ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΚΑΠΟΥΤΣΗ
Σε πλήρη εξέλιξη είναι η επιχείρηση επαναπατρισμού των Ελλήνων που ζουν και εργάζονται στη Λιβύη.
Ήδη δύο μεταγωγικά αεροσκάφη C-130της Πολεμικής Αεροπορίας έχουν προσγειωθεί στο αεροδρόμιο της λιβυκής πρωτεύουσας Τρίπολη. Οι πληροφορίες είναι ότι επικρατούν δυσμενείς συνθήκες, αφού στον περίγυρο του αεροδρομίου γίνονται μάχες, ενώ μέσα στο αεροδρόμιο επικρατούν συνθήκες πανικού, με πολίτες διαφόρων κρατών να προσπαθούν να εγκαταλείψουν τη Λιβύη με κάθε διαθέσιμο μέσο.
Αυτή τη στιγμή, δεν έχουμε πληροφόρηση, ούτε για τον ακριβή αριθμό των ατόμων που θα επιβιβαστούν στα ελληνικά μεταγωγικά, ούτε και για την ώρα απογείωσης τους, από το αεροδρόμιο της Τρίπολης. Πρόβλημα επικοινωνίας με πιλότους, αγωνία στο ΓΕΑ.
Επίσης ένα τρίτο μεταγωγικό αεροσκάφος C-130 κατευθύνεται στην πόλη Σάμπχα , που βρίσκεται 800 χλμ. αναλυτικότερα της Πρωτεύουσας στο κέντρο σχεδόν της Λιβυκής ερήμου. Ειδικά η πτήση αυτή, θεωρείται υψηλής επικινδυνότητας και εφαρμόζονται οι αρχές και τα σχέδια πολεμικής επιχείρησης. Στην επιστροφή προσγειωθεί και στο αεροδρόμιο της Καρδαμπίγια, διότι υπάρχουν πληροφορίες ότι έχουν συγκεντρωθεί 15 έλληνες.
Επίσης η Φρεγάτα ΨΑΡΑ εφοδιασμένη με Ελικόπτερο καταπλέει στον κόλπο της Σύρτης , ενώ έτοιμη να αποπλεύσει από τον ναύσταθμο της Κρήτης είναι και δεύτερη Φρεγάτα η ΥΔΡΑ με κατεύθυνση και αυτή τα διεθνή χωρικά ύδατα, ανοιχτά των ακτών της Λιβύης.
Με τις μέχρι τώρα πληροφορίες, στην Τρίπολη έχουν συγκεντρωθεί περίπου 160 , ενώ στη Σάμπχα είναι 68 έλληνες που επιθυμούν να επαναπατρισθούν. Ο αριθμός αυτός όμως αλλάζει συνεχώς.
Η μεγαλύτερη δυσκολία της αποστολής επαναπατρισμού έγκειται στη προσπάθεια συγκέντρωσης των Ελλήνων που βρίσκονται διάσπαρτοι σόλη τη Λιβύη. Υπάρχουν μεγάλες δυσκολίες να πάνε οι έλληνες στα αεροδρόμια, διότι, δεν υπάρχουν οι στοιχειώδεις προϋποθέσεις ασφαλούς μετάβασης, αφού σημειώνεται ανεξέλεγκτη ένοπλη δράση διαφόρων κρατικών, παρακρατικών, μισθοφόρων και αντικαθεστωτικών ομάδων. Είναι μεγάλες οι προσπάθειες που καταβάλει το ΥΠΕΞ, ώστε η μετακίνηση των Ελλήνων προς τα λιβυκά αεροδρόμια, να γίνεται με τη μεγαλύτερη δυνατή ασφάλεια.
Υπολογίζεται ότι γύρω στους 420 είναι συνολικά ο αριθμός των ελλήνων που ζουν και εργάζονται στη Λιβύη , δηλαδή είναι αυτοί που έχουν εντοπιστεί από τις ελληνικές αρχές και οι περισσότεροι ζητούν να επαναπατρισθούν.
Πάντως, η επιχείρηση επαναπατρισμού είναι μια δύσκολη , πολιτική, διπλωματική και στρατιωτική επιχείρηση, λόγω της χαώδους καταστάσεως που επικρατεί στη Λιβύη, καθώς φαίνεται να έχουν καταρρεύσει και οι στοιχειώδες δομές ασφάλειας του Λιβυκού κράτους.
Ο συντονισμός της επιχείρησης, γίνεται από τη Μικτή Ομάδα χειρισμού κρίσεων που είναι στο υπουργείο Εξωτερικών και στην οποία συμμετέχουν και στελέχη του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, όμως την πολιτική ευθύνη της επιχείρησης έχει η Κυβέρνηση, δια των συναρμοδίων υπουργών.
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου