Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Δηλώσεις Υπουργού Εθνικής Άμυνας Ευάγγελου Βενιζέλου και Γενικού Γραμματέα του ΝΑΤΟ Άντερς Φογκ Ράσμουσεν μετά τη συνάντησή τους στο ΥΠΕΘΑ

Ευ. Βενιζέλος: Είναι μεγάλη μας χαρά που υποδεχόμαστε εδώ στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ, τον κ. Ράσμουσεν. Είναι η τρίτη συνάντηση που είχαμε σήμερα. Ξεκινήσαμε με ένα γεύμα εργασίας μαζί με τον Υπουργό Εξωτερικών, συνεχίσαμε με τη συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου και ολοκληρώσαμε με τη συνάντηση για τα θέματα που ενδιαφέρουν ειδικότερα τον Γενικό Γραμματέα και το ελληνικό Υπουργείο Εθνικής Άμυνας.
Συζητήσαμε για την περιοχή, για τη νέα δομή δυνάμεων, για τους οργανισμούς του ΝΑΤΟ, για τις επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ, όπως είναι η επιχείρηση στο Αφγανιστάν, η επιχείρηση στο Κόσοβο και η επιχείρηση στο Κέρας της Αφρικής.
Μιλήσαμε για τα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν όλα τα Υπουργεία Αμύνης και όλα τα Γενικά Επιτελεία όλων των χωρών-μελών του ΝΑΤΟ. Το ίδιο το ΝΑΤΟ αντιμετωπίζει πολύ σοβαρά οικονομικά προβλήματα και είναι ένα μεγάλο στοίχημα σε μία περίοδο δημοσιονομικής κρίσης να μπορούμε να κρατήσουμε ισχυρές Ένοπλες Δυνάμεις, να μπορούμε να ισχυροποιούμε το φρόνημα των πληθυσμών, των λαών, το αίσθημα ασφάλειας των κοινωνιών της Συμμαχίας. Και αυτό είναι κάτι πάρα πολύ σημαντικό που μοιραζόμαστε όλες οι χώρες-μέλη του ΝΑΤΟ.
Η Ελλάδα είναι πολύ παλιό μέλος του ΝΑΤΟ, από το 1952. Για μας είναι πολύ σημαντικό στην περιοχή μας να μην έχουμε πρόσθετες αιτίες έντασης και κρίσης και θέλουμε να πιστεύουμε ότι η νέα δομή δυνάμεων του ΝΑΤΟ και το νέο αμυντικό δόγμα θα διευκολύνουν ώστε εδώ να μην έχουμε εντάσεις και κρίσεις, αντιθέτως να έχουμε ένα άλλο κλίμα το οποίο θα μας επιτρέψει να δημιουργήσουμε ένα αίσθημα περιφερειακής εμπιστοσύνης και ασφάλειας.

Α.Φ. Ράσμουσεν: Σας ευχαριστώ πολύ. Ο Υπουργός Άμυνας κ. Βενιζέλος κι εγώ είχαμε μια πολύ θετική συνάντηση στην οποία συζητήσαμε θέματα πολιτικής άμυνας και ασφάλειας. Συζητήσαμε τις οικονομικές προκλήσεις (που αντιμετωπίζουμε). Γνωρίζω πολύ καλά ότι όλες οι κυβερνήσεις, συμπεριλαμβανομένης της ελληνικής, αντιμετωπίζουν περικοπές στους προϋπολογισμούς τους και προφανώς αυτό θα επηρεάσει επίσης τους αμυντικούς προϋπολογισμούς και όλες οι κυβερνήσεις σχεδόν έχουν αναγκαστεί να περικόψουν τις αμυντικές δαπάνες τους.
Εκτιμώ πολύ το γεγονός ότι ο Υπουργός Άμυνας έχει εκφράσει την ισχυρή βούλησή του να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις στις Ένοπλες Δυνάμεις. Εκτιμώ επίσης το γεγονός ότι η ελληνική κυβέρνηση παραμένει αφοσιωμένη στις διεθνείς αποστολές μας.
Δράττομαι της ευκαιρίας να ευχαριστήσω την ελληνική κυβέρνηση για την ελληνική συμμετοχή στις αποστολές μας τόσο στο Αφγανιστάν όσο και στο Κόσοβο. Έχω ζητήσει από συμμάχους και εταίρους να συνεισφέρουν περισσότερους εκπαιδευτές στην εκπαιδευτική μας αποστολή στο Αφγανιστάν επειδή η εκπαίδευση Αφγανών στρατιωτών και αστυνομικών είναι το εισιτήριο για τη μετάβαση (του Αφγανιστάν σε μια νέα εποχή). Μέσω της εκπαίδευσης των Αφγανών στρατιωτών και αστυνομικών θα μπορέσουμε να παρέχουμε τις συνθήκες για την αποχώρηση των στρατευμάτων μας, όταν οι Αφγανοί θα είναι σε θέση να αναλάβουν μόνοι τους την ευθύνη (της διοίκησης). Ως εκ τούτου, η αποστολή της εκπαίδευσης είναι σημαντική και εκτιμώ πάρα πολύ ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει αποφασίσει να συνεισφέρει περισσότερους εκπαιδευτές στην αποστολή μας.
Επίσης, εκτιμώ την ισχυρή σας βούληση ως προς την αποστολή μας στο Κόσοβο και βλέπουμε τώρα μια σταδιακή βελτίωση της κατάστασης ασφάλειας στο Κόσοβο. Μια βελτίωση που θα μας επιτρέψει να μειώσουμε σταδιακά τον αριθμό των πολυεθνικών δυνάμεων στην περιοχή. Σε αυτό το πλαίσιο, είμαι πολύ ευγνώμων για το ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει την πρόθεση να συνεχίσει τη συμμετοχή της στην αποστολή μας στο Κόσοβο. Και αυτό είναι άλλη μια απόδειξη του ισχυρού σας προσανατολισμού προς τη Συμμαχία.

Δημοσιογράφος: (…δεν ακούγεται καθαρά…) Θα ήταν δίκαιο να ζητούσαμε από το ΝΑΤΟ ως αντάλλαγμα για τη συμμετοχή μας στις συμμαχικές αποστολές την συνεισφορά της Συμμαχίας στην επίλυση της διμερούς έντασης με την Τουρκία, η οποία προκαλεί τόσα προβλήματα και τόση οικονομική αιμορραγία στη χώρα;

Α.Φ. Ράσμουσεν: Είναι βασική μας αρχή ότι το ΝΑΤΟ ως οργανισμός δεν αναμειγνύεται σε πιθανές διαφορές ανάμεσα σε συμμάχους. Θεωρούμε ότι οι σύμμαχοι πρέπει να επιλύουν τέτοια ζητήματα μόνοι τους και είμαι πεπεισμένος ότι θα τα καταφέρουν.

Ευ. Βενιζέλος: Είναι προφανές ότι κατά τη διάρκεια της συνάντησής μας, μιλήσαμε και για τα ειδικότερα προβλήματα της περιοχής. Άλλωστε, η περιοχή έχει μια ιστορία, έχει επιβαρύνσεις. Θέλουμε να πιστεύουμε ότι η νέα δομή δυνάμεων του ΝΑΤΟ θα βοηθήσει ώστε να επιλύονται τα προβλήματα και να μη δημιουργούνται νέα προβλήματα τεχνητά ή τεχνικά. Οι προτεραιότητες της δικής μας πολιτικής είναι γνωστές και προσπαθούμε να κάνουμε ό,τι είναι δυνατό στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου ώστε η περιοχή μας να είναι περιοχή ειρήνης και σταθερότητας χωρίς φυσικά να διολισθαίνουμε στα θέματα εθνικής κυριαρχίας και εδαφικής ακεραιότητας.

Δημοσιογράφος: Κύριε Γενικέ Γραμματέα ποιο είναι το σχόλιό σας για τις συνεχόμενες παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου από τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη;

Α.Φ. Ράσμουσεν: Όπως είπα και πριν, δεν προτίθεμαι να παρέμβω σε πιθανές διμερείς διαφορές ή διαφωνίες. Καλώ όλους του συμμάχους να βρουν ειρηνικές λύσεις σε τέτοιες διαφωνίες και πιστεύω ότι θα το κάνουν.

Δημοσιογράφος: Δεν ξέρω αν σας έχουν ενημερώσει ότι ο Τούρκος πρωθυπουργός κ. Ερντογάν είπε ότι σύμφωνα με την Άγκυρα τουρκικά αεροσκάφη παραβιάζουν τον ελληνικό εναέριο χώρο, αλλά το ΝΑΤΟ δεν βλέπει με τον ίδιο τρόπο το θέμα αυτό…

Α.Φ. Ράσμουσεν: Ναι αλλά όπως είπα και πριν είναι βασική μας αρχή -και είναι έτσι για πολλά χρόνια- να μην εκφράζει οποιαδήποτε άποψη το ΝΑΤΟ για τέτοια θέματα και να μην παρεμβαίνει σε παρόμοιες διαφορές. Θέλω να προσθέσω ότι εκτιμώ πολύ την στενή επαφή, όπως αυτή που βλέπουμε, ανάμεσα στην Άγκυρα και την Αθήνα και νομίζω ότι η επίσκεψη του (Τούρκου) πρωθυπουργού Ερντογάν στην Αθήνα σήμερα και αύριο αποτελεί μία επιπλέον απόδειξη της βελτίωσης των διμερών σχέσεων και το εκτιμούμε πολύ αυτό.

Ευ. Βενιζέλος: Να προσθέσω απλώς ότι αυτό που εμείς θέλουμε είναι η απλούστερη λύση για την κατάσταση στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο και κυρίως για τη λειτουργία του FIR Αθηνών και για την προστασία του εναερίου χώρου. Αυτή είναι να εφαρμόζονται οι κοινές πρακτικές όλων των χωρών-μελών του ΝΑΤΟ και της ΕΕ. Εάν αποδεχθούμε αυτή τη βάση συνεννόησης, την αναγωγή στις κοινές ΝΑΤΟϊκές και ευρωπαϊκές πρακτικές, όλα θα γίνουν καθαρότερα και ευκολότερα και στη δική μας περιοχή.
Σας ευχαριστώ πολύ.





Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Οι «μπουκαδόροι» του Υπουργείου Άμυνας

Του Χρήστου Καπούτση Υπάρχουν όρια στην παρακμή, στη σήψη , στη βλακεία; Υπάρχει κάποιο οριακό σημείο, που δεν μπορεί να ξεπεραστεί; Δύσκολη η απάντηση, αφού και σε αυτό τον τομέα,    οι «δυνατότητες» των ανθρώπων είναι απεριόριστες. Ωστόσο, συνιστά έσχατο σημείο παρακμής και παραλογισμού, η εκθεμελίωση θεσμών, η απαξίωση αρχών και η τυφλή βία εναντίον ανθρώπων. Αναφέρομαι στην βίαιη εισβολή   κάποιων απόστρατων στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, φαινόμενο πρωτοφανές παγκοσμίως!! Η περιοριστική δημοσιονομική πολιτική της Κυβέρνησης πλήττει τους Δημόσιους υπαλλήλους και του ευρύτερου και του στενού Δημόσιου τομέα. Άρα και τους στρατιωτικούς, εν ενεργεία και απόστρατους. Οι απόστρατοι υποστηρίζουν ότι έχουν μειωθεί οι συντάξιμες αποδοχές τους κατά 40%. Πιθανόν να έχουν δίκαιο. Όμως το ίδιο έχει συμβεί και με ΟΛΟΥΣ τους συνταξιούχους του Δημόσιου τομέα.    Οι απόστρατοι ζητούν να εξαιρεθούν από τις μειώσεις των αποδοχών τους, επειδή υπηρέτησαν στις Έν...

Είχε Δίκιο η Αντιγόνη ή ο Κρέων;

Επανερχόμαστε   στα παλιά ερωτήματα. Είχε άραγε κάπου δίκιο η Αντιγόνη (ή εξ ολοκλήρου δίκιο); Και είχε άραγε ο Κρέων κάποιο άδικο (ή εξ ολοκλήρου άδικο); Δεν είναι βέβαιο ότι αυτά είναι τα πιο ενδιαφέροντα ερωτήματα που θα μπορούσε κανείς να θέσει για το έργο, τουλάχιστον έτσι ωμά διατυπωμένα. Ή μάλλον θα μπορούσε ο Σοφοκλής ο ίδιος να τα έχει κάνει πιο ενδιαφέροντα —και πιο δύσκολα— όμως οι επιλογές του ήταν άλλες. Υπήρχε σύγκρουση —μια σύγκρουση εγελιανού τύπου— μεταξύ των δικαιωμάτων της οικογένειας και των δικαιωμάτων της πολιτείας. Και αρχικά φαίνεται σαν ο Σοφοκλής να πρόκειται να αναπτύξει το έργο του με βάση αυτή τη σύγκρουση, όταν η Αντιγόνη εμφανίζεται στον Πρόλογο του δράματος προσηλωμένη ειδικά στην οικογένεια και έκδηλα αδιάφορη απέναντι στην πολιτεία, ενώ ο Κρέων με το διάγγελμα του αμέσως μετά την Πάροδο (πολύ σημαντική τοποθέτηση σε αρχαίο ελληνικό δράμα) αναλαμβάνει τη θέση του εκφραστή της πόλεως, με την έκκληση έξαφνα που απευθύνει να υποταχθούν οι προσω...

Η 71η Αερομεταφερόμενη Ταξιαρχία αποτελεί την άμεση αντίδραση της Ελλάδας

Του Χρήστου Καπούτση Εάν η Ελλάδα δεχτεί στρατιωτική προσβολή σε οποιοδήποτε σημείο της Επικράτειας, τότε, την άμεση απάντηση με στρατιωτικά μέσα, θα δώσει η   71 η Αερομεταφερόμενη Ταξιαρχία . Αποτελεί την αιχμή του δόρατος της μαχητικής   ισχύος του Στρατού Ξηράς.   Έδρα της Ταξιαρχίας είναι η Νέα Σάντα του νομού Κιλκίς. Στην θέση της Νέας Σάντας προϋπήρχε ο οικισμός Βολοβότ, ο οποίος κατοικούνταν από Τούρκους που έφυγαν με την ανταλλαγή πληθυσμών του 1923, για να έρθουν στη θέση τους Πόντιοι πρόσφυγες,   που προέρχονταν κυρίως από την περιοχή της Σάντας, γι’ αυτό άλλωστε έδωσαν στο νέο οικισμό την ονομασία Νέα Σάντα. Μάλιστα , με απόφαση του Ανώτατου Στρατιωτικού Συμβουλίου του Γενικού Επιτελείου Στρατού, η 71η Αερομεταφερόμενη Ταξιαρχία,   μετονομάστηκε   σε 71η Αερομεταφερόμενη Ταξιαρχία «ΠΟΝΤΟΣ». Η μετονομασία της Ταξιαρχίας έγινε προς τιμήν των απανταχού Ποντίων και των αγώνων που έδωσαν για την Πατρίδα.   Το στρατιωτικό προσωπικό της   7...