«Εμείς οι Αθηναίοι, αυτόν τον πολίτη, που δεν μετέχει στα κοινά, στις πολιτικές μας υποθέσεις, δεν τον θεωρούμε φιλήσυχο, αλλά άχρηστο»
Του Χρήστου Καπούτση
Αδιαμφισβήτητος νικητής των Δημοτικών και Περιφερειακών εκλογών είναι η ΑΠΟΧΗ. Περισσότεροι από τους μισούς Έλληνες πολίτες, αρνήθηκαν να συμμετάσχουν στην εκλογική διαδικασία.
«Εμείς οι Αθηναίοι, αυτόν τον πολίτη, που δεν μετέχει στα κοινά, στις πολιτικές μας υποθέσεις, δεν τον θεωρούμε φιλήσυχο, αλλά άχρηστο» (ΕΠΙΤΑΦΙΟΣ), είναι το επίκαιρο σχόλιο του Θουκυδίδη (460-399 π.Χ.).
Η επιλογή των πολιτών να απέχουν από τις έντονα πολιτικοποιημένες εκλογές για την τοπική Αυτοδιοίκηση, τους στέρησε (προσωρινά;) το δικαίωμα να καταδικάσουν την Κυβερνητική πολιτική του Μνημονίου, που απέφερε μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις, λουκέτα στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, απολύσεις εργαζομένων, εκτίναξη σε δυσθεώρητα ύψη της ανεργίας, κατεδάφιση όλων των κατακτήσεων των εργαζομένων στον ασφαλιστικό τομέα και στην περίθαλψη.
Το εκλογικό αποτέλεσμα, που διαμόρφωσε η αποχή, εκλαμβάνεται και δικαίως, από τον πρωθυπουργό Γ.Α. Παπανδρέου, ως έγκριση της Κυβερνητικής πολιτικής. Και ακόμη, το εκλογικό αποτέλεσμα, ενθαρρύνει την Κυβέρνηση, να πάρει και άλλα πιο αντιλαϊκά μέτρα και να εφαρμόσει μια πολιτική άγριας λιτότητας. Όσοι επέλεξαν τον ανεύθυνο δρόμο της αποχής, να κάνουν την αυτοκριτική τους , και κυρίως, δεν θα πρέπει να διαμαρτύρονται για τις δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενους σε ΔΕΚΟ και ΟΤΑ που θα στείλει η Κυβέρνηση στην ανεργία.
Η Αποχή ασφαλώς εξυπηρετεί εκείνους τους πολιτικο-οικονομικούς μηχανισμούς των πολύχρωμων συμφερόντων, που θέλουν το ΛΑΟ τρομοκρατημένο, εξαθλιωμένο, νικημένο, ανήμπορο να αντιδράσει, περιθωριοποιημένο, χωρίς δικαιώματα, χωρίς δουλειά, χωρίς ασφάλεια, χωρίς περίθαλψη, δηλαδή χωρίς Αξιοπρέπεια. Η αποχή συνιστά συνειδητή υποταγή των πολιτών, στα κελεύσματα της κατεστημένης Εξουσίας.
Το αφύσικο μεγάλο ποσοστό της αποχής των πολιτών από την εκλογική διαδικασία, ασφαλώς δεν συμβάλλει στην ποιοτική αναβάθμιση του επιπέδου της αντιπροσωπευτικής Κοινοβουλευτικής Δημοκρατίας.
Η εκλογή αιρετών «αρχόντων» στην Δημοτική και Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση από την οικτρή μειοψηφία του εκλογικού σώματος, σαφώς δεν αποτελεί θετικό πρόσημο για το θεσμό της Αυτοδιοίκησης , που αποτελεί ένα από τα ισχυρά βάθρα της Δημοκρατίας μας.
Ωστόσο, θα πρέπει να επισημάνουμε και την «άλλη όψη του νομίσματος» του φαινομένου της αποχής, που ερμηνεύεται ως απαξίωση συλλήβδην του πολιτικού μας συστήματος. Η αποχή, αν εκληφθεί ως αντισυστημική πράξη συνειδητοποιημένων πολιτών, τότε ίσως, να είναι και ο προάγγελος λαϊκής εξέγερσης και αναπόφευκτων συγκρούσεων και ανατροπών. Ίδωμεν…
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου