. ΔΕΛΑΒΕΚΟΥΡΑΣ: Θα σας πω: Το περιεχόμενο των διερευνητικών επαφών είναι εμπιστευτικό, δεν το γνωρίζω και δεν πρόκειται  να σας πω τι είπε η Τουρκία γιατί δεν το ξέρω. Ξέρω όμως ποιο είναι το πλαίσιο στο οποίο γίνεται η συζήτηση. Γνωρίζω ότι αποκλειστικό θέμα των συζητήσεων είναι η οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας. Η Τουρκία λοιπόν μπορεί να πει ό,τι θέλει. Η θέση της Ελλάδας είναι ξεκάθαρη: Θέμα γκρίζων ζωνών δεν υπάρχει. Είναι σαφές.
Όπως και το νομικό πλαίσιο του Αιγαίου είναι σαφές. Η οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας είναι ένα ζήτημα νομικό το οποίο μπορεί να διευθετηθεί μέσα από τις διερευνητικές επαφές και να καταλήξουμε στο Διεθνές Δικαστήριο. Είναι η πιο ασφαλής οδός για να λυθεί. Αν θέλει η Τουρκία μπορεί ν’ ακολουθήσει αυτή την οδό. Διαφορετικά δεν θα φτάσουμε σε λύση.
Ευχαριστώ πολύ.



Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Οι «μπουκαδόροι» του Υπουργείου Άμυνας

Του Χρήστου Καπούτση Υπάρχουν όρια στην παρακμή, στη σήψη , στη βλακεία; Υπάρχει κάποιο οριακό σημείο, που δεν μπορεί να ξεπεραστεί; Δύσκολη η απάντηση, αφού και σε αυτό τον τομέα,    οι «δυνατότητες» των ανθρώπων είναι απεριόριστες. Ωστόσο, συνιστά έσχατο σημείο παρακμής και παραλογισμού, η εκθεμελίωση θεσμών, η απαξίωση αρχών και η τυφλή βία εναντίον ανθρώπων. Αναφέρομαι στην βίαιη εισβολή   κάποιων απόστρατων στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, φαινόμενο πρωτοφανές παγκοσμίως!! Η περιοριστική δημοσιονομική πολιτική της Κυβέρνησης πλήττει τους Δημόσιους υπαλλήλους και του ευρύτερου και του στενού Δημόσιου τομέα. Άρα και τους στρατιωτικούς, εν ενεργεία και απόστρατους. Οι απόστρατοι υποστηρίζουν ότι έχουν μειωθεί οι συντάξιμες αποδοχές τους κατά 40%. Πιθανόν να έχουν δίκαιο. Όμως το ίδιο έχει συμβεί και με ΟΛΟΥΣ τους συνταξιούχους του Δημόσιου τομέα.    Οι απόστρατοι ζητούν να εξαιρεθούν από τις μειώσεις των αποδοχών τους, επειδή υπηρέτησαν στις Έν...

Είχε Δίκιο η Αντιγόνη ή ο Κρέων;

Επανερχόμαστε   στα παλιά ερωτήματα. Είχε άραγε κάπου δίκιο η Αντιγόνη (ή εξ ολοκλήρου δίκιο); Και είχε άραγε ο Κρέων κάποιο άδικο (ή εξ ολοκλήρου άδικο); Δεν είναι βέβαιο ότι αυτά είναι τα πιο ενδιαφέροντα ερωτήματα που θα μπορούσε κανείς να θέσει για το έργο, τουλάχιστον έτσι ωμά διατυπωμένα. Ή μάλλον θα μπορούσε ο Σοφοκλής ο ίδιος να τα έχει κάνει πιο ενδιαφέροντα —και πιο δύσκολα— όμως οι επιλογές του ήταν άλλες. Υπήρχε σύγκρουση —μια σύγκρουση εγελιανού τύπου— μεταξύ των δικαιωμάτων της οικογένειας και των δικαιωμάτων της πολιτείας. Και αρχικά φαίνεται σαν ο Σοφοκλής να πρόκειται να αναπτύξει το έργο του με βάση αυτή τη σύγκρουση, όταν η Αντιγόνη εμφανίζεται στον Πρόλογο του δράματος προσηλωμένη ειδικά στην οικογένεια και έκδηλα αδιάφορη απέναντι στην πολιτεία, ενώ ο Κρέων με το διάγγελμα του αμέσως μετά την Πάροδο (πολύ σημαντική τοποθέτηση σε αρχαίο ελληνικό δράμα) αναλαμβάνει τη θέση του εκφραστή της πόλεως, με την έκκληση έξαφνα που απευθύνει να υποταχθούν οι προσω...

Η 71η Αερομεταφερόμενη Ταξιαρχία αποτελεί την άμεση αντίδραση της Ελλάδας

Του Χρήστου Καπούτση Εάν η Ελλάδα δεχτεί στρατιωτική προσβολή σε οποιοδήποτε σημείο της Επικράτειας, τότε, την άμεση απάντηση με στρατιωτικά μέσα, θα δώσει η   71 η Αερομεταφερόμενη Ταξιαρχία . Αποτελεί την αιχμή του δόρατος της μαχητικής   ισχύος του Στρατού Ξηράς.   Έδρα της Ταξιαρχίας είναι η Νέα Σάντα του νομού Κιλκίς. Στην θέση της Νέας Σάντας προϋπήρχε ο οικισμός Βολοβότ, ο οποίος κατοικούνταν από Τούρκους που έφυγαν με την ανταλλαγή πληθυσμών του 1923, για να έρθουν στη θέση τους Πόντιοι πρόσφυγες,   που προέρχονταν κυρίως από την περιοχή της Σάντας, γι’ αυτό άλλωστε έδωσαν στο νέο οικισμό την ονομασία Νέα Σάντα. Μάλιστα , με απόφαση του Ανώτατου Στρατιωτικού Συμβουλίου του Γενικού Επιτελείου Στρατού, η 71η Αερομεταφερόμενη Ταξιαρχία,   μετονομάστηκε   σε 71η Αερομεταφερόμενη Ταξιαρχία «ΠΟΝΤΟΣ». Η μετονομασία της Ταξιαρχίας έγινε προς τιμήν των απανταχού Ποντίων και των αγώνων που έδωσαν για την Πατρίδα.   Το στρατιωτικό προσωπικό της   7...