Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Απαισιοδοξία για το Κυπριακό από τη Γενεύη

του Χρήστου Καπούτση

Η Κύπρος, για μία ακόμη φορά αποδεικνύεται ότι αποτελεί το «κλειδί» των γεωστρατηγικών εξελίξεων στην Ανατολική Μεσόγειο.
Η διαπλοκή συμφερόντων της Κύπρου με το Ισραήλ και με αμερικανικές εταιρείες κολοσσούς που δραστηριοποιούνται στον τομέα της Ενέργειας, ασφαλώς ενισχύει την διαπραγματευτική θέση της Κυπριακής Δημοκρατίας. Όμως αυτή η εξέλιξη είναι πολύ πιθανόν να αποδυναμώσει τη δυναμική για λύση του Κυπριακού. Μια λύση, που όπως έχουμε αποδεχτεί, θα αποτελεί αποτέλεσμα οδυνηρών συμβιβασμών και παραχωρήσεων εκ μέρους των Ελληνοκύπριων.
Την προσεχή Τετάρτη (26 Ιανουαρίου)  θα συναντηθούν στη Γενεύη  οι  πολιτικοί ηγέτες της Κύπρου Δ. Χριστόφιας ως Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας   και Ντερβίς Έρογλου ως  επικεφαλής του τουρκοκυπριακού ψευδοκράτους. Οι κύπριοι πολιτικοί ηγέτες έχουν κληθεί από τον Γ.Γ. του ΟΗΕ, να διατυπώσουν την τελική πρότασή τους για το Κυπριακό.
Για τη συνάντηση της Γενεύης , ο εκπρόσωπος του Ελληνικού ΥΠΕΞ εξέφρασε την απαισιοδοξία του, επειδή όπως είπε : « Η Τουρκοκυπριακή πλευρά οχυρώνεται πίσω από ακραίες θέσεις, που δεν επιτρέπουν αισιοδοξία».
Η Τουρκία επιμένει ως λύση του Κυπριακού, τη δημιουργία ενός κρατικού μορφώματος, που θα συγκροτείται από δυο ισότιμα συνιστώντα κρατίδια.
Εξέλιξη που σημαίνει διάλυση της Κυπριακής Δημοκρατίας και επικυριαρχία της Τουρκίας σε ολόκληρη τη Κύπρο. Η λύση αυτή ενισχύει σαφώς και τον παρεμβατικό ρόλο της Τουρκίας στα ενεργειακά ζητήματα της  Ανατολικής Μεσογείου. Δηλαδή στην ενεργειακή συμφωνία Ισραήλ- Κύπρου, η Τουρκία θα έχει αποφασιστικό ρόλο και λόγο, εφόσον λυθεί το Κυπριακό στη βάση των δύο «κυρίαρχων συστατικών» του νέου Κυπριακού  κράτους . Και εδώ βέβαια αναφύεται  και το εξής ζήτημα, κατά πόσο είναι διατεθειμένοι οι Ελληνοκύπριοι να μοιραστούν τους απρόσμενους πλουτοπαραγωγικούς πόρους που βρίσκονται υπό τον έλεγχο της Κυπριακής Δημοκρατίας, με τους τουρκοκύπριους και τους τούρκους εποίκους που βρίσκονται στην Κύπρο και φυσικά να συναινέσουν στην επικυριαρχία της Τουρκίας στην Κύπρο. Είναι πρόθυμοι οι ελληνοκύπριοι να αποποιηθούν τα οφέλη που προκύπτουν από την γεωστρατηγική και γεωοικονομική αναβάθμιση της Κύπρου, προκειμένου να αποτελέσουν μέρος  μιας αμφιλεγόμενης συνομοσπονδίας που θα είναι το νέο Κυπριακό «κράτος»  ; Μάλλον ΟΧΙ θα πρέπει να είναι η απάντηση.
Έτσι όμως το Κυπριακό περιπλέκεται ακόμη περισσότερο, η συμβιβαστική λύση απομακρύνεται, η μετεξέλιξη της Κυπριακής Δημοκρατίας σε ομοσπονδία ακυρώνεται  και η οριστική διχοτόμηση της Κύπρου συνιστά  πλέον μια ορατή εφιαλτική προοπτική, αν δεν αποτελεί   αναπόφευκτη πραγματικότητα. 


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Οι «μπουκαδόροι» του Υπουργείου Άμυνας

Του Χρήστου Καπούτση Υπάρχουν όρια στην παρακμή, στη σήψη , στη βλακεία; Υπάρχει κάποιο οριακό σημείο, που δεν μπορεί να ξεπεραστεί; Δύσκολη η απάντηση, αφού και σε αυτό τον τομέα,    οι «δυνατότητες» των ανθρώπων είναι απεριόριστες. Ωστόσο, συνιστά έσχατο σημείο παρακμής και παραλογισμού, η εκθεμελίωση θεσμών, η απαξίωση αρχών και η τυφλή βία εναντίον ανθρώπων. Αναφέρομαι στην βίαιη εισβολή   κάποιων απόστρατων στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, φαινόμενο πρωτοφανές παγκοσμίως!! Η περιοριστική δημοσιονομική πολιτική της Κυβέρνησης πλήττει τους Δημόσιους υπαλλήλους και του ευρύτερου και του στενού Δημόσιου τομέα. Άρα και τους στρατιωτικούς, εν ενεργεία και απόστρατους. Οι απόστρατοι υποστηρίζουν ότι έχουν μειωθεί οι συντάξιμες αποδοχές τους κατά 40%. Πιθανόν να έχουν δίκαιο. Όμως το ίδιο έχει συμβεί και με ΟΛΟΥΣ τους συνταξιούχους του Δημόσιου τομέα.    Οι απόστρατοι ζητούν να εξαιρεθούν από τις μειώσεις των αποδοχών τους, επειδή υπηρέτησαν στις Έν...

Είχε Δίκιο η Αντιγόνη ή ο Κρέων;

Επανερχόμαστε   στα παλιά ερωτήματα. Είχε άραγε κάπου δίκιο η Αντιγόνη (ή εξ ολοκλήρου δίκιο); Και είχε άραγε ο Κρέων κάποιο άδικο (ή εξ ολοκλήρου άδικο); Δεν είναι βέβαιο ότι αυτά είναι τα πιο ενδιαφέροντα ερωτήματα που θα μπορούσε κανείς να θέσει για το έργο, τουλάχιστον έτσι ωμά διατυπωμένα. Ή μάλλον θα μπορούσε ο Σοφοκλής ο ίδιος να τα έχει κάνει πιο ενδιαφέροντα —και πιο δύσκολα— όμως οι επιλογές του ήταν άλλες. Υπήρχε σύγκρουση —μια σύγκρουση εγελιανού τύπου— μεταξύ των δικαιωμάτων της οικογένειας και των δικαιωμάτων της πολιτείας. Και αρχικά φαίνεται σαν ο Σοφοκλής να πρόκειται να αναπτύξει το έργο του με βάση αυτή τη σύγκρουση, όταν η Αντιγόνη εμφανίζεται στον Πρόλογο του δράματος προσηλωμένη ειδικά στην οικογένεια και έκδηλα αδιάφορη απέναντι στην πολιτεία, ενώ ο Κρέων με το διάγγελμα του αμέσως μετά την Πάροδο (πολύ σημαντική τοποθέτηση σε αρχαίο ελληνικό δράμα) αναλαμβάνει τη θέση του εκφραστή της πόλεως, με την έκκληση έξαφνα που απευθύνει να υποταχθούν οι προσω...

Η 71η Αερομεταφερόμενη Ταξιαρχία αποτελεί την άμεση αντίδραση της Ελλάδας

Του Χρήστου Καπούτση Εάν η Ελλάδα δεχτεί στρατιωτική προσβολή σε οποιοδήποτε σημείο της Επικράτειας, τότε, την άμεση απάντηση με στρατιωτικά μέσα, θα δώσει η   71 η Αερομεταφερόμενη Ταξιαρχία . Αποτελεί την αιχμή του δόρατος της μαχητικής   ισχύος του Στρατού Ξηράς.   Έδρα της Ταξιαρχίας είναι η Νέα Σάντα του νομού Κιλκίς. Στην θέση της Νέας Σάντας προϋπήρχε ο οικισμός Βολοβότ, ο οποίος κατοικούνταν από Τούρκους που έφυγαν με την ανταλλαγή πληθυσμών του 1923, για να έρθουν στη θέση τους Πόντιοι πρόσφυγες,   που προέρχονταν κυρίως από την περιοχή της Σάντας, γι’ αυτό άλλωστε έδωσαν στο νέο οικισμό την ονομασία Νέα Σάντα. Μάλιστα , με απόφαση του Ανώτατου Στρατιωτικού Συμβουλίου του Γενικού Επιτελείου Στρατού, η 71η Αερομεταφερόμενη Ταξιαρχία,   μετονομάστηκε   σε 71η Αερομεταφερόμενη Ταξιαρχία «ΠΟΝΤΟΣ». Η μετονομασία της Ταξιαρχίας έγινε προς τιμήν των απανταχού Ποντίων και των αγώνων που έδωσαν για την Πατρίδα.   Το στρατιωτικό προσωπικό της   7...