Του Χρήστου Καπούτση
Είναι πολύ πιθανόν το πρώτο δεκαήμερο του Φεβρουαρίου να επισκεφτεί τη χώρα μας η ΥΠΕΞ των ΗΠΑ Χίλαρυ Κλίντον. Η επίσκεψη δεν έχει ακόμη οριστικοποιηθεί. Θα εξαρτηθεί από τις πολιτικές εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή.
Αν τελικά πραγματοποιηθεί η επίσκεψη της κ.Κλίντον στην Αθήνα, τότε, πολύ πιθανόν, να επικυρωθούν και να δρομολογηθούν σοβαρές εξελίξεις.
Οι συζητήσεις της κ.Κλίντον με την Ελληνική πολιτική ηγεσία στην Αθήνα, αναμένεται να έχουν καταλυτικές επιδράσεις σε θέματα που είναι σε εξέλιξη, όπως οι ελληνοτουρκικές σχέσεις, το Κυπριακό και οι σχέσεις της Ελλάδας με το Ισραήλ.
Ειδικότερα , για τις σχέσεις της χώρας μας με το Ισραήλ, η Ελληνική Κυβέρνηση έχει αποφασίσει την ουσιαστική αναβάθμιση των ελληνο-ισραηλινών. Παρόμοια επιθυμία και μάλλον ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟ στόχο έχει και η ισραηλινή Κυβέρνηση συνασπισμού του Βενιαμίν Νετανιάχου.
Το Ισραήλ σχεδιάζει την αξιοποίηση των τεραστίων υποθαλάσσιων κοιτασμάτων φυσικού αερίου που βρίσκονται νοτίως της Κύπρου, στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη του Ισραήλ και στη συνορεύουσα ζώνη του Ισραήλ και της Κύπρου. Όπως είναι γνωστό, το Ισραήλ στηρίζει τις διπλωματικές και διακρατικές συμφωνίες του και στην στρατιωτική ισχύ που διαθέτει. Αποτελεί Στρατηγικό δόγμα για το Ισραήλ, που θεμελιώθηκε από τους ιστορικούς ηγέτες του Μπεν Γκουριόν, Μωσέ Νταγιάν, Γκόλντα Μεγίρ και Γιτζαχκ Ράμπιν, ότι «η στρατιωτική ισχύς αποτελεί το μέσο, για τη διπλωματία της βίας. »!
Η ουσιαστική αναβάθμιση των ελληνο- ισραηλινών σχέσεων, είναι δυνατόν, να δημιουργήσει ρηγματώσεις στις παραδοσιακά καλές σχέσεις της Ελλάδος με τον Αραβικό κόσμο και αυτή η εξέλιξη, δεν θα είναι ανώδυνη για τα εθνικά μας συμφέροντα.
Η ελληνο-ισραηλινή συνεργασία είναι ασφαλώς, μια πολύ δύσκολη υπόθεση στον διπλωματικό της χειρισμό. Έχει θετικές , αλλά και αρνητικές πτυχές.
Πολλοί έγκυροι αναλυτές , προβλέπουν τουρκο-ιρανική κυριαρχία στη Μέση Ανατολή.
Οι αραβομουσουλμανικοί πληθυσμοί έχουν ηρωοποιήσει τον Ερντογάν, τον Αχμαντινετζάν, τον Νασράλα, τη Χαμάς, ενώ η ακροδεξιά πολιτική των Νετανιάχου και Λίμπερμαν προβληματίζει τον αμερικανό πρόεδρο Μπάρακ Ομπάμα και διχάζει ακόμη και το παγκόσμιο εβραϊκό λόμπυ…
Και ακόμη, αν υπάρξει Κυβερνητική αλλαγή στο Ισραήλ, δεν αποκλείεται ακόμη και επαναπροσέγγιση του Ισραήλ με την Τουρκία!
Θα πρέπει συνεπώς, να υπάρξει ένας πιο βαθύς προβληματισμός, αν τελικά συμφέρει την Ελλάδα και την Κύπρο, να συγκροτήσουν με το
Ισραήλ σχέση ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗΣ συνεργασίας, με πιθανό αποτέλεσμα να συσπειρώσουν το ΙΣΛΑΜ πίσω από την Τουρκία και εναντίον του Ελληνισμού. Δηλαδή, Ελλάδα και Κύπρος, να αποτελέσουν τελικά μέρος του Μεσανατολικού προβλήματος και μάλιστα σε μια περίοδο που οι συγκρούσεις απλώνονται στην Ανατολική Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή.
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου