Τρίτη, 29 Μαρτίου 2011

Στα 7 εκατομμύρια το μήνα το κόστος της ελληνικής συμμετοχής στις στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Λιβύη

Του Χρήστου Καπούτση


«Σύντομη παρένθεση οι στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Λιβύη. Η λύση δεν μπορεί και δεν πρέπει να είναι στρατιωτική, αλλά θα πρέπει να είναι πολιτική, βιώσιμη και ευρύτατης αποδοχής»,  δήλωσε ο ΥΠΕΘΑ Ευάγγελος Βενιζέλος ενημερώνοντας την Επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας της Βουλής, για τις εξελίξεις στη Λιβύη και την ανατολική Μεσόγειο, καθώς επίσης και για την ελληνική συμμετοχή στις στρατιωτικές επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ.
Η Ελλάδα, επισήμανε ο Β.Βενιζέλος, δεν έχει αποικιοκρατικό παρελθόν, δεν έχει ενεργειακά συμφέροντα στη Λιβύη. Τα κίνητρα συμμετοχής της Ελλάδας είναι κίνητρα αρχών,  Δικαίου και σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Η Ελλάδα φιλοδοξεί να έχει συμμετοχή σε αμιγώς ανθρωπιστικού χαρακτήρα αποστολές στη Λιβύη.
Η συμμετοχή της Ελλάδας στις στρατιωτικές επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ στη Λιβύη είναι νόμιμη. Οι αποφάσεις του Σ.Α. του ΟΗΕ συνιστούν κανόνες του Διεθνούς Δικαίου και η Ελλάδα υποχρεούται να συμμορφωθεί προς τη Διεθνή νομιμότητα. Η συμμετοχή της χώρας μας στις στρατιωτικές επιχειρήσεις, εξυπηρετεί τα εθνικά μας συμφέροντα και επιπλέον αναβαθμίζεται το διεθνές κύρος της χώρας μας. Επίσης ο ΥΠΕΘΑ Β.Βενιζέλος,  είπε ότι το κόστος της ελληνικής συμμετοχής είναι 20 εκατομμύρια ευρώ το τρίμηνο.  Και ακόμη, είπε ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας,   έχουν ληφθεί τα αναγκαία μέτρα ώστε το προσωπικό της Φρεγάτας «ΛΗΜΝΟΣ» που μετέχει στις επιχειρήσεις ναυτικού αποκλεισμού της Λιβύης να είναι ασφαλές,  κατά το δυνατόν, αφού βρίσκεται σε εμπόλεμη ζώνη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου