Παρασκευή, 11 Μαρτίου 2011

ΝΑΥΠΗΓΕΙΑ ΕΛΕΥΣΙΝΑΣΗ πρωτοβουλία  της διοίκησης των Ναυπηγείων Ελευσίνας να ζητήσει την υπαγωγή της επιχείρησης στο άρθρο 99 και να κινηθεί η προ-πτωχευτική διαδικασία, έχει προκαλέσει αναστάτωση στο  ΥΠΕΘΑ.
Τα Ναυπηγεία Ελευσίνας έχουν  αναλάβει την ναυπήγηση 7 πυραυλακάτων για  το Πολεμικό μας Ναυτικό συνολικού κόστους (ενός) 1,2 δισεκ.ευρώ, Ήδη , έχει  καταβληθεί το μεγαλύτερο μέρος αυτού του ποσού, ενώ το Π.Ν. έχει παραλάβει μόνο 4 από τις 7 πυραυλακάτους.
Τα τελευταία χρόνια τα Ναυπηγεία αντιμετωπίζουν πρόβλημα ρευστότητας. Η συμπαραγωγός Βρετανική εταιρεία ΒΑΕ ΣΥΣΤΕΜ, κατήγγειλε   τη σύμβαση για την ναυπήγηση των 7 πυραυλακάτων για οφειλές ύψους περίπου 50 εκατομ.ευρώ, ποσό που δεν μπορούν να καταβάλουν τα Ναυπηγεία στην βρετανική εταιρεία. Με αποτέλεσμα να σταματήσει η ναυπήγηση των πυραυλακάτων.
Υπήρξαν προσπάθειες από την Ελληνική Κυβέρνηση να στηριχτούν τα Ναυπηγεία Ελευσίνας, όμως,  η ιδιοκτησία των Ναυπηγείων Ελευσίνας  δεν κατόρθωσε να βρει  βιώσιμη λύση και έτσι,  οι περίπου 800 εργαζόμενοι κινδυνεύουν να μείνουν στο δρόμο και το ΠΝ να χάσει τρεις πυραυλακάτους. Σε επιστολή του  ο ΥΠΕΘΑ Β.Βενιζέλος , προς τον Πρόεδρο των Ναυπηγείων Ελευσίνας κ. Ν. Ταβουλάρη, επισημαίνει τις προσπάθειες του Υπουργείου  να στηριχθεί η βιωσιμότητα των Ναυπηγείων Ελευσίνας, διασφαλίζοντας πάντα τα συμφέροντα του Δημοσίου.

Θα πρέπει ωστόσο να επισημάνουμε  ότι, Η βιωσιμότητα των ναυπηγείων Ελευσίνας τα τελευταία χρόνια ήταν και είναι συνυφασμένη αποκλειστικά με τα εξοπλιστικά προγράμματα του Πολεμικού μας Ναυτικού.
Για το μέλλον τους η ηγεσία των Ναυπηγείων είχε επενδύσει στο νέο πρόγραμμα ναυπήγησης 4 Φρεγατών τύπου ΦΡΕΜ. Όμως φαίνεται ότι, το πρόγραμμα αυτό θα καθυστερήσει, λόγω δραστικών περικοπών των δαπανών για στρατιωτικούς εξοπλισμούς.
O αν.ΥΠΕΘΑ Πάνος Μπεγλίτης δήλωσε ότι, «οι αμυντικές βιομηχανίες, συμπεριλαμβανομένων των Ναυπηγείων, δεν μπορούν να επιβιώσουν μόνο μέσα από τις προμήθειες του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας. Θα επιβιώσουν,  αν αποκτήσουν ανταγωνιστικό χαρακτήρα, αν έχουν εξωστρέφεια, αν ανοιχτούν στο σκληρό διεθνή και ευρωπαϊκό ανταγωνισμό. Μόνο κάτω από αυτές τις συνθήκες μπορούν οι αμυντικές βιομηχανίες να επιβιώσουν, να αναπτυχθούν να έχουν  μέλλον»,   είπε ο κ.Μπεγλίτης.
Εκ μέρους της Ν.Δ. ο υπεύθυνος του τομέα Άμυνας Μαργαρίτης Τζήμας δήλωσε «πως η πολιτική και η απραξία της Κυβέρνησης οδηγούν σε κλείσιμο τα Ναυπηγεία  και σε απόγνωση 1300 εργαζόμενους και άλλους τόσους που ασχολούνται γύρω από τα Ναυπηγεία Ελευσίνας. Ούτε στην εθνική αυτή βιομηχανία υπήρξε σχέδιο και προοπτική από την Κυβέρνηση».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου