Παρασκευή, 28 Ιανουαρίου 2011

Ο δείκτης της σχέσης των όπλων με το χαβιάρι

του Χρήστου Καπούτση

Έγκυρα πολιτικά και οικονομικά περιοδικά, καθώς επίσης και αξιόπιστοι διαδικτυακοί τόποι, έχουν εισάγει έναν νέο δείκτη στις μετρήσεις τους. Είναι ο « δείκτης της σχέσης των όπλων με το χαβιάρι», όπως τον αποκαλούν.
 Μετά το 2003, που είναι το έτος της στρατιωτικής εισβολής των αμερικανών και των βρετανών στο ΙΡΑΚ, οι πωλήσεις οπλικών συστημάτων και πολυτελών ιδιωτικών αεροσκαφών και πλοίων, αυξάνονται παράλληλα, σύμφωνα με αυτό το δείκτη. Που σημαίνει ότι, αυξάνονται οι επιχειρηματίες που γίνονται ζάμπλουτοι, μαζί με την αύξηση των πωλήσεων σύγχρονων οπλικών συστημάτων.
Η γεωπολιτική αστάθεια, οι περιφερειακές συγκρούσεις,  το άλυτο Μεσανατολικό, η καταστροφή του Ιράκ και το πόλεμος στο Αφγανιστάν, αποφέρουν  τεράστια κέρδη στις Βιομηχανίες,  που παράγουν πολεμικά προϊόντα που είναι τα μέσα καταστροφής της υποδομής ενός κράτους  και του θανάτου εκατομμυρίων αμάχων πολιτών. Τεράστια κέρδη ακόμη σωρεύονται στις κατασκευαστικές εταιρείες, που αναλαμβάνουν το έργο της ανοικοδόμησης κατεστραμμένων από τους βομβαρδισμούς κρατών,  στις ιδιωτικές εταιρείες που κατασκευάζουν εξελιγμένα συστήματα ασφάλειας και στις εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου.
Είναι χαρακτηριστικό ότι τα έσοδα μια μεγάλης αμερικανικής Πολεμικής Βιομηχανίες, είναι διπλάσιο, σε απόλυτους αριθμούς , από το ΑΕΠ 34 κρατών!
 Οι  ένοπλες συγκρούσεις, ο πόλεμος κατά της τρομοκρατίας, η καταστροφή και η ανοικοδόμηση κρατών, συντηρούν την κερδοφορία των ιδιωτικών επιχειρήσεων,  απομυζώντας εθνικούς πόρους από τα κράτη και παράλληλα,  ενισχύουν τους δεσμούς των επιχειρηματιών και των πολιτικών.
Από τη μία έχουμε πόνο, εξαθλίωση, καταστροφή, φτώχεια , θάνατος για τους πολλούς, για τους νομοταγείς και φιλήσυχους πολίτες  και από την άλλη,  έχουμε αμύθητα πλούτη  για τους λίγους, τους ισχυρούς και εκλεκτούς του συμπλέγματος του καπιταλισμού της καταστροφής,  που συναπαρτίζεται από επιτυχημένους τραπεζίτες, από τη διεθνή των τοκογλύφων , από «φιλεύσπλαχνους»  επιχειρηματίες και από προβεβλημένους  και λαοπρόβλητους πολιτικούς που κατέχουν ή κατείχαν καίριες κυβερνητικές θέσεις.
Η Ειρήνη, η σταθερότητα, η ασφάλεια  και η ευημερία των πολιτών, έχει πλέον πολύ συγκεκριμένους εχθρούς. Είναι εκείνοι που πλουτίζουν από τους πολέμους, τις κρίσεις, τις φυσικές και ανθρωπιστικές καταστροφές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου