Τρίτη, 22 Φεβρουαρίου 2011

Η Ε.Ε «σπεύδει βραδέως» στη Βόρεια ΑφρικήΤου Χρήστου Καπούτση

Την ανάγκη για άμεσο  επαναπατρισμό των Ελλήνων που είναι στη Λιβύη,  στην περιοχή της Βεγγάζης και στην Τρίπολη, επεσήμανε ο ΥΠΕΞ Δ.Δρούτσας, μετά την ολοκλήρωση των εργασιών του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων, χθες το απόγευμα στις Βρυξέλλες.
Είναι ήδη σε ετοιμότητα δύο αεροσκάφη C-130, που θα αποσταλούν στη Λιβύη, όταν αυτό θα είναι δυνατόν, ώστε  να φέρουν πίσω στην Ελλάδα τους Έλληνες που είναι στην Λιβύη, είπε ο ΥΠΕΞ. Βέβαια υπάρχουν δυσκολίες, αφού χρειάζεται έγκριση από τις αρχές της Λιβύης,  για να προσγειωθούν εκεί τα ελληνικά μεταγωγικά  αεροσκάφη της Πολεμικής μας Αεροπορίας, κάτι που είναι αρκετά δύσκολο, λόγω των ειδικών συνθηκών που επικρατούν στη Λιβύη.
Οι ΥΠΕΞ της Ε.Ε. κατά τη Συνεδρίαση του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων, εκτίμησαν ότι υπάρχει κίνδυνος αύξησης των λαθρομεταναστών από τις χώρες της Βορείου Αφρικής προς την Ευρώπη. Και συμφώνησαν ότι θα πρέπει να υπάρξει άμεσα σχέδιο αντιμετώπισης του ενδεχόμενου  κινδύνου της ανεξέλεγκτης  ροής μεταναστών.
Ειδικότερα για τις εξελίξεις  στην Βόρεια Αφρική και τη Μέση Ανατολή, οι ΥΠΕΞ της Ε.Ε., συμφώνησαν  , ότι θα πρέπει να υπάρξει μία ουσιαστική παρουσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην περιοχή, ένα  ολοκληρωμένο ευρωπαϊκό σχέδιο,  και σε ό,τι αφορά στις πολιτικές εξελίξεις,  αλλά και σε ό,τι αφορά στην οικονομική ανάπτυξη και την οικονομική βοήθεια,  που θα χρειαστεί αυτή η περιοχή.
Βέβαια,  την ώρα που  η Βόρεια Αφρική φλέγεται, η Ε.Ε., αναζητεί αυτό το ολοκληρωμένο σχέδιο πολιτικής παρέμβασης.
Είναι σαφές ότι  και στο θέμα των δραματικών εξελίξεων στη Λιβύη, η Ε.Ε. έχει από περιορισμένη έως ανύπαρκτη πολιτικο-διπλωματική παρουσία.
Οι εστίες της αραβικής εξέγερσης έχουν μετατρέψει τη Λιβύη σε κόλαση, και απειλείται με ανατροπή το μακροβιότερο καθεστώς της ευρύτερης περιοχής, αυτό του ιδιόρρυθμου  συνταγματάρχη Μουαμάρ Καντάφι.
Ήταν πράγματι σοκαριστικό το θέαμα, όταν μαχητικά   Αεροσκάφη της πολεμικής αεροπορίας της Λιβύης,  άνοιξαν πυρ κατά των διαδηλωτών. Σύμφωνα με πληροφορίες, η  Βεγγάζη,η  δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Λιβύης και επίκεντρο των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων έχει ήδη περάσει στα χέρια των αντικαθεστωτικών, μετά τις αυτομολήσεις που σημειώθηκαν στους κόλπους του Λιβυκού στρατού.
Πάντως για καλό και για κακό, από χθες βράδυ στη χώρα μας, είναι σε αυξημένη ετοιμότητα  οι αεροπορικές βάσεις και τα ραντάρ της Πολεμικής Αεροπορίας,  ειδικά στη Κρήτη, λόγω των γεγονότων στη Λιβύη!

Στην Μεσόγειο,  τη Μέση Ανατολή και τον περσικό Κόλπο, είναι σε εξέλιξη γεγονότα τεράστιων πολιτικών διαστάσεων. Τα αυταρχικά καθεστώτα, του Καντάφι στη Λιβύη, του Αχμαντινεζάντ στο Ιράν, του Σαλέχ στην Υεμένη και ακόμη, Αλγερία, Σουδάν, Μπαχρέιν, αλλά και το Χασεμιτικό Βασίλειο της Ιορδανίας του βασιλιά Αμπντάλα,   καθώς και το ουαχαμπτιτικό καθεστώς του Οίκου Σαούντ στην Σαουδική Αραβία, κλονίζονται από σοβαρές αντικαθεστωτικές διαδηλώσεις, που αντιμετωπίζονται με βία από τις κρατικές δυνάμεις καταστολής, με αποτέλεσμα εκατοντάδες διαδηλωτές να έχουν χάσει τη ζωή τους.
Το ιδιαίτερο ενδιαφέρον αυτών των αντικαθεστωτικών εξεγέρσεων είναι η ευρύτατη χρήση του διαδικτύου, από τους διαδηλωτές, που στην πλειοψηφία τους είναι νέοι μορφωμένοι και άνεργοι. Διακινούνται, εικόνες, συνθήματα, απόψεις, χρήσιμες και χρηστικές πληροφορίες.
 Επίσης , σύμφωνα με πληροφορίες έχουν καταγραφεί και Κυβερνο-επιθέσεις στο Ιράν, την Ιορδανία και  τη Λιβύη,  με αξιόλογα αποτελέσματα.

Βέβαια , η Δύση δεν αντιμετωπίζει τις λαϊκές εξεγέρσεις στα αραβο-μουσουλμανικά κράτη με τον ίδιο τρόπο. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπάρακ Ομπάμα επικρότησε το θάρρος των ιρανών διαδηλωτών, που ζητούν ελευθερίες και δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις, από τον ιρανό πρόεδρο και το θεοκρατικό καθεστώς της Τεχεράνης. Αλλά η ΥΠΕΞ των ΗΠΑ Χίλαρυ Κλίντον αποδοκίμασε τις διαδηλώσεις κατά της Βασιλικής οικογένειας του Μπαχρέιν, ίσως διότι εκεί σταθμεύει  και ο 5ος αμερικανικός στόλος.
Ο επικεφαλής του Γενικού Επιτελείου των αμερικανικών Ενόπλων Δυνάμεων βρίσκεται ήδη  στην ταραχώδη περιοχή του  Αραβικού Κόλπου,  για να ενισχύσει τους δεσμούς των ΗΠΑ με τους στρατηγικούς τους συμμάχους που δοκιμάζονται από τις διαδηλώσεις διαμαρτυρίας.
 Ο ναύαρχος Μάικ Μάλεν θα επισκεφθεί τη Σαουδική Αραβία, το Κατάρ, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το  Μπαχρέιν  και το Κουβέιτ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου