του Χρήστου Καπούτση
Το προσεχές διήμερο (19-20 Νοεμβρίου) οι αρχηγοί Κρατών και Κυβερνήσεων της Ατλαντικής Συμμαχίας, θα επικυρώσουν, εκτός απροόπτου, τη νέα δομή του ΝΑΤΟ, στη Σύνοδο κορυφής που θα γίνει στη Λισσαβώνα. Στα ενδιαφέροντα αυτής της Συνόδου είναι ότι για πρώτη φορά στην ιστορία του ΝΑΤΟ, θα παραστεί σε σύνοδο Κορυφής ο πρόεδρος της Ρωσίας! Η παρουσία του προέδρου της Ρωσίας στη Λισσαβώνα, σχετίζεται με τη συνεργασία του ΝΑΤΟ με τη Ρωσία στην εγκατάσταση αντιπυραυλικής ασπίδας, ως αφετηρία ευρύτερης συνεργασίας. Υπενθυμίζεται πάντως, ότι η Ρωσία έχει εκφράσει την διαφωνία της για τα αμερικανικά σχέδια εγκατάστασης αντιπυραυλικής ασπίδας στην Ευρώπη, θεωρώντας ότι αποτελούσε απειλή για την ίδια, αφού είχε στόχο να εξουδετερώσει την πυρηνική της ισχύ. Ωστόσο, για το αντιπυραυλικό ΝΑΤΟϊκό σχέδιο η Ρωσία δεν έχει εκφράσει αντιρρήσεις. Ο Γ.Γ. του ΝΑΤΟ Φ. Ράσμουσεν προτείνει να περιληφθεί και η Ρωσία στην νατοϊκή αντιπυραυλική ασπίδα, ώστε αυτή να καλύπτει μια ευρύτερη περιοχή από το Βανκούβερ έως το Βλαδιβοστόκ.
Αν ευοδωθεί η συνεργασία ΝΑΤΟ και Ρωσίας και στον στρατιωτικό τομέα, ασφαλώς θα έχουμε Στρατηγικές αλλαγές στην παγκόσμια ανισορροπία ισχύος και είναι σαφές , ότι προκύπτει ένα πολυπολικό διεθνές περιβάλλον ασφάλειας.
Το ΝΑΤΟ που είχε σχεδιαστεί να παρέχει εδαφική προστασία στα κράτη-μέλη του από προσδιορισμένη απειλή, στη Λισσαβώνα θα αποφασιστεί να μετεξελιχτεί σε έναν δυναμικό και ευέλικτο πολιτικο-στρατιωτικό οργανισμό, που θα οικοδομεί την ασφάλεια και θα αντιμετωπίζει απειλές όπως είναι η τρομοκρατία, η πειρατεία , ο κυβερνοπόλεμος και οι πυραυλικές επιθέσεις, από κράτη με αυταρχικά καθεστώτα όπως το Ιράν και η Βόρεια Κορέα. Η συνεργασία του ΝΑΤΟ με τη Ρωσία, είναι απαραίτητη για την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση των παραπάνω ασύμμετρων απειλών. Στη Λισσαβώνα θα απαντηθεί με πειστικό τρόπο, εκτιμούν υψηλόβαθμα στελέχη στης Συμμαχίας, το ερώτημα, γιατί θα πρέπει να συνεχίσει να υπάρχει το ΝΑΤΟ και στον 21ο αιώνα, παρότι αποτελεί απομεινάρι του Ψυχρού Πολέμου!
Σε δηλώσεις του, λίγες μέρες πριν από τη Σύνοδο Κορυφής , ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Φ. Ράσμουσεν τόνισε ότι το νέο στρατηγικό δόγμα θα επαναβεβαιώνει το σκοπό της ευρωατλαντικής συμμαχίας που είναι η άμυνα του εδάφους των κρατών μελών της και πως θα εξακολουθήσει να ισχύει το άρθρο 5 της Συνθήκης, σύμφωνα με το οποίο η επίθεση κατά ενός συμμάχου είναι επίθεση κατά όλων. Ωστόσο, σύμφωνα με τον Α. Φ. Ράσμουσεν το νέο στρατηγικό δόγμα θα πρέπει να λάβει υπόψη του την ανάγκη εκσυγχρονισμού της στρατιωτικής μηχανής του ΝΑΤΟ, συμπεριλαμβανομένης της μείωσης των πυρηνικών όπλων.
Μεταξύ των θεμάτων που θα συζητηθούν στη Σύνοδο Κορυφής στη Λισσαβώνα, είναι και ο πυρηνικός αφοπλισμός, ένα θέμα που διχάζει τη Γαλλία και τη Γερμανία, αφού οι Γερμανοί επιμένουν ότι θα πρέπει η Ευρώπη να μην έχει στο έδαφός της πυρηνικά, ή τουλάχιστον τα πυρηνικά όπλα της Γαλλίας και της Βρετανίας, να τεθούν υπό την κηδεμονία του ΝΑΤΟ. Και ακόμη θα συζητηθεί η στρατιωτική συνεργασία του ΝΑΤΟ με την Ε.Ε., ένα περίπλοκο θέμα στο οποίο εμπλέκονται η Κύπρος, η Ελλάδα και η Τουρκία. Όπως είναι γνωστό, η Τουρκία «μπλοκάρει» τη στρατιωτική συνεργασία ΝΑΤΟ-Ε.Ε., αφού βάζει βέτο στη συμμετοχή της Κυπριακής Δημοκρατίας, την οποία αρνείται να αναγνωρίσει ως ανεξάρτητο κράτος.
Επίσης, το νέο ΝΑΤΟ σχεδιάζεται, παράλληλα με τη συλλογική άμυνα και την αντιπυραυλική ασπίδα, να έχει τη δυνατότητα διεξαγωγής στρατιωτικών επιχειρήσεων οπουδήποτε στον Πλανήτη, εκεί όπου απειλούνται τα συμφέροντα της Συμμαχίας. Στο νέο ΝΑΤΟ επιφυλάσσεται ο ρόλος του Παγκόσμιου «χωροφύλακα». Είναι σαφές ότι, το πάθημα του ΝΑΤΟ στο Αφγανιστάν, δεν έχει γίνει μάθημα για τους νατοϊκούς.
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου