Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

ΓΕΝΕΥΗ - ΤΡΙΜΕΡΗ - ΓΓ ΟΗΕ

Ο ΓΓ του ΟΗΕ Μπαν Γκι μουν δήλωσε πως οι δυο πλευρές στην Κύπρο έχουν συμφωνήσει να εντατικοποιήσουν τις διαπραγματεύσεις με επιπρόσθετες συναντήσεις κατά τις επόμενες εβδομάδες και πως έχει υποσχεθεί πως θα είναι στη διάθεσή τους ξανά σύντομα για να ανασκοπήσουν την πρόοδο και για να ενθαρρύνει τα μέλη να σμικρύνουν περαιτέρω τις διαφορές τους.

Ο κ. Μπαν μιλούσε μετά το τέλος της συνάντησής του την Τετάρτη στα γραφεία του ΟΗΕ στη Γενεύη με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια και τον Τ/κ ηγέτη Ντερβίς Ερογλου.

Οι συνομιλίες άρχισαν στις 10 το πρωί και ολοκληρώθηκαν στις 1430 με την δήλωση του ΓΓ του ΟΗΕ την οποία ανέγνωσε στην είσοδο του κτιρίου του διεθνούς οργανισμού, στην παρουσία δεκάδων ΜΜΕ από την Κύπρο, Τουρκοκύπριους δημοσιογράφους καθώς και ΜΜΕ που είναι διαπιστευμένα στη Γενεύη.


Στην αρχή της δήλωσης, ο ΓΓ του ΟΗΕ εξέφρασε την εκτίμησή του για τη μετάβαση των δύο ηγετών στη Γενεύη σήμερα για να ``γίνουν περαιτέρω βήματα για επίλυση του κυπριακού προβλήματος.

Πριν από δύο μήνες, είπε, κάλεσε τους δύο ηγέτες στη Νέα Υόρκη γιατί ``πίστευα ότι οι διαπραγματεύσεις έχαναν τη δυναμική τους. Στη διάρκεια της συνάντησής μας, ζήτησα από τους δύο ηγέτες να διαπιστώσουν τα καίρια ζητήματα πάνω σε όλα τα κεφάλαια τα οποία δεν είχαν ακόμη επιλυθεί και αυτό έπραξαν. Επίσης τους ζήτησα``, είπε, ``να συμφωνήσουν ένα πρακτικό πλάνο. Και οι δύο πλευρές εργάστηκαν ενεργητικά για να προχωρήσουν οι συνομιλίες. Παρά την εγχείρηση καρδίας του κ. Ερογλου, οι δύο ηγέτες είχαν τέσσερις συναντήσεις, ενώ οι αντιπρόσωποι τους συναντήθηκαν ακόμη 13 φορές``, ανέφερε.

Ο κ. Μπαν είπε ότι ``έχει διαπιστωθεί πρόοδος από την τελευταία φορά που συναντηθήκαμε τον Νοέμβριο. Βάσει των συζητήσεων σήμερα, είναι ξεκάθαρο ότι οι δύο ηγέτες εργάστηκαν για να έρθουν πιο κοντά μαζί πάνω σε διάφορες γεφυρωτικές προτάσεις, συγκεκριμένα, στο θέμα της Οικονομίας, θέματα ΕΕ, Διακυβέρνηση και Διαμοιρασμός εξουσιών``.

``Ωστόσο, περαιτέρω εργασία θα πρέπει να γίνει για να φθάσουν σε περαιτέρω συγκλίσεις πάνω στα καίρια θέματα που εκκρεμούν``, είπε ο κ. Μπαν.

Ο ΓΓ του ΟΗΕ είπε ότι σήμερα διαπίστωσαν ένα ``αριθμό στοιχείων που στόχο έχουν να βοηθήσουν στη διατήρηση του μομέντουμ και να ασχοληθούν πιο άμεσα στις λεπτομέρειες μιας κοινής και αμοιβαίας λειτουργικής λύσης``. Οι συζητήσεις που διεξήχθησαν μέσα σε ζωηρό και ουσιαστικό πνεύμα, συνεισέφεραν στο να ξεκαθαριστεί η ατμόσφαιρα πάνω σε διάφορα σημαντικά θέματα, συνέχισε.

Περαιτέρω είπε ότι οι ηγέτες συζήτησαν τα καίρια θέματα που εκκρεμούν με ένα συσχετισμένο τρόπο, αφού μια πρόταση λύσης θα πρέπει να αποτελείται από ένα ενιαίο πακέτο για όλα τα κεφάλαια.

Είπε πως έχει ενθαρρύνει τις δυο πλευρές να μιλήσουν με εμπειρογνώμονες που μπορεί να θέσει στη διάθεσή τους πάνω στις τεχνικές πτυχές του περιουσιακού.

Ο ΓΓ είπε ότι οι δύο πλευρές έχουν συμφωνήσει να εντατικοποιήσουν τις διαπραγματεύσεις με επιπρόσθετες συναντήσεις κατά τις επόμενες εβδομάδες. ``Εχω υποσχεθεί ότι θα είμαι στη διάθεσή τους ξανά σύντομα για να ανασκοπήσουν την πρόοδο και για να ενθαρρύνω τα μέλη να σμικρύνουν περαιτέρω τις διαφορές τους``.

Οπως είπε, ``πρόσφατες μελέτες έχουν δείξει ότι οι δύο κοινότητες στην Κύπρο θέλουν κάτι περισσότερο από συνομιλίες`: θέλουν λύση. Οι ηγέτες άκουσαν το μήνυμα και εργάζονται. Χαιρετίζω τα βήματα που έχουν πάρει οι ηγέτες σήμερα τα οποία δείχνουν μια ξεκάθαρη πρόθεση της δέσμευσής τους για επανένωση της Κύπρου το συντομότερο δυνατό``, ανέφερε.

Πρόσθεσε ότι το τέλος του Φεβρουαρίου θα υποβάλει έκθεση στο Συμβούλιο Ασφαλείας για την κατάσταση των συνομιλιών. ``Θα παρακολουθώ στενά τις προσπάθειες των ηγετών τις επόμενες βδομάδες στην προσπάθεια επίτευξης περισσότερων συγκλίσεων σε όλα τα κεφάλαια. Είμαι σίγουρος ότι αν το εποικοδομητικό πνεύμα το οποίο διαπίστωσα σήμερα συνεχιστεί, θα μπορέσω να υποβάλω μια πιο θετική έκθεση``.

Ο κ. Μπαν είπε ότι όλα τα θέματα έχουν μεγάλη ευαισθησία και συμφώνησαν όπως μην απαντήσουν σε ερωτήσεις. Τέλος ευχαρίστησε τους δημοσιογράφους για την κατανόησή τους στο θέμα.

Στο μεταξύ δεν θα πραγματοποιηθούν οι διασκέψεις Τύπου των δυο ηγετών που είχαν προγραμματιστεί.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Αναξίμανδρος (610-540 π.X.)

Γέννηση, θάνατος, άπειρο », 23 Μαΐου 2011 Επιστήμες / Μορφές της Επιστήμης & της Τεχνολογίας   Αναπληρωτής καθηγητής Ιστορίας και Φιλοσοφίας της Αστρονομίας και των Φυσικών Επιστημών - Πανεπιστήμιο Αθηνών Στράτος Θεοδοσίου Στην φιλοσοφία του Αναξίμανδρου, το άπειρο, που ήταν αθάνατον και ανώλεθρον, ήταν η πρωταρχική κοσμική ουσία από την οποία απορρέουν τα πάντα και στην οποία τελικά επιστρέφουν τα πάντα. Από αυτό γεννιούνταν και σε αυτό επέστρεφαν αλληλοδιαδόχως άπειροι κόσμοι. των Στράτου Θεοδοσίου, επίκουρου καθηγητή, και Μάνου Δανέζη , αναπληρωτή καθηγητή, Τμήμα Φυσικής – Πανεπιστήμιο Αθηνών και Milan Dimitrijevic , Astronomical Observatory of Belgrade, Serbia Την ίδια εποχή με τον Θαλή έδρασε, επίσης στην Μίλητο, ο μαθητής και διάδοχος στην Σχολή του, ο Αναξίμανδρος (610-540 π.X.), ο οποίος, όπως παραδέχονται όλοι οι μελετητές εκείνης της περιόδου, ήταν ισάξιος του διδασκάλου του και ο πρώτος που μαζί

Είχε Δίκιο η Αντιγόνη ή ο Κρέων;

Επανερχόμαστε   στα παλιά ερωτήματα. Είχε άραγε κάπου δίκιο η Αντιγόνη (ή εξ ολοκλήρου δίκιο); Και είχε άραγε ο Κρέων κάποιο άδικο (ή εξ ολοκλήρου άδικο); Δεν είναι βέβαιο ότι αυτά είναι τα πιο ενδιαφέροντα ερωτήματα που θα μπορούσε κανείς να θέσει για το έργο, τουλάχιστον έτσι ωμά διατυπωμένα. Ή μάλλον θα μπορούσε ο Σοφοκλής ο ίδιος να τα έχει κάνει πιο ενδιαφέροντα —και πιο δύσκολα— όμως οι επιλογές του ήταν άλλες. Υπήρχε σύγκρουση —μια σύγκρουση εγελιανού τύπου— μεταξύ των δικαιωμάτων της οικογένειας και των δικαιωμάτων της πολιτείας. Και αρχικά φαίνεται σαν ο Σοφοκλής να πρόκειται να αναπτύξει το έργο του με βάση αυτή τη σύγκρουση, όταν η Αντιγόνη εμφανίζεται στον Πρόλογο του δράματος προσηλωμένη ειδικά στην οικογένεια και έκδηλα αδιάφορη απέναντι στην πολιτεία, ενώ ο Κρέων με το διάγγελμα του αμέσως μετά την Πάροδο (πολύ σημαντική τοποθέτηση σε αρχαίο ελληνικό δράμα) αναλαμβάνει τη θέση του εκφραστή της πόλεως, με την έκκληση έξαφνα που απευθύνει να υποταχθούν οι προσωπικέ

O ΠΑΡΜΕΝΙΔΗΣ: Ο άνθρωπος μετά το θάνατό του δεν περνά στην ανυπαρξία, ο νεκρός δεν είναι «μηδέν», αλλά μετέχει στο «είναι» έχει την ικανότητα να αισθάνεται και αναμένει (μέσω της μετεμψύχωσης) την επιστροφή του στον ορατό κόσμο.

O ΠΑΡΜΕΝΙΔΗΣ Ο Παρμενίδης ήταν αρχαίος Έλληνας φιλόσοφος. Γεννήθηκε στην Ελέα της Μεγάλης Ελλάδας στα τέλη του 6ου αι. π.Χ., σε ένα περιβάλλον επηρεασμένο από τις απόψεις του Πυθαγόρα και του Ξενοφάνη. Θεωρείται η πλέον πρωτότυπη μορφή της προσωκρατικής σκέψης. Σε αντίθεση με τους Ίωνες φυσιολόγους δεν αναζητά την ενότητα του κόσμου σε μια φυσική ουσία, αλλά στην ίδια την «οντότητα» των πραγμάτων που μας περιβάλλουν, στο είναι όλων των όντων και όλων των πραγμάτων. Ο Παρμενίδης εκθέτει τη φιλοσοφία του σε έμμετρο λόγο (δακτυλικό εξάμετρο), επιθυμώντας πιθανώς να την παρουσιάσει ως αποτέλεσμα θείας αποκάλυψης. Στο προίμιο του ποιήματoς περιγράφεται το ταξίδι του ποιητή πάνω σε άρμα, καθοδηγούμενο από κόρες του ΄Ηλιου σε μια ανώνυμη θεά. Ακολουθεί η Αλήθεια, στην οποία μιλά η θεά επιχειρώντας μια προσέγγιση της καρδιάς της αλήθειας.     «αλλά ωστόσο θα μάθεις και τούτο, πως τα δοκούντα θα έπρεπε να είναι απολύτως δεκτά, όλα δεκτά στο σύνολό τους ως όντα». Παρουσιάζοντας τα φα