Πέμπτη, 24 Φεβρουαρίου 2011

Επιχείρηση επαναπατρισμού ελλήνων από τη ΛιβύηΤου Χρήστου Καπούτση

Τρία (3) μεταγωγικά αεροσκάφη C-130 της ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας θα αναχωρήσουν σε λίγο στις   09:00 από το στρατιωτικό αεροδρόμιο της Ελευσίνας με προορισμό τις πόλεις Τρίπολη της Λιβύης (δύο αεροσκάφη) και Σάμπχα (ένα αεροσκάφος) , που βρίσκεται 800 χλμ. αναλυτικότερα στο κέντρο σχεδόν της Λιβυκής ερήμου.
 Επίσης λίγο μετά τα μεσάνυχτα αναχώρησε  από την Κρήτη η φρεγάτα Ψαρά του Π.Ν., η οποία θα παραμείνει στα ανοιχτά της Λιβύης, παρέχοντας υποστήριξη στην πτήση των 3 μεταγωγικών αεροσκαφών, που θα επιχειρήσουν τον επαναπατρισμό των Ελλήνων από τη Λιβύη. Πρόκειται για δύσκολη στρατιωτικό-διπλωματική επιχείρηση, λόγω της χαώδους καταστάσεως που επικρατεί στη Λιβύη.
Η μεγαλύτερη δυσκολία της αποστολής έγκειται στη προσπάθεια   συγκέντρωσης των Ελλήνων που βρίσκονται διάσπαρτοι σόλη τη Λιβύη. Υπάρχουν μεγάλες δυσκολίες να πάνε οι έλληνες στα αεροδρόμια, διότι, δεν υπάρχουν οι στοιχειώδεις προϋποθέσεις ασφαλούς μετάβασης, αφού σημειώνεται  ανεξέλεγκτη ένοπλη δράση διαφόρων κρατικών, παρακρατικών, μισθοφόρων  και αντικαθεστωτικών  ομάδων.  Είναι μεγάλες οι προσπάθειες που καταβάλει το ΥΠΕΞ, ώστε η μετακίνηση των Ελλήνων προς τα λιβυκά αεροδρόμια, να γίνεται με τη μεγαλύτερη δυνατή ασφάλεια.  Υπολογίζεται ότι θα συγκεντρωθούν περίπου 240 άτομα. Μέχρι τώρα έχουν συγκεντρωθεί στην Τρίπολη 156 και στην Σάμπχα 68 έλληνες που κατοικούν στη Λιβύη και επιθυμούν να επαναπατριστούν. Ο αριθμός όμως αυξάνει συνεχώς. Υπολογίζεται ότι γύρω στους 400 είναι συνολικά ο αριθμός των ελλήνων που ζουν και εργάζονται στη Λιβύη , είναι αυτοί που έχουν εντοπιστεί από τις ελληνικές αρχές και οι περισσότεροι ζητούν να επαναπατρισθούν.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου