του Χρήστου Καπούτση
*
Αρκετά ενδιαφέρουσα ήταν η χθεσινή ομιλία του πρωθυπουργού της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν, για το κλίμα, ΤΗΝ πράσινη ανάπτυξη και την προστασία του περιβάλλοντος στην Ανατολική Μεσόγειο. Είναι θετικό, ότι ανάμεσα στα άλλα, ανακαλύψαμε και οικολογικές ευαισθησίες στον κ.Ερντογάν. Αυτή η διαπίστωση μας χαροποιεί ιδιαιτέρως.
Οι δύο Πρωθυπουργοί Ελλάδας και Τουρκίας, συμφώνησαν να αναλάβουν κοινή πρωτοβουλία, για την αντιμετώπιση του προβλήματος της αθρόας λαθρομετανάστευσης. Και αυτή η πρωτοβουλία, είναι ιδιαίτερα θετική. Όπως είναι γνωστό, εκατοντάδες λαθρομετανάστες μπαίνουν καθημερινά στην Ελλάδα, από την Τουρκία.
Φυσικά, στο περιθώριο της διημερίδας της Μεσογειακής Πρωτοβουλίας για την Κλιματική αλλαγή, που έγινε στην Αθήνα, ο πρωθυπουργός της Τουρκίας, είχε δύο κατ’ ιδίαν συζητήσεις με τον πρωθυπουργό Γ.Α. Παπανδρέου, όπου συζητήθηκε ολόκληρο το φάσμα των ελληνοτουρκικών σχέσεων.
******** **********
Αίσθηση έχει προκαλέσει η αποκάλυψη της εφημερίδας «ΤΑ ΝΕΑ», ότι διεξάγονται μυστικές διαπραγματεύσεις, σε υψηλό επίπεδο, για το νομικό και κυριαρχικό καθεστώς στο Αιγαίο.
Σύμφωνα με το ΑΠΟΡΡΗΤΟ ΕΓΓΡΑΦΟ ΕΙΔΙΚΟΥ ΧΕΙΡΙΣΜΟΥ του ΥΠΕΞ, το περιεχόμενο του οποίου δημοσίευσε η καλή εφημερίδα, τον Ιούνιο συναντήθηκαν στην Κωνσταντινούπολη ο γ.γ. του ΥΠΕΞ κ. Ζέππος με τον Τούρκο υφυπουργό Εξωτερικών και επικεφαλής της τουρκικής αντιπροσωπείας στις διερευνητικές επαφές Φ. Σινιρίογλου. Και ανάμεσα στις προτάσεις που κατέθεσε, στη συνάντηση αυτή η Τουρκία είναι και οι εξής:
«Θα αποφευχθούν οι τουρκικές υπερπτήσεις πάνω από τα ελληνικά νησιά (Αγαθονήσι), εφόσον οι ελληνικές αναχαιτίσεις γίνονται με λιγότερο επιθετικό τρόπο (!)».
Ακόμη στις τουρκικές προτάσεις περιλαμβάνεται και ο αφοπλισμός των πολεμικών αεροσκαφώντων δύο κρατών για όλες τις πτήσεις τους στο Αιγαίο.
Είναι σαφές ότι, οι μυστικές συνομιλίες Ελλάδας και Τουρκίας, για τον τρόπο πτήσης των μαχητικών αεροσκαφών στο Αιγαίο, αποτελεί κατεξοχήν συζήτηση, επί ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων. Και θέτει, εκ των πραγμάτων και θέμα συνδιαχείρισης στο Αιγαίο, καθώς τα ελληνικά μαχητικά στο Αιγαίο κινούνται σε εθνικό εναέριο χώρο και σε διεθνή εναέριο χώρο εντός του FIR Αθηνών, στον οποίο πλέον διεκδικεί να έχει λόγο και η Τουρκία, με τις προτάσεις που καταθέτει και που η Ελλάδα δεν τις απορρίπτει ασυζητητί , άλλα τις συζητά.
Να επισημάνουμε ότι, τα ελληνικά μαχητικά αεροσκάφη πετούν στο Αιγαίο οπλισμένα διότι είναι υποχρεωμένα από τους ισχύοντες διεθνείς κανόνες, ενώ τα τουρκικά είναι οπλισμένα από επιλογή.
*********
Το σημαντικότερο είναι ότι, καταρρίπτεται μια βασική αρχή των ελληνικών Κυβερνήσεων, σχετικά με τις ελληνοτουρκικές σχέσεις.
Η αρχή αυτή είναι: Το μοναδικό θέμα του ελληνοτουρκικού διαλόγου, σε επίπεδο εμπειρογνωμόνων των υπουργείων Εξωτερικών Ελλάδας και Τουρκίας, είναι η οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας στο Αιγαίο και …τίποτα άλλο. Η θέση αυτή είναι πλέον υπό αμφισβήτηση.
Σχετικά με τις ελληνοτουρκικές συνομιλίες, ο υπουργός Εξωτερικών Δ. Δρούτσας δήλωσε ότι «δεν θα υπάρξει γρατσουνιά στα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα». Μακάρι…
Να προσθέσουμε ακόμη ότι, σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα “Ζαμάν», που έχει πολύ καλή πληροφόρηση, «μέχρι το τέλος του έτους θα υπάρξει αποτέλεσμα σε κάποια ζητήματα αναφορικά με την υφαλοκρηπίδα στο Αιγαίο». Αυτό σημαίνει , πολύ απλά, ότι ο ελληνοτουρκικός διάλογος, είναι σε πολύ προχωρημένο στάδιο, ίσως ένα βήμα πριν από την ανακοίνωση συμφωνιών.
** ********
Στις συναντήσεις που είχε την Πέμπτη ο Γ.Γ του ΝΑΤΟ κ. Ράσμουσεν, με τον Πρωθυπουργό Γ.Α. Παπανδρέου, τον ΥΠΕΞ Δ.Δρούτσα και τον ΥΠΕΘΑ Β.Βενιζέλο, παρουσιάστηκαν τα σχέδια για το νέο ΝΑΤΟ, ενώ εθίγησαν και θέματα ελληνικού ενδιαφέροντος, όπως η εξαίρεση της Λήμνου, από τον επιχειρησιακό σχεδιασμό της Ατλαντικής Συμμαχίας.
Στις συναντήσεις αυτές διαπιστώθηκε ότι, οι προτάσεις του Γ.Γ. του ΝΑΤΟ, είναι συμβατές με τους Εθνικούς μας στόχους.
Οι συνομιλίες του Γ.Γ. του ΝΑΤΟ με την Ελληνική Κυβέρνηση περιελάμβαναν και την:
· Η προετοιμασία της Συνόδου Κορυφής της Συμμαχίας που θα γίνει στις 19 με 20 Νοεμβρίου στη Λισσαβώνα. Η επικείμενη Σύνοδος Κορυφής θα εγκρίνει το νέο Στρατηγικό Δόγμα της Συμμαχίας. Δημιουργείται ένα νέο ΝΑΤΟ που θα έχει την ικανότητα να αντιμετωπίζει τις σύγχρονες μορφές απειλών, όπως είναι η τρομοκρατία, οι επιθέσεις στον Κυβερνοχώρο και οι πυραυλικές επιθέσεις.
· Επισημάνθηκε ότι, απαιτείται η συνεργασία του ΝΑΤΟ με την Ε.Ε. σε θέματα ασφάλειας. Εμπόδιο γι αυτή την ευρω-ατλαντική συνεργασία είναι η Τουρκία, διότι θεωρεί ότι η Ε.Ε δεν έχει 27 κράτη-μέλη, αφού αρνείται να αναγνωρίσει την Κυπριακή Δημοκρατία.
· Το άλλο θέμα αφορά την επέκταση της πυραυλικής ασπίδας του ΝΑΤΟ. Για το θέμα αυτό υπάρχει η προοπτική συνεργασίας του ΝΑΤΟ με την Ρωσία. Εξέλιξη που εφόσον ευοδωθεί θα ανατρέψει κατεστημένες ισορροπίες ισχύος στην Γηραιά Ήπειρο. Η Ελλάδα θα συμμετάσχει στα σχέδια του ΝΑΤΟ, για την εγκατάσταση νατοϊκής αντιπυραυλικής ασπίδας. Εννοείται ότι, τα αντιπυραυλικά συστήματα, που θα εγκατασταθούν στην Ελλάδα, για τις ανάγκες του ΝΑΤΟ, θα επιβαρύνουν τον Κρατικό προϋπολογισμό της χώρας μας.
· Ερωτηθείς ο κ.Ράσμουσεν για την έκνομη συμπεριφορά της Τουρκίας στο Αιγαίο, απάντησε ότι το ΝΑΤΟ αποφεύγει να αναμειχτεί σε διμερείς διενέξεις των κρατών-μελών του. Ούτε για τις υπερπτήσεις των τουρκικών μαχητικών αεροσκαφών πάνω από τα κεφάλια των κατοίκων στο Αγαθονήσι, δεν βρήκε να πει μια κουβέντα ο Γ.Γ. του ΝΑΤΟ. (ΕΠΙΛΉΨΙΜΗ ΚΑΙ ΕΠΙΣΦΑΛΉΣ Η ΟΥΔΕΤΕΡΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΝΑΤΟ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΟ-ΤΟΥΡΚΙΚΑ).
· ΚΑΙ τέλος σε ότι αφορά την προοπτική ένταξης της π.Γ.Δ. Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ , ο κ.Ράσμουσεν ήταν κατηγορηματικός επισημαίνοντας την ομόφωνη απόφαση της Συνόδου Κορυφής του Βουκουρεστίου 2-4 Απριλίου 2008, σύμφωνα με την οποία, πρόσκληση στα Σκόπια για ένταξη στο ΝΑΤΟ, θα γίνει εφόσον επιλυθεί η εκκρεμότητα της ονομασίας της FYROM. Ίσως η μοναδική θετική δήλωση από τον Γ.Γ. του ΝΑΤΟ, κατά την παραμονή του στην Αθήνα.
***********8
Μ.Τ.Σ.
Υπάρχει σοβαρό θέμα με το ΜΤΣ, που ουσιαστικά κατέρρευσε! Δεκάδες χιλιάδες μερισματούχοι, συνταξιούχοι στρατιωτικοί, δεν λαμβάνουν το μέρισμα που δικαιούνται. Χρήματα που έχουν προκαταβάλει, από το μιστό τους κατά την μακρόχρονη παραμονή τους στο στράτευμα (εισφορές και κρατήσεις για 30-40 χρόνια), εξαφανίστηκαν στη «μαύρη τρύπα» των ελλειμμάτων.
Το Μ.Τ.Σ. μέχρι το 1990 ήταν το πιο υγιές Ασφαλιστικό Ταμείο. Είχε μερίσματα στη Γενική Τράπεζα, είχε ακίνητα «φιλέτο», όχι μόνο στο Κέντρο της Αθήνας, αλλά και σε άλλες πόλεις της Ελλάδας.
Μετά άρχισε το ξεπούλημα της περιουσίας του ΜΤΣ, από τις πολιτικές ηγεσίας, χωρίς όμως να αντιδρά και η στρατιωτική ηγεσία. Και το ακόμη χειρότερο είναι ότι, για καθαρά ψηφοθηρικούς λόγους, έγιναν δικαιούχοι, οι αστυνομικοί και οι αντιστασιακοί, χωρίς όμως να έχουν καταβάλει τα ποσά που απαιτούνται, ώστε να καταστούν ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΙΚΆ μερισματούχοι.
Οι ευθύνες των πολιτικών, κυρίως εκείνων που διετέλεσαν ΥΠΕΘΑ, για την χρεοκοπία του ΜΤΣ, είναι αυτονόητες. Αλλά και η σημερινή πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΘΑ «σφυρίζει» αδιάφορα. Ο αρμόδιος υπουργός κ.Πάνος Μπεγλίτης από θέση και άποψη είναι κατά των συνταξιούχων στρατιωτικών και για να τους αποφύγει τους προτείνει κάποιες εξωπραγματικές λύσεις. ΔΕΝ γνωρίζω, πως αντιδρά ο Αρχηγός Στρατού Φράγκος Φραγκούλης, ΠΟΥ διαπιστώνει την αδικία σε βάρος των συναδέλφων του συνταξιούχων στρατιωτικών.
Πάντως, οι διατελέσαντες ΥΠΕΘΑ από το 1990 μέχρι και σήμερα, θα πρέπει να εξηγήσουν, πως «κατόρθωσαν» και χρεοκόπησαν το υγιέστερο μέχρι τότε, Ασφαλιστικό Ταμείο της Ελλάδας, το Μ.Τ.Σ.
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου